בימי הביוץ או בתקופת ביוץ, קיים סיכוי להיכנס להריון. רבים מחפשים מחשבון ביוץ, כדי להעריך מתי הביוץ מתקיים. מחשבון ביוץ בהחלט יכול לאתר תאריכים פוטנציאליים לימי הביוץ לעומת הימים הבטוחים. יחד עם זאת, הוא לא תמיד מדויק. ישנן דרכים נוספות לחישוב מועד הביוץ בצורה נכונה, במטרה להגדיל את הסיכוי להרות, כדוגמת 'חום השחר', בדיקה הורמונלית, ערכה לבדיקת ביוץ ועוד.המשיכו לקרוא כדי לדעת איך מחשבים את ימי הביוץ, לקבל מענה לסוגיה של ביוץ בזמן מחזור, להבין מה עושים במקרה של ביוץ מאוחר או ביוץ מוקדם ומה המשמעות של תוצאה שמתקבלת. כך גם לגבי מידע על מחשבון ביוץ או מחשבון פוריות, שיוכלו לסייע לכם בתהליך בנוסף לשיטות המדויקות.

מה זה ביוץ?

ביוץ הינו שלב במחזור החודשי, בו הביצית הגדולה ביותר שהתפתחה במהלך מחזור הביוץ, יוצאת מהזקיק בשחלה לכיוון החצוצרה, כשהיא מוכנה להפריה. הביוץ מתרחש כשבועיים לפני הופעת הוסת. לכן, זוהי התקופה המיטבית לכניסה להריון. יש כמה דרכים, כולל בדיקת מחשבון ביוץ, שיכולות לעזור לזהות את ימי הביוץ, כולל סימני ביוץ מובהקים.

מה הקשר בין מועד הביוץ למועד הכניסה להריון?

במידה ואתם מעוניינים להרות, כדאי לקיים יחסי מין בסמוך למועד תאריך ביוץ, בדגש על לפניו. השאלה היא - מתי לקיים יחסי מין כדי להיכנס להריון? על פי מחקרים שנעשו בתחום, ההמלצה היא לקיים יחסים אחת ליומיים, סביב זמן הביוץ (לפניו ואחריו). הזרע יכול להחזיק מעמד עד כ-6 ימים בתוך גוף האישה ולכן, גם אם הביצית עוד לא יצאה מהשחלה, יוכל הזרע "להמתין" לה שם במשך שישה ימים עד יום הביוץ.

כמה זמן נמשך ביוץ?

חשוב לזכור שניתן להיכנס להריון רק כאשר הביצית נמצאת בחצוצרה וממתינה לזרע, מה שמגדיר את 'חלון ההזדמנויות' - טווח זמן מצומצם של 18-24 שעות בלבד בכל חודש, במהלכן ניתן להיכנס להריון. מכיוון שאנחנו לא יודעים בדיוק כמה זמן נמשך ביוץ, מומלץ לבצע כמה פעמים יחסי מין, כדי לא לפספס את המועד, ולהבטיח הריון בסיכוי הגבוה ביותר. ניתן גם להיעזר במחשבון ביוץ או במחשבון ביוץ עצמי, כדי לנסות ולזהות את מועד הביוץ וכמה זמן נמשך ביוץ, דבר שיכול להעלות את הסיכוי שלכם להיכנס להריון.

מחשבון ביוץ עצמי - איך עושים חישוב ביוץ לבד?

מחשבון ביוץ או פוריות נועד לבדוק מתי עתיד להתקיים הביוץ. כך אפשר לתכנן מראש מתי לקיים יחסי מין, על מנת להבטיח סיכויים מרביים לכניסה להריון. חשוב שתבינו איך עובד מחשבון ביוץ, וכיצד אתם יכולים לעשות את אותו חישוב בעצמכם.

הרעיון בחישוב ביוץ הוא ספירת ימים. החישוב למעשה מתבסס על ההנחה, שהביוץ מתרחש 14 יום לפני הגעת הווסת. את החישוב ניתן לבצע על ידי בצורה הבאה:

  1. חישוב אורך המחזור הממוצע בשלושת החודשים האחרונים.

  2. חיסור 14 יום מהתוצאה שקיבלתם.

  3. התוצאה של ספירת ימים, הינה יום הביוץ העתידי.

זהו מעין מחשבון ביוץ עצמי, שיכול לעזור לכם לדעת באיזה יום הכי סביר להניח שיתקיים הביוץ, וכך להקל עליכם בתהליך הכניסה להריון.

לדוגמא, אישה בעלת מחזור שמופיע בממוצע כל 34 יום, צריכה להפחית ממספר זה 14 ימים, ולכן הביוץ שלה יתרחש ביום ה-20, לפי מחשבון ביוץ הבא: 20=34-14.

חשוב לזכור שמחשבון ביוץ זה רלוונטי רק לנשים בעלות מחזור חודשי קבוע.

ואם המחזור לא סדיר? איך אפשר לדעת כיצד לבצע חישוב ימי ביוץ?

אצל נשים בעלות מחזור חודשי לא סדיר (ביוץ מוקדם, בזמן או ביוץ מאוחר לסירוגין), מועדי המחזור משתנים מידי חודש, ולכן קשה לבצע חישוב תאריך ביוץ באופן מהימן. לנשים אלו, מחשבון ביוץ עשוי להיות לא רלוונטי.

אם תהיתם איך מחשבים ביוץ לנשים בעלות מחזור חודשי לא סדיר, במקום מחשבון פוריות רגיל, הנה הסבר בשלושה שלבים:

  1. רשמו במשך שישה חודשים את אורך המחזור.לדוגמא: בחודש הראשון אישה קיבלה 22 ימים מתחילת הווסת הקודמת עד תחילת הווסת הבאה. לאחר מכן 28,31,37,29,34. משך המחזור של אישה זו נע בין 22-37 ימים.

  2. הפחיתו 14 יום מתאריכי הקצוות שהתקבלו.לדוגמא: משך המחזור שהתקבל קודם הינו 22-37 ימים, אז טווח הזמן בו יתרחש הביוץ הינו בין היום ה-8 ליום ה-23 של המחזור.

  3. הוסיפו לתוצאה שהתקבלה יומיים לפני ואחרי, על מנת לקבל ממוצע רחב ותוצאה מספקת.לדוגמא: התוצאה של חישוב ימי ביוץ היא 6-25 ימים, ולא 8-23 ימים.

חישוב ביוץ - שיטות נוספות ללא שימוש במחשבון ביוץ

ישנן מגוון שיטות לבדיקת ביוץ, גם ללא מחשבון ביוץ. חלקן אמינות יותר ואחרות פחות, החל מבדיקת חום השחר, ערכה ביתית לזיהוי ביוץ ועד בדיקות הנעשות במרפאה, כדוגמת: בדיקת אולטרסאונד או זיהוי הריר המופרש מצוואר הרחם.

ערכה לבדיקת ביוץ

ניתן לרכוש ערכה לבדיקת ביוץ ללא מרשם רופא/ה. איך מבצעים את הבדיקה? לקראת תאריך ביוץ משוער, יש להחזיק את מקלוני הביוץ - לזיהוי הורמון הביוץ (LH) ולהטיל שתן עליו אחרי היקיצה. הופעת הקו שמסמן את הפרשת ה־ LH מציינת כי הביוץ יתרחש כעבור 16 עד 48 שעות. ערכות הביוץ הביתיות הינן אמינות ביותר, גם בבדיקות מעבדה וגם בשימוש באופן עצמאי.

בדיקה הורמונלית

ניתן להגיע למרפאה ולעשות בדיקת דם להורמונים: אסטרדיול ופרוגסטרון. כאשר רמות הפרוגסטרון בדם גבוהות, ניתן לשער שהתרחש ביוץ. גם זו שיטה אמינה, אך מזהה ביוץ שכבר התרחש. ניתן לצרף לה מעקב זקיקים באולטרסאונד, וכך להעריך את תאריך ביוץ, כאשר נוצרת התאמה בין גודל הזקיק לבין המצב ההורמונלי. בדרך כלל בדיקת האולטרסאונד תיערך מיד לאחר בדיקת הדם.

חום השחר

בדיקת חום זו מזהה ביוץ, אך בדרך כלל רק לאחר שהביוץ כבר התרחש, כלומר בשלב בו סיכויי ההפריה נמוכים יחסית. ובכל זאת, אם החלטתם לנסות, חשוב שתדעו איך עושים את זה נכון. בדרך כלל, חום הגוף עולה ב-כחצי מעלה לאחר הביוץ, ולכן חשוב לעשות את הבדיקה מדי בוקר, מיד אחרי שאתם מתעוררים, ולפני שהאישה קמה מהמיטה או מבצעת כל פעילות אחרת. עדיף להשתמש במדחום דיגיטלי, אשר מציין בדיוק מירבי את חום הגוף, דבר אותו חשוב לתעד בטבלה מדי יום, כמקור להשוואה. חשוב לציין שלעיתים החום עלול להופיע כתוצאה ממחלה, ולכן השיטה עשויה להיות לא אמינה בחלק מהמקרים. עם זאת, שיטה זו יכולה לסייע לנשים עם מחזור לא סדיר, ללמוד מתי פחות או יותר הוא צפוי להופיע.

