שליית פתח (Placenta previa) היא מצב המתפתח אצל אחוז קטן מבין הנשים ההרות. מדובר בגדילה ומיקום לא תקינים של השליה, האיבר שמוביל חומרי תזונה וחמצן אל העובר ומפנה ממנו פסולת. המשיכי לקרוא כדי לדעת עוד על מצב זה ועל הדרכים הטובות ביותר לטפל בו, ולהתמודד עמו.

מה זה שליית פתח?

במרבית ההריונות, השליה נצמדת לדופן הרחם או לחלק העליון שלו. שליית פתח היא מצב נדיר שבו השליה מתמקמת נמוך ברחם, וחוסמת את צוואר הרחם באופן חלקי או מלא. מצב זה יכול לגרום לקושי בעת היפרדות השליה, דימום קשה בלידה ואפילו דימום במהלך ההריון.

נשים רבות שאובחנה אצלם בעיה זו בשלב מוקדם בהריון, מגלות שהבעיה נפתרת מעצמה, במיוחד במקרה של שליית פתח שולית או שליית פתח חלקית, שבה צוואר הרחם בהריון חסום רק באופן חלקי על ידי השליה. אך במקרה של שליית פתח מלאה, כשהשליה חוסמת את צוואר הרחם לחלוטין, לא סביר שהמצב ייפתר מעצמו לפני הלידה.

שליית פתח

מה הם התסמינים של שליית פתח?

הסימן העיקרי לתופעה זו הוא דימום מהנרתיק ללא כאבים במחצית השנייה של ההריון. התקשרי לרופא/ה שלך אם יש לך דימום וגינלי בשליש השני או השלישי להריון או אם את מרגישה התכווצויות. פני למוקד רפואת חירום אם הדימום חמור.

מה גורם לשליית פתח?

הגורמים לשליית פתח אינם ידועים, אולם גורמי סיכון אפשריים קיימים אם:

  • ילדת בעבר

  • עברת ניתוח או הליך אחר שהותיר צלקת ברחמך, כמו ניתוח קיסרי או הסרת שרירנים (מיומה) ברחם

  • הייתה לך שליית פתח בעבר

  • את נושאת תאומים, שלישייה, או יותר

  • עברת את גיל 35

  • את מעשנת

אילו סיכונים קיימים במצב של שליית פתח?

חשוב שהרופא/ה שלך ינטרו את המצב שלך ושל התינוק, כדי לצמצם את הסיכון שיהיו לך סיבוכים. סיכונים אפשריים במצב זה הם:

  • דימום קשה. יכול להתרחש במהלך הצירים, במהלך הלידה, או אחרי הלידה.

  • לידה מוקדמת. הדימום יכול לגרום לצורך בניתוח חירום קיסרי, עוד לפני שהגעת להריון מלא.

איך אוכל לגלות אם יש לי שליית פתח?

במקרה שיש לך שליית פתח, הדבר יתגלה בבדיקות המעקב הרגילות שלך או באולטרסאונד המתבצע בשליש השני. כדי לוודא שזה המצב, או לקבל אבחון יסודי יותר, הצוות הרפואי עשוי להזדקק לאולטרסאונד וגינלי, שבו משתמשים במכשיר הדומה למוט שמוחדר לנרתיק.

במקרה שהרופא/ה שלך יחשדו שיש לך שליית פתח או יבחינו בסימנים של מצב זה, תתבקשי לעבור בדיקות אולטרסאונד נוספות, כדי לקבוע את המיקום המדויק של השליה, ולהעריך אם הבעיה יכולה להיפתר מעצמה במהלך ההריון.

אולם, אם תרגישי דימום כבר במהלך ההריון, הגיעי לרופא/ה או לבית החולים ללא דיחוי.

מה יכול הצוות הרפואי לעשות לגבי שליית פתח?

שליית פתח היא מצב נדיר, ואם זה קורה, חומרת המצב תלויה גם בגורמים כמו בריאותך ובריאות העובר; שבוע ההריון שלך; מיקום השליה; ומידת החסימה של צוואר הרחם. הצוות הרפואי יעקוב אחר מצבך כדי לראות אם המצב נפתר מאליו, ובמקרה שלא, המטרה תהיה להביא אותך למצב של הריון מלא ככל האפשר.

אם את כבר בשלב מתקדם של ההריון ועדיין יש לך שליית פתח, ייתכן שתצטרכי ניתוח קיסרי. אם השליה נמצאת במיקום נמוך, אך אינה מכסה את צוואר הרחם, ייתכן שתוכלי ללדת בלידה וגינלית רגילה, אך עלייך לדבר על כך עם הרופא/ה או  שלך.

