במהלך ההריון את עלולה לחוות תופעות לוואי, וייתכנו גם דלקות ומחלות. אחד המצבים שדורשים התייחסות הוא חום בזמן הריון, במיוחד חום בתחילת הריון. דבר שעלול להשפיע על מהלכו ועל העובר. ברוב המקרים, עליית חום גוף בהריון אינה מסוכנת. כאשר זה מתרחש במהלך ההיריון, זה עלול להשפיע על התפתחות העובר. המשיכי לקרוא כדי ללמוד על הגורמים לחום בהריון, השפעת מצב זה עליך ועל העובר, איך מטפלים, האם אפשרי לקחת משככי כאבים בהריון ומתי חשוב לגשת לרופא/ה.

חום בהריון - מה זה אומר?

כאשר גופו של אדם מגיע לטמפרטורה גבוהה יותר מהטווח הרגיל הצפוי, זה נחשב לחום גוף גבוה. טמפרטורת הגוף עולה כאשר הגוף מנסה להילחם ולהגן על עצמו מפני תהליך דלקתי כגון: חיידקים, נגיפים או כל דבר שגורם לגוף להתמודד עם מצב שעלול לסכן אותו. אצל רוב האנשים הבוגרים, טמפרטורת הגוף האופיינית הינה סביב 36.5 מעלות צלזיוס. יחד עם זאת, טמפרטורת גוף של עד 37.5 מעלות צלזיוס נחשבת נורמאלית.

בהריון המצב שונה. בתחילת ההריון קיימת עלייה של ההורמון פרוגסטרון, דבר שיכול לגרום לעליית חום הגוף, שבדרך כלל יהיה מעל 37.0 מעלות צלזיוס. מצד שני, ייתכן כי הדבר מעיד על התמודדות של הגוף עם תהליך זיהומי, דבר שעלול להשפיע גם על העובר.

כך אן כך, במידה וחום הגוף גבוה מ-38.0  מעלות צלזיוס, חשוב לפנות לרופא/ה ולטפל, בדיוק כפי שמומלץ לעשות גם כאשר לא מדובר על הריון.

תסמינים שעלולים להעיד על חום בהריון

למרות שטמפרטורת הגוף הממוצעת היא בדרך כלל סביב  37 מעלות צלזיוס, היא יכולה להשתנות לאורך היום ותלויה בגורמים כמו: מזג האוויר, שינויי טמפרטורה (גם בחדר סגור), השעה ביום, ביצוע פעילות גופנית ועוד.

עלייה קלה בטמפרטורה לא אומרת בהכרח שאדם סובל מחום. אז איך יודעים שאכן מדובר ב'חום' עם דגש על 'חום בזמן הריון'?

האם העובר מושפע מהמצב?

ישנם מחקרים המעידים כי חום גבוה מעל 39.0 מעלות צלזיוס בזמן ההיריון עלול להשפיע על העובר, ולהגדיל את הסיכון למומים ואוטיזם. יחד עם זאת, מחקרים אלו אינם חד משמעיים. מחקרים נוספים שנערכו בתחום מציגים קשר בין חום גבוה מאד בשלב מוקדם של ההיריון, לבין סיכון מוגבר למומים או לאוטיזם, במיוחד בשלבים הראשונים של ההריון. בנוסף, יכול להיגרם נזק למערכת העצבים המרכזית או למערכת הלב של העובר. ככלל, מודעות לנושא ומעקב הכולל ביקורים ובדיקות אצל רופא/ה מקצועי ו/או בטיפת חלב, יכולים לתת מענה נכון ובזמן.

חום בתחילת הריון

את הסיכוי להתפתחות מומים מולדים בלב ובמערכת העצבים.. בסביבות שבוע 14 להריון, השליה בדרך כלל משלימה את התפתחותה, דבר שיכול להגן על העובר מגורמים חיצוניים, שעלולים להוביל לעליית טמפרטורת. כאמור, ישנם מחקרים שהראו כי במקרים נדירים, ייתכן קשר בין חום  גבוה מאד ולתקופה ממושכת בהריון לבין נזק למוח העובר גם כאשר החום הו פיע בשליש השני . כך גם לגבי חום גבוה מעל 39.0 לתקופה ממושכת, בסביבות שבוע 30, שעלול להיות מסוכן ולהוביל להיפרדות שליה או ללידה מוקדמת.

הגורמים לעליית חום הגוף בהריון?

חום הוא הדרך של הגוף להילחם בזיהום, בתחילת ההריון או בכל שלב אחר. חשוב להכיר את מקור החום ואת הגורמים פוטנציאליים לחום בהריון הכוללים:

  • הצטננות

  • מחלה ויראלית

  • דלקות באוזניים או בדרכי הנשימה

  • דלקות בכליות

  • דלקות בדרכי השתן

  • זיהומים באברי המין

  • שפעת

שפעת בהריון

התפתחות של שפעת בהריון עלולה לגרום למחלות קשות בכל שלב בהריון ועד שבועיים לאחר הלידה, יותר מאשר בקרב כלל האוכלוסייה. זה קורה כתוצאה משינויים במערכת החיסון, הלב והריאות במהלך ההיריון.  מצב של שפעת בהריון עשוי גם להזיק לתינוק ואף לגרום למומים במערכת העצבים המרכזית, כך גם לגבי תופעות לוואי אחרות, שעלולות לפגוע בהתפתחות התינוק. (למידע נוסף בנושא: 'התפתחות העובר לפי שבועות').

