ישנם מקרים בהם ההריון עלול לשמש כזרז להתפתחות מחלות/תופעות קיימות או חדשות. לעיתים הדבר יכול להשפיע על מהלך ההריון ועל העובר, כך גם לגבי סכרת הריון. המשיכי לקרוא כדי ללמוד על המחלה, להכיר את התסמינים ולדעת, מתי חשוב לפנות לייעוץ רפואי.

מהי סכרת הריון? ומהו הגורם להתפתחות המחלה?

סכרת הריונית (סוכרת הריון) מתפתחת אצל 10%-4% מהנשים במהלך הריונן. במצב זה מתפתחת רמת סוכר גבוהה אצל האישה בעת ההריון. כך זה קורה: הורמוני ההריון מקשים על הגוף לעבד את הסוכר (גלוקוז), מכיוון שהם מונעים מהאינסולין לבצע את תפקידו באיזון רמות הסוכר בדם, על ידי הכנסת הסוכר לתאים. בדרך כלל מפיק הגוף יותר אינסולין כדי להתמודד עם המצב. אצל חלק מהנשים ההרות, קיימת תנגודת מוגברת בתאי הגוף לפעולת האינסולין, ולכן רמות הסוכר בדם נשארות גבוהות. כתוצאה מכך, במקום שהגלוקוז יעבור לתאים וישמש כמקור לאנרגיה, הוא נשאר בדם.

מצב זה מתרחש לרוב בחלקו השני של ההריון, לעתים אפילו כבר בשבוע 20, אבל לרוב מאוחר יותר. זה קורה בעקבות גדילת העובר, הגורמת לשליה להפריש כמויות גדולות של הורמונים, שמונעים מהאינסולין לתפקד באופן תקין. עלייה מתונה ברמת הסוכר בדם אחרי ארוחה היא נורמלית. במקרה של סכרת הריון, הקפיצה ברמות הסוכר יכולה להשפיע על צמיחתו והתפתחותו של העובר.

כיצד מאובחנת סכרת הריון?

לסכרת הריון תסמינים בהם לא תמיד ניתן להבחין, לכן יתכן שכלל לא תרגישי שאת סובלת מהמחלה. למרות זאת, אם יש לך אחד מגורמי הסיכון המופיעים בהמשך, תתבקשי על ידי הרופא/ה המטפל/ת לבצע בדיקת סוכר בהריון. אם הסיכוי שלך ללקות בסכרת הריון נמוך, יתכן שהחלטת הרופא/ה שלך תהיה להמתין עד לחלקו השני של ההריון, על מנת לבצע בדיקת העמסת סוכר, בדרך כלל בין השבוע ה-24 ל-28 להריון.

סכרת הריון - ערכים

בדיקת סכרת הריון, כוללת בדיקות סוכר בדם הבוחנות את תגובת הגוף לצריכת סוכר וכוללות: בדיקת העמסת סוכר 50, ובמידת הצורך גם בדיקת העמסת סוכר בהריון 75 ו/או העמסת סוכר 100. בדיקות אלו מספקות לרופא/ה את התמונה המלאה לאבחון סכרת הריון.

במידה ואת מודאגת, שאלי את הרופא/ה מה נכון לעשות במקרה שלך. אם יש לך סכרת הריון, סביר שתתבקשי להגיע לרופא/ה שלך לביקורת במרפאה לעתים יותר תכופות, בייחוד בשלושת החודשים האחרונים להריון, כדי לבדוק שהכול מתקדם כשורה אצלך ואצל העובר. המעקב בדרך כלל יתבצע במרפאת הריון בסיכון ויכלול גם מפגש עם דיאטנית, מעקב רמת גלוקוז ביתית, בדיקות דם וייעוץ אנדוקריני על פי הצורך.

מה כולל מעקב הריון של אישה עם סכרת הריון

המרכיב החשוב ביותר במעקב הינו בדיקת רמת הגלוקוז בדם 4 פעמים ביום וזיהוי ערכי סוכר תקינים בהריון.

הבדיקה הראשונה מתקיימת לאחר צום של 8 שעות. רמת גלוקוז תקינה צריכה להיות נמוכה מ-90.

