למה תינוקות בוכים? ואיך להרגיע תינוק בוכה?
באמצעות הבכי מודיע לכם התינוק כי הוא רעב, מרגיש חוסר ביטחון, סובל מגזים או מאי נוחות מסוימת. לעתים קרובות תוכלו לפרש את הבכי של ילדכם, ובפעמים אחרות יהיה לכם קשה להבין מה הוא רוצה ואיך אפשר לנחם אותו, במיוחד כשמדובר בתינוק צורח. המשיכו לקרוא כדי להבין למה תינוקות בוכים, מה עושים כשהתינוק בוכה ללא הפסקה? ואיך להרגיע תינוק בוכה, כולל 16 טכניקות מרגיעות שעשויות לעזור.
בכי של תינוקות: איך הבכי עוזר לתינוק שלכם לתקשר?
מכיוון שהתינוק שלכם לא יכול להביע במילים את מה שהוא צריך, אחת הדרכים לתקשר איתכם היא בכי. למעשה, זה נורמלי שהקטנטן שלכם יבכה מדי יום שעה עד ארבע שעות. כהורים, חשוב שתנסו להבין מה גורם לו לבכות. זו יכולה להיות עבודה קשה ויחד עם זאת, חשוב שתאמינו ביכולות שלכם, וגם אם לא מסתדר, תוכלו תמיד לבקש עזרה.
לאחר זמן מה תוכלו להתחיל ולזהות גם את סוג הבכי של התינוק. לדוגמא, בכי שמסמל רעב שונה במהותו מבכי שמעיד על מצב של מצוקה. בסופו של דבר תראו שיפור ביכולת שלכם להבין את הסימנים לכל סוג של בכי (כולל מצב של בכי מתוך שינה אצל תינוקות), על מה זה מעיד, ואיך לגרום לתינוק שלכם להפסיק לבכות על ידי מענה נכון ואמפטי.
למה תינוקות בוכים? 10 סיבות עיקריות
לפניכם רשימת הסיבות העיקריות לסוגי בכי של תינוקות:
הגיע הזמן לאכול. שימו לב לסימני הרעב; לדוגמא, התינוק עשוי לפתוח את פיו או להזיז את ידיו לכיוון הפה.
חם או קר מדי. התינוק שלכם עלול לבכות מכיוון שהוא עטוף ביותר מדי שכבות או לבוש בצורה שגורמת לו אי נוחות.
הגיע הזמן להחליף חיתול. בתחילת הדרך, התינוק שלכם יעשה את צרכיו לעתים קרובות למדי. כאשר החיתול מלא בשתן ו/או צואה, זה עלול לגרום לו להרגיש רטוב או מלוכלך, ומכאן קצרה הדרך לבכי. מוזמנים לקרוא את המאמר שלנו בנושא 'באיזו תדירות להחליף חיתול לתינוק' , שיכול לעזור לכם להבין כל כמה זמן צריך להחליף חיתול, גם בשעות הלילה.
הזנת יתר וריפלוקס. נסו להמתין לפחות שעתיים עד שעתיים וחצי לפני שמתחילים בהאכלה נוספת לארוחה הקיימת. הזנת יתר עלולה להוביל לאי נוחות. אם התינוק שלכם פולט או מקיא לעיתים קרובות לאחר ההאכלה, ייתכן שהוא סובל מריפלוקס סמוי או גלוי.
אלרגיה או אי סבילות למזון. יכול להיות שהתינוק סובל מאלרגיה לסויה או מאי סבילות ללקטוז. כל אחד מהשניים יכול לגרום לתינוק להרגיש אי נוחות מסוימת. שוחחו עם הרופא/ה שלכם אם אתם חושדים שזה הגורם לבכי. אם התינוק ניזון מהנקה, ייתכן שאת אמא, תתבקשי להימנע ממזונות כדוגמת מוצרי חלב, קפאין, מאכלים חריפים או ממזונות שעלולים לגרום לגזים. במידה והתינוק ניזון מתמ"ל והוא אלרגי לסויה או לחלב, ייתכן שתתבקשו על ידי הרופא/ה לנסות תמ"ל אחר.
בקיעת שיניים. עיתוי בקיעת השיניים אצל תינוקות משתנה ויחד עם זאת, בסביבות גילי 3-4 חודשים השיניים עשויות לבקוע, דבר שיכול להוביל לכאב ולבכי.
עליית חום הגוף. אם אתם חושדים שלתינוקכם יש חום גבוה, חשוב שתבדקו את טמפרטורת הגוף בעזרת מדחום.
עודף גירויים. עודף פעילות במצבים כדוגמת נסיעה לחופשה או כאשר מגיעים הביתה אורחים, יכול ליצור מצב בו התינוק מגורה יתר על המידה. במקרה זה, אפשר להוציא אותו מהסיטואציה עד שהוא נרגע.
עייפות. כאשר מדובר בעייפות יתר או כשהתינוק מוצף כתוצאה מעודף גירויים, ייתכן שיהיה לו יותר קשה להירדם, דבר שיכול לבוא לידי ביטוי בבכי וחוסר סבלנות. מומלץ לעמעם את האורות ולוודא כי האזור שקט, כחלק מטקס השינה הקבוע, במיוחד במצבים אלו. גם ליטוף או עיטוף שאינו מסכן את התינוק, כמו גם דיבור בלחש או שירה עדינה, יכולים לעזור.
קוליק. מדובר על בכי תכוף שלא תמיד מוצא נחמה, המגיע בדרך כלל כשהתינוק בן 4 שבועות, ועשוי להימשך עד לגילי 3-4 חודשים. אם מדובר בקוליק, התינוק עלול לבכות בזמן שרגליו מכווצות, ואף עשוי להאדים במהלכו. למרות שמומחים לא ממש בטוחים מה גורם לבכי של קוליק, ישנן טכניקות שיכולות לעזור להתמודד ואף למנוע סוג זה של בכי.
איך להרגיע תינוק בוכה? 15 שיטות שיכולות לעזור
ככלל, ובמיוחד בחודשים הראשונים לחייהם, עדיף להגיב לבכי של תינוקות בהקדם האפשרי. עצם העובדה שאתם נמצאים לידו ונותנים מענה לצרכיו, יכולה לעזור לו להירגע. אל תחשבו שאתם מפנקים אותו יותר מדי או יוצרים הרגל רע, ממש לא במקרה הזה. מענה מיידי לבכי של התינוק יכול לגרום לו להפסיק לבכות, ולעזור לו גם לבכות פחות בטווח הארוך.
אם אתה יודעים לזהות את סוג או מקור הבכי, כדוגמת רעב או חיתול רטוב, יהיה לכם קל יותר לענות לצרכיו. ישנם מקרים בהם התינוק בוכה ללא הפסקה, ואז תצטרכו לבחון כמה אפשרויות שונות כדי להרגיע ולנחם אותו. לעיתים זה ידרוש ניסוי וטעייה עד שתגלו מה יכול להיות המענה הטוב ביותר לקטנטן או לקטנטנה שלכם.
מוזמנים לנסות את השיטות להתמודד עם בכי של תינוקות שלפניכם, כדי ללמוד אילו מהן אכן עובדות עבור התינוק שלכם, ויכולות לעזור לו להפסיק לבכות:
עטפו את התינוק. עיטוף תינוקות באופן בטיחותי שאינו מסכן את התינוק, יכול להעניק לו תחושת ביטחון. זכרו כי משרד הבריאות תמיד ממליץ להשכיב את התינוק על גבו, משום ששכיבה על הבטן או על הצד, גם כשמדובר בעיטוף תינוקות, יכולה להיות מסוכנת ולגרום ל'מוות בעריסה'. כאשר תגלו סימנים לניסיון שלו להתהפך, דבר שקורה בדרך כלל סביב גיל חודשיים, תהיו חייבים להפסיק את פעולת העיטוף..
קחו את תינוקכם לחדר עמום או חשוך. זה עשוי לעזור, במיוחד אם התינוק שלכם מגורה יתר על המידה.
רחצו את תינוקכם באמבטיה מרגיעה. המים החמימים עשויים לעזור לתינוק בוכה להירגע. מוזמנים לקרוא את המאמר שלנו בנושא מקלחת לתינוק, שיעזור לכם לרחוץ את התינוק שלכם בצורה נעימה וטובה, גם כשמדובר בחודשים הראשונים לחייו.
הרימו את תינוקכם ולטפו את ראשו. אפשר גם לטפוח בעדינות על חזהו או על גבו.
עודדו אותו לגהק. אם אתם חושדים שהתינוק שלכם סובל מגזים לאחר הארוחה, עודדו אותו לגהק באופן קבוע לאחר כל האכלה.
החזקת התינוק קרוב לליבכם. קרבו את תינוקכם לחזה וקחו נשימות עמוקות, תוך החזקתו קרוב אליכם, פעולה שיכולה לספק לו נחמה. כך גם לגבי מגע של עור לעור, שבהחלט יכול לעזור.
השמיעו צלילים מרגיעים. רעש לבן או רחש של מאוורר, הם דוגמה לסוגי צלילים שיכולים להעניק גם לתינוק בוכה תחושת ביטחון.
השמיעו לו נגן מוזיקה רכה. תינוק בוכה עשוי להירגע לצלילי מוזיקה קלאסית מרגיעה או כל מוזיקה מרגיעה לתינוקות.
שירו לו או דברו איתו. הקול שלכם יכול להרגיע את הקטנטן שלכם, גם אם אתם קצת (או הרבה) מזייפים. אפשר גם לנסות שירים חדשים או לזמזם שירי ערש.
נסו לנדנד את התינוק. תנועת נדנוד של כיסא הנקה מתנדנד, כמו גם באמצעות כיסא נדנדה רגיל, יכולה להזכיר לתינוקכם את התנועתיות שהרגיש ברחם. תוכלו גם לנדנד את התינוק בעדינות כשהוא בזרועותיכם, רק אל תשכחו להימנע מנענוע חזק מדי או מטלטול.
הניחו את התינוק בטרמפולינה או נדנדה (בצורה בטוחה הכוללת קשירה עם החגורה). לתנועה יכולה להיות השפעה מרגיעה.
צאו לטייל. הושיבו את התינוק בעגלה וצאו לטייל באזור, בגינה או בפארק סמוך.
קחו אותו לנסיעה ברכב. הושיבו את התינוק במושב הבטיחות וצאו לנסיעה קצרה באזור. הרעידות של המכונית יכולות לעזור לו להירגע.
ערסלו את התינוק במנשא. השהות במנשא, גם תוך כדי ביצוע מטלות הבית על ידכם, כמו גם טיול בחוץ, יכולים ליצור תנועה וקרבה שיעזרו לתינוק להרגיש בטוח.
אפשרו לו למצוץ את האגודל או מוצץ. יש תינוקות שמוצאים את תנועת היניקה מרגיעה. שימוש במוצץ יכול לעזור להרגיע את תינוקכם, במיוחד אם עדיין לא הגיעה שעת הארוחה. רק זכרו כי כשמדובר בתינוק יונק, עדיף להמתין עד גיל חודש לפחות לפני שתציעו לו מוצץ. חשוב גם להימנע מלהכריח את התינוק להשתמש במוצץ, במידה והוא מסרב.
עצה להורים: כיצד להתמודד עם תינוק בוכה?
לפעמים, זה יכול להיות ממש מסתכל לשמוע תינוק בוכה (מי לא חווה בכי היסטרי של תינוק בלילה?), במיוחד שנראה כי שום דבר שאתם עושים לא מצליח לנחם ולהרגיע אותו, או אם אינכם בטוחים מהי הסיבה לבכי של התינוק. אולי אפילו ניסיתם להרגיע אותו בכמה דרכים, אך ללא הועיל, התינוק בוכה ללא הפסקה.
לפניכם כמה שיטות להתמודדות עם בכי של תינוק, שיכולות לעזור:
אל תיקחו את זה באופן אישי. בתקופות אלו חשוב לזכור כי לא עשיתם שום דבר רע ואתם גם לא הורים רעים. זה נורמלי שתינוקות בוכים כדרך לבטא את מה שהם צריכים, ואפילו רק כדי לשחרר קיטור.
שמרו על תגובה נאותה. זה נורמלי לחלוטין להיות מתוסכלים מבכי של תינוקות ויחד עם זאת, אסור לתת לתינוק בוכה להשפיע על אופן התגובה שלכם. ניעור, טלטול או מכות לתינוק, הן פעולות אסורות בתכלית האיסור, שעלולות לגרום נזק מוחי ואף לסכן את חייו! במקום זאת, קחו קצת פסק זמן בזמן שהוא נמצא במקום בטוח או עם מבוגר אחראי אחר, וחזרו אליו כשאתם מרגישים רגועים ומוכנים.
קחו עזרה. אם אתם מרגישים שאתם זקוקים ליותר מכמה רגעים לעצמכם, התקשרו לחבר/ה קרוב/ה או לבן/ת משפחה כדי לקבל תמיכה נפשית, או לבקש עזרה של כמה שעות עם התינוק, כדי שאתם תוכלו לקחת הפסקה.
אם נראה ששום דבר לא עובד או אם אתם חושדים שהתינוק סובל מקוליק או מכל דבר אחר שדורש מענה רפואי, התקשרו לרופא/ה שלכם. ייתכן שהוא זקוק לטיפול רפואי.
ישנן המון דרכים בהן אתם יכולים להרגיע תינוק בוכה כשהוא במצוקה, אך ייתכן שיידרשו גם ניסוי וטעייה כדי לראות איזו מהן מתאימה ביותר עבורו. בפעם הבאה שהתינוק בוכה - וזה לא בגלל שהוא רעב או זקוק להחלפת חיתול - נסו להבין שוב למה תינוקות בוכים ואיך אפשר לזהות את סוג הבכי, כולל אחת או יותר מהטכניקות המרגיעות במאמר זה כדי לראות איזו מהן עובדת. למרות שלפעמים בכי של תינוקות יכול להיות קורע לב עבורכם, בסופו של דבר זה יעבור ועד אז, נסו להבין וללמוד איך מרגיעים תינוק בוכה. מוזמנים גם לקרוא הכל על עיסוי תינוקות, מהם היתרונות, מתי ובאיזו תדירות מומלץ להציע עיסוי לקטן שלכם.
האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי מרופא/ת הילדים או המשפחה שלכם. התוכן והמידע במאמר זה, מבוססים על מקורות רפואיים וממשלתיים מהארץ ומהעולם, ואינם מחליפים ייעוץ רפואי או חוות דעת מקצועית של גורם רפואי מוסמך. יש להתייעץ תמיד עם אנשי מקצוע בתחום הרפואה לצורך אבחון וטיפול מלא.
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: