מאת ד"ר ישראל הנדלר

אחרי חודשים של ציפייה זה קרה! התינוק שלך הגיע וכל תשומת הלב מרוכזת בקטנטן (או אולי בקטנטנים, אם מדובר בתאומים או שלישייה). חשוב מאוד שבתקופה זו המכונה משכב לידה, תטפלי גם בעצמך, תתייחסי לשינויים שהגוף שלך עובר, במיוחד אם יש לך תפרים אחרי לידה, ותשימי לב לסימני אזהרה הדורשים מענה רפואי או מיידי.

מה זה משכב לידה?

משכב לידה הם 6 השבועות הראשונים לאחר הלידה, המיועדים גם להתאוששות של גופך, מבחינה פיזית ונפשית. מדובר בתקופה שיכולה להיות נהדרת, בה את לומדת להכיר את התינוק והוא אותך.

תופעות לוואי אופייניות לתקופה של משכב לידה

במהלך תקופה זו ייתכן ותצטרכי להתמודד עם אתגרים חדשים כמפורט:

טיפול בתינוק קטנטנן שתלוי בך לחלוטין - בימים הראשונים בבית את לומדת להכיר את התינוק והוא אותך, וזה אומר לנהל שגרת יום הכוללת זמן איכות, האכלה, רחצה באמבטיה וגם גורמים בלתי צפוים כגון: גזים, אתגר ההנקה או האכלה בבקבוק ועוד. שילוב נכון של טיפול בעצמך, טיפול בתינוק וקבלת עזרה, יכולים להקל עליך בתקופה זו.

טיפול בתפרים (במידה ויש) -  במידה והצוות הרפואי נאלץ לבצע חתך בנרתיק במהלך הלידה, הוא יבצע תפירה של האזור בסיום. זה עלול להיות לא נעים ואף לכאוב ויחד עם זאת, זה יעבור. ישנן שיטות שונות כדי להקל על הכאב כדוגמת מריחת שמן, הנחת תחבושות קפואות, שימוש במשככי כאבים או משחות מאלחשות - באישור הרופא/ה שלך כמובן.

הנקה או האכלה באמצעות תמ"ל - בכל דרך בה תבחרי, יכול להיות שהכל ילך חלק. ייתכן גם שלא. כך או כך, חשוב שתערכי מבעוד מועד. אם את מניקה, תוכלי להיעזר כבר בבית החולים באחות וגם לאחר מכן ביועצת הנקה. אם התינוק ניזון מבקבוק, השתדלי להכין כמות מספיקה של בקבוקים, תמ"ל ואם יש צורך גם בסטיריליזטור לניקוי וחיטוי.

נשירת שיער - במהלך ההריון ו/או לאחר הלידה, את עלולה לסבול מנשירת שיער, דבר הנגרם כתוצאה משינויים הורמונליים, לחץ או מצבים רפואיים הנלווים להריון. מיד לאחר שנולד תינוקך, רמות ההורמונים שלך צונחות במהירות, כולל אסטרוגן ופרוגסטרון. הורמונים אלה יחזרו כמעט לרמות נורמליות תוך 24 שעות לאחר הלידה, אם כי רמת הפרולקטין תישאר גבוהה כל עוד אתה מניקה.

נשירת שיער לאחר לידה יכולה להתקיים בכל יום לאחר הגעת התינוק שלך, ולעיתים היא ממשיכה גם שנה. אם זה לא מדאיג אותך, אינך צריכה לעשות דבר, וגם אין טיפול שהוכח כמונע או מאט את נשירת השיער לאחר הלידה. זכרי כי זהו תהליך זמני שייעצר וייפסק.

ייתכן ותרצי גם להתייעץ עם איש מקצוע לגבי התזונה הנכונה בתקופה זו, ועם רופא/ת הנשים שלך, לגבי מועד החזרה לפעילות גופנית. בכל מקרה, מומלץ לפנות לרופא/ת הנשים שלך לבדיקה, בתום תקופת משכב הלידה (6 שבועות אחרי הלידה), אלא אם את סובלת מתופעה חריגה לפני מועד זה.

ישנן לא מעט תופעות שעלולות להופיע (חלקן, רובן או בכלל לא), ולדרוש מענה בתקופת משכב לידה, חלקן אף דורשות התייחסות של רופא/ה, כגון:

  • דימום חריג אחרי לידה

  • טחורים

  • כאבים בתפרים לאחר הלידה (במידה וישנם) שעלולים לפגוע בתפקוד שלך

  • גודש או אודם ניכר בשדיים

  • קושי במתן שתן או דליפת שתן

  • בצקות ברגליים אחרי לידה אשר לא חולפות תוך ימים ספורים

  • הרגשה כללית רעה

  • כאבי ראש

  • עליית לחץ דם

בתקופה זו חשוב גם לגשת לרופא/ה בנוגע לכל שאלה או ספק שמתעורר ונוגע לך או לתינוק, כולל מענה לגבי אמצעי מניעה.

מצבי רוח ודיכאון, שמתחילים בתקופת משכב הלידה

הטיפול לאחר הלידה אינו מוגבל רק לבריאותך הגופנית, אלא כולל גם את הרווחה הנפשית שלך, וזה אומר שינויים במצב הרוח, עצבנות וחרדה. רגשות אלו, שמתחילים בדרך כלל במהלך היומיים-שלושה הראשונים לאחר הלידה, עשויים להימשך עד שבועיים. ישנן אמהות שחשות דיכאון חמור וארוך טווח לאחר הלידה. לעיתים נדירות, פסיכוזה לאחר לידה שהנה הפרעה במצב רוח קיצוני, עשויה להתפתח גם כן.

דיכאון לאחר לידה אינו פגם באופי או חולשה. דיכאון לאחר לידה, מחייב טיפול אשר יכול לעזור לך, ולכן חשוב שתכירי תופעות שעלולות להופיע בתקופה של משכב לידה ואף להוביל למצבים הדורשים טיפול רפואי, כדוגמת: תנודות קיצוניות במצב הרוח, בכי מופרז, קושי להישאר עם תינוקך, אובדן תיאבון או להיפך, נדודי שינה או שינה מרובה, חוסר הנאה מפעילויות מהן נהנית בעבר, יכולת מופחתת לחשוב בצורה ברורה, להתרכז או לקבל החלטות, אי שקט, התקפי חרדה ומחשבות לפגוע בעצמך או בתינוקך.

במידה ואת סובלת מאחת התופעות המתוארות מעלה, חשוב לשתף את בן הזוג, חברה או קרוב משפחה ואף לגשת לרופא/ה שלך, שיוכלו לעזור לך לטפל ולהרגיש טוב יותר.

דימום אחרי לידה – כמה זמן זה נמשך ומתי חשוב לפנות לרופא/ה?

ברוב המקרים, לידה וגינלית או ניתוח קיסרי גורמים לדימום אחרי לידה שנקרא לוכיה ((lochia. דימום לאחר לידה מסוג זה, מאפשר לגוף לפלוט עודפי דם ורקמות מהרחם, שבמהלך ההריון שימשו את התינוק. בימים הראשונים לאחר הלידה, הדימום יהיה מאסיבי יותר ויפחת בהדרגה. יחד עם זאת, במידה והדימום מחמיר לאחר שכבר נחלש או אם הדימום רב ביותר, חשוב להתייעץ עם הרופא/ה.

מה נחשב נורמלי, כשמדובר על דימום אחרי לידה? במקרה כזה, הדם שלך יהיה בצבע אדום בוהק וייתכן שתראי קרישי דם קטנים, בימים הראשונים שלאחר הלידה. בבית היולדות וייתכן שגם כשתגיעי הביתה, תאלצי להשתמש בתחבושות הגייניות המיועדות לשימוש במקרה של דימום אחרי לידה (אנא הימנעי משימוש בטמפונים, דבר שעלול להוביל לזיהום).

כמה זמן נמשך דימום אחרי לידה? תוך כעשרה ימים, הדימום אמור לקטון. את עלולה גם לסבול ממצב של דימום אחרי לידה כשאת מסתובבת הרבה ולכן, חשוב שתרשי לעצמך גם לנוח. פעמים רבות במהלך שכיבה, הדם מצטבר בנרתיק ומיד כשקמים כל מה שהצטבר יוצא. אין זה אומר שהדימום יתגבר. המתיני ובדקי האם אחרי הקימה ופליטת הדם הראשונית, הדימום אכן פחת. במידה והדימום הרב ממשיך יש לפנות לבדיקה.

מתי להתקשר לרופא כשמדובר על דימום אחרי לידה, בתקופה של משכב לידה?

דימום לאחר לידה יכול להפוך למצב מסוכן, הגורם לירידה בלחץ הדם שלך, שעלולה להוביל לחוסר אספקת דם לאברי גופך. חשוב שתהיי ערנית ותפני לרופא/ה עם כל שאלה או ספק, במיוחד אם מופיעים אחד או יותר מהתסמינים הבאים:

  • דימום אחרי לידה בצבע אדום בוהק, מעבר ליום השלישי שלאחר הלידה

  • קרישי דם גדולים יותר משזיף

  • תחבושת ספוגת דם אחת בשעה, וזרם דם שאינו מאט או מפסיק

  • ראייה מטושטשת

  • סחרחורת ו/או חולשה

  • צמרמורת

  • עור דביק

  • פעימות לב מהירות

  • בחילות

התכווצויות ברחם גם הן חלק מתקופת משכב לידה

יש נשים הסובלות ממצב של התכווצויות ברחם, בתקופה של משכב לידה וגם אחרי. זו דרכו של הרחם לחזור לגודלו המקורי, לאחר לידת התינוק. התכווצויות ברחם אמורות להיות חזקות במשך יום-יומיים אחרי הלידה. ברוב המקרים הן יפחתו ביום השלישי לאחר הלידה, ולפעמים רק אחרי תקופת משכב הלידה.

הנקה יכולה לגרום גם היא לתופעה של התכווצויות ברחם ואף להפוך אותם לחזקים יותר, כתוצאה מהמציצה של התינוק, המשחררת את ההורמון האוקסיטוצין. הורמון זה גורם להתכווצויות, דבר שיכול לעזור לרחם שלך לחזור לגודלו המקורי ולהפחית את הסיכון לאנמיה לאחר לידה, כתוצאה ממצב של המשך אובדן דם. במטרה להקל על מצב של התכווצויות ברחם אחרי לידה, חשוב להטיל שתן לעיתים קרובות, לשכב עם הפנים כלפי מטה עם כרית רגילה או כרית חימום מתחת לבטן התחתונה, לעסות את הבטן התחתונה או לצרוך תרופה באישור רופא/ה בלבד, במיוחד אם את מניקה.

צרי קשר עם הרופא/ה שלך במקרה בו ההתכווצויות ברחם ממשיכות גם אחרי, או אם הכאבים הופכים לבלתי נסבלים, מצבים שיכולים להעיד על זיהום או בעיה אחרת הדורשת טיפול רפואי.

טחורים אחרי לידה

טחורים הם ורידים מוגדלים בתוך פי הטבעת שלך או בעור המקיף את פי הטבעת. בדרך כלל הם נגרמים כתוצאה מלחץ מוגבר על פי הטבעת במהלך ההריון והלידה. כשאת בהריון, התינוק מפעיל לחץ נוסף על האזור וכתוצאה מכך, יכול להיווצר מצב של טחורים במהלך ההיריון או טחורים אחרי לידה, הנפוצים בעיקר אחרי לידה וגינלית.

איך תדעי שאת סובלת ממצב של טחורים אחרי לידה? להלן התסמינים:

טחורים יכולים לגרום למספר תסמינים, הכוללים כאב, דימום, נפיחות ו/או גירוד. טחורים אחרי לידה בדרך כלל ייעלמו מעצמם (בין מספר ימים לכמה שבועות), בהתאם לגודלם, למיקומם ולדרגת חומרתם.

מתי עליך לפנות לרופא/ה?

במידה וזה כואב מאוד או שנראה כי טחורים לא נעלמים כלל, לאחר כמה שבועות. חשוב לפנות לייעוץ רפואי גם אם את חשה בגוש קשה באזור פי הטבעת. במידה ואת חווה דימום אנאלי בלתי נשלט, זהו מצב חירום ויש לפנות לרופא/ה באופן מידי.

מתי מקבלים מחזור לאחר לידה, והאם מחזור ראשון אחרי לידה יופיע בתקופת משכב לידה?

נשים רבות שואלות מתי מופיע מחזור אחרי לידה? דבר המשתנה מאישה לאישה ומהריון אחד לשני. אם התינוק ניזון מתמ"ל או שאת משלבת בין תמ"ל להנקה, ייתכן והמחזור יחזור בתקופת משכב לידה, בין 5-6 שבועות לאחר הלידה. אם התינוק ניזון מהנקה בלבד (כולל בלילה), ייתכן שהמחזור יחזור רק כשתפסיקי להניק, כאשר תפסיקי להניק בלילה, או כשתדירות ההנקה פוחתת.

הפעם הראשונה שיופיע מחזור אחרי לידה, עשויה להיות שונה מהמחזור שהכרת עד כה. מחזור אחרי לידה יכול להיות לא סדיר, מלווה בהתכווצויות, עם קרישי דם קטנים או עם כמות דם גדולה יותר. במידה וסבלת בעבר מקרישי דם או מאיבוד דם רב, חשוב שתדווחי לרופא/ה המטפל/ת. חשוב לזכור כי גם אם מחזור אחרי לידה עדיין לא הופיע, את עדיין יכולה להיכנס להריון בתקופת משכב לידה וגם אחרי.

תשובות לשאלות נפוצות בקצרה

שאלה: כמה זמן מוגדרת תקופה של משכב לידה ומה זה בכלל?

תשובה: 6 השבועות הראשונים אחרי הלידה מוגדרים כמשכב לידה. תקופת משכב לידה מיועדת לתת לגופך זמן להתאושש מבחינה פיזית ונפשית.

שאלה: אילו תופעות אופייניות לתקופה של משכב לידה?

תשובה: ישנן לא מעט תופעות לוואי שעלולות להופיע בתקופה של משכב לידה, וכוללות בין השאר: דימום אחרי לידה, נשירת שיער, הופעת מחזור בסמוך ללידה, מצבי רוח משתנים, דיכאון, טחורים אחרי לידה וגם התכווצויות ברחם.

שאלה: האם מחזור אחרי לידה יכול להופיע בתקופת משכב לידה?

תשובה: בהחלט כן. כפי שמפורט במאמר, מחזור אחרי לידה יכול לחזור בכל שלב. גם אם לא מופיע מחזור אחרי לידה, את עדיין יכולה להיכנס להריון.

שאלה: מדוע כשאני מניקה, אני מרגישה התכווצויות ברחם?

תשובה: במהלך ההנקה את עלולה להרגיש התכווצויות ברחם שלעיתים גם מתחזקות. ההתכווצויות נובעות מהמציצה של התינוק, המשחררת את ההורמון האוקסיטוצין הגורם להתכווצויות אלו. פעולה זו יכולה לעזור לרחם שלך לחזור לגודלו המקורי וגם להפחית את הסיכון לאנמיה, כתוצאה ממצב של איבוד דם אחרי לידה.

בזמן של משכב לידה, מתחילה גם חופשת הלידה שלך, ולכן חשוב גם שתדעי מהן זכויותיך כבר אחרי הלידה. במידה ואת מתכוונת לחזור לעבודה אחרי שלושה חודשים או יותר, את מוזמנת לקרוא על חזרה לעבודה אחרי חופשת לידה.

חשוב לזכור, כי תקופת משכב הלידה אמורה להיות תקופה נפלאה, בה תוכלי לבלות זמן איכות עם תינוקך וגם לטפל בו ובעצמך. מזל טוב אמא, תיהני מכל רגע

ד"ר ישראל הנדלר הוא סגן מנהל המערך המיילדותי שיבא, מומחה למיילדות הריון בסיכון ואולטראסאונד מיילדותי.

האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי מרופא/ת הנשים או המשפחה שלכם. יש לבדוק ולוודא את מידת ההמלצות לעיל לנשים ההרות ולילדכם.