רפלקס המציצה עוזר לקטנטן לינוק, ובאותה נשימה גם מעודד מציצת אצבע או מוצץ לתינוק. פעולת המציצה יכולה להשפיע לחיוב על תינוקך, ולעזור גם לך, בכל הקשור להרגעת התינוק וביסוס הביטחון שלו. גמילה ממוצץ לתינוק, עלולה להיות אחת החוויות המאתגרות ביותר עבורו – ועבורך כהורה. מוצץ יכול להרגיע, לספק נוחות לכולם ולעיתים לעזור גם בנושא השינה. יחד עם זאת, ההרגל עלול להיות ממכר -ומגיע הרגע בו חייבים להיפרד. אצל כל תינוק וילד התזמון שונה ועדיין... לא תמיד זה יתקבל יפה. מתי גומלים ממוצץ? איך עושים את זה נכון? ומה המשמעות של גמילה ממוצץ בלילה?

יתרונות השימוש במוצץ

רגע לפני שמתחילים עם נושא הגמילה, בואו ננסה להבין את הקטנטן או הקטנטנה שלנו. גם אם החלטתם לעזור לו או לה להיגמל, חשוב שתזכרו את כל היתרונות של השימוש במוצץ. כך גם תוכלו להבין אותו טוב יותר כשיעלה הקושי לעבור את התהליך:

  • אפקט מרגיע. עצם המציצה והשימוש במוצץ, יכול להרגיע את הקטנטן שלכם ולעזור לו להירדם.

  • הקלה על כאבים. פעולת היניקה יכולה להקל על הכאב. דוגמה טובה לכך היא האכלה בזמן חיסון.

  • עזרה לפגים. שימוש במוצץ אצל פגים, יכול לעזור להם להסתגל מהר יותר ליניקה מהשד או להאכלה מהבקבוק, לאחר שהתרגלו להזנה מצינור.

  • גורם מפחית סיכון למוות בעריסה. על פי משרד הבריאות, השימוש במוצץ אצל תינוקות יונקים מעל גילי 3 עד 4 שבועות וכאשר ההנקה מבוססת, יכול להפחית את הסיכון למוות בעריסה. יש להימנע מחיבור המוצץ בחוט, שרשרת או כל אביזר שעלול לסכן את התינוק.

חסרונות השימוש במוצץ

לאחר שהצגנו את היתרונות ולקראת הגמילה המתכוננת, חשוב שתכירו גם את החסרונות של שימוש במוצץ:

  • בעיות דנטליות. במידה והשימוש במוצץ נמשך מעל 3 שנים, זה יכול לגרום להזזת השיניים העליונות קדימה.

  • עיכוב שפתי. שימוש במוצץ מעל לגיל שנה, נקשר עם בעיות דיבור אצל ילדים מסוימים. הסיבה לכך הגבלת ההזדמנויות בהן הילד יכול לתרגל את השימוש במילים ובמשפטים, בגלל הנוכחות של המוצץ בפיו. הדבר גם עלול להגביל את מגוון תנועות הלשון, שמטרתן הפקת צלילי הדיבור.

  • התמודדות עם הנקה. ישנם מקרים, בהם השימוש במוצץ או מציצת אצבע לפני שההנקה התבססה, עלולים להשפיע על אופן היניקה ועל אספקת החלב של האם.

  • בעיות שינה ותלות במוצץ. ישנם תינוקות המתעוררים מספר פעמים בלילה או אפילו כל מחזור שינה (בערך כל 40 דקות), ותלויים במוצץ כדי לחזור לישון.

  • דלקות באוזן התיכונה. שכיח אצל תינוקות ופעוטות המשתמשים במוצץ.

באיזה גיל גומלים ממוצץ?

באיזה גיל מומלץ להיפרד? מומלץ לגמול את הילד מהמוצץ בין גילים שנתיים לשנתיים וחצי. אם הגמילה ממוצץ לא קורית בגיל 3 או אפילו 4, כדאי לעזור לו להיגמל בצורה אקטיבית יותר. ישנם ילדים שייפרדו ממוצץ ברגע, וילדים אחרים לא יתנדבו למשימה. במקרים אלו, יתכן שמדובר בקשר בעל חשיבות וחשוב לאפשר לילד לקבל ביטחון ורוגע, גם בדרכים אחרות.

למה כדאי להתחיל גמילה ממוצץ?

למרות כל היתרונות המתוארים מעלה, כשמגיעים לגיל מסוים החסרונות שהצגנו ועוד, עלולים לעלות על היתרונות. כאמור, שימוש ארוך טווח במוצץ עלול לגרום לנזק בחניכיים ובשיניים עד לשינוי במבנה הפה והלסת. בנוסף, תחושת הביטחון והרוגע מבוססת על גורם חיצוני, השכיחות של זיהומים בתעלות האוזניים עולה, כך גם שיבוש אופן הדיבור של הילד.

חשוב לזכור כי תהליך הגמילה יכול לקחת זמן ולכן, גם אם יש לכם את כל הסיבות להתחיל דווקא עכשיו, במידה וילדכם ממש לא מוכן, אולי כדאי בכל זאת לחכות מעט לפני שאתם מעודדים את הפרידה. זכרו כי לא תועד במהלך ההיסטוריה, מקרה של ילד או ילדים שהגיעו לתיכון או לאוניברסיטה עם מוצץ.

כיצד נתחיל תהליך של גמילה ממוצץ?

להפסיק מוצץ לתינוק ברגע אחד, לא יהיה הוגן כלפי הילד ועלול גם להקשות על תהליך של גמילה ממוצץ, אלא אם אתם בטוחים שזו דרככם, ו"רק ככה זה יעבוד". חשוב שתכירו כמה טכניקות עבור גמילה ממוצץ ובחרו במתאימה לכם. במידה ואחת לא מצליחה, נסו דרך אחרת. קבלו טיפים ועצות איך לגמול ממוצץ בצורה נכונה, כולל דרכים מקוריות שישאירו אצל כולכם טעם טוב:

  • הגבלת השימוש במוצץ. התחילו להגביל את מספר הפעמים והמקומות, בהם אתם מאפשרים מוצץ לתינוק או לילד. לדוגמא- רק לפני השינה (אחר כך תתמודדו עם גמילה ממוצץ בלילה), במידה ועייפים, שכואבת הבטן או השיניים וכדומה.

  • ח"ח/ חיזוק חיובי. משוב חיובי, יכול לעודד את סוג ההתנהגות, שאתם רוצים להשיג.

  • רווח והפסד. ברגע שהילד יבין שיש לו מה להרוויח מהגמילה, הוא יעשה מאמץ גדול יותר כדי להיפרד מהמוצץ. שוקולד אהוב, צעצוע בו הילד חושק זמן רב, (כמעט) כל האמצעים כשרים.

  • קשה באימונים, קל בקרב. כמו בנושא השינה במיטה, האכילה מול שולחן ועוד, כך חשוב שתתנהלו, כשמדובר בתהליך של גמילה ממוצץ. נסו לגלות נחישות, עקביות בשילוב הבנה והכלה לאורך כל הדרך לגמילה מוצלחת.

  • מציאת תחליפים. במטרה לאפשר לילד לבסס ביטחון ולמצוא שלווה ורוגע – דברים שהשיג באמצעות המוצץ, הציעו לו תחליפים: שמיכי, צעצוע אהוב, שיר לפני השינה ועוד.

איך גומלים ממוצץ בכמה דרכים יצירתיות?

זה בדיוק הזמן להיות יצירתיים, ולגייס את הילד ואת כל בני המשפחה למשימה החגיגית והמאתגרת:

  • עץ המוצצים - ערים שונות ברחבי הארץ החליטו בשנים האחרונות, להציע לילדים הקטנים דרך מקורית וייחודית להיפרד מהמוצץ. איך? הן הקצו עצים מסוימים למוצצים העזובים, כדי לאפשר להם בית חדש. אם אתם נתקלים לפתע פתאום בעץ עליו תלויים במגוון סרטים צבעוניים, מוצצים מכל הסוגים, דעו לכם שהם שייכים לילדים גיבורים שאמרו למוצצים שלום.

  • הפרחת בלון - דרך נוספת להתחיל תהליך של גמילה ממוצץ לתינוק או לילד, היא להפריח אותו השמימה, באמצעות בלון (הליום). אתם יכולים להפוך את המעמד המרגש לטקס חגיגי. המוצץ המעופף גם יבהיר לילד, כי הוא נפרד מהמוצץ לעולמים.

  • חגיגה משפחתית - יש סיבה למסיבה, אז למה לא בעצם? הכינו הזמנות עם צילום של המוצץ עליהם, רתמו את הילד להכנת המסיבה, וחגגו את הפרידה מהמוצץ ואת האומץ והנחישות של הילד שלכם. אפשר גם לצלם אותו עם המוצץ למזכרת.

  • תחליף שמיכי - במידה ומדובר בילד רגיש במיוחד, או בקשיי פרידה גדולים, חפשו תחליף למוצץ. שמיכי או צעצוע חדש, רך ונעים, יכולים לשמש תחליף נהדר שימשיך לבסס את בטחונו של הילד ולהרגיע אותו.

  • טבלת ייאוש שבסופה פרס - הציעו לילד להכין טבלה עם מדבקות, אותן ידביק בכל פעם שיקטין את השימוש במוצץ. הגבילו את התהליך בזמן ובסופו, הציעו פרס נכסף.

איך גומלים ממוצץ בלילה?

הבטחנו לכם מידע על תהליך גמילה ממוצץ בלילה... בבקשה!

איך גומלים בשעות הלילה - על פי גילים:

גיל שנה וקצת - ככל שתתקרבו לגיל שנה, תמצאו את עצמכם בצומת דרכים נוספת. בשלב הזה אתם צריכים לקבל החלטה: האם מפסיקים או ממשיכים? אם אתם פתוחים להמשיך עד גיל שנתיים או שלוש, וכולם מרוצים, נהדר. זכרו כי מרגע זה, המוצץ יהפוך לחלק בלתי נפרד מהשינה של התינוק.

גילאי שנה עד שלוש - בגילאים הללו, כדאי שתתחילו להגביל את המוצץ לשלב השינה בעיקר, למצבים של טיול ארוך ברכב או במצבים של עייפות גדולה מאוד. הדבר יעזור לכם להימנע משימוש במוצץ, כאמצעי הרגעה לפעוט. במקום השימוש במוצץ, עזרו לו ללמוד כיצד להתמודד עם מצבים מאתגרים. בשלב הזה שימוש במוצץ, עלול להשפיע גם על אופן הדיבור ועל עיכוב שפתי.

גיל ארבע - ישנם רופאי שיניים הטוענים, כי עד גיל ארבע, שימוש של מוצץ לתינוק או לילד לא אמור להשפיע על מצב השיניים. כחלק מטקס השינה, ודאו שאתם נותנים תשומת לב גם לחלל הפה של הילד, לפני שאתם נותנים לו מוצץ. ודאו שהוא מצחצח את שיניו (בעזרתכם כמובן), ולא שותה או אוכל (חוץ ממים) לאחר מכן.

מדוע חשובה כל כך הדרך? ולא רק המטרה?

תהליך של גמילה ממוצץ, יכול להיות פשוט וקל או מאתגר וקשה. זכרו כי זו אחריות שלכם, להציב גבולות בשילוב חום ואהבה, כפי שאתם עושים בכל תחום בהורות. היו עקביים ובחרו את הדרך הכי מתאימה לילד שלכם.

  1. גמילה ממוצץ לתינוק או לילד הנה תהליך חשוב, במיוחד בלילה. חשוב שתלמדו על חלונות שינה, כדי להיעזר בשעת השינה גם בתהליך גמילה ממוצץ.

  2. רגע לפני תהליך גמילה ממוצץ, תנו לילד אחראיות. תאמו מראש, שהמוצץ נמצא בפינה מסוימת במיטה, במידה והילד יזדקק לו במהלך הלילה. נסו להציע משוב חיובי או פרס, במידה והילד יתגבר על הרצון לקחת את המוצץ, ויסתדר בלעדיו עד הבוקר.

  3. לגבי מוצץ לתינוק, הימנעו ממצב בו בכל פעם שהוא שוכב בעריסה, אתם מיד נותנים לו מוצץ. מצאו דרכים אחרות להרגיע אותו, ולענות על הצרכים שלו.

ממה יותר קל להיגמל, מציצת אצבע או מוצץ?

ככלל, קל יותר להיגמל ממוצץ מאשר ממציצת אצבע. הרגל של מציצת אצבע יכול להקשות במיוחד על הפרידה, מכיוון שמדובר באמצעי זמין במיוחד לילד. מסיבה זו ועוד, עדיף מראש להרגיל את התינוק לשימוש במוצץ. מכיוון שמדובר באובייקט חיצוני, ניתן להרחיק אותו מהילד, ואף לגמול אותו כשמגיע הזמן לכך.

רגע הגמילה יגיע, בין אם מדובר בפרידה מהמוצץ או בהפסקת מציצת אצבע. ישנם ילדים שאצלם התהליך יעבור בקלות ואצל אחרים, זה יהיה קצת או הרבה יותר מאתגר. ההבנה מתי הגיע הזמן ואיך לגמול תינוק ממוצץ, יכולה לעזור לכם בכל שלב בדרך. ייתכן שבשלב הזה אתם מתחילים לחשוב גם על סוגי גמילה נוספים. זכרו כי עדיף להפריד בין גמילה אחת לשנייה, כדי לא ליצור עומס ובלבול אצל ילדכם. בכל מקרה, חשוב לנו לצייד אתכם בכל הכלים גם לגמילה מחיתולים, עם 'המדריך המלא לגמילה מחיתולים', שישמש אתכם בבוא הזמן.

בהצלחה!