3 מדידות נוספות לערכי סוכר תקינים בהריון יתקיימו שעה לאחר תחילת ארוחת הבוקר, ארוחת הצוהריים וארוחת הערב. אחרי כל אחת, רמת הגלוקוז צריכה להיות פחותה מ-130. הקפידי לנהל יומן אכילה ורישום מדויק של רמות הגלוקוז בכל מדידה.

קיימת חשיבות רבה לקיום פעילות גופנית לפני השינה, כדוגמת 20 ד' של הליכה - דבר שיכול להוריד את רמת הסוכר בצום. כך גם לגבי הקפדה על דיאטה דלת פחמימות, המותאמת לך אישית, בסיוע דיאטנית. בצורה כזו, תוכלי ליהנות מתפריט לסכרת הריון ובקרה מלאה על כל מה שאכלת בכל ארוחה, כדי לוודא שהמזונות שאת צורכת נכונים לך. במידה ואת מקפידה על הדיאטה, קרוב לוודאי שתרדי מעט במשקל גופך ולכן לשים לב גם לנושא הזה. חלק בלתי נפרד מהמעקב של אישה עם סכרת הריון, כולל גם מעקב אחר צמיחת העובר וכמות מי השפיר באולטראסאונד.

ישנם מקרים של סכרת בהריון בהם גם איזון מיטבי והקפדה על כל מה שנדרש, אינם מספיקים. במקרים אלו, רמות הגלוקוז בצום יהיו גבוהות מ-90 במדידות חוזרות ואז יידרש טיפול תרופתי בכדורים או בזריקות של אינסולין. ההחלטה על הטיפול התרופתי והצורך בו יקבעו יחד איתך על ידי רופא/ת המעקב של הריון בסיכון.

סכרת הריון - תסמינים

מה מרגישים בסכרת הריון? בדרך כלל אין סימנים, כולל תחושות גופניות. בפועל היא דומה לסכרת שאינה הריונית. חשיבות שמירת הערכים תקינים הינה בעיקר עבור העובר ולא מחשש משמעותי לבריאותך.

גורמי סיכון להופעת סכרת הריון

לא ברור מדוע נשים מסוימות מפתחות סכרת הריון, אבל הסיכון לכך עולה אם:

  • גילך מעל 25

  • חוסר פעילות גופנית

  • משקל עודף

  • לחץ דם גבוה

  • היסטוריה של בעיות לב

  • תסמונת שחלות פוליציסטיות (PCOS)

  • מצב טרום-סוכרתי (המבשר סוכרת מסוג 2), או קרוב משפחה החולה בסוכרת מסוג 2

  • סכרת הריון בהריון קודם

  • היסטוריה של לידת תינוק ששקל מעל 4 ק"ג

  • היסטוריה של לידת עובר מת ללא סיבה ברורה

אל תשכחי לספר לרופא/ה שלך במידה ויש לך חלק מגורמי הסיכון ,לפני שאת מנסה להרות או במהלך הביקור הראשון במרפאה שלך לאחר גילוי ההריון.

כיצד יכולה סכרת הריונית להשפיע על ההריון ועל העובר?

מרבית הנשים ההרות שסובלות מסכרת הריון יילדו תינוקות בריאים. יחד עם זאת, מדובר במצב שחייב להיות בפיקוח של הרופא/ה המטפל/ת. לפניך כמה מסיכוני סכרת הריון לבריאות העובר:

  • משקל העובר גבוה מאוד. המשמעות של רמת גלוקוז גבוהה בדם שלך היא שיותר סוכר מגיע לעובר, דבר שעלול להשפיע על הגודל שלו. מצב זה עלול להוביל לסיבוכים או לפגיעות במהלך הלידה.

  • עלייה בסיכון לתסמונת מצוקה נשימתית. אצל חלק מהעוברים החשופים לסכרת הריונית, ייתכן עיכוב עקב החשיפה לרמת סוכרים מוגברת, בייצור החומר שאחראי להבשלת ריאות העובר (סורפקטנט). במצב כזה ייתכן כי לאחר הלידה יתקשה התינוק לנשום, ויהיה צורך בסיוע נשימתי עד שריאותיו יבשילו.

  • רמת סוכר נמוכה בדם (היפוגליקמיה).

  • צהבת.

  • התפתחות של סוכרת מסוג 2 בהמשך החיים.

  • השמנה או משקל עודף מאוחר יותר בילדות.

סכרת הריון - סיכונים בלידת תינוק גדול:

  • סיבוכים בלידה.

  • עלייה בסיכוי לניתוח קיסרי.

  • גודל העובר מעלה את הסיכון בלידה נרתיקית.

  • דימום כבד אחרי הלידה.

  • קרעים בתוך הנרתיק או באזור שבין הנרתיק לפי הטבעת (פרינאום), במקרה של לידה נרתיקית.

  • כליאת כתפיים.

סכרת הריון עלולה להיות בעלת השפעה גם על האישה ההרה, ולגרום למגוון סיבוכים:

  • לחץ דם גבוה ורעלת הריון.

  • הפרעה בלחץ הדם במהלך ההריון.

  • סוכרת מסוג 2.

רמות הסוכר הגבוהות אמורות לחזור לתקנן מיד אחרי הלידה, אולם יש סיכוי גבוה להתפתחות של סוכרת מסוג 2 בהמשך החיים. בין 70%-15% מהנשים שסבלו ממצב של סכרת הריון, יפתחו סכרת בהמשך חייהן. החדשות הטובות הן שחזרה למשקל גוף תקין אחרי הלידה, מורידה את הסיכון. מתוך הנשים שסבלו מסכרת הריון והורידו את המשקל העודף לאחר הלידה, פחות מ-25% פיתחו מאוחר יותר סוכרת מסוג 2.

סכרת טרום הריונית

ישנן נשים שפיתחו סכרת מסוג מתון עוד לפני ההריון מבלי לדעת זאת. אצל נשים אלו, סכרת עלולה להפוך למצב כרוני, גם לאחר הלידה. חשוב לציין כי יש צורך באיזון מיטבי של סכרת טרום הריונית טרם הכניסה להריון, כדי להפחית הסיכון להפלות ולמומים בעובר. מומלץ להתייעץ עם רופא/ת הריון בסיכון טרם הכניסה להריון.

האם סכרת הריון מהווה גורם סיכון ללידה מוקדמת?

לא. יחד עם זאת, כאשר העובר גדול מידי לקראת מועד הלידה וקיימת סכרת ברקע, יש חשש ל'כליאת כתפיים', מצב בו ראש העובר נולד בלידה רגילה אך הכתפיים נתקעות. מצב זה עלול להוביל לסיבוכי לידה. במקרה כזה תתבצע הערכה יחד עם הרופא/ה לגבי צורת הלידה המומלצת. ייתכן כי תהיה המלצה לניתוח קיסרי, או זירוז לידה.

קיום סכרת המטופלת בדיאטה בלבד, אינה משפיעה על הילוד כאשר משקל העובר הינו בגבול התקין. לעומת זאת כאשר הסכרת מטופלת תרופתית, קיימת המלצה לזירוז הלידה, ללא קשר למשקל המוערך לא יאוחר משבוע 39 מלא.

האם אפשר למנוע סכרת הריונית או לטפל בה?

ישנם כמה צעדים יעילים שאת יכולה לקיים, כדי לנסות למנוע סכרת הריון. אימוץ אורח חיים בריא לפני הכניסה להריון יכול להקטין את הסיכון, אבל אין ערבות לכך. דיאטה לסכרת הריון הכוללת הקפדה על צריכת מזון בריא, ואם אפשר קיום פעילות גופנית והורדת משקל עודף, לפני שמתחילים הניסיונות להרות.

אם כבר אובחנה אצלך סכרת הריון, הנה הדרכים שיסייעו לך לשלוט ברמות הסוכר בדם ולנסות להוריד את הסיכון לסיבוכים:

  • הקפדה על תזונה בריאה למרות שלא מומלץ לרזות בהריון, אכילה של הרבה פירות, ירקות, ודגנים מלאים יכולה לסייע בשליטה בסכרת הריון. אכלי ארוחות מסודרות במשך היום, אבל שימי לב לגודל המנות. ניתן להתייעץ עם רופא/ה בנוגע להרכבת תפריט מסודר, שיכול לסייע באיזון סכרת ההריון, ולקבל מידע על עלייה בריאה במשקל בתקופה זו.

  • קיום פעילות גופנית פעילות גופנית יכולה לעזור להוריד את רמות הסוכר בדם וטובה לבריאות באופן כללי. דברי עם הרופא/ה שלך על סוג האימון שמתאים לך במהלך ההריון. הליכה או יוגה בהריון יכולות להיות אופציות טובות. אם הרופא/ה מאשר/ת לך, השתדלי לבצע 30 דקות של פעילות גופנית מתונה בכל יום, חמישה ימים בשבוע.

  • נטילת תרופות כ 20%-10% מן הנשים הסובלות מסכרת הריון זקוקות לאינסולין (בדרך כלל בזריקות), כדי לשלוט ברמות הסוכר בדם. במידת הצורך, תוכלי לקבל מהרופא/ה מרשם לאינסולין.

במהלך שלושת החודשים להריון, תתבקשי לקיים מעקב הריון לעתים קרובות יותר ותעברי בדיקת העמסת סוכר. במקרים מסוימים, המלצת הרופא/ה תהיה לבדוק את רמות הסוכר שלך בעצמך על בסיס יומיומי, לפעמים אפילו כמה פעמים ביום. במקרה זה, תקבלי הסבר מהרופא/ה איך ומתי לעשות זאת.

בנוסף, יערכו הרופא/ה מעקב אחר העובר במוניטור, כדי לוודא שהכל כשורה.

תשובות לשאלות נפוצות בקצרה

שאלה: מה מרגישים בסכרת הריון?

תשובה: כפי שמוזכר במאמר, ברוב המקרים אין סימנים לסכרת הריון, כך גם לגבי תסמינים גופניים או תחושות במיוחדת. למעשה, היא דומה לסכרת שאינה הריונית. חשיבות שמירת הערכים תקינים הינה בעיקר עבור העובר ולא מחשש משמעותי לבריאותך.

שאלה: איך למנוע סכרת הריון?

תשובה: ניתן לנסות ולמנוע סכרת הריון על ידי שמירה על משקל גוף תקין, קיום פעילות גופנית סדירה, ניהול אורח חיים בריא ואכילה נכונה. בצורה זו, יקטן הסיכון להתפתחות סכרת בהריון.

שאלה: ממה נגרמת סכרת הריון?

תשובה: סכרת הריון נגרמת כתוצאה מתנגודת מוגברת בתאי הגוף לפעולת האינסולין. מצב זה גורם לרמות הסוכר בדם להישאר גבוהות. כתוצאה מכך, במקום שהגלוקוז יעבור לתאים וישמש כמקור לאנרגיה, הוא נשאר בדם.

הבשורה שיש לך סכרת הריון עלולה להיות מלחיצה ומתסכלת, וסביר שיש לך הרבה שאלות. במרבית המקרים, הסכרת חולפת לאחר הלידה. 6 שבועות לאחר הלידה (משכב לידה) תתבצע בדיקת העמסת סוכר של 75, בכדי לוודא שהסכרת חלפה. כדאי לזכור שהצוות הרפואי המטפל בך יוכל לתת לך את הטיפול שאת צריכה, כדי להבטיח שההריון שלך מתנהל כמו שצריך והעובר לא ייפגע. חשוב גם להבין מה קורה בכל שבוע הריון, כדי ללמוד יותר על התפתחות העובר בכל שלב., בין אם את סובלת ממחלות או תופעות מסוימות או לא. אם התחלתם לחפש שם לקטנטן/ה תוכלו להעזר במאמרים הבאים עם מאגר עצום ומעודכן של שמות: שמות לבן ושמות לבת.

ד"ר ישראל הנדלר הוא סגן מנהל המערך המיילדותי שיבא, מומחה למיילדות הריון בסיכון ואולטראסאונד מיילדותי.

האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת הנשים או המשפחה שלכם. יש לבדוק ולוודא את ההמלצות לעיל והרלוונטיות שלהן לנשים ההרות ולתינוק החדש.