מאת ד"ר ישראל הנדלר וד"ר יוסף הר טוב

אם את בהריון, את עלולה לחוש בכאבים במקומות שונים בגוף, כחלק בלתי נפרד מההורמונים שהנם חלק בלתי נפרד מהתהליך, ומגופך המתפתח והצומח. ישנם כאבים נסבלים ואחרים, עלולים להשפיע על שגרת חייך ועל התפקוד הכללי. אחת מתופעות הלוואי השכיחות בתקופה זו היא סימפיזיוליזיס בהריון. השם אולי מעט מורכב, אבל אופן הטיפול הרבה פחות. המשיכי לקרוא כדי להכיר את הנושא, לזהות ולדעת מתי חושב לפנות לרופא/ת הנשים שלך.

סימפיזיוליזיס וכאבים במפשעה בהריון- מה זה?

סימפיזיוליזיס הינה תופעה בה נוצרת מתיחה של הרצועות המחברות את שני חצאי האגן בקו האמצע, ממש מעל לפות, באזור החיק. בפועל מדובר על הפרדות מפרק הסימפיזיס פביס, המפרק המחבר בין שני צידי האגן בחלקו העליון מפרק עצם השת. מצב זה גורם לכאב ממוקד ולחץ מקומי. מצב של סימפיזיוליזיס יכול לגרום לכאבים בהליכה, כאבי גב ומפשעה, שיכולים להוביל למגבלה תפקודית קשה ביותר. זוהי תופעה שכיחה בקרב 1% מההריונות בממוצע, עם דגש על נשים ולדניות שעברו יותר מהריון אחד.

למה זה קורה?

במהלך ההריון, עם גדילת העובר והרחם, מופרשים הורמונים רבים בניהם הורמונים כמו 'רלקסין' ו'פרוגסטרון', אשר משפיעים על גמישותן של עצמות הגוף. האגן מתרחב והגידים המחברים את שני צידי האגן (שמאל וימין) נמתחים עם צמיחתו של העובר. תופעה זו מתרחשת במפרק הסימפיזיס פוביס (עצם החיק), שהנו סחוס המחבר בין העצמות בחלק הקדמי של האגן למפרקים הסמוכים לו. הסימפיסיסי פוביס משמש בסיס להחזקה יציבה של האגן במהלך הליכה, ריצה או כל פעילות שאת עושה. כאשר העצמות נמתחות יותר ויותר, את עלולה להרגיש כאבים.

התופעה עצמה נקראת סימפיזיוליזיס כאשר היא מלווה בכאב במפשעה בהריון, בכאבים מעל הפות או בכאבי גב. ניתן לאבחן את התופעה כאשר הפעלת לחץ קל מעל לסימפזיס, באזור מאד ממוקד, גורמת לכאבים עזים. הכאב עלול להתגבר בעיקר במהלך שינוי תנוחה (אפילו בעת שינוי כיוון בשכיבה במיטה), שינוי משכיבה לישיבה ועמידה, עמידה על רגל אחת, עליה במדרגות, הליכה וכדומה. כאבי אגן אחרים בהריון, הקשורים להשפעת ההריון על רצפת האגן, אינם בהכרח חלק מסימפיזיוליזיס.

מהם הגורמים למצב של סימפיזיוליזיס בהריון?

הגורמים למצב של סימפיזיוליזיס (כאבים בעצם החיק בהריון, במפשעה, מעל הפות או כאבי גב), הינם ככל הנראה הורמונים המופרשים בהריון, דוגמת רלקסין. להורמונים הללו תפקיד חשוב בעיקר ביונקים אחרים (כדוגמת מכרסמים), והם גורמים לריכוך החיבור בין עצמות האגן, במטרה להקל בלידה במעבר הולד בתעלת האגן. בבני האדם תפקידם קטן יותר ויחד עם זאת, פעולת הריכוך, במיוחד אם מתחילה מוקדם יותר בהריון, עלולה לגרום למצב של כאבי אגן בהריון ולהפוך למטרד, שיכול גם ליצור הגבלה בתנועה.

האם במצב של סימפיזיוליזיס, יש סיכון לעובר או להריון?

מצב של סימפיזיוליזיס אינו פוגע או מסכן את העובר או את ההריון, אך מהווה בעיקר מטרד והפרעה לפעילות היומית. כאבי סימפיזיוליזיס, יכולים להקרין לשני צידי המפשעה או לגב, להשפיע על הניידות שלך ועקב כך להקשות עליך במהלך ההריון. מבדיקות שנעשו בתחום עלה כי אחוז גבוה מהנשים שסבלו מהתופעה, ילדו בניתוח קיסרי והאחרות עברו זירוז לידה כדי להפסיק את הסבל, מיד עם הגעתן לשבוע 38 להריון.

האם אפשר למנוע מצב של סימפיזיוליזיס?

יש מעט מאוד שאפשר לעשות כדי להימנע מהתופעה של סימפיזיוליזיס בהריון. יחד עם זאת, זה נפוץ יותר אם הייתה לך פגיעה כלשהי באגן. כך או כך, השתדלי לנקוט בכל הצעדים האפשריים, כדי לזהות ולטפל. שיקום רצפת האגן וטיפולים פיזיותרפיסטים לאחר לידה יכולים למנוע או להקל על חומרת הסימפזיוליזיס בהריון הבא שלך.

