דימום בהריון יכול להדאיג ואף להלחיץ, בין אם את סובלת מדימום בתחילת ההריון, בשליש השני או השלישי. כ-20% מהנשים מדווחות שחוו דימום או הפרשות חומות בהריון, במהלך 12 השבועות הראשונים להריון. זה יכול לקרות מרגע ההשתרשות ועד הלידה. בכל מקרה של דימום בהריון, חשוב שתתייעצי עם הרופא/ה שלך. ייתכן שמדובר בתסמינים של דימום בתחילת הריון, הרגשה של מחזור בהריון או השתרשות של שק ההריון. במצבים מסוימים, זה עלול להעיד על סיבוכים או על מצב המסכן אותך או את העובר. המשיכי לקרוא כדי להכיר את הנושא של דימום בהריון, ולקבל מידע על הגורמים, התסמינים, אופן הטיפול ומתי זה עלול להפוך למצב חירום.

דימום בהריון - חשיבות הזיהוי והטיפול

ישנם כמה גורמים שעלולים להוביל לדימום בהריון, כדוגמת דימום השתרשות וזה אומר, סימנים המעידים על הריון או על השתרשות של העובר. מנגד, ייתכן שהדבר מצביע על הריון חוץ רחמי, הריון כימי או מצבים אחרים הדורשים טיפול מידי. חשוב שתשימי לב לתסמינים נוספים, המלווים דימום בהריון כדוגמת: כאבי בטן תחתונה, חולשה או תשישות.

בכל מצב של דימום בהריון, גם אם מדובר במצב של דימום השתרשות, או במצב של כאבי מחזור בהריון, חשוב שתפני לצוות הרפואי כדי לשלול חשש לסיבוכים ולאבחן את מקורו. הקפידי לתאר לרופא/ה את מצבך הכללי: האם את סובלת מבחילות, סחרחורות, בעיות במערכת העיכול או חולשה. הסבירי את מצב ההריון - החל ממועד ההתעברות המשוערת ועד לפירוט תסמינים נוספים שאת חשה. כל פרט יכול לעזור בהערכה הכללית, על אופי הבדיקות ומהלך הטיפול.

הגורמים השכיחים למצב של דימום בהריון או הפרשות חומות בהריון

כאמור, הגורם המרכזי למצב של דימום בתחילת הריון הוא דימום השתרשות, שבדרך כלל מופיע בשבועות הראשונים. דימום בתחילת הריון קורה במצב בו הביצית המופרית מושרשת ברירית הרחם. יש נשים שמתארות מצב של דימום השתרשות כמו הרגשה של מחזור בהריון, לעיתים גם עם הפרשות חומות בהריון. סיבה שכיחה נוספת היא פוליפ בצוואר הרחם (גידול לא מזיק בצוואר הרחם), שסבירותו לדמם גבוהה יותר במהלך ההריון, עקב רמות גבוהות יותר של אסטרוגן. זה עלול להתרחש בעקבות מספר גדול של כלי דם ברקמה סביב צוואר הרחם. כתוצאה מכך, מגע עם אזור זה במהלך קיום יחסי מין או בדיקה גינקולוגית, עלול להוביל למצב של דימום בהריון. ישנם מקרים בהם דימום בתחילת הריון הנו סימן להריון לא תקין או על הפלה. דימום בשלבים מאוחרים של ההריון עלול להעיד גם על היפרדות שליה או על מצב בו השליה מכסה את צוואר הרחם (שליית פתח).

הריון כימי או חוץ רחמי

הריון כימי או הריון חוץ רחמי, עלולים גם הם לבוא לידי ביטוי בדימום או הפרשות חומות בהריון. מה ההבדל בין השניים?

הריון כימי הנו מצב בו הבטא חיובית, אבל בבדיקת האולטרסאונד מגלים כי בפועל, אין התפתחות של שק הריון ועובר. זהו מצב שכיח, בו מתקיימת הפלה בשלבים מאוד מוקדמים של ההריון, לעיתים כאשר האישה לא מודעת לכך שהיא נקלטה.

הריון חוץ רחמי קורה כאשר הביצית שהופרתה, משתרשת בחצוצרה או בשחלה. ישנם מקרים של הריון אקטופי - מצב בו הביצית מתחילה להתחלק בבטן. כך או כך, ייתכן שמדובר במצב שאינו תקין הדורש טיפול מידי - תרופתי או ניתוחי.

המטומה בהריון

דימום בהריון שמקורו בשליה, יכול להתבטא גם בממצא של קריש דם או שטף דם פנימי בתוך הרחם - או בשמם הלועזי המטומה, הממוקמת מעל או מתחת לשליה.

איך מאבחנים ומזהים?

דימום חיצוני יכול להעיד על המטומה בתוך הרחם, אותה ניתן לאבחן בבדיקת אולטרסאונד. המקור לדימום החיצוני, שיוצא מהנרתיק דרך הצוואר הוא דימום פנימי ברחם, שחלקו מתקרש והופך להמטומה.

מה המשמעות של המטומה בהריון?

נשים המפתחות המטומה בהריון, בדרך כלל נהנות מהריונות תקינים ומלידת תינוקות בריאים. בדרך כלל, המטומה בהריון בשליש הראשון, בעייתית פחות מזו שהתגלתה בשלישי השני או בשלישי. במקרים נדירים, המטומה במיטת השליה עלולה לגרום לתפקוד חלקי של השליה, דבר שעלול להוביל להפלה ספונטנית או ללידה מוקדמת.

האם יש טיפול?

ברוב המקרים אין טיפול להמטומה בהריון, אך יש אפשרות לנהל את המצב, על ידי מעקב רפואי, הימנעות מפעילות מאומצת (כולל פעילות גופנית), הרמת משאות כבדים ומנוחה. חלק מהרופאים ישתמשו בהורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון, כמענה למצב של המטומה בהריון.

מחקרים מצאו כי נשים שנכנסו להריון בתהליך של הפריה חוץ גופית (IVF), עלולות להיות בקבוצת סיכון להופעת המטומה בהריון, כך גם שימוש בעוברים מוקפאים או נשים שנכנסו להריון בגיל מאוחר.

סימני אזהרה למצב מסוכן של דימום בהריון

בכל מקרה של דימום בהריון, מומלץ שתפני לצוות הרפואי. גם דימום בתחילת הריון או דימום השתרשות עלולים להיות מסוכנים לך או לעובר, ולכן חשוב שתכירי את הסימנים שעלולים להעיד על מצב חירום בזמן הדימום: • דימום כבד מאוד כמו מחזור בהריון • כאב בטן חמור או כאב בכתף • חום או צמרמורת • סחרחורת או התעלפות • ריח יוצא דופן מהנרתיק • דימום במחצית השנייה של ההריון

בדיקות שכיחות במקרה של דימום בהריון

בין אם מדובר בדימום בתחילת הריון, או בכל שלב אחר, חשוב לגשת לרופא/ה שיקיימו אחת או יותר מהבדיקות הבאות:

בדיקה גניקולוגית - נועדה לתת לך מידע על גודל הרחם שלך ועל הדימום. הבדיקה נמשכת מספר דקות ועלולה לגרום לאי-נוחות קלה. • בדיקות דם - נועדה לאבחן את רמת ההורמונים בדם. • בדיקת אולטרסאונד - לאיתור מקור הדמם ולבדיקת תקינות ההריון.

בכל מצב בו את מגלה דימום בהריון או הפרשות חומות בהריון, גם אם מדובר בכמה טיפות בלבד, לכי להיבדק. ייתכן שמדובר במצב של דימום השתרשות, מחזור בהריון או במקרים מורכבים יותר על הריון מחוץ לרחם או המטומה. שימי לב במיוחד לדימום דמוי המחזור החודשי, שעלול להעיד על מצב של סיבוכים בהריון. זיכרי - אם יש ספק - אין ספק. בנוסף למעקב הריון אצל הרופא/ה שלך, חשוב שתהיי מודעת למה שאת והעובר עוברים, בכל שלב בהריון. דף שבועות ההריון שלנו, יאפשר לך להתעדכן ולקבל מידע חשוב זה. עדיין לא בטוחה או לא זוכרת מתי את אמורה ללדת? היכנסי לדף מחשבון הריון שלנו ותבדקי מתי את אמורה לפגוש את הקטנטן שלך. את מוזמנת גם להירשם לאתר ולקבל מדי שבוע מידע על התפתחות תינוקך ברחם וטיפים מעולים עבורך. ד"ר ישראל הנדלר הוא סגן מנהל המערך המיילדותי שיבא, מומחה למיילדות הריון בסיכון ואולטראסאונד מיילדותי.

האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת הנשים או המשפחה שלכם. יש לבדוק ולוודא את ההמלצות לעיל והרלוונטיות שלהן לנשים ההרות ולתינוק החדש.

* התוכן פונה לשני המינים. במידה ונעשה לעיתים שימוש בלשון זכר או נקבה, הפנייה מיועדת לשני המגדרים.