מה עושים עם לחץ דם נמוך בהריון? או כשהוא גבוה במיוחד? והאם זה מסוכן לך או לעובר?
במהלך ההיריון, גופך עובר שינויים רבים, בהתאם לצמיחת העובר והתפתחותו. אחד מהאלמנטים המושפעים משינויים אלו הוא לחץ הדם, אשר באופן טבעי עולה עם כל פעימת לב ויורד כשהלב נח בין פעימות. עם זאת, השינויים המהירים שגופך עובר יכולים להשפיע על מספרים אלה ולגרום לשינוי דרסטי בלחץ הדם, בין אם מדובר בלחץ דם גבוה בהריון או נמוך. לחץ דם נמוך במהלך ההריון הוא מצב שיכול להיות תקין ונובע משינויים הורמונאליים, במיוחד בשליש הראשון וגם השני של ההיריון. עם זאת, לחץ דם נמוך מאוד יכול להעיד על מצב מורכב ואף מסוכן. חשוב להבין למה זה קורה, מה זה אומר לחץ דם תקין בהריון, מה אפשר לעשות כשלחץ הדם יורד או עולה ומתי הכרחי לפנות לרופא/ה.
מהו לחץ דם?
לחץ הדם הוא הלחץ שנוצר בכלי הדם העורקיים הגדולים. כאשר הדם זורם בכל פעם שהלב פועם, הוא מזרים דם לעורקים, אשר לאחר מכן מובילים את הדם לשאר גופך. הדם בדרך כלל עובר בעורקים בקצב מסוים. עם זאת, גורמים שונים יכולים להפריע לקצב הרגיל בו זורם הדם, ולגרום לעלייה או ירידה בלחץ הדם, גם בהריון. לחץ דם נמוך בהריון יכול להעיד או להשפיע על בריאות האם והתינוק כאחד.
מהו לחץ דם תקין בהריון?
על פי נתוני איגוד הלב האמריקני American Heart Association) AHA), קריאה רגילה של לחץ דם היא סביב 120/80 ממ"כ (מילימטר כספית). לחץ דם תקין בהריון נמצא בין הערכים 90-110/60-70 בשונה מהערכים הרגילים לאוכלוסייה.
כדי שתביני את האותיות הקטנות בבדיקת לחץ הדם שתעברי, דהיינו את המספרים, כדאי שתדעי כי לחץ דם סיסטולי זה המספר הגבוה בבדיקת לחץ דם. המספר הנמוך זה לחץ הדם הדיאסטולי:
מעל 140 זה לחץ דם סיסטולי גבוה
מעל 90 זה לחץ דם דיאסטולי גבוה
מתחת ל90/60 זה לחץ דם דיסטואלי נמוך
מהו לחץ דם נמוך בהריון?
כאמור, לחץ דם תקין בהריון (לחץ דם נורמלי) הוא בדרך כלל סביב הערכים 110/70, ונחשב תקין עד 140/90. לחץ דם נמוך בהריון הינו מתחת ל90/60.
במהלך 12 השבועות הראשונים להיריון, אישה עלולה להבחין בירידה בלחץ הדם שלה, מצב שלרוב יישאר כך לאורך השליש הראשון והשני, ויעלה שוב במהלך השליש השלישי. הרופאים ימשיכו לעקוב אחר לחץ הדם בימים שלאחר הלידה בכדי להשגיח ולמנוע סיבוכים שעלולים להתפתח גם לאחר ההיריון.
מה גורם לשינויים בלחץ הדם במהלך ההריון?
ההריון גורם לשינויים רבים בגופך, שאמור לארח את העובר במשך תשעה חודשים, ולאפשר לו לצאת בבטחה לאוויר העולם. אחד הדברים שמושפעים מהמצב החדש הוא לחץ הדם, שעלול להשתנות מעט בהתאם לרמות האנרגיה שלך, מצב הרוח, אורח החיים ורמות הלחץ. לחץ דם בהריון עשוי להיות נמוך יותר במהלך 24 השבועות הראשונים, וגם להיות גבוה יותר או נמוך יותר, בהתאם לשעה ביום.
השינויים בלחץ הדם בהריון נובעים מכמה גורמים:
התרחבות כלי הדם, במטרה לאפשר לדם לזרום לרחם
שינוי תנוחה מהיר משכיבה לישיבה או מישיבה לעמידה
רחצה ממושכת מדי באמבט חם
תגובות אלרגיות
זיהום
התייבשות
תת תזונה
דימום פנימי
הפרעות אנדוקריניות
לחץ דם נמוך בהריון - תסמינים
במידה ואת סובלת מאחד או יותר מהסימנים הבאים ייתכן ואת סובלת מלחץ דם נמוך בהריון וכדאי שתפני לרופא/ה שלך:
קוצר נשימה או נשימות מהירות ורדודות
תחושת צמא, גם אחרי השתייה
עור קר או חיוור
בעיות ראייה, כגון ראייה מטושטשת או ראייה כפולה
דיכאון
כפות רגליים קרות
מהם הסיכונים לך ולעובר
אחד הסיכונים העיקריים לנשים הסובלות ממצב של לחץ דם נמוך בהריון הוא נפילה, שעלולה להיגרם כתוצאה מסחרחורת או עילפון, במיוחד לאחר קימה מהירה ממצב של ישיבה או שכיבה. בנוסף לסכנת הנפילה, לחץ דם נמוך בהריון יכול להשפיע על זרימת הדם, ועקב כך למנוע זרימת דם לשליה, מצב שעלול להשפיע על העובר ועל בריאותו.
