לפעמים קשה לפרש כמו שצריך את הסימנים שהגוף שולח לך, ובמיוחד סימנים להריון. סימנים להריון עלולים להשתנות מאישה אחת לרעותה, וכך גם מהריון אחד לשני. אם את תוהה מתי מתחילים סימני הריון וחושדת שאת חווה סימנים ראשונים של הריון, את ודאי משתוקקת לדעת אם זה נכון, במיוחד אם את חווה סימנים להריון לפני האיחור במחזור, בין אם מדובר בהריון הראשון שלך, השני או יותר לפניך רשימה של סימני הריון מוקדמים, אבל זכרי שיתכן שתחווי רק חלק מסימני ההריון. אם יש לך ספק לגבי ההריון, או שאת מרגישה תסמיני הריון לפני האיחור במחזור, בדיקת הריון ביתית או בדיקת דם בקופת חולים יכולות לאמת זאת.

סימנים ראשונים להריון

כל הריון הוא ייחודי, אך יכול להיות שתחווי גם סימני הריון ראשונים לפני האיחור במחזור, כמו:

  • אי הופעת הווסת. אחד מתוך סימנים להריון המופיעים מוקדם ביותר הוא אי הופעת הווסת, למרות שאם המחזור שלך אינו סדיר בדרך כלל, הסימן הזה יכול להיות מטעה. (קראי על 10 סיבות למה המחזור מאחר בנוסף להריון)

  • דימום של השרשה. דימום קל יכול להיות סימן מוקדם מאוד להריון, כיוון שהוא יכול לנבוע להיות דימום השרשה, המתרחש כאשר הביצית המופרית מתחברת לדופן הרחם.

  • התכווצויות. כחלק מאותם סימנים להריון המופיעים בתקופה זו, חלק מהנשים ההרות מרגישות התכווצויות קלות של הרחם בשליש הראשון להריון. להרגעת כאבי הבטן התחתונה, הניחי עליה בקבוק מים חמים עטוף במגבת או היכנסי לאמבטיה חמה.

  • חם לך. עלייה ברמות הורמון ההריון והאצה בקצב חילוף החומרים יכולים להעלות את טמפרטורת הליבה של גופך, כך שאת יכולה להרגיש שחם לך יותר מן הרגיל. גופך מפצה על כך בהזעה מוגברת כדי לעזור לך להתקרר.

  • דופק מואץ. סימנים ראשונים להריון יכולים להכיל שינויים הורמונליים הגורמים להאצה בדופק הלב, אבל אם זה אורך יותר מכמה דקות, או שזה קורה לעתים קרובות, צרי קשר עם הרופא שלך לבדוק שהכול תקין.

  • שינויים במצב הרוח. גילוי העובדה שאת בהריון היא אבן דרך משמעותית בחייך, וטבעי מאוד להרגיש את כל קשת הרגשות החל משמחה והתרגשות ועד חרדה ובלבול. שיחה עם מישהי קרוב ואהוב על מה שאת מרגישה יכולה לעזור לך.

  • בטן נפוחה ועצירות. מכיוון שתהליך העיכול הופך לאטי יותר, יתכן שתרגישי נפיחות (בדומה למה שמרגישים בתחילת הווסת) ועצירות. אכלי מזונות המכילים כמות גבוהה של סיבים, שתי הרבה מים, והוסיפי עוד פעילות גופנית, אם את יכולה.

  • צרבת. צרבת מתרחשת משום שבזמן ההריון השרירים שאמורים למנוע מחומצות עיכול לעלות לוושט נוטים להפוך רפויים יותר. אכלי ארוחות קטנות ותכופות והימנעי ממאכלים מטוגנים, פרי הדר, שוקולד, ואוכל חריף כדי להיאבק בצרבת.

  • אקנה. פעילות יתר של הסבום (שמן) בעור עלולה לגרום להופעת פצעונים בזמן ההריון. נקי בעדינות את עורך בכל יום, השתמשי במוצרי קוסמטיים נטולי שומן, והיוועצי ברופא שלך לגבי טיפול בטיחותי כנגד אקנה.

  • סחרחורת. רמת סוכר נמוכה בדם, מתח, ועייפות עלולים לגרום לך לסחרחורת ואף לעילפון. אכלי ארוחות וסדירות, ונסי להימנע מגורמי מתח.

  • עלייה במשקל. יש נשים שעולות 0.5 עד 2 ק"ג בחודשי ההריון הראשונים, אך הרופא שלך יוכל לייעץ לך לגבי העלייה הבריאה והנכונה במשקל עבורך בזמן ההריון.

  • גודש באף. בתחילת ההריון, ריריות האף מתנפחות, מתייבשות ומדממות בקלות. להקלת הגודש, תוכלי להשתמש במחולל אדים או לטפטף טיפות או תמיסה של מי מלח, והקפידי לשתות הרבה.

  • כאבי ראש. כאבי ראש יכולים להיות סימן מוקדם להריון בשל עלייה ברמות האסטרוגן. את עלולה לחוות גם כאבי ראש עזים, הנגרמים בגלל מתח או עייפות. התייעצי עם הרופא שלך לגבי תרופות אפשריות; לרוב הנשים ההרות תרופות המכילות פרצטמול נחשבות לבטוחות בטיפול בכאבי ראש.

כלי שימושי לתקופת ההריון

  • השתנה תכופה. צורך להשתין לעתים תכופות יותר מאשר בדרך כלל, יכול להיות סימן להריון מכיוון שהכליות מפיקות כעת יותר נוזלים, אשר מוצאים את דרכם לשלפוחית. אל תשתי פחות מים בגלל זה. חשוב מאוד לשתות הרבה.

  • רגישות ונפיחות בשדיים. כבר בשלב מוקדם השדיים שלך יגדלו ויהיו רגישים יותר למגע, אולם עם הסתגלותו של הגוף להורמוני ההריון, תחושת אי הנוחות הזו תפחת.

  • בחילות בוקר. זוהי תופעת הריון שכיחה ביותר, שלרוב מופיעה כחודש אחרי ההתעברות. חלק מהנשים חוות את הבחילות בשעות שונות במשך היום ולאו דווקא בבוקר, בשעה שנשים אחרות לא חוות בחילות כלל. אכלי משהו קטן לפני שאת קמה מהמיטה, ואחר כך הקפידי על אכילת ארוחות קטנות וסדירות במשך כל היום כדי לשמור על יציבות רמת הסוכר שלך בדם.

  • תשוקות לאוכל או סלידה מאוכל ורגישות יתר לריחות. סימנים להריון כוללים גם שינויים בחוש הטעם והריח והתפתחות של תשוקה למזונות מסוימים. שמרי על תזונה מאוזנת, ושוחחי עם הרופא שלך אם את חווה תשוקה לדברים שאינם מזון (כמו גיר או עפר).

  • עייפות. טבעי לחוש עייפות בזמן ההריון, בייחוד בהתחלה. מכיוון שהגוף שלך עובד קשה כדי לתמוך בעובר שלך, תני לו הרבה זמן למנוחה ורוגע.

  • שינויים בעור. יתכן שתבחיני בשינויי פיגמנטציה, כמו התכהות העור סביב הפטמות, כתמים כהים על הפנים, או הופעת פס כהה מהטבור שלך ועד עצם החיק.

האם כל הנשים חוות את תופעות ההריון המוקדמות ואת אותם סימנים להריון?

כל אישה הרה וכל הריון שונים זה מזה וייחודיים, כך שיתכן שאת תחווי תסמיני הריון מוקדמים חלקיים בלבד. למשל, יתכן שתרגישי חלק מאותם סימנים להריון עוד לפני שהווסת תאחר; ולחילופין אי הופעת הווסת יכולה להיות הרמז הראשון לכך שאת בהריון. יותר מכך, התופעות בהריון השני יכולות להיות שונות מאלו שחווית בהריון הראשון.

אם את חושבת שאת בהריון וחשה חלק מאותם סימנים להריון המצוינים ברשימה, בדיקת הריון ביתית יכולה לאשש זאת. אם את חווה חלק מהסימפטומים של תחילת הריון אבל התוצאה יוצאת שלילית, יש עדיין סיכוי שאת כן בהריון. חכי שבוע ובדקי שוב. אם הבדיקה יוצאת חיובית, קבעי תור לרופא שלך כדי לאשר שאת אכן בהריון. את יכולה גם לחשב את תאריך הלידה המשוער שלך על ידי שימוש במחשבון תאריך הלידה שלנו כדי לדעת באיזה שלב את בהריון.

אילו עוד תסמיני הריון נוספים את יכולה לחוות במהלך ההריון?

במהלך ההריון, גופך יעשה כמה דברים מוזרים ומופלאים ויבטא מגוון תסמינים של הריון. כמה מהשינויים הגופניים (כמו בחילות בוקר) יירגעו, בשעה שאחרים (כמו גודש באף וצרבת) יכולים להימשך לאורך כל ההריון.

אלו כמה מתסמיני ההריון שאת עלולה לחוות במהלך השליש השני והשלישי:

  • הפרשות. הפרשה וגינלית סמיכה, שקופה או לבנה נחשבת לתופעה נורמלית במהלך ההריון, אבל כדאי ליצור קשר עם הרופא אם מופיע ריח חזק או שההפרשה מלווה בגירוד וכאב בנרתיק.

  • התכווצויות או כאב בבטן התחתונה. בשלב מאוחר יותר בהריון יתכן שתרגישי התכווצויות שמקורן בכאבי מתיחה של הרצועות או ברקסטון- היקס.

  • כאבי גב. כאבי גב יכולים להיגרם משינויים הורמונליים, עלייה במשקל ושינויים ביציבה בשל גדילת הבטן. הקפדה על יציבה נכונה ופעילות גופנית יומית, ושינה על הצד, יכולים להקל על הכאב.

  • השתנה תכופה. למרות שהצורך התכוף להשתין שאת עלולה לחוות בתחילת ההריון יפחת בשליש השני, הוא יחזור להטריד בשליש השלישי. זה קורה מכיוון שהעובר הגדל שלך מתבסס עמוק יותר באגן ומפעיל לחץ על השלפוחית, כך שתרגישי צורך להשתין לעתים קרובות יותר.

  • גרד בעור. כל מקום שבו העור מתמתח בזמן ההריון (למשל בבטן ובירכיים), יכול להפוך מגורה ומגרד. נסי להימנע מגירוד, השתמשי בקרם לחות טוב והתקלחי או עשי אמבטיה במים פושרים, מכיוון שמים חמים עלולים לייבש את העור.

  • שינויים בשדיים. הרגישות והנפיחות שאת עלולה לחוות בשלבים הראשונים של ההריון, מבטאים את אחד השינויים שאת עשויה לראות או לחוש בשדייך בתקופה זו. בנוסף ייתכן שתבחיני שצבען של הפטמות מתחיל להתכהות, בהופעת סימני מתיחה או בדליפה מהשד, תסמין האופייני בעיקר לטרימסטר השלישי.

  • סימני מתיחה. עם הימתחות העור בהריון, יתכן שתבחיני בהיווצרות של סימני מתיחה באזורים כמו הבט, הירכיים, הישבן והשדיים. עלייה במשקל באופן בריא ומתון במהלך ההריון יכולה לסייע בצמצום התופעה.

  • קוצר נשימה. העובר הגדל שלך דוחף את עצמו כנגד אזור הריאות שלך ויכול לגרום לתחושת מחנק. הקפדה על יציבה נכונה יכולה להעניק לריאות שלך עוד מרחב.

