מאת ד"ר ישראל הנדלר

ככל שתאריך הלידה המשוער שלך יתקרב, ייתכן שעוברך ירגיש ש"הכניסה הגדולה" שלו הולכת וקרבה גם היא, והוא יתהפך עם ראשו כלפי מטה, כדי להיות מוכן ללידה. אך במקרים מסוימים הוא עשוי לבחור בתנוחה אחרת, כמו למשל רגליים למטה או ישבן למטה. מצב זה נקרא מצג עכוז. המשיכי לקרוא כדי ללמוד איך הרופא/ה שלך בודקים את מצג העובר, מה הן האפשרויות שלך במקרה של מצג עכוז, ומה גורם למצב הזה.

מה זה מצג עכוז?

ידיים, ויפליא בבעיטות ואינספור סלטות. טבעי שעוברך ינוע בתוך הרחם וישנה את תנוחותיו. בהמשך, בדרך כלל בין שבוע 32 לשבוע 36 להריון, העובר יעבור על פי רוב לתנוחה שבה הוא הפוך, וראשו ממוקם למטה בהכנה ללידה. יש להבדיל בין מנח עכוז למצג עכוז - מנח הינו הכיוון בו העובר שוכב ברחם וייתכן מנח אורכי, רוחבי או אלכסוני. מצג נקבע על פי החלק המקדים. במנח אורכי ייתכן מצג ראש או מצג עכוז ובמנח רוחבי, ייתכן מצג גב או מצג כתף.

יש סיכוי קטן - רק 3 עד 4 אחוזים - שעוברך לא יעבור לתנוחה הזו כשראשו פונה מטה עד סוף ההריון. מצב זה נקרא מצג עכוז. הסיכוי למצב של מצג עכוז גבוה יותר אם עוד לא הגעת לסיום ההריון, או שאת נכנסת ללידה מוקדמת.

מצג העובר בלידה

ישנם סוגים רבים של תנוחות עובר, כולל מספר מצגי עכוז שונים, שעוברך יכול להתמקם בהם לפני הלידה: מצג ראש או קודקוד ("אוקסיפוט" - עורף). עוברך במצג התקין ללידה. הראש שלו פונה כלפי מטה ופניו פונים אל הגב שלך.

  • Frank Breech. העכוז של עוברך מופנה כלפי מטה. הירכיים מקופלות כלפי הראש ומפרק הברכיים ישר, כך שכפות הרגליים של העובר נמצאות באזור הפנים שלו. זהו הסוג הנפוץ ביותר של מצג עכוז. העכוז מוביל את העובר ליציאה.

  • מצג עכוז מלא. הירכיים מקופלות וגם הברכיים מקופלות. כך כפות הרגליים של העובר פונות כלפי מטה ונמצאות בגובה העכוז, והירכיים והברכיים כפופות, כמעט בשיכול רגליים. העכוז יחד עם הרגליים מובילים את העובר ליציאה.

  • מצג עכוז חלקי. כפות הרגליים של העובר פונות כלפי מטה, ורק ירך אחת או ברך אחת כפופה. עכוז ורגל הם החלק המוביל את העובר ליציאה.

  • Footling Breech. כף רגל אחת או שתי כפות הרגליים פונות כלפי מטה ומקדימות את העכוז, כך שהרגליים הן החלק המוביל את העובר ליציאה.

  • מנח רוחבי. זהו מצב בו עוברך ממוקם ברחם בצורה אופקית.ייתכן מנח רוחבי בו הגב כלפי מעלה והידיים והרגליים משתלשלות כלפי פתח הצוואר, או מצב בו הגב כלפי מטה ומהווה את החלק המוביל. במידה ומתפתחת לידה במנח זה קיימת סכנה לילוד ויש לחלצו מיידית בניתוח קיסרי.

