אחת הבעיות הבלתי צפויות בהריון היא כאבי שיניים, רגישות בשיניים או דלקת חניכיים בהריון. שגרה נכונה של שמירה על בריאות הפה והשיניים, הכוללת ביקור אצל רופא/ת השיניים וגם אצל שיננית בהריון, יכולה לעזור לך להתנהל נכון גם בתקופה זו. המשיכי לקרוא כדי להבין מה עליך לעשות במידה ואת בכל זאת זקוקה לטיפולי שיניים בהריון, וכיצד תוכלי לשמור על בריאות השיניים והחניכיים גם בתקופה זו. מידע זה רלוונטי עבורך, גם אם את מתכננת להיכנס להריון.

מהם הגורמים למצב של כאבי שיניים בהיריון?

במהלך ההריון גופך עובר שינויים רבים, גם הורמונליים, הכוללים עלייה ברמת האסטרוגן והפרוגסטרון, שיכולים לגרום להקאות ובחילה וגם ליצירת שכבת פלאק בשיניים. הפלאק מכיל חיידקים שמקורם בהצטברות שאריות מזון וגם כמות גדולה של רוק. הפלאק/רובד חיידקים בשיניים, יכול לגרום לעששת, לדימום בחניכיים וגם למצב של דלקת חניכיים בהריון.

הריון יכול להשפיע גם על הצורך שלך בצריכת מתוקים או מאכלים עתירי פחמימות, שעלולים להזיק לשיניים שלך.

תופעות לוואי כדוגמת ריפלוקס, בחילות בוקר או הקאות תכופות ואף היפראמזיס, עלולות להוביל לשחיקת האמייל של שינייך ולגרום לרגישות יתר באזור זה. חשוב לשטוף את הפה במים ולחכות כשעה עד שאת מצחצחת את השיניים. פעולה זו תמנע מהחומצה המלווה את ההקאות, לפגוע בשיניים.

האם טיפולי שיניים בהריון בטוחים?

כעיקרון, ניתן לבצע טיפולי שיניים בהיריון בכל עת. יתרה מזו, חשוב מאד לטפל ולשמור על השיניים במהלך ההריון עקב הקשר שנמצא בין דלקות בחניכיים ובשיניים ללידות מוקדמות. עם זאת ובמידת האפשר, עדיף לבצע טיפולי השיניים כולל טיפול אצל שיננית בהריון, לאחר שבוע 16, כאשר ניתן גם אז לבצע צילומי רנטגן על פי הצורך וללא כל בעיה. בשלב זה הסיכון להריון אפסי. מחקרים מצביעים גם על כך, שנשים שעוברות טיפולי שיניים בשליש השני להריון, חוות פחות בעיות בלידה. השליש השני של ההריון מאופיין גם עם פחות עם בחילות ואי נוחות, דבר שהופך תקופה זו נוחה יותר לביצוע טיפולי שיניים. לפני שאת מתחילה עם טיפולי שיניים בהריון, חשוב שתזכרי כי כל מקרה לגופו ותמיד, תתייעצי עם רופא/ת הנשים שלך.

גם אם את מתכננת להיכנס להריון, חשוב שתעברי בדיקה מקיפה אצל רופא/ת השיניים שלך וגם ניקוי שיניים אצל שיננית.

מתי כדאי לעשות טיפולי שיניים בהריון?

משרד הבריאות וההסתדרות לרפואת שיניים בישראל, מסכימים כי ישנה חשיבות לשמירה על בריאות הפה גם בתקופת ההריון, וזה כולל טיפולי שיניים בהריון.

משרד הבריאות אף מתייחס לקשר בין הטרימסטר בו את נמצאת, לבין הכדאיות או הימנעות מטיפולי שיניים. על פי המלצות משרד הבריאות, עדיף להימנע מקיום טיפולי שיניים בהריון בשליש הראשון, כדי להקל עליך בתקופות אלו. בתחילת ההריון ישנה נטייה לבחילות בוקר והרגשה כללית פחות טובה. לקראת הסוף, הבטן הגדולה והקושי בניידות, עלולים להקשות על ישיבה ארוכה בכיסא וטיפולים ממושכים. השליש השני ואילך אם כך, הוא התקופה הטובה ביותר לקיום טיפולי שיניים מסוימים, המאושרים על ידי רופא/ת הנשים שלך, כפי שנפרט בהמשך.

אילו טיפולי שיניים בהריון את יכולה לעבור, ומאילו עדיף להימנע?

חשוב שתכירי את כל סוגי טיפולי השיניים וגם, מה מותר ומה אסור בהריון. בכל מקרה ולפני שאת ניגשת לבצע טיפול זה או אחר, חשוב שתתייעצי עם רופא/ת הנשים שלך.

סתימה, עקירה או טיפול שורש, ניתן לבצע במהלך ההריון, עם עדיפות לשליש השני ובאישור רופא/ת הנשים שלך.

  • הרדמה מקומית בהריון וגז צחוק - במהלך טיפולי שיניים בהריון מבוצעת הרדמה מקומית, פעולה אותה יש לבדוק ולאשר רק עם רופא/ת הנשים שלך. מומלץ להימנע משימוש בגז צחוק, בשל החשש לפגיעה בעובר.

    הרדמה מקומית לנשים בהריון במהלך טיפולי שיניים, אינה בעייתית לאישה או לעובר. השימוש בחומר לידוקאין lidocaine)) - שהוא השכיח ביותר, הינו בטוח ונחשב כחסר השפעה שלילית על האם והעובר. לפיכך, לא מומלץ לעכב את טיפול השיניים הדרוש. ועדיין, מכיוון שחשיפה לתרופות בשליש הראשון הנה בעלת סיכון גבוה להשפעות טרטוגניות (חומרים שעלולים להזיק לעובר), מומלץ לבצע טיפול שיניים רק לאחר השליש השני, כל עוד מדובר בטיפול רגיל ולא חירום.

  • צילומי רנטגן - אם את זקוקה לצילום שיניים בהריון, ניתן לבצעו ללא כל חשש לאחר שבוע 16 להריון ועל פי הצורך. במידה ועליך לבצע צילומי שיניים במהלך ההיריון, חשוב שרופא/ת השיניים וטכנאי/ת הרנטגן ידעו שאת בהריון. וודאי גם כי את מקבלת לבוש המגן עליך ועל העובר.

  • טיפול אורתודנטי - אם את זקוקה לטיפול אורתודנטי, שברוב המקרים יחל לפני ההריון, אין כל מניעה להמשיך בטיפול זה במהלך ההריון.

ישנם טיפולים שעדיף לדחות לאחר הלידה כגון: שתלים, הלבנת שיניים וכתרים. כך גם לגבי ניתוח חניכיים, שעלולות להתנפח ולהגיב באופן בלתי צפוי בתקופה זו.

מה לגבי צריכת תרופות כשאת סובלת מכאבי שיניים בהריון?

לעיתים יש צורך בעת טיפולי שיניים לקבל משככי כאבים או אנטיביוטיקה. ברוב המכריע של המקרים אין כל בעיה לקבל טיפולים אלו במהלך ההריון, אך יש לעשות זאת רק באישור רופא/ת הנשים שלך.

ומה עם שיננית בהריון?

בנוסף לניהול שגרת צחצוח טובה ונכונה לשמירה על בריאות הפה, וגם אם החלטת לבצע טיפולי שיניים בהריון, חשוב גם לעבור ניקוי אבנית בשיניים אצל שיננית. ניקוי שיניים שגרתי אינו פוגע בתינוקך, כך שתוכלי להמשיך ולבקר אצל שיננית בהריון. למעשה, ניקוי השיניים עשוי לעזור לך להתמודד עם הרגישות הנגרמת כתוצאה מהצטברות רובד חיידקים - פלאק.

ניקוי שיניים בהריון יכול גם לטפל במצב של דלקת חניכיים בהריון. ייתכן ורופא/ת השיניים שלך אף ימליצו לך לערוך ביקורים תכופים יותר אצל השיננית במהלך ההריון, כדי לשמור על בריאות הפה שלך בתקופה זו.

כיצד ניתן להקל על כאבי שיניים בהריון?

אם את סובלת ממצב של כאבי שיניים, דלקת חניכיים או פצעים בפה, גשי לרופא/ת השיניים שלך, ואל תשכחי לציין שאת בהריון.

ישנן דרכים שיכולות לעזור לך להתמודד גם כשאת סובלת מדלקת חניכיים בהריון, כדוגמת שטיפת הפה במי מלח או הימנעות ממאכלים קרים או חמים במיוחד. בנוסף אין כל מניעה לצרוך תרופות שמכילות את החומרים הפעילים: פארצטמול ודיפירון, על פי הצורך נגד כאבים, באישור רופא/ת הנשים שלך כמובן.

החדשות הטובות הן שבעיות בשיניים בזמן ההריון ניתנות לטיפול, כמו גם כאבי השיניים בזמן זה. כאשר רמות ההורמונים חוזרות לקדמותן אחרי הלידה, מצב השיניים שלך אמור להיות טוב יותר. הקפידי לבצע טיפולי שיניים בהריון המאושרים על ידי רופא/ת הנשים שלך ולבקר גם אצל השיננית.

תשובות לשאלות נפוצות בקצרה

שאלה: האם מותר לי לעבור סתימה במהלך ההריון?** ** תשובה: כמפורט, ניתן לבצע סתימה בהריון, עם עדיפות לטרימסטר השני ובאישור רופא/ת הנשים שלך.

שאלה: מה אפשר לעשות עם כאבי שיניים בהריון? והאם מותר לקחת תרופות? תשובה: צריכת תרופות אפשרית ומותרת, באישור הרופא/ה שלך בלבד. מומלץ להימנע ממאכלים קרים או חמים במיוחד, וגם לשטוף את הפה במי מלח.

שאלה: אילו טיפולי שיניים אני יכולה לעבור במהלך ההריון? תשובה: המאמר מתייחס  לטיפולי השיניים שאת יכולה לעבור בהריון, וממה עדיף להימנע.

טיפולי שיניים אותם ניתן לבצע בהריון הם: סתימה, עקירה או טיפול שורש. התקופה הטובה ביותר לבצע טיפולים אלו היא לאחר שבוע 16 להריון. שתלים, הלבנת שיניים, כתרים וניתוחי חניכיים, עדיף לבצע לפני ההריון או לאחר הלידה. בכל מקרה ולפני שאת מבצעת טיפול זה או אחר, חשוב שתתייעצי עם רופא/ת הנשים שלך.

חשוב שתדעי באיזה שבוע הריון את נמצאת וגם מתי תאריך הלידה המשוער שלך, כדי לעדכן את רופא/ת השיניים, שיתאימו את סוג הטיפול לטרימסטר בו את נמצאת. ייתכן וטיפולים מסוימים גם יידחו לאחר הלידה.

ד"ר ישראל הנדלר הוא סגן מנהל המערך המיילדותי שיבא, מומחה למיילדות הריון בסיכון ואולטראסאונד מיילדותי.

האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת הנשים או המשפחה. יש לבדוק ולוודא את ההמלצות לעיל והרלוונטיות שלהן לנשים ההרות.