בדיקת אולטרסאונד

ביצוע מעקב זקיקים אצל רופא/ה - העוקבים אחר התפתחות הזקיק בשחלה, שמכיל את הביצית. באולטרסאונד מופיע הזקיק שגדל עם הזמן עד שהוא נעלם, כלומר - עד שהביצית יצאה מהשחלה והתרחש ביוץ. מדובר בשיטה אמינה בה הזקיק גדל כ - 2 מ"מ ביום. בדרך כלל  יתרחש ביוץ בזקיק שגודלו 22-24 מ"מ, כך שניתן להעריך מתי צפוי  הביוץ. לאחר הביוץ נראה את הזקיק במבנה לא סדיר ועגול עם קרישי דם בתוכו, וכך נדע לבטח שהתרחש ביוץ.

ביוץ - סימנים שיעזרו לכם להבין איך מזהים ביוץ

חשוב לדעת מה מרגישים בביוץ. להלן כמה סימנים לביוץ שיכולים לעזור לכם לזהות מתי הוא מתקיים:

  1. הפרשות ביוץ - הפרשות בזמן ביוץ הן למעשה הריר המופרש מצוואר הרחם במהלך הביוץ.בעת הביוץ נוצרת הפרשה נרתיקית, רטובה ושקופה, המזכירה חלבון של ביצה. הפרשות ביוץ אלה נותנות אינדיקציה לתחילתו של הביוץ; לקראת הביוץ, ההפרשה תהיה רטובה ונקיה. ביום הביוץ עצמו, ההפרשה תהיה רבה ונמתחת. הפרשות אחרי ביוץ, יהיו מופחתות ופחות נקיות. זה לא תמיד קל זהות, אבל גוון הפרשות ביוץ, יכול בהחלט להעיד על המועד בו הוא מתקיים.

  2. מיקום צוואר הרחם- ניתן לבצע בדיקה וגינלית עצמית, ולפי המצב של צוואר הרחם לזהות מתי יתרחש ביוץ: לפני הביוץ, צוואר הרחם נוקשה ו"יבש", ונמצא נמוך יותר בנרתיק. כאשר הביוץ מתקרב, צוואר הרחם נהיה רך ורטוב יותר, ונמצא עמוק יותר בנרתיק.

  3. דימום בזמן ביוץ - לעיתים תיתכן הכתמה דמית בעת הביוץ, עקב השינויים ההורמונליים בגוף. מבחינה ביולוגית, דימום זה אינו פוגע בסיכוי להרות.

סימן נוסף: כאבי ביוץ

חמישית מהנשים שמנסות להיכנס להריון מדווחות שהן מרגישות כאב בבטן בזמן הביוץ, ולעיתים גם באזור הגב התחתון. חשוב לזהות ולהכיר כאבי ביוץ, שעלולים גם להפוך לכאבי ביוץ חזקים, ככלי נוסף לזיהוי מועד הביוץ. בפועל מדובר בכאב חד-צדדי, המורגש בדרך כלל בבטן תחתונה ובאמצע המחזור החודשי, כ-14 יום לפני הווסת הבאה. כאבי ביוץ מופיעים בצד של השחלה שמשחרר ביצית (ביוץ).

למה זה כואב?

הסיבה המדויקת אינה ידועה ויחד עם זאת, ישנן אחת משתי סיבות אפשריות למצב של כאבי ביוץ:

  1. בעת הביוץ, רגע לפני ששחרור הביצית, צמיחת הזקיקים מותחת את פני השחלה שלך וגורמת לכאב.

  2. דם או נוזלים המשתחררים מהזקיק הקרוע, מגרים את רירית הבטן.

כאבי ביוץ עלולים להחליף צדדים בכל חודש, או להופיע באותו הצד, במשך מספר חודשים. הכאבים יכולים לנוע בין דקות ספורות לבין כמה שעות ועד יומיים, ולהיות מלווים גם בדימומים קלים או הפרשות בנרתיק.

ברוב המקרים, טיפול ביתי ושימוש במשככי כאבים, יכולים לעזור. אם כאבי ביוץ בעייתיים, ניתן לקבל מהרופא/ה אמצעי מניעה דרך הפה, כדי להפסיק את הביוץ ולמנוע כאבי אמצע אופייניים.

מתי חשוב לפנות לרופא/ה?

כאבי ביוץ דורשים לעתים רחוקות התערבות רפואית. יחד עם זאת, חשוב לפנות לרופא/ה במידה והכאב מתעצם, אם הוא מלווה בבחילה או חום, דבר יכול להעיד  על דלקת התוספתן, מחלה דלקתית באגן או אפילו הריון חוץ רחמי (מומלץ גם לקרוא את המאמר בנושא 'חום בהריון' למידע נוסף). בין אם מדובר בכאבי ביוץ או בכל כאב אחר, במיוחד בתקופת ההריון, תמיד כדאי לשים לב למה שקורה בגוף, ולדווח על כל דבר אחר ושונה לרופא/ה. בכל מקרה, חשוב לזכור כי בדיקת ביוץ או מחשבון ביוץ לא מספק מידע מדויק ב-100%, ולא ניתן לדעת בדיוק מתי יתרחש מועד הביוץ. הניסיונות להיכנס להריון יכולים להיות מתסכלים, בעיקר בגלל שאם לא נכנסתם להריון בחודש מסוים, אתם אמורה לחכות חודש שלם, על מנת לנסות בשנית. כל ההמתנה והציפייה לקראת הביוץ, הכניסה להריון והלידה עצמה עלולים להיות מייאשים. יחד עם זאת, הזמן הממוצע להרות כאשר הכל תקין אצל שני בני הזוג, המקיימים יחסי מין באופן סדיר סביב הביוץ, הינו כחצי שנה. סבלנות הינה מילת המפתח כאשר מנסים להרות. חשוב גם לזכור כי שבסופו של דבר אתם עתידים להחזיק את התינוק שלכם, וברגע הזה תבינו שההמתנה שווה הכל.

תשובות לשאלות נפוצות בקצרה

שאלה: כל כמה זמן מקבלים מחזור?

תשובה: בדרך כלל אחת ל-28 יום. לעיתים כל 21-35 יום, וישנם מצבים בהם המחזור בלתי סדיר לחלוטין.

שאלה: מתי אפשר להיכנס להריון? ואיך יודעים מתי הביוץ?

תשובה: כמפורט מעלה, אפשר לדעת מתי ואיך נכנסים להריון, וגם איך יודעים מתי הביוץ.הזמן המיטבי להיכנס להריון הוא כאשר מקיימים יחסי מין בתקופת הביוץ, ואז הביצית נמצאת בחצוצרה וממתינה לזרע. 'חלון ההזדמנויות' הוא טווח זמן מצומצם של 18-24 שעות בלבד בכל חודש. מסיבה זו מומלץ לבצע כמה פעמים יחסי מין, כדי לא לפספס מועד זה, ולהבטיח הריון בסיכוי הגבוה ביותר. אפשר להיעזר גם במחשבון ביוץ או פוריות.

שאלה: האם אפשר להיכנס להריון בזמן מחזור?

תשובה: ישנן נשים מסוימות, אשר אצלן הביוץ מתרחש מוקדם, כבר במהלך הדימום של המחזור החודשי. מסיבה זו, אפשר להיכנס להריון, גם במהלך המחזור החודשי. דבר זה אינו שכיח, אך מתקיים בנשים בהן המחזור החודשי הינו קצר ונמשך כ - 21 יום ומטה. לעיתים כאשר שומרים על הלכות נידה ועל טבילה במקווה, ביוץ מוקדם לא יאפשר להרות. לכך יש טיפול פשוט בכדורים, שיכול לדחות הביוץ במספר ימים.

חשוב להיות במעקב הריון וגם לערוך, בהמלצת הרופא/ה, את כל בדיקות ההריון השגרתיות, שעוזרות גם באיתור סימנים מוקדמים של תופעות אופייניות, כדוגמת מצב של דלקת בדרכי השתן בהריון, שמתפתחת אצל לא מעט נשים בתקופה זו. במידה ואתם לא בטוחים מתי מועד הלידה הצפוי והאם אכן עשיתם את כל הבדיקות, אתם מוזמנת להיכנס למחשבון ההריון של פמפרס, שיכול לעזור לכם לחשב בקלות את תאריך הלידה המשוער. ומה עם שם לתינוק או לתינוקת? גם כאן נשמח לעזור. היכנסו למחולל השמות שלנו שכולל שמות לבנים ולבנות, והתחילו להשתעשע בבחירת השם המתאים לכם

ד"ר ישראל הנדלר הוא סגן מנהל המערך המיילדותי שיבא, מומחה למיילדות הריון בסיכון ואולטראסאונד מיילדותי.

האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי מרופא/ת הנשים או המשפחה שלכם. יש לבדוק ולוודא את מידת ההמלצות לעיל.