נשים שנמצאות בקבוצת סיכון ללחץ דם נמוך בהריון
ישנן אוכלוסיות של נשים, שנמצאות בקבוצת סיכון ללחץ דם נמוך או לחץ דם גבוה במהלך ההריון:
תזונה לקויה
היסטוריה של לחץ דם נמוך או גבוה לפני ההריון
חוסר איזון הורמונאלי
אבחון וטיפול
הרופא/ה יבצעו כמה בדיקות כדי לוודא שלחץ דם נמוך הוא הגורם, ולא מצב בסיסי אחר. כאשר יש חשד ללחץ דם נמוך בהריון, מומלץ לבדוק לחץ דם בשכיבה בישיבה ובעמידה, בכדי לראות אם יש פערים משמעותיים. לעיתים ניתן גם לבצע מעקב במשך 24 שעות רצופות אחר לחץ הדם, על ידי בדיקת הולטר לחץ דם. בדיקה זו מספקת דיווח ממוחשב של התנהגות לחץ הדם למשך יממה.
השינויים בלחץ הדם מעידים שוב על חשיבות מעקב בהריון ובדיקות סדירות אצל הרופא/ה בכל שלבי ההיריון, שכוללים גם בדיקת לחץ הדם.
הטיפול ללחץ דם נמוך ברוב המקרים הינו מנוחה ושמירת הריון. יש לוודא כי אין מדובר באנמיה אשר בה ניתן לטפל על ידי תוספי ברזל או אם יש חוסר איזון הורמונלי, שהנו בר טיפול גם כן. אם הרופא/ה חושדים כי תרופה מסוימת גורמת ללחץ דם נמוך, הם עשויים להציע תרופה חלופית.
איך חיים עם זה?
בנוסף למעקב הרפואי, חשוב שתנהלי אורח חיים שמתאים למי שסובלת מלחץ דם נמוך בהריון, הכולל:
מנוחה
הליכות או התעמלות לנשים בהריון - באישור רופא/ה בלבד
מעבר איטי ממצב של שכיבה או ישיבה
הרמת הרגליים כשאת יושבת או שוכבת
שתייה מרובה של מים
לבישת בגדים רפויים
איך להעלות לחץ דם? על ידי הקפדה על תפריט מאוזן ועשיר, הכוללת שילוב של כמה ארוחות קטנות ביום ומזון עשיר בברזל וויטמינים.
צריכת תוספי תזונה להריון על פי הצורך, ובאישור רופא/ה בלבד.
מתי לפנות לרופא/ה
למרות שמצב של לחץ דם נמוך בזמן ההריון יכול להיות תקין, ישנם מצבים שדורשים התערבות רפואית, לעיתים גם מיידית.
במקרים הבאים, חשוב שתפני לטיפול רפואי בהקדם האפשרי:
אם את חווה עילפון או סחרחורת יחד עם כאב ראש קשה, שינויים בראייה או קוצר נשימה - מדובר במקרה חירום.
כאבי חזה ותחושות של חוסר תחושה או חולשה בצד אחד של הגוף, דורשים גם הם טיפול מיידי.
אם יש לך היסטוריה של לחץ דם נמוך, הזכירי זאת לרופא/ה או לצוות הרפואי המטפל בך, כבר בשליש הראשון להריון.
מהו לחץ דם תנוחתי?
לחץ דם תנוחתי (ORTHOSTATIC HYPOTENSION) נובע מהתרחבות כלי הדם, המתרחשת בהריון. בתקופה זו שינוי תנוחה משכיבה לישיבה או עמידה, עלול לגרום ללחץ דם נמוך.
השפעת לחץ דם גבוה בהריון על התינוק
כאמור, ניתן לזהות מצב של לחץ דם גבוה בהריון, כאשר הקריאה בבדיקה היא מעל 140/90 ממ"כ. אחרי שהגדרנו מהו לחץ דם גבוה בהריון, חשוב להבין שיש שני סוגים. הראשון הוא לחץ דם כרוני, שעלול להופיע לפני ההריון וללוות אותך גם אחרי הלידה. הסוג השני, מופיע במהלך ההריון בלבד, ויכול ללוות אותך גם כמה ימים לאחר הלידה. נשים הסובלות מלחץ דם גבוה בהריון יהיו בסיכון גבוה יותר לסיבוכים כדוגמת: היפרדות שליה, לידה מוקדמת של פג, פגיעה בהתפתחות וצמיחת העובר או רעלת הריון, למרות שגם יכול להיות מצב של לחץ דם גבוה בהריון ללא רעלת.
שאלות נפוצות
הערכים של לחץ דם תקין בכלל
האוכלוסייה הם 120/80 ממ"כ. לחץ דם התקין בהריון נמצא בין הערכים
90-110/60-70 ממ"כ. קריאה מתחת ל- 90/60 מעידה על לחץ דם נמוך בהריון. קריאה
מעל 140/90 ממ"כ מעידה על לחץ דם גבוה בהריון או על יתר לחץ דם.
גם אם את סובלת מלחץ דם נמוך או גבוה, במהלך ההריון, חשוב שתדעי שיש מה לעשות. זיהוי, אבחון ומתן טיפול טוב ומענה מקצועי, יכולים לעזור לך להתמודד עם המצב, בכל שליש של ההריון וגם לפני ובמהלך הלידה. עדיין לא בטוחה או לא זוכרת מתי את אמורה ללדת? היכנסי לדף מחשבון הריון שלנו ותבדקי מתי את אמורה לפגוש את תינוקך.
ד"ר ישראל הנדלר הוא סגן מנהל המערך המיילדותי שיבא, מומחה למיילדות הריון בסיכון ואולטראסאונד מיילדותי.
האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת הנשים או המשפחה. יש לבדוק ולוודא את ההמלצות לעיל והרלוונטיות שלהן לנשים ההרות ולתינוק החדש.
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: