מזל טוב! את בהריון! מחכה לך דרך ארוכה, מהנה וחווייתית הכוללת גם לא מעט אתגרים. העובר המתפתח בתוכך והגוף הנערך לשמור עליו ועליך, עלולים להוביל לשינויים פיזיים ונפשים. תופעות הלוואי בהריון משתנות מאישה לאישה וגם מהריון אחד לשני. חלקן אף יופיעו לפני שתדעי שנקלטת. כך או כך, קיימים תסמיני הריון קלאסיים, שכוללים תופעות לוואי ידועות בהריון, תופעות לוואי ראשוניות ותופעות האופייניות לכל שלב בנפרד. המשיכי לקרוא כדי ללמוד על  10 תופעות לוואי בהריון - מוכרות יותר או פחות, ומה אפשר לעשות.

10 תופעות הלוואי בהריון האופייניות לשלבים המוקדמים של ההריון

ייתכן שתחווי תופעות לוואי בהריון לפני שתדעי שאת בהריון. לעיתים יהיה  מדובר בתופעות לוואי שלא בהכרח קשורות לנושא. כך או כך, חשוב שתלמדי כמה שיותר על תופעות לוואי בהריון, כדי שתוכלי לטפל ברגע שתביני שנקלטת.

1. השתנה מרובה

בתקופת ההריון את עלולה למצוא את עצמך ניגשת לשירותים לעתים קרובות יותר מהרגיל. זה נובע מכך שכמות הדם בגופך גדלה במהלך ההיריון, וגורמת לכליות שלך לעבד נוזלים נוספים, המגיעים לשלפוחית השתן. בנוסף, רמת הורמון הפרוגסטרון אשר עולה בהריון, מעלה את זרימת הדם לרצפת האגן ולשלפוחית, מצב שעלול להוביל לרגישות יתר.

הפתרון: על מנת להתמודד עם מצב של השתנה מרובה נסי להימנע ממשקאות שמכילים קפאין ומשתיית מים מרובה לפני השינה. בנוסף, למדי כיצד לבצע תרגילי קיגל לחיזוק שרירי רצפת האגן.

2. עייפות

העייפות נמנית גם היא על תופעות לוואי בהריון, מכיוון שההריון יוצר עומס פיזי גדול ביותר. ניתן לדמות אישה בהריון בזמן מנוחה, לאשה שאינה בהריון אשר נמצאת במצב ריצה. אין ספק שזה מעייף. בנוסף, רמות ההורמון פרוגסטרון שעולות -עלולות אף הן  לגרום לך להרגיש עייפה וישנונית.

הפתרון. הרשי לעצמך לנוח ולנמנם. בעוד כמה חודשים תהיי עסוקה 24/7 ותחלמי על שנת לילה. ייתכן ותקומי במהלך הלילה כתוצאה משלפוחית שתן מלאה, או חוסר נוחות, סיבה נוספת לפרגן לעצמך שנת צוהריים או נמנום קל במהלך היום. נסי לשנות את תנוחת השינה שלך. שינה על צד שמאל, יכולה לאפשר לך להרגיש יותר נוח ותפחית לחץ על כלי הדם המזינים את תינוקך. אפשרות נוספת היא לתחוב כרית בין הרגליים שלך או כתמיכה לגב הכואב. גם פעילות גופנית, יכולה לעזור לך לישון טוב יותר (באישור רופא/ה) וכך גם תרגול של נשימות עמוקות.

תופעות לוואי בהריון, האופייניות לשליש הראשון

3. טעם מר בפה

מה עומד מאחורי ההרגשה של טעם מתכתי בפה? שינויים הורמונליים החלים במהלך ההריון יכולים להוביל למצב הנקרא דיסגוזיה (dysgeusia) אצל חלק מהנשים ההרות, שעלול לגרום לטעם מר בפה. מחקרים מראים כי טעם מר בפה נפוץ ומורגש יותר בשליש הראשון של ההיריון, ומשתפר לקראת הסוף.

הפתרון: צחצוח שיניים, שימוש בחוט דנטלי ובמי פה אנטיבקטריאליים, לעיסת מסטיק ללא סוכר כדי לשמור על כמות נאותה של רוק בפה, שתייה מרובה של נוזלים לאורך היום והימנעות מאכילת מזון שמנוני או חריף. ניתן גם לשטוף את הפה עם כפית של סודה לשתייה המהולה במים, במטרה להתמודד עם טעם מר בפה.

4. דם מהאף בהריון וגודש או יובש באף

שינויים הורמונליים עלולים לגרום לדם מהאף בהריון והתנפחות של ריריות האף, המתייבשות ומדממות בקלות. מצב זה יכול גם להוביל לנזלת, אף סתום בהריון ולגודש באף. דם מהאף בהריון יכול להיות מפחיד, במיוחד שהדם זורם משני הנחיריים והופך לזרם כבד או שמופיע במהלך השינה.

פתרון: במצב של דם מהאף בהריון, רצוי לעצור את הדימום. שבי ולחצי היטב על שני החלקים התחתונים של האף, ממש מעל הנחיריים, למשך 5 עד 10 דקות, מבלי לשחרר את הלחץ. הישעני קדימה ונשמי דרך הפה. פעולה זו, תעזור לנקז את הדם מהאף. במקרים של דם מהאף בהריון, חשוב לשבת או לעמוד זקוף, במקום לשכב, מצב שיכול להפחית או למנוע את הדימום. הניחי חבילת קרח עטופה במגבת על גשר האף. אם הדימום מהאף לא מפסיק, פני לייעוץ רפואי בדחיפות.

תופעות לוואי בהריון שעלולות לצוץ במהלכו

5. גזים בהריון ונפיחות בבטן בהריון

גזים בהריון הנם תופעה אופיינית לשליש השלישי של ההריון, הנובעים מהפרשות של הורמונים, שמטרתם להרגיע את השרירים, כולל שריר המעי שלך. המשמעות היא שמערכת העיכול עובדת לאט יותר, דבר שיכול להוביל למצב של עצירות, גזים בהריון, גיהוקים ונפיחות.

הפתרון: במקרה של גזים בהריון, נסי לזוז לפחות 30 דקות ביום, במטרה להאיץ את מערכת העיכול,. גם שתייה מרובה יכולה לעזור במצב של גזים והכוונה ל8-10 כוסות מים או נוזלים אחרים. ישנו קשר בין גזים בהריון ותזונה, ולכן חשוב להימנע ממאכלים שעלולים לגרום למצב של גזים, כדוגמת נבטים, כרוב, ברוקולי, חיטה ותפוחי אדמה. לעומת זאת סיבים תזונתיים יכולים לעזור ולהקל על גזים בהריון, משום שצריכתם מאפשרת כניסה של נוזלים למעיים וריכוך הצואה. חרדה וסטרס יכולים להגדיל את כמות האוויר שאת בולעת, וכך להעלות את כמות הגזים בבטן העליונה. נסי להפחית לחץ, לנשום הרבה ולעשות כל מה שאת יכולה כדי לנסות ולהירגע.

6. כאבי רגליים בהריון

כאבי רגליים בהריון, כאבים בירך והתכווצות השרירים נמנים על תופעות לוואי בהריון, לרוב במהלך השליש השני והשלישי וגם בלילה. הסיבה המדויקת למצב של כאבי רגליים בהריון והתכווצויות ברגליים אינה ברורה ויחד עם זאת, את יכולה לנקוט במספר צעדים למניעתם.

הפתרון: למרות שאין לכך ראיות מוצקות, מתיחות לפני השינה עשויות לעזור במניעת כאבי רגליים בהריון והתכווצויות ברגליים. פעילות גופנית קבועה יכולה גם כן לעזור. השתדלי לאכול מאכלים עשירים במגנזיום, כמו דגנים מלאים, שעועית, פירות יבשים, אגוזים וזרעים. שתייה מרובה יכולה גם לעזור בהתמודדות עם כאבי רגליים בהריון וכך גם רמות גבוהות של סידן. דרך נוספת להתמודד עם המצב היא בחירת נעליים נוחות עם תמיכה טובה. כל דרך בה תבחרי להתמודד עם כאבי רגלים בהריון, חשוב שתעשי באישור רופא/ה בלבד!

7. צרבת

צרבת במהלך הריון נוצרת כתוצאה משינוי במיקום הבטן ובשרירי הוושט שלך.

הפתרון: נסי להימנע ממזונות שעשויים לגרום לצרבת כדוגמת: פירות הדר, משקאות מוגזים, אוכל חריף או מטוגן, שוקולד ובצל, והקפידי לאכול ארוחות קטנות בתדירות גבוהה יותר. חשוב גם להימנע משתייה בזמן האוכל, אלא בין הארוחות בלבד. ניתן להיעזר גם בתרופות מרשם לאחר התייעצות עם הרופא/ה.

8. כאבים בצלעות בהריון

תלונה שכיחה שנמנית על תופעות לוואי בהריון היא כאבים בצלעות, אשר יכולים להופיע בכל שלב. ברוב המקרים, הגורם למצב של כאבים בצלעות אינו מזיק ויכול לנבוע מגדילה של העובר, ממיקומו ברחם או מנשיאת המשקל הנוסף של העובר. כמו כן, ייתכן כי הרחם לוחץ על עצב מסוים המקרין כאב גם לצלעות.

הפתרון: ניתן להקל על כאבים בצלעות בהריון על ידי רחצה באמבט וטיפול במשככי כאבים, באישור רופא/ה בלבד! כך גם לגבי פעילות גופנית עדינה, שיכולה לעזור במצב של כאבים בצלעות. דרכים נוספות להקל במצב זה הנן: מתיחות, שימוש בכרית חמה, יוגה ולבישת בגדים רופפים (באישור רופא/ה בלבד).

9. בריחת שתן

לקראת סוף ההיריון, את עלולה להרגיש שבורח מעט או הרבה שתן כשאת צוחקת, משתעלת או מתעטשת. הדבר נובע מהעובר והרחם הגדלים, שעשויים לגרום ללחץ על שלפוחית השתן.

הפתרון: בריחת שתן או בעיות אחרות הקשורות לרצפת האגן, במהלך ההיריון ואחריו, דורשות לעיתים תרגול או טיפול של פיזיותרפיסטית רצפת אגן , במטרה לחזק את שרירי רצפת האגן.

10. קוצר נשימה

אחת התופעות האופייניות להריון, שעלולה להופיע כבר מתחילתו. גם כאן עלולה להתבטא רמת הפרוגסטרון העולה, בהתקפים של קוצר נשימה שיכולים להופיע מדי פעם.

הפתרון: אלו תופעות שאינן מסוכנות. מנגד, במידה וקוצר הנשימה הינו רצוף ולא התקפי, יש לפנות לבדיקת רופא/ה.

אז מה עושים עם כל אותן תופעות לוואי בהריון?

קודם כל נרגעים ונושמים עמוק. ייתכן ותעברי את כל התקופה עם מעט או הרבה תופעות לוואי בהריון, ואולי אף לא אחת מהן תופיע כלל. גם אם 'תזכי' לחוש את כל תופעות הלוואי שציינו במאמר זה, יש דרך להתמודד אתן ולנסות ולהרגיש טוב יותר.

תשובות לשאלות נפוצות בקצרה

שאלה: האם בהכרח יהיו לי תופעות לוואי בהריון?

תשובה: לא בהכרח. כפי שמוזכר בראש המאמר וגם בסופו, תופעות לוואי בהריון משתנות מאישה לאישה ומהריון אחד לשני.

שאלה: אני חוששת ממצב של טעם מר בפה בהריון, תופעת לוואי עליה שמעתי מחברה...

תשובה: גם אם חברתך מרגישה טעם מר בפה בהריון, אין זה אומר שגם את תסבלי מכך, כפי שהודגש במאמר. במידה ואת מרגישה טעם מר בפה בהריון, תוכלי להתמודד עם המצב בכמה דרכים, החל מצחצוח שיניים, שימוש בחוט דנטלי ובמי פה, לעיסת מסטיק ללא סוכר, שתייה מרובה של נוזלים לאורך היום והימנעות מאכילת מזון שמנוני או חריף.

שאלה: מה אפשר לעשות במצב של דם מהאף בהריון?

תשובה: במצב זה, השתדלי קודם כל לשבת או לעמוד זקוף. את יכולה גם  ללחוץ היטב על שני החלקים התחתונים של האף, למשך 5 עד 10 דקות מבלי לשחרר את הלחץ, או להניח חבילת קרח עטופה במגבת על גשר האף. אם דימום מהאף בהריון לא מפסיק, פני לייעוץ רפואי בדחיפות. התייחסות מפורטת לגבי מצב זה והטיפול בו, ניתן למצוא במאמר.

שאלה: האם תופעות לוואי בהריון יכולות להופיע בתחילתו?

תשובה: בהחלט כן. מתוך 10 תופעות הלוואי בהריון המתוארות כאן, וגם מתוך היתר, ישנן תופעות שיכולות להופיע עוד בטרם הבנת שנקלטת ושאת בהריון.

תופעות לוואי בהריון, במיוחד כשמדובר על גזים בהריון או עייפות גדולה יכולות להיות לא נעימות ויחד עם זאת, רובן יחלפו עם לידת התינוק. כדי להבין טוב יותר את הנושא כדאי שתדעי באיזה שלב את נמצאת ומה צפוי בכל שבוע בהריון. מוזמנת להיכנס למחשבון ההריון שלנו, כדי לדעת את תאריך הלידה מיועד שלך, דבר חשוב גם כשמדברים על תופעות לוואי בהריון

ד"ר ישראל הנדלר הוא סגן מנהל המערך המיילדותי שיבא, מומחה למיילדות הריון בסיכון ואולטראסאונד מיילדותי.

האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת הנשים או המשפחה שלכם. יש לבדוק ולוודא את ההמלצות לעיל והרלוונטיות שלהן לנשים ההרות ולתינוק החדש.