הסיבות

הסיבות למצג עכוז לא תמיד ברורות, אך התופעה יכולה להיות שכיחה יותר אם אחד מהמצבים הבאים נכון לגבייך:

  • ברחמך יש כמות מי שפיר גדולה יותר או קטנה יותר מהרגיל

  • מבנה הרחם אינו רגיל, כדוגמת רחם חד קרני או דו קרני או רחם עם מחיצה, שאינו מאפשר לעובר להסתובב למצג ראש

  • עוברים קטנים או עם מבנה ראש מאורך, נוטים להיות במצג עכוז

  • לעיתים איננו יודעים מדוע העובר בוחר להיותבמצג עכוז

אבחון מצג עובר

אבחון המצג נעשה על ידי שילוב של בדיקת אולטראסאונד ובדיקה ידנית.

היפוך עובר - האם אפשר להפוך עובר במצג עכוז?

אם עוברך במצג עכוז, מומלץ לשקול היפוך חיצוני למצג ראש שיאפשר לידה לדנית בטוחה יותר..

זכרי שהמצג של עוברך עשוי להשתנות בשלב כלשהו לפני יום הלידה, ולכן יכול להית שהרופאים ימליצו לך פשוט לחכות ולראות.

אם את בשבוע 37 להריון או בשבוע מתקדם יותר, יכול להיות שהרופאים ימליצו להפוך את העובר בתהליך שנקרא היפוך עובר חיצוני (ECV) או היפוך חיצוני.

טרם ביצוע היפוך חיצוני יש לבצע אולטראסאונד, ולבדוק את כמות מי השפיר, מיקום השליה, סוג מצג העכוז של עוברך, גודל העובר ומיקום חבל הטבור. כך ניתן להעריך סיכויי ההצלחה מחד והסיכונים בביצוע הפעולה מאידך. היפוך עובר נעשה תחת הנחיית אולטראסאונד. הסיכון בפעולה הינו להופעת האטות בדופק העוברי, אשר יחייבו ניתוח קיסרי מידי. זהו סיכון קטן ביותר אך מומלץ לבצע ההיפוך בבית החולים, בחדר לידה ובסמוך לחדר הניתוח.

כיצד מתבצע ההיפוך

כדי לבצע היפוך עובר חיצוני, הרופא/ה יעבירו את ידיהם על בטנך במטרה ליצור לחץ ולגרום לעובר להתהפך. יד אחת של הרופא/ה תומכת בעכוז התינוק במטרה להוציאו מתעלת הלידה. שלפוחית שתן מלאה בשתן יכולה לסייע לדחוף את העכוז אל מחוץ לרצפת האגן. בעזרת היד השנייה יתקיים ניסיון להוביל את ראש העובר לכיוון האגן. זו פעולה איטית, מבוקרת ובטוחה כאשר נעשית בידיים מיומנות. הפעולה לא תמיד נעימה ובדרך כלל גם לא מאוד מכאיבה, ואורכת דקות ספורות. שיתוף הפעולה של היולדת בכך שתרפה את שרירי דופן הבטן הינו חשוב ביותר. שליה קדמית ודופן בטן עבה, מיעוט מי שפיר, לידה ראשונה או עובר שהעכוז שלו כבר מעוגן בתעלת הלידה, כל אלו מקטינים את סיכויי ההצלחה.

היפוך עובר מצליח ב-50 אחוז מהמקרים, וקיים סיכון קטן לסיבוכים. את והעובר תהיו תחת ניטור צמוד לפני, במהלך, ואחרי ההליך כדי לוודא ששניכם בסדר.

אם הליך היפוך עובר יצליח, תוכלי ללדת בלידה וגינלית, כל עוד אין מניעה אחרת לכך.

היפוך טבעי

תוכל לעזור לך לעשות היפוך טבעי, כל עוד את עושה את זה באישור רופא/ה ובצורה בטוחה:

הטיית עכוז

טכניקה זו דומה לתנוחת הגשר ביוגה. אם אינך בטוחה במיקומו של העובר, אל תבחרי בדרך זו. ההיפוך הטבעי יכול גם להוביל למצב בו העובר יהפוך ממצג ראש למצג עכוז.

היפוך טבעי המשלב מים

יש הטוענים כי טבילה בבריכה יכולה להגדיל את כמות מי השפיר ברחם, וכך להשפיע על התנועתיות של העובר.

אור וטמפרטורה

העובר ברחם יכול להגיב לחושך ואור, חום וקור. הניחי פנס או בבסיס האגן שלך ונסי לדבר אל העובר שיתהפך עם ראשו מטה.  כשהתינוק נע אינסטינקטיבית לעבר הצליל הקליל והמרגיע, זה יכול אולי לעבוד.

התינוק מגיב גם לטמפרטורות. ישנן נשים שמניחות חבילות קרח באזור הצלעות ו / או רפידות חימום בבסיס האגן, כדי להרחיק את התינוק מהקור, או כדי לקרב אותו למקור החום, וכך לעודד היפוך טבעי.

אופציות ללידת עכוז

אם עוברך במצג עכוז, הרי שעל פי הספרות המדעית הקיימת, הסיכונים הקשורים ללידה וגינלית שהיא לידת עכוז גבוהים יותר מאשר הסיכונים שבלידה קיסרית. הסיכון העיקרי והמשמעותי הוא שבזמן שהעובר יצא החוצה אל העולם, ראשו ייתקע. בשלב זה לא ניתן לבצע ניתוח קיסרי, אלא פעולות שבסופן ישתחרר הראש והעובר יצא. במידה וחילוץ הראש ארוך וממושך, הדבר עלול להביא לנזק מוחי. לכן, במקרה של מצג עכוז קיימת המלצה לניתוח קיסרי. עם זאת בנשים ולדניות בהן העובר אינו גדול והלידה מתפתחת עצמונית, הסיכונים לעובר ככל הנראה נמוכים ביותר, וזכותה של היולדת כמובן לבחור את הדרך ללדת. . יש לזכור עם זאת כי בהעדר שגרה של לידות עכוז, המיומנות של הרופאים לסייע בלידות עכוז הולכת ונעלמת לכן יש לבחור מקום ללידה בו קיים צוות זמין ומיומן ללידת עכוז, וגם אז יש לדעת כי לידה זו ברוב המקרים תהיה בניגוד להמלצות ומדיניות המחלקה.

מצג עכוז - תאומים

ניתן ללדת תאומים בלידה וגינלית אם העובר הראשון - זה שנמוך יותר - נמצא בתנוחה הנכונה עם הראש למטה. זאת, כמובן, כל עוד הריון התאומים מתקדם באופן תקין בכל מובן אחר ואין סיבוכים. אם התאום השני נמצא במצב של מצג עכוז, ניתן לילד את העובר במצג עכוז ללא קושי, מאחר והילוד הראשון כבר פילס לו את הדרך.

אם התאום הראשון (זה שנמוך יותר) נמצא במצב מצג עכוז, מומלץ לבצע ניתוח קיסרי. בהריון של שלישיה מקובל בכל מקרה כיום לבצע ניתוח קיסרי.

גם אם את מרגישה שהמתח הנוסף ממצג עכוז או לידת עכוז הוא הדבר האחרון שאת צריכה כאשר מועד הלידה מתקרב, זכרי שהרופאים בחדר הלידה כבר ראו את המצב הזה והם ידעו מה לעשות כדי לוודא שעוברך ייוולד בבטחה. לא יעבור זמן רב ואת תביאי את היילוד הביתה, תארגני מלאי של חיתולים, תתעוררי להאכיל אותו בלילות ותיהני לראות איך תינוקך גדל ומתפתח.

עד אז, חשוב שתוודאי שאת יודעת מהו התאריך המשוער של הלידה בעזרת מחשבון ההריון שלנו, וגם תרשי לעצמך להשתעשע בבחירת שם לתינוק או לתינוקת.

ד"ר ישראל הנדלר הוא סגן מנהל המערך המיילדותי שיבא, מומחה למיילדות הריון בסיכון ואולטראסאונד מיילדותי.

האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת המשפחה שלכם. יש לבדוק ולוודא את ההמלצות לעיל והרלוונטיות שלהן לנשים ההרות ולתינוק החדש.