במטרה לשמור על ההריון וגם להגן על תינוק לאחר הלידה, ממליץ משרד הבריאות לבצע חיסון שפעת בהריון, כחלק משתי דרכים שיכולות לצמצם את הסיכון להידבק במחלות החורף. הדרך השנייה היא - שמירה על היגיינה שלך ושל יתר בני הבית.

אם את בהריון ומבחינה בתסמינים של שפעת, עליך לפנות לרופא/ה בהקדם האפשרי.

אופן הטיפול

כדי לטפל במצב של חום בהריון, חשוב לאבחן קודם כל את הסיבה לעליית טמפרטורת הגוף. במידה והגורם לחום הוא זיהום חיידקי ו/או כאשר טמפרטורת הגוף היא מעל 38.0 מעלות צלזיוס, כדאי לנסות להוריד את החום בעזרת תרופות המותרות לשימוש בהריון. התרופות המאושרות בדרך כלל יכילו את החומרים הפעילים: פארצטמול ודיפירון. צריכת תרופות בהריון חשוב שתיעשה רק באישור הרופא/ה שלך. כמו כן, יש להיבדק במטרה לאתר את הסיבה לחום בזמן הריון ולקבל טיפול בהתאם. חשוב שלא תימנעי מטיפול נכון בגלל הההריון אלא להיפך, חשוב מאד לטפל על פי הנדרש.

האם אפשר למנוע חום בהריון?

למרות שלא ניתן למנוע חום באופן כללי וכך גם לגבי חום בהריון, אפשר לנסות ולהפחית את הסיכון שטמפרטורת הגוף תעלה. ישנן כמה שיטות למניעת חום בהריון:

  • שמירה על היגיינה, כולל שטיפת ידיים לעיתים קרובות, במיוחד לפני האוכל ואחרי השהייה בשירותים

  • הימנעות ממגע או משהייה בקרבת אנשים חולים

  • קבלת חיסון נגד שפעת

מתי לגשת לרופא/ה?

אם אחת מהתופעות הבאות מופיעה במהלך ההיריון ובליווי חום, מומלץ לפנות במיידי לקבלת עזרה רפואית:

  • קשיי נשימה

  • תחושת צמא מוגברת

  • תפוקת שתן נמוכה ו/או שתן בגוון כהה

  • התכווצויות קשות

  • הרגשה כללית רעה

  • ירידה בתנועת העובר

חשוב גם לפנות לעזרה אם החום לא יורד או אם את מודאגת מכל סיבה אחרת.

חום גוף נמוך בהריון, גם כאשר מדובר על טמפרטורה שמתחת ל - 36.0 מעלות סלזיוס, לא אמור להוות בעיה,  אלא אם מתלווה לכך הרגשה כללית רעה או תסמינים אחרים שהוצגו מעלה.

חום הגוף כסממן לביוץ - רגע לפני הכניסה להריון

במידה ואת מעוניינת להיכנס להריון, חשוב שתדעי שמדידת חום גופך יכולה גם לעזור בשלב הניסיונות להיכנס להריון, בעיקר אצל נשים עם מחזור שאינו סדיר. אם לא שמעת על הביטוי 'חום השחר בהריון', חשוב שתכירי דרך נוספת לדעת מתי את מבייצת. איך זה עובד? אחרי הביוץ טמפרטורת הגוף בדרך כלל עולה בחצי מעלה. מדידה עקבית סביב יום הביוץ מדי בוקר, תוכל לעזור לך לגלות מתי הוא כנראה התרחש. כך גם לגבי חום אחרי התעברות. ישנם מצבים בהם חום גופך יעלה, לפני שתדעי שאת בהריון, כאחד מהסימנים להריון שיכולים לאותת לך שאת עומדת להיות אמא.

תשובות לשאלות נפוצות

כאמור, תסמינים של חום בהריון יכולים לכלול גם: הרגשה כללית רעה, עייפות, סחרחורת, בחילה, תחושת קור וחום לסירוגין ועוד. ככלל, אם יש לך חום בזמן הריון של 37.6 מעלות צלזיוס ומעלה, חשוב שתפני לרופא/ה ולטפל, כי הגוף מתחיל להתמודד עם התקפה, דבר שעלול להשפיע גם על העובר.

חשוב שתדעי באיזה שבוע הריון את נמצאת, מה עובר עליך ועל העובר בכל שבוע הריון וגם מתי תאריך הלידה המשוער שלך כדי לעדכן את הרופא/ה שלך, שיתאימו את סוג הטיפול לטרימסטר בו את נמצאת. כך גם לגבי תסמינים המלווים את עליית טמפרטורת הגוף.

ד"ר ישראל הנדלר הוא סגן מנהל המערך המיילדותי שיבא, מומחה למיילדות הריון בסיכון ואולטראסאונד מיילדותי.

האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת הנשים או המשפחה. יש לבדוק ולוודא את ההמלצות לעיל והרלוונטיות שלהן לנשים ההרות ולתינוק החדש.