שבוע 40 להריון: התפתחות התינוק שלך

מעקב צמוד. בהריון שבוע 40, הקטנטן או הקטנטנה שלך יכולים להגיע בכל יום. ייתכן שהוא או היא יעדיפו להישאר רק עוד קצת, ברחם המוגן והבטוח. במידה ולא תלדי במהלך השבוע הקרוב, תתבקשי על ידי הרופא/ה שלך לעשות מעקב הריון צמוד יותר, עם דגש על בדיקת קצב הלב ותנועות התינוק, במטרה לוודא שהכל בסדר.

מצג עכוז. בשבוע 40 להריון ראשו של התינוק, ככל הנראה, ירד נמוך יותר לכיוון האגן שלך, וגופו יהיה בתנוחה עוברית ומכורבלת. אין לו הרבה ברירה - די צפוף שם בפנים. אם התינוק שלך נמצא במצג עכוז, ייתכן שיהיה ניסיון של הרופא/ה שלך לבצע 'היפוך עובר', על ידי לחיצות שאמורות לגרום לתינוק להתהפך. אם זה לא עובד, תבחן גם אפשרות של ניתוח קיסרי.

רגע לפני שנפגשים. את מתכוננת לקראת פגישתך עם התינוק שלך. גם הוא מתכונן לפגוש אותך! מרגש!

כלי שימושי לתקופת ההריון

כלי שמות לתינוקות

מחולל שמות לתינוקות

סינון לפי מגדר:

בת

בן

יוניסקס

סינון לפי נושא:

טבע

מהמקורות

בינלאומיים

מיוחדים

מהו גודל התינוק בשבוע 40 להריון?

בשבוע 40 להריון, התינוק שלך בגודל של דלעת: בממוצע, תינוקות שוקלים בין 2.7-4 קילוגרם בלידתם, ואורכם בין 47-51 ס"מ. מדובר על ממוצע בלבד - די מהר תוכלי לדעת את משקל הלידה המדויק של התינוק ואת אורכו.

embryoimage-week40-700

מה עובר על הגוף שלך בשבוע 40 להריון?

רגע לפני הלידה. גופך עשה עבודה מדהימה בשמירה על התינוק והזנתו, במהלך כל ההריון. אם מצפה לך לידה וגינלית בבוא העת, תעברי שלושה שלבים לפני שתזכי לפגוש את התינוק שלך. השלב הראשון, במהלכו צוואר הרחם מתחיל להיפתח ולהימחק, מחולק לשניים: לידה מוקדמת ולידה פעילה. בשלב זה תרגישי צירים שמתחילים באזור הגב שלך ועוברים לכיוון הבטן. צירים אלו יעודדו את תינוקך להתקדם כיוון תעלת הלידה.

מרגישים צירים. למרות שחווית הלידה של כל אישה שונה, יש אמהות לעתיד שיכולות לשהות בשלב הלידה המוקדם במשך 14-20 שעות, לפני המעבר לצירים פעילים. הצירים הפעילים (מצב בו אורכו של צוואר הרחם כ- 6 ס"מ), עשויים להימשך בין 4-8 שעות. במקרים רבים תוכלי לשהות במהלך הצירים בבית; תוכלי לקבל ייעוץ מותאם אישית מהרופא/ה שלך או מהאח/ות , כולל מידע מדויק על הרגע בו עליך לגשת לבית החולים. כאשר את מתחילה להבחין בסימני הלידה המוקדמים, נסי להפוך את זמן ההמתנה לרגוע ושלו ככל שניתן. תוכלי לטייל, לרחוץ באמבט פושר - חמים, להקשיב למוזיקה שאת אוהבת ואף להתחיל לתרגל טכניקות נשימה, שאולי למדת בקורס הכנה ללידה.

השלב השני של הלידה. כאשר ישנה פתיחה מלאה של צוואר הרחם (10 ס"מ), זה אומר שהגעת לשלב השני של הלידה, בו תפגשי את תינוקך. כעת תתבקשי ללחוץ ולדחוף כדי לעזור לו לעבור דרך תעלת הלידה, לעולם שמחוץ לרחם. בדרך כלל, השלב הזה יהיה מהיר יותר (בין 1.5-3 שעות, בממוצע) ויחד עם זאת, הוא יכול להיות תובעני וכואב יותר מהשלב הראשון.

רואים את הסוף. הגענו לשלב השלישי והאחרון של הלידה, שמתחיל לאחר שהתינוק או התינוקת יוצאים לאוויר העולם. בשלב זה תצא השליה מהרחם, תהליך נוח ומהיר יחסית, בו את עלולה להמשיך ולהרגיש צירים.

ניתוח קיסרי. ישנן אמהות לעתיד, שלא יולדות בלידה וגינלית, אלא בניתוח קיסרי. ישנם מקרים בהם הניתוח הקיסרי מתוזמן ובאחרים, ההחלטה מתקבלת במהלך הלידה הוגינלית, כאשר מתקבלת החלטת רופא/ה כי זוהי דרך הפעולה הטובה ביותר במצבך. ניתוח קיסרי בדרך כלל מבוצע עם הרדמה ספינאלית - הרדמה אזורית בגב, הרדמה אפידורלית או הרדמה כללית, כהכנה להליך בו יבצע הצוות הרפואי חתך בבטן וברחם, ויוציא את התינוק ואת השליה באופן ידני. אם אכן מתוכנן ניתוח קיסרי, סביר להניח שתוכלי לבחור אדם אחד שיהיה לצידך, ויורשה לשהות יחד אתך במהלך הניתוח.

רגע אחרי - ירידה במשקל. ברוב המקרים, מתקיים פיקוח של הרופא/ה שלך, האח/ות או הדיאטנ/ית, יחד איתך, על העלייה במשקל במהלך ההריון. מרבית המשקל הנוסף, מקורו במאגרי השומן שלך, במשקל גופו של תינוקך, בנפח דם ובנוזלים נוספים. בדרך כלל, רוב המשקל שעלית במהלך ההריון, ירד ברגע שהתינוק ייוולד.

שבוע 40 להריון - הסימפטומים

זהירות! נחירות. רוב האמהות לעתיד חוות שינויים באופן הנשימה במהלך ההריון, מצב שעלול להוביל לנחירות הולכות וגוברות, ככל שאת מתקרבת למועד הלידה הצפוי שלך. אחד הגורמים לכך הם השינויים הורמונליים, שעלולים לגרום להתייבשות מעברי האף שלך. אם הנחירות מפריעות לך או לסובבייך, נסי להשתמש במכשיר אדים ולמקם אותו בחדר השינה שלך או לישון עם מדבקות נגד נחירות - שניהם באישור רופא/ה בלבד.

הפקק הרירי. במהלך ההריון, מצטבר ריר בתעלת צוואר הרחם שתפקידו למנוע מחיידקים להיכנס לרחם שלך. בתחילת הלידה, ולעיתים גם כמה ימים או שבועות לפני כן, משתחרר הפקק הרירי, לעיתים מבלי שתשימי לב שזה קורה. בכל מקרה, חשוב שתדעי כי הפקק הרירי הנו נוזל צמיגי שצבעו שקוף, ורוד או חום. לעיתים מדובר גם בהפרשה מעט דמית.

התכווצויות. ייתכן שכבר חווית צירי ברקסטון היקס, בשלבים מוקדמים יותר במהלך ההריון. תוכלי לדעת שמדובר ב'דבר האמיתי' - צירים שמובילים ללידה, כאשר מרווחי הזמן בין ציר לציר יהיו קבועים וכאשר תדירותם תגדל. דרך נוספת לאשר כי מדובר בצירים אמיתיים היא כאשר את לא מרגישה הקלה כשאת עוברת מעמידה לישיבה או משנה תנוחה. חשוב שתפני לרופא/ה שלך, במידה ואת חווה צירים אמיתיים, וגם אם אינך בטוחה. היכנסי למאמר שלנו בנושא 'איך לבצע תזמון צירים', כדי ללמוד איך מבצעים תזמון צירים בלידה, ומתי חשוב לגשת לבית החולים.

ירידת מים. המים יורדים כאשר שק מי השפיר שעוטף את התינוק שלך פוקע, דבר שיכול להיות אחד מהסימנים ללידה בהריון שבוע 40. ירידת מים יכולה להופיע מספר שעות לפני תחילת הלידה או אפילו לאחר שהלידה החלה. כשזה קורה, אולי תגלי שזה לא תמיד דרמטי כמו שרואים בסרטים. יש אמהות לעתיד שחוות שטף של מים ואחרות רק מבחינות בטפטוף.

מה חשוב לקחת בחשבון

יכול להיות שהוא קצת מאחר. אל תתפלאי אם התינוק שלך (או התינוקת) לא מגיעים בדיוק בתאריך הלידה הצפוי. לאמיתו של דבר, הריון עודף נחשב ככזה החל משבוע 41, דבר שמצריך מעקב צמוד יותר. זכרי גם כי תאריך היעד שלך הוא הערכה בלבד. אם את יולדת קצת מאוחר מהצפוי, זה יכול להיות כי התינוק שלך פשוט רוצה לשהות עוד כמה ימים בבטן הנוחה שלך.

ביקורים תכופים אצל הרופא/ה או אצל אחות ליווי הריון במהלך השבועות האחרונים להריון, קרוב לוודאי שתבקרי אצל הרופא/ה שלך לפחות פעם בשבוע. במהלך ביקורים אלו ייבדק צוואר הרחם שלך וכך גם בריאות התינוק. אם הצירים לא החלו בשבועות 41-42, ייתכן והרופא/ה שלך ימליצו על זירוז לידה. לאחר 40 שבועות הריון, כמות מי השפיר ברחם שלך עשויה להתחיל לרדת. כך גם היעילות של השליה ויכולתה להזין את התינוק ולהגן עליו כראוי. נסי להסיר דאגה מלבך, במידה ואת אכן נמצאת במעקב אצל הרופא/ה המטפל/ת שלך, שאמורים לשמור מקרוב עליך ועל תינוקך ולבחור בדרך הפעולה הטובה ביותר. במידה והלידה מתחילה אך אינה מתקדמת כצפוי, הרופא/ה שלך עשויים להמליץ על זירוז לידה או להציע שיטה אחרת שתסייע להתקדמות הלידה.

פינוקים של הרגע האחרון. את בטח ממש רוצה לפגוש את הקטנטן או הקטנטנה שלך ועדיין, נסי לנצל את הימים האחרונים של ההריון לפינוקים קטנים כמו: פדיקור, צפייה בסרט, קריאת ספר או כל דבר שאת אוהבת ושתוכלי לעשות גם לאחר הלידה.. אבל פחות.

לצידך בלידה. בבוא העת, הרשי לבן זוגך או לאדם קרוב אחר בו את בוחרת, לתמוך בך בזמן הלידה. השותף או השותפה שתבחרי, יכולים לשמש לך לחברה, לעסות את גבך, לעזור לך בזמן הצירים ולנסות להסיח את דעתך מהכאבים ומחוסר הנוחות, שבדרך כלל מלווים את הלידה.

שבוע 40 להריון: מה חשוב לשאול את הרופא/ה

  • האם מומלץ בשלב זה להמתין או לזרז את הלידה?

  • מה, אם בכלל, אוכל לעשות בכדי לזרז את הצירים?

  • האם זה בטוח לקיים יחסי מין כל כך קרוב לתאריך היעד שלי?

  • למה עליי לצפות בשלב ההחלמה, לאחר הלידה?

  • אני מעוניינת להניק את התינוק שלי. מתי אוכל להתחיל בהנקה לאחר הלידה?

הצ'ק ליסט שלך

  • בדקי עם בית החולים בו את אמורה ללדת, מה בדיוק הם מציעים לניהול הכאב עם תחילת הצירים ובמהלך הלידה, והאם יש בחדרים אמבטיה או מקלחת, בהם תוכלי להשתמש. יש אמהות לעתיד שמגלות כי הידרותרפיה וזרם מים יכולים לעזור בהפחתת כאב ואי נוחות.

  • במידת האפשר, נסי לארגן עזרה בטיפול בתינוק ועם משימות הבית, בימים ובשבועות הראשונים לאחר הלידה. חברים, שכנים או בני משפחה קרובים, יכולים בהחלט להירתם ולשמוח לעזור עם הכנת הארוחות, הקניות או עם הטיפול בילדים הגדולים.

  • איזו התרגשות! התינוק כבר כמעט כאן! ומה עם שמות? יש לך כבר רעיונות? יש לא מעט שמות מיוחדים לבנות או שמות יפים לבנים בין אם מדובר בשמות יוניסקס, שמות בינלאומיים, שמות עם משמעות ועוד.

  • מידע נוסף. הרשמי לקבלת טיפים חשובים המתייחסים לשבועות הריון והטיפול בתינוק לאחר הלידה.

איך כתבנו את המאמר

התוכן והמידע במאמר זה, מבוססים על מקורות רפואיים וממשלתיים מהארץ ומהעולם, ואינם מחליפים ייעוץ רפואי או חוות דעת מקצועית של גורם רפואי מוסמך. יש להתייעץ תמיד עם אנשי מקצוע בתחום הרפואה לצורך אבחון וטיפול מלא.