חשיבות האבחון של כאבים במפשעה בהריון, כאבים מעל הפות או כאבי גב

אבחון מוקדם יכול להיות בעל השפעה חיובית על הצלחת הטיפול. במידה ואת חווה כאבים באגן במהלך ההריון, כאבי גב, כאבים מעל הפות או כאבים באזור המפשעה התייעצי עם הצוות הרפואי. ייתכן ותקבלי הפנייה לפיזיותרפיסט/ית, שיעריכו את מידת היציבות והכוח של המפרקים ושרירי האגן ויעזרו לך לקבוע תכנית שמטרתה להקל ולעזור.

סימפיזיוליזיס בהריון - איך מטפלים?

הסימפטומים של סימפיזיוליזיס לא נוטים להיעלם לחלוטין עד לאחר הלידה ויחד עם זאת, יש להימנע מפעילות גופנית שעלולה לגרום להגברת כאבי אגן בהריון:

  • העמסת משקל הגוף על רגל אחת בלבד

  • נשיאת משקל ביד אחת בלבד

  • נשיאת ילד על המותן

  • ישיבה על הרצפה או על שרפרף/כיסא נמוך

  • ישיבה בתנוחה מעוותת

  • שינויי תנוחה תוך כדי סיבוב

  • עמידה או ישיבה ממושכת

  • הרמת משאות כבדים, כגון: כביסה רטובה, שקיות קניות או פעוט

  • דחיפת חפצים כבדים, כגון עגלת קניות

פיזיותרפיה יכולה לעזור כשמדובר על סימפיזיוליזיס, על ידי הקלה על הכאבים באזור המפשעה בהריון ובחיזוק השרירים מסביב, שיכולים להוריד את המתח והלחץ מהמפרקים ולשפר את תנועת השרירים והפרקים. את גם יכולה לבקש הדרכה בה תלמדי תרגילים לחיזוק השרירים, רצפת האגן, הגב, הבטן והירכיים. גם הידרותרפיה (תרגול במים), יכולה לעזור. השהייה במים אמורה להפחית את הלחץ על המפרקים, ולאפשר לך לנוע בקלות רבה יותר. ישנם הטוענים כי גם רפלקסולוגיה, דיקור סיני, וטיפולים במסגרת רפואה משלימה יכולים לעזור (תלוי אישור רפואי כמובן), במקרה של כאבים באגן בהריון, כאבי גב, כאבים מעל הפות או כאבים באזור המפשעה בהריון.

סימפיזיוליזיס שמירת הריון

האם יש צורך בשמירת הריון במצב של סימפיזיוליזיס? אם את סובלת ממצב של סימפיזיוליזיס, כולל כאבי אגן בהריון, אין צורך בשמירת הריון. ברוב המקרים הביטוח הלאומי לא מאשר שמירת הריון בגלל סימפיזיוליזיס, אלא ימי מחלה בלבד בהמלצת אורטופד. (לפי חוק שמירת הריון - שמירת הריון מאושרת במקרים בהם יש סיכון להריון או לאשה בעקבות המצב).

סימפיזיוליזיס אחרי לידה

האם כאבים במפשעה בהריון אחד, נוטים לחזור בהריון הבא? נשים שסבלו מתופעה של סימפיזיוליזיס בהריון, נוטות יותר לסבול שוב מהמצב בהריונות הבאים. חשוב מאד בהריון ובוודאי לאחר הלידה, לעבור פיזיותרפיה משקמת לאגן ולרצפת האגן.

תשובות לשאלות נפוצות בקצרה

ייתכן שאת סובלת מסימפיזיוליזיס, תופעה שכיחה בקרב 1% מההריונות בממוצע, עם דגש על נשים ולדניות שעברו יותר מהריון אחד. בפועל מדובר על הפרדות מפרק הסימפיזיס פביס, המחבר בין שני צידי האגן בחלקו העליון מפרק עצם השת.

במידה ואת סובלת מתופעה של סימפיזיוליזיס בהריון דהיינו, כאבים במפשעה בהריון, כאבים מעל הפות או כאבי גב, חשוב שתדעי מה עובר עליך ועל העובר מדי שבוע. אם את מתכוננת לחופשת הלידה שלך, דעי את זכויותיך! ואם כבר מדברים על חופשת לידה, את מזומנת להיכנס למחשבון ההריון שלנו, ולחשב את תאריך הלידה המשוער שלך.

ד"ר ישראל הנדלר הוא סגן מנהל המערך המיילדותי שיבא, מומחה למיילדות הריון בסיכון ואולטראסאונד מיילדותי. האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת הנשים או המשפחה שלכם. התוכן והמידע במאמר זה, מבוססים על מקורות רפואיים וממשלתיים מהארץ ומהעולם, ואינם מחליפים ייעוץ רפואי או חוות דעת מקצועית של גורם רפואי מוסמך. יש להתייעץ תמיד עם אנשי מקצוע בתחום הרפואה לצורך אבחון וטיפול מלא.