במידה ואת נאלצת להיעדר מהעבודה בזמן ההריון, ייתכן שאת זכאית לגמלה של שמירת הריון, כדי שלא תיפגעי מבחינה כלכלית. חשוב שתדעי מהם התנאים לזכאות, איך לקבל את הגמלה של שמירת הריון, ומה עושים במקרה של שמירת הריון תאומים.

שמירת הריון - סיבות ותנאי זכאות

ישנן מגוון סיבות, שעלולות למנוע המשך עבודה עקב סיכון רפואי לך או לעובר. כדאי שתשימי לב לכל אחת:

  • אופי ההריון

  • סוג העבודה או מהותה - על פי חוק עבודת נשים, מהרגע שהודעת למעביד כי את בהריון (חובתך לעשות זאת החל מחודש חמישי), אסור לך לעבוד שעות נוספות או ביום המנוחה השביעי. סעיף 5 לתקנות עבודת נשים (עבודות אסורות, עבודות מוגבלות ועבודות מסוכנות), התשס"א -2001, מציג את סוג העבודה שאינה מתאימה לנשים בהריון:

  • עבודה בה נחשפת העובדת לחומרים כימיים מסוכנים או נמצאת באזור של קרינה מייננת, כמפורט בחוק

  • אישה בהריון העובדת בקרבת מקור חום, שיכול להשפיע על עליית חום גופה ל-38.5 מעלות צלזיוס לפחות

  • עובדת עד גיל 45, בעלת תפקיד במוסד חינוכי או רפואי, בשל הסיכון להידבק באדמת

  • מצב בריאותי לקוי כגון: יתר לחץ דם, רעלת הריון, היפרמאזיס ועוד

  • הגדרת ההריון כהריון בסיכון גבוה, כתוצאה מהשמנת יתר, הריון מרובה עוברים, גיל האם וכדומה

חשוב שתכירי את זכותך לתקופת שמירת הריון, שמאפשרת לך פיצוי על השכר שאת מפסידה, במהלך ההיעדרות מהעבודה.

ביטוח לאומי שמירת הריון – כך תדעי האם את זכאית:

  1. האם את תושבת ישראל? זהו תנאי בסיסי וראשון.

  2. תשלום לביטוח לאומי - בין אם את עובדת שכירה או עצמאית, תנאי חשוב לקבלת הקצבה הוא תשלום לביטוח לאומי במשך 6 חודשים, מתוך 14 חודשים עבודה הקודמים ליום שבו הפסקת לעבוד. שימי לב, שגם אם לא עמדת בתנאי הזה, ישנם חודשים שיכולים להיחשב כחודשי עבודה, על פי ההגדרה של ביטוח לאומי שמירת הריון.

  3. מבחן 30 הימים - יש שני מקרים, שבמידה ומתקיימים במשך שלושים יום לפחות, את כנראה זכאית לקבלת קצבה:

  • קיים סיכון משמעותי לך או לעובר - במידה ונשקפת סכנה לך או לעובר בזמן ההריון, הנובעת ממנו וגורמת לך להיעדר מהעבודה

  • אופי העבודה - שמונע ממך להמשיך בה, והמעביד לא יכול לספק לך עבודה חלופית

  1. יציאה לחו"ל - במידה ובמהלך שמירת ההריון החלטת לבקר מעבר לים, ברגע שיצאת מגבולות הארץ, תיפסק זכאותך לשמירת הריון. תנאי זה אינו תקף, במידה והסיבה לשמירת ההריון היא הפסקת עבודה, המסכנת אותך או את העובר.

  2. קבלת גמלה כפולה – במידה ואת מקבלת קצבה נוספת, כולל תשלום עבור ימי מחלה או חופשה מהמעסיק, לא תהיי זכאית לקבל גמלה עבור שמירת הריון.

איך להוציא שמירת הריון בקלות?

אם שאלת את עצמך איך לקבל שמירת הריון ומי מאשר? התשובה היא – רופא/ה גניקולוג/ית שהינם נציגים של הביטוח הלאומי. בשלב הראשון, תיבדק הזכאות שלך על פי החוק. ייתכן ותתבקשי להעניק מידע נוסף או הבהרות לגבי הבקשה. יכול להיות גם שסוג העבודה, אופי העבודה או מצבך הרפואי אינם מצדיקים קבלת קצבה.

ומה עם שמירת הריון תאומים? התנאים הללו רלוונטיים גם במקרה של שמירת הריון תאומים. מדובר בהריון בסיכון גבוה, ולכן במקרה של שמירה הריון תאומים יש חשש לסיכון גדול יותר וכך גם השכיחות של הפלה מוקדמת. יחד עם זאת, תנאי הזכאות לקצבה זהים לתנאים במצב של הריון עם עובר יחיד.

החלטת לבקר בחו"ל ותוהה איך לקבל שמירת הריון לתקופה זו? דעי כי במידה ואופי העבודה שלך לא מוגדר כמסכן אותך או את העובר- לא תהיי זכאית לקבלת קצבה, מרגע יציאתך מהארץ ואילך.

מידה ואת זכאית לתשלומים אחרים מביטוח לאומי, כגון ימי מחלה, ביטוח וכדומה, לא תהיי זכאית לקבל קצבה.

זמני קבלת קצבה לשמירת היריון

את התשלום הראשון את זכאית לקבל אחרי 30 יום לפחות. אם אושרה לך תקופה נוספת, תהיי זכאית שוב לקצבה אם היית בשמירת הריון 14 ימים רצופים ויותר.

במידה ומצבך מאפשר לך לקבל שמירת הריון לתקופה מוגבלת הקטנה מ-30 יום, תוכלי לקבל קצבה, רק במקרים הבאים:

  • הגדרת תקופת הזכאות בכל מקרה ל - 30 יום לפחות

  • ילדת לפני שתמו 30 הימים

  • אין לך כמות מספקת של ימי מחלה

תאריך התחלה וסיום של שמירת הריון

את הקצבה את אמורה לקבל עד שבועיים מהיום בו קיבלת אישור לזכאות, ובהתבסס על קבלת אישור רפואי. במהלך התקופה, את צריכה לדווח על המשך שמירת הריון או על סיומה, במוקד הטלפוני של הביטוח הלאומי שמספרו 08-6509934. במידה וילדת לפני תום התקופה, אין צורך לדווח. אם את מרגישה שאת זקוקה לזמן נוסף, תוכלי למצוא את המסמכים באתר: 'המוסד לביטוח לאומי טפסים לשמירת הריון'.

כמה את מקבלת בפועל?

במידה וקיבלת אישור לקבלת קצבה, התשלום יחושב על פי השכר שקיבלת במסגרת העבודה האחרונה שלך ועד למקסימום של 296.27₪ ליום עבודה. הביטוח הלאומי מציע מחשבון לחישוב הקצבה. שימי לב גם לחישוב המתייחס לעבודת שכירה או עצמאית.

איך מגישים תביעה לקבלת שמירת הריון?

במטרה לשמור על זכאותך לקבלת שמירת הריון, חשוב שתגישי את האישורים והטפסים הרלוונטיים עד 12 חודשים מהרגע שיצאת לשמירה. הטפסים שיש להגיש: תביעה לשמירת היריון, אישור רפואי שניתן על ידי רופא/ת נשים ואישור מהמעסיק. את התביעה את יכולה להגיש באתר של ביטוח לאומי, לשלוח בדואר, בפקס או בתיבת שירות.

מידע נוסף שחשוב שתדעי

  • במידה ולא אושרה לך גמלה,את יכולה לערער בבית הדין האזורי לעבודה.

  • את מרגישה טוב יותר ומעוניינת לחזור לעבודה? תוכלי לקבל את כספך במידה ועברו שלושים יום מרגע יציאתך לשמירת הריון. במידה ומצבך מחייב אותך לצאת שוב לשמירת הריון, אחרי שבועיים, תהיי זכאית לקבלת הגמלה.

  • במידה ואת עצמאית, ונמנעת לשלם דמי ביטוח לאומי עד למועד תחילת שמירת ההריון, תוכלי להגיש בקשה לקבלת 'גמלה מטעמי צדק', שתבחן על ידי הגרומים המוסכמים לכך, מטעם הביטוח הלאומי.

הירשמי לאתר פמפרס ותוכלי לקבל מדי שבוע מידע על התפתחות תינוקך ברחם וטיפים מעולים עבורך.

בנוסף לנושא של שמירת הריון, חשוב שתדעי מהו מועד הלידה הצפוי שלך. אם שכחת או שאת לא בטוחה, את מוזמנת להיכנס לדף מחשבון הריון. רוצה לדעת מה עובר עליך ועל העובר, בכל שבוע להריון? בבקשה>> דף שבועות הריון.