  • מגוון של כאבים ומכאובים. את עלולה להרגיש כל מיני תופעות שונות בנקודות שונות במשך ההריון, כמו כאב חניכיים או רגישות, התפתחות של דליות ברגליים או טחורים, וכן התנפחות הקרסוליים והתכווצויות ברגליים. קראי עוד על הכאבים והמכאובים ועצות להתמודדות אתם כאן.

רוב הזמן אי הנוחות הגופנית והשינויים הם בהחלט נורמליים, אבל יש גם סימנים להריון שאסור לך להתעלם מהם, כמו כאבי ראש חזקים, שינויים בראייה, או התנפחות פתאומית (בצקת). אם את מרגישה שמשהו אינו כשורה, התייעצי עם הרופא שלך.

תשובות שאלות נפוצות בקצרה

ש: איך יודעים אם נקלט הריון?

ת: מכיוון שתסמיני הריון משתנים בין אישה אחת לשנייה, ובין הריון אחד לאחר, חשוב שתעשי בדיקת הריון ביתית או בדיקת דם, שיאשרו או ישללו שנקלטת. ללא קשר לתוצאה, חשוב לקבל אישור סופי מרופא/ת הנשים שלך, כך גם לגבי תאריך הלידה המשוער, במידה ואת אכן בהריון.

ש: איך אפשר לדעת אם אני בהריון לפני האיחור במחזור?

ת: כפי שכתוב במאמר, סימנים מוקדמים להריון כוללים אי הופעת ווסת, התכווצויות, דופק מואץ, עייפות ועוד. ייתכן ואכן מדובר בהריון או שמה שחשוד כסימנים להריון, יכול להתגלות שעדות למשהו אחר. אישור שאכן נקלטת תוכלי לקבל על ידי ביצוע בדיקת הריון ביתית או בדיקת דם להריון והתייעצות עם רופא/ת הנשים שלך.

ש: איך אפשר לדעת אם אני בהריון בשבוע הראשון?

ת: סימנים מוקדמים להריון יכולים להופיע בשבוע הראשון, עוד לפני המועד בו את אמורה לקבל את המחזור החודשי או בשלבים מאוחרים יותר. חשוב להכיר מגוון סימנים להריון, המופיעים במאמר זה, להקשיב לגוף ולהיות ערה לכל שינוי שאת עוברת במהלך הניסיונות להרות.

ש: מה מרגישים בתחילת הריון?

ת: תסמיני הריון יכולים להשתנות מהריון אחד לשני וכך גם מאישה אחת לאחרת, ולכן חשוב שתהיי ערה גם לסימנים מוקדמים להריון, המפורטים בהרחבה מעלה. זכרי כי ייתכן שתרגישי חלק מסימני ההריון או את רובם. כדי לדעת שאת אכן בהריון, מומלץ שתעשי  בדיקת הריון ביתית או בדיקת דם וגם תתייעצי עם רופא/ת הנשים שלך.

הסימנים היום-יומיים האלו שמעידים על כך שאת בהריון יכולים להיות בהחלט מעייפים, אבל מהר מאוד יגיע יום הלידה שלך ואת תוכלי לקחת את התינוק שלך הביתה. ההתמודדות עם כל תופעות ההריון המציקות האלו ואותם סימנים להריון יתגלו כמשתלמות לגמרי! קראי עוד תיאורים מפורטים ביומן ההריון על מה שקורה בכל שבוע, חודש ושליש של ההריון. את יוצאת למסע מדהים – תיהני מהדרך.

האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת הנשים או המשפחה שלכם. יש לבדוק ולוודא את ההמלצות לעיל והרלוונטיות שלהן לנשים ההרות ולתינוק החדש.

התוכן והמידע במאמר זה, מבוססים על מקורות רפואיים וממשלתיים מהארץ והעולם, ואינם מחליפים ייעוץ רפואי או חוות דעת מקצועית של גורם רפואי מוסמך. יש להתייעץ תמיד עם אנשי מקצוע בתחום הרפואה לצורך אבחון וטיפול מלא.