בכל מקרה, הדבר החשוב ביותר שעלייך לעשות הוא לטפל בעצמך, לנוח כמה שתוכלי, ולהימנע מפעילויות שעלולות ליצור טריגר לדימום, כמו ספורט במהלך ההריון.

אין סיבה שתדאגי לגבי שליית פתח. זוהי בעיה נדירה, ואפילו אם אובחנת על ידי הצוות הרפואי או שיש לך סימנים לשליית פתח, יש סיכוי טוב שהעניין ייפתר מעצמו ללא התערבות. ואם לא, הצוות הרפואי שלך ינהל את הבעיה, כדי שאת ותינוקך תהיו בטוחים ובריאים.

ישנם שני מצבים נוספים, הנובעים ממיקומה של השליה, אותם חשוב שתכירי: שליה קדמית וגם שליה אחורית.

שליה קדמית – כל מה שאת צריכה לדעת

שליה קדמית הנו מצב בו השליה ממוקמת בין חזית הבטן לבין העובר. מצב זה עלול להקשות עליך להרגיש את תנועות העובר, במיוחד בשלבים הראשונים של ההריון. במקרים מסוימים, גם לרופא/ה שלך יהיה קושי לזהות את הדופק של העובר. במידה ואת אמורה לעבור בדיקת מי שפיר, שליה קדמית הממוקמת בחזית הבטן, עלולה להפוך את הבדיקה למורכבת יותר.

איך מאבחנים שליה קדמית?

אבחן מיקומה של שליה קדמית, ייעשה על ידי בדיקת אולטרסאונד, שתתבצע בדרך כלל בין שבועות 18-20 להריון.

האם שליה קדמית משפיעה על ההריון?

בדרך כלל, מצב של שליה קדמית אינו משפיע על ההריון או על העובר, אלא אם כן השליה חוסמת את צוואר הרחם.

ישנם מקרים נדירים, בהם שליה קדמית עלולה לגרום לסיבוכים בהריון:

  • יתר לחץ דם

  • עיכוב בצמיחת העובר

  • סכרת הריונית

  • שליה קדמית עשויה לנוע כלפי מעלה ולצרף אליה את החלק העליון של הרחם, בו נמצאים כלי דם גדולים

  • סיבוכים אחרי הלידה

חשוב שתתקשרי לרופא/ה באופן מידי במידה ואת מבחינה באחד מהתסמינים הבאים:

הסימפטומים עלולים להתחיל בפתאומיות, ולכן חשוב שתהיי ערנית.

שליה אחורית

במקרה של שליה אחורית, השליה משתרשת בדופן האחורית של הרחם. לעומת שני המצבים הקודמים, מצב של שליה אחורית מוגדר כתקין, ואינו משפיע על מהלך ההריון או על העובר. בכל מקרה ואם יש ספק, כדי שתתייעצי עם הצוות הרפואי.

מצבים נוספים בהם מיקום השליה עלול להשפיע על מהלך ההריון

ישנם מצבים נוספים שאינם שכיחים אך יכולים להשפיע על השליה במהלך ההריון או הלידה:

  • שליה נמוכה – מצב בו השליה מושרשת נמוך, קרוב או מכסה את צוואר הרחם, מצב שעלול לחסום את הדרך של התינוק החוצה

  • מצב בו השליה מתחילה להתרחק מדופן הרחם – מצב שעלול לגרום לכאבי בטן, דימום בהריון מן הנרתיק או התכווצויות תכופות

חשוב שתדעי באיזה שבוע של ההריון את נמצאת, במטרה לעקוב טוב יותר גם על נושא זה. במידה ושכחת או שאת לא בטוחה מתי את אמורה ללדת, את מוזמנת להיכנס לדף מחשבון הריון שלנו.

הירשמי לאתר פמפרס, כדי לקבל מדי שבוע מידע על מעקב הריון, התפתחות תינוקך ברחם ועוד טיפים מעולים.

האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת הנשים או המשפחה שלכם. התוכן והמידע במאמר זה, מבוססים על מקורות רפואיים וממשלתיים מהארץ ומהעולם, ואינם מחליפים ייעוץ רפואי או חוות דעת מקצועית של גורם רפואי מוסמך. יש להתייעץ תמיד עם אנשי מקצוע בתחום הרפואה לצורך אבחון וטיפול מלא.

ייתכן שיעניין אתכם לקרוא גם: