החניכיים העדינות והשיניים הזעירות של תינוקכם זקוקות לתשומת לב למן היום הראשון, וזה אומר שהקניית הרגלים נכונים בשלב מוקדם היא קריטית, גם כשמדובר במצב בו הפה מלא עם שיני חלב. עם זאתאימהות ואבות רבים אינם בטוחים מה צריך לעשות כדי לדאוג לבריאות השיניים. לפניכם תשובות לכמה מהשאלות הנפוצות ביותר המתייחסות לטיפול בשיני התינוק או הילד ושמירה על בריאות הפה גם בבית.

צחצוח שיניים לתינוק - מתי להתחיל לצחצח שיני חלב?

כדי להבטיח שיניים בריאות לכל החיים, וכחלק בלתי נפרד משגרת היגיינת הפה אצל תינוקות, פעוטות וילדים, גם בבית, צריך להתחיל צחצוח שיניים לתינוק עוד לפני שבוקעות שיני חלב ראשונות (מוזמנים ללמוד עוד על סדר בקיעת השיניים). התחילו על ידי ניגוב החניכיים של התינוק אחרי כל ארוחה, כדי לעזור לצמצם את כמות החיידקים שעלולים להסתתר שם. אין צורך במשחת שיניים. מספיק רק לשפשף קלות את החניכיים בתנועות סיבוביות בעזרת מגבת רכה ולחה, בד גזה או מברשת שיניים רטובה. אף שהתינוק לא בהכרח יבין מיד מה אתם עושים, תינוקות אוהבים שגרה, והתינוק שלכם יתחיל לזהות את ניקוי השיניים כחלק משגרת יומו. תגרמו לו גם להתרגל לתחושה שמנקים לו את הפה, מה שיסייע לו לעבור לצחצוח שיניים בצורה מעט יותר קלה. לאחר שתבחינו בשן בוקעת, אפשר להוסיף את צחצוח שיניים לשגרת הבוקר והערב.

איך לצחצח שיניים נכון אצל התינוק, כשמדובר במצב של שן ראשונה או שיני חלב?

כאשר מדובר על צחצוח שיניים לתינוק, חשוב שתשתמשו במברשת בעלת סיבים רכים או בכיסוי רך ומחוספס במקצת על האצבע שלכם, ושפשפו בעדינות את השיניים והחניכיים של התינוק. המטרה היא להסיר חיידקים שיכולים להפוך לפלאק מזיק, שהוא רובד דביק ולרוב חסר צבע על השיניים, הגורם עששת.

חיידקים יכולים גם לעבור לפה של תינוק כשחולקים דברים כמו כפות וכוסות, אז אם אתם קפדניים במיוחד כדאי להימנע מכך.

כמה פעמים ביום צריך לבצע צחצוח שיניים לתינוק?

שמירה על בריאות השיניים בבית, כולל שיני חלב, דורשת צחצוח פעמיים ביום... זהו המצב האידאלי. חשוב לצחצח את השיניים אחרי ארוחת בוקר ובלילה. רק זכרו לא לתת לתינוק אוכל או שתייה (פרט למים) אחרי הצחצוח, כדי למנוע מהחיידקים "להתיישב" בפה.

כמה זמן צריך לצחצח את שיני התינוק?

כל עוד בפה של הקטנטן שלכם יש רק שיניים ספורות, ניקוי יסודי שלהן לא ייקח זמן רב כלל. אחרי שכל השיניים של הפעוט יבקעו, צריך בדרך כלל כשתי דקות כדי לנקות היטב. זכרו לנקות את החלק הקדמי והאחורי של כל שן, והגיעו עד השיניים האחוריות. היעזרו בטיימר כדי לוודא שאתם מצחצחים מספיק זמן.

צחצוח שיניים לתינוק - באיזו משחת שיניים להשתמש, ובאיזו כמות?

חפשו משחת שיניים לילדים המכילה פלואוריד, המסייעת במניעת חורים בשיניים. לפני גיל 3, השתמשו רק בטיפה קטנה, בגודל גרגר אורז. אחר כך, מגיל 3 ומעלה, אפשר להגדיל את הכמות לגודל של אפונה. זכרו להשגיח בזמן צחצוח שיניים לתינוק, מפני שפלואוריד יכול להיות מזיק אם בולעים כמויות גדולות ממנו.

באיזו מברשת שיניים לתינוקות להשתמש?

במרכולים וברשתות הפארם יש מבחר גדול של מברשות שיניים לתינוקות. תמצאו בדרך כלל מידות שונות לתינוקות, לפעוטות, ולילדים. יש לבחור מברשת המתאימה לגיל התינוק, בעלת סיבים רכים, ראש מברשת קטן וידית ארוכה. הסיבים הרכים טובים יותר מפני שהקשים שורטים את החניכיים, והחיידקים יכולים להתרבות בתוך השריטות הזעירות הללו. יש להחליף את מברשת השיניים בכל שלושה עד שישה חודשים, או לפני כן אם היא מתבלה.

האם כל התינוקות זזים ומתפתלים בזמן הצחצוח?

בעת צחצוח שיניים לתינוק, יש תינוקות שבהחלט נאבקים במברשת השיניים. צחצוח שיניים לתינוק מתפתל הוא משימה מאתגרת.

צחצוח שיניים לילדים - מתי להתחיל ללמד את הילד לצחצח שיניים לבד?

כדי ללמד את הילד לצחצח שיניים בעצמו, עליכם להתחיל את התהליך כבר בינקות. בשלב ראשון הכירו לו את התחושה שמנקים את פיו, וכך תלמדו אותו על חשיבות השגרה היומית של ניקיון הפה. עם הזמן, הניחו לו להתחיל להתעסק במברשת ולעשות משימות קטנות כמו הוצאת משחה על המברשת. פעוטות יכולים להתחיל לצחצח שיניים בעצמם כתרגול, אך יזדקקו לאימא או אבא כדי לבצע ניקוי יסודי, לפחות בשנים הראשונות.

כשהילד מסוגל להחזיק את המברשת בביטחון, ויש לו את השליטה והאחריות האישית לצחצח את שיניו ביסודיות, הוא יכול להתחיל לצחצח בעצמו. אך עדיין חשוב להשגיח עליו, במיוחד בתהליך הצחצוח, השטיפה ויריקת המים.

מתי יוכל הילד לצחצח ללא השגחה?

רוב הילדים יזדקקו לעזרה כדי לצחצח כראוי עד גיל 7 או 8. בגיל הזה, ילדים יכולים לרוב לנקות את השיניים ביסודיות, ומסוגלים לקחת אחריות על ניקוי השיניים כחלק משגרת הבוקר והערב. כמובן, יכול להיות שעדיין תצטרכו להזכיר להם "לצחצח שיניים" בשעות המתאימות.

איך מונעים עששת בשיניים של הילד?

עששת בשיניים של תינוקות נגרמת משאריות סוכר שנדבקות לשיניים. הסוכר הופך לחומצי ויכול לשחוק את זגוגית השן (אמייל). הסוכר הזה יכול להגיע משאריות של חלב אם, תמ"ל, מיץ, או כל מזון אחר שנשאר בפה אחרי האוכל. הנה כמה טיפים שיעזרו למנוע ריקבון בשיניים ואולי להימנע מריבוי של טיפולי שיניים לילדים במרפאת השיניים:

  • נגבו את החניכיים של התינוק אחרי הארוחה. אחרי ההנקה או הבקבוק, כדאי מאוד לנגב את החניכיים של התינוק.

  • למדו את הילד הרגלי צחצוח טובים. צחצחו את שיני הילד פעמיים ביום, ולמדו אותו את החשיבות של הרגלים בריאים בשמירה על היגיינת הפה.

  • הימנעו מאוכל ומשקאות עתירי סוכר. צמצום צריכת הסוכר עד למינימום יסייע להגן על שיני התינוק וישמור על בריאותו הכללית, ולכן כדאי מאוד להימנע מאוכל, שתייה וחטיפים מתוקים, במיוחד לפני השינה. יש סוגים של ממתקי גומי או לדר פירות, לדוגמה, שעשויים בעיקר מסוכר, ונדבקים למשטח הלעיסה של השיניים למשך כל היום.

  • הגישו מזונות עשירים בסידן. מזונות עתירי סידן טובים לשיניים, אז בנוסף לחלב שהילד שותה, עודדו אותו לאכול הרבה גבינה ויוגורט.

  • אל תיתנו לילד חטיפים לעתים קרובות. בין הארוחות הרוק שוטף את החיידקים המזיקים.

  • הימנעו מ"עששת הבקבוק". התופעה מתרחשת כשהתינוק שותה לעתים קרובות במהלך היום מבקבוק, או שמשכיבים אותו במיטה עם בקבוק מלא בפורמולה, חלב, מיץ, משקה קל, מי סוכר, או משקאות ממותקים. החיידקים שנמצאים בפה הופכים את הסוכרים הטבעיים או הנוספים שבנוזלים הללו לחומצה, שממיסה אז את השכבה החיצונית של השיניים וגורמת לעששת, במיוחד בחלק הקדמי העליון של השיניים. כדי למנוע זאת, אל תיתנו לילד משקאות ממותקים, אל תוסיפו סוכר למוצץ שלו, ואף פעם אל תניחו לו להירדם עם בקבוק. הפרשת הרוק גם פוחתת במהלך השינה, כך שכל סוכר שנשאר שם נוטה להידבק לשיניים אף יותר ולגרום נזק בזמן הזה.

  • טפלו בסימני עששת בשלב מוקדם. הסימנים הראשונים מופיעים לרוב בצורת כתמים לבנים גיריים לאורך קו החניכיים. טיפול מוקדם יכול למנוע את החמרת הבעיה, אז הקפידו לבקר במרפאת השיניים לניקוי וייעוץ, והתחילו ליישם הרגלים בריאים של שמירה על היגיינת הפה ובריאות השיניים, גם בבית.

האם פלואוריד מונע עששת ילדים?

פלואוריד הוא מינרל חשוב המחזק את זגוגית השן, ויכול למנוע עששת וחורים בשיניים. ילדים צריכים לשתות מים מועשרים בפלואוריד ולצחצח שיניים במשחת שיניים המכילה פלואוריד. נושא הפלרת המים בישראל שנוי במחלוקת, ועקב כך גם עדכון תקנות הבריאות לאורך השנים. אחרי עשרות שנים בהם הופלרו המים בישראל, הופסקה ההפלרה בשנת 2014 והוחזרה בשנת 2015. כיום מוגדרת ומנוטרת רמת הפלואוריד במי השתייה בישראל, על ידי ספקי וחברות המים בכל אזור, המדווחים באופן שוטף למשרד הבריאות.

אך אל תניחו שדי בכך שילדכם שותה מים מינרליים עם פלואוריד. שאלו את רופא/ת השיניים אם יש צורך בתוספי פלואוריד ובשטיפות פלואוריד. מאחר שמשחת שיניים עם פלואוריד יכולה להזיק כאשר בולעים ממנה כמויות גדולות, השתמשו בכמות של גרגר אורז בלבד לילדים מתחת לגיל 3, ובכמות בגודל אפונה לילדים בגיל 3 עד 6.

מה לעשות אם שן הילד נפגעה?

יש פגיעות שאינן מחייבות ביקור מיידי אצל רופא שיניים לילדים או הרופאה, אך שן שיצאה לגמרי ממקומה זקוקה לפעולה דחופה כדי להשתיל אותה חזרה. התייעצו עם רופא/ת השיניים שלכם במקרה של פגיעה בשן.

שיני חלב נושרות בסופו של דבר, אז מדוע חשוב כל כך לטפל בהן?

אף שילדכם יאבד את שיניו הראשונות, טיפולי שיניים לילדים, כולל סתימות, ציפויים, ועקירת שיניים מתות - כולם חלק מהפעולות שיבטיחו שהלסת והשיניים שמתחת לשיני החלב יגדלו יפה ויישארו בריאים. הדבר יכול למנוע כאבי שיניים לילדים, גם בגיל מאוחר יותר.

כל כמה זמן צריך לקחת את הילד לרופא/ת השיניים?

קבעו תור ראשון לרופא שיניים לילדים או רופאה, כששיני התינוק בוקעות לראשונה או בסביבות יום הולדת שנה, מה שיגיע ראשון. לאחר מכן, החל מגיל שנה, תינוקכם צריך לבקר במרפאת השיניים פעמיים בשנה כדי לשמור על שיניו במצב מיטבי וכחלק בלתי נפרד משגרת טיפולי שיניים לילדים. היו ערוכים לשמוע הצעות למגוון טיפולי שיניים שלא היו אפשריים פעם, וגם נסו ללמוד עוד על צחצוח שיניים לילדים.

כמה זמן יכול הילד שלי להשתמש במוצץ?

שימוש ממושך במוצץ, במיוחד אם ילדכם מוצץ בחוזקה, יכול לגרום נזק לשיניים ולמנשך. דברו עם רופא/ת הילדים או רופא/ת השיניים, אם הילד עדיין משתמש במוצץ בגיל שנתיים עד 4. מזומנים גם לקרוא את המדריך שלנו לגמילה ממוצץ.

שמירה על בריאות הפה בבית או במרפאת שיניים לילדים, כולל שימוש בכמות הנכונה של פלואוריד, יכולים לעזור לילדכם ליהנות מחיוך לבן ונוצץ. מוזמנים גם לקרוא את המדריך המקוצר שמסביר בצורה הכי טובה וברורה, כיצד למנוע עששת וחורים בשיניים:

שמירה על היגיינת השיניים ובריאות הפה בבית, יכולה למנוע מכם טיפולי שיניים במרפאה, תהליך שיכול לכאוב, להציק ולעלות לכם לא מעט כסף. ניהול שגרת צחצוח שיניים לתינוק או שגרת צחצוח שיניים לילדים, יכולים לשמור על בריאות השיניים ולצמצם את כמות הביקורים שלכם אצל רופא/ת השיניים.