טיפים ללידה טבעית - איך עושים את זה פשוט, קל ובצורה בטוחה?
תינוק נוצר בדרך אחת, שכולנו מכירים. השאלה היא - איך הוא יוצא לאוויר העולם? וכאן נכנסת לתמונה גם הלידה הטבעית. אם את שוקלת ללדת בדרך זו חשוב שתביני מה זה אומר, איך להתכונן ללידה ומהם היתרונות הפוטנציאליים.
חשוב גם לזכור כי לידה טבעית לא תמיד אפשרית. תהליך הלידה והצירים המובילים אליה הם בלתי צפויים, ולעיתים נדרשת התערבות רפואית כדי להגן על עליך ועל התינוק או התינוקת שבבטנך.
ועדיין, חשוב וכדאי להכיר את כל האופציות העומדות לרשותך מראש, כדי שתוכלי להרגיש טוב עם כל בחירה שתעשי ברגע האמת, גם אם תחליטי ללדת באופן טבעי.
מה זה לידה טבעית?
על פי משרד הבריאות לידה טבעית היא לידה המתנהלת עם מינימום התערבות רפואית, ואינה כוללת תרופות המיועדות לזירוז לידה או משככי כאבים. משרד הבריאות גם מדגיש כי לידה טבעית מתאימה ליולדות בריאות המוגדרות בהריון סיכון נמוך.
ישנם הטוענים כי לידה טבעית מאפשרת חיבור של היולדת לגופה ולתינוק, דבר שבא לידי ביטוי בהיותה שותפה פעילה בתהליך, כולל לתנועתיות בלידה המאפשרת שליטה יחסית. נשים שעברו לידה טבעית מספרות כי מדובר בחוויה מעצימה, וכי העזרה של המיילדת עזרה להן להתמודד עם הכאב.
היתרונות בלידה טבעית
אחד האלמנטים המשמעותיים בלידה טבעית הוא הימנעות או הפחתה משמעותית של שימוש בתרופות במהלכה. ישנם כמה יתרונות פוטנציאליים ללידה טבעית ללא משככי כאבים, הכוללים: משככי הכאבים עלולים לגרום להתפתחות לידה לא טבעית, וזה אומר האטה בצירים או זירוז לידה .
מניעת ירידת לחץ דם, מצב שעלול להיגרם כתוצאה משימוש במשככי כאבים.
מניעת שינויים בקצב הנשימה של התינוק, מצב שעלול להיגרם גם הוא כתוצאה מהשימוש בתרופות.
העלאת הסיכוי להחלמה מהירה יותר לאחר הלידה.
הפחתת הופעת כאבים לאחר הלידה.
סיוע בתהליך ההנקה.
העצמה אישית, במיוחד אם חשוב לך להימנע מתרופות ומשככי כאבים.
יכולת לנוע בחופשיות, ללא הכרח לשכב על הגב.
שיטות אלטרנטיביות להקלה על כאב וטיפים ללידה קלה
כאשר את מתכוננת ללידה טבעית חשוב שתדעי מהן האפשרויות שלך להקלה על הכאב. החדשות הטובות הן שיש הרבה דברים שאת יכולה לעשות בשביל להתמודד עם הכאב של לידה טבעית.
הנה כמה טכניקות להקלה על כאב בלידה:
טכניקת הרפיה. יש הרבה טכניקות הרפיה פיזיות שאת יכולה לנסות כדי להפחית כאבי לידה וחרדה. את יכולה לבחון את ההרפיה ההדרגתית כשאת מתוחה ומשחררת אזורים ספציפיים בגוף מהרגליים כלפי מעלה, או מהראש כלפי מטה. טכניקת הרפיה נפשית כמו דמיון מודרך, עשויה לעזור להסיח את דעתך מהכאב.
טכניקות נשימה ממוקדות. טכניקה שניתן ללמוד בשיעורי ההכנה ללידה היא נשימה מבוקרת, שיכולה לעזור לך להירגע במהלך הלידה. נשימות איטיות ועמוקות מהבטן יכולות גם הן לעזור להפחית את רמת הכאב שאת מרגישה. שליטה על הנשימה יכולה לעזור לך ולעובר לקבל שפע של חמצן בהריון, וגם לעודד צירים על ידי מעבר של כמות גדולה יותר של חמצן לרחם. נשימה ממוקדת גם מסייעת בהפחתת חרדה והרגעת קצב הלב.
הליכה, שינוי תנוחות ותנועה. מציאת התנוחה הנכונה יכולה להקל על כאבי לידה ולעזור לה להתקדם. הצירים שלך יעילים יותר במהלך הלידה כאשר את בתנועה. שוחחי עם הרופא/ה שלך על כל האפשרויות.
טיפול במגע או עיסוי. מגע יכול לעזור, אם זה עיסוי או פשוט החזקת ידיים. אם את מעוניינת, דברי עם הרופא/ה שלך כדי לבדוק מה האופציות העומדות בפניך.
היפנוזה. הרפיה עמוקה והיפנוזה עצמית יכולות לעזור להפחתת החרדה, הפחד והכאב. תוכלי גם לבחון את שיטת היפנוברת'ינג, כמו גם דמיון מודרך, NLP, מיינפולנס ועוד דרכים שיכולות לעזור לך גם כן להתמודד עם כאב.
כשתגיעי לשליש השלישי של ההיריון, דברי עם הרופא/ה שלך על העדפותייך. זכרי שתצטרכי לקחת בחשבון את כל האפשרויות לאופן וסוג הלידה.
אם את מעוניינת בלידה טבעית אבל לא יכולה כבר לחכות עד שתראי את הקטן או הקטנטנה שלך, את מוזמנת גם לקרוא מידע בנושא זירוז לידה טבעי.
איך להתכונן ללידה טבעית?
הכנה ללידה טבעית יכולה להגדיל את הסיכוי שהכל יעבור כשורה, ולהפיג כמה מהחששות והדאגות שעלולים להופיע.
לפניך כמה רעיונות שיכולים לעזור לך כהכנה לידה טבעית:
שמרי על כושר. בין אם את בוחרת בלידה טבעית או לא, לידה וטיפול בתינוק דורשים גם כושר גופני, ולכן חשוב שתהיי בריאה וחזקה. ברגע שיש לך את אישור הרופא/ה שלך, התחילי להוסיף התעמלות (המתאימה לנשים בהריון) לשגרה שלך.
צרי תוכנית לידה טבעית. תוכנית לידה יכולה לעזור לך לחשוב על האפשרויות העומדות בפנייך, ולעזור לך לוודא שאת והרופא/ה שלך משדרים על אותו גל. תוכנית לידה יכולה להיות פשוטה או מפורטת , ויכולה להכיל אלמנטים כדוגמת השיטות המועדפות עליך להקלה על כאב, מי את רוצה שיחזיק את התינוק ישר לאחר הלידה ועוד. כשאת מכינה את תוכנית הלידה שלך, דברי על כך עם הרופא/ה שלך, כדי לקבל סיוע בקבלת מידע על האפשרויות העומדות בפניך וסדרי העדיפויות. תוכנית לידה יכולה לעזור לך להרגיש בטוחה ונינוחה יותר. רק זכרי שלידה היא בלתי צפויה, ודברים לא תמיד מסתדרים כמתוכנן. חפשי תמיכה. במידה ותרצי, תוכלי לבקש סיוע שיכול לעזור לך במהלך הצירים והלידה. תוכלי לבחור במי שתרצי שילווה אותך ויהיה לצידך לאורך התהליך כמו חברה טובה, אבא או אמא, בן או בת הזוג, או דולה, שזהו תפקידה.
דולה - עוזרת לידה מקצועית. דולה יכולה לתת לך תמיכה נפשית ופיזית גם במהלך הלידה הטבעית. מומלץ להתחיל לחפש אחר אשת מקצוע בתחום כשאת מתחילה את השליש השלישי להריון, דבר שיאפשר לך להכיר אותה טוב יותר, לפני היום הגדול. הדולה שלך תוכל לסייע במספר דרכים:
קבלת מידע. הבנה טובה יותר מה עומד לפניך ולמה לצפות במהלך הלידה ואחריה.
תמיכה פיזית ונחמה. תפקידה החשוב ביותר של הדולה הוא לספק לך תמיכה מתמשכת בזמן בלידה, בין אם זה בצורת סיוע בנשימות, טיפול במגע או עיסוי.
תמיכה רגשית. הדולה יכולה לעזור לך עם עידוד, חיזוק ועזרה נפשית.
כאשר את עוברת לידה טבעית, תזדקקי לכל התמיכה הנוספת שאת יכולה לקבל. דולה מנוסה יכולה לתת להעניק לך את מה שאת צריכה. עם זאת, חשוב לזכור כי דולות אינן נשות מקצוע רפואיות, והסיוע שהן יכולות לספק מוגבל. בחירת דולה והתאמתה מבוססות על החלטה אישית שלך. ייתכן שאת מעדיפה שיהיו איתך כמה שפחות אנשים בחדר במהלך הלידה, או שתרצי שמי שלצידך יהיה נוכח ויעשה חלק מהתפקיד של הדולה.
בחרי היכן את רוצה ללדת. בחירת מקום הלידה היא החלטה חשובה, ולכן חשוב שתבחרי בבית חולים שערוך ללידה טבעית, במידה והיא אכן מתאפשרת. בתי חולים רבים מקצים מתחם ייעודי עבור לידה טבעית ואחדים הקימו מרכזים שזוהי התמחותם, במסגרת שירותי בית החולים. אחרים, מאפשרים לידה טבעית בחדרי הלידה הרגילים של מחלקת היולדות. ומה לגבי לידה במרכז ייעודי? חשוב שתדעי כי למרות שהוגשו כמה עתירות בנושא, נכון למועד כתיבת שורות אילו, יוני 2021, קיים איסור של משרד הבריאות על לידה טבעית במרכז שאינו בית חולים מורשה. המתנגדים טוענים שלידה במרכז שאינו בית חולים, כרוכה בסיכונים רבים, במיוחד אם היא מתבצעת ללא רישיון מתאים. במידה ואת שוקלת לידת בית? נכון לכתיבת שורות אלו, הדבר אינו מעוגן בחקיקה אלא בחוזר מנכ"ל של משרד הבריאות משנת 2000. על פי החוזר, אפשרי לקיים לידה בבית במידה והיא אכן מתקיימת בביתה של היולדת, על פי רצונה, לאחר תכנון והכנה מראש ובצורה בטוחה. כאמור, על פי משרד הבריאות, התנאים המיטביים ללידה בטוחה, הם בחדר לידה בבית חולים מוכר ומורשה. כאמור, אם את מעוניינת בלידה טבעית בבית חולים, תוכלי לעשות זאת בחדר לידה רגיל, חדר לידה ייעודי או במרכז ללידה טבעית השייך לבית החולים - רק שימי לב שכולם שייכים לבתי חולים מורשים. תשמחי לדעת כי רבים מבתי החולים יאפשרו לך ללדת לידה טבעית, במידה ונמצאת מתאימה על ידי הצוות הרפואי, באווירה רגועה, ביתית ונעימה. שירותים נוספים שמציעים בתי החולים כוללים: מיילדת צמודה, אמבטיה שמאפשרת לידה טבעית במים, מסכי לד עם מוסיקה מרגיעה, טיפולי רפואה משלימה ועוד.
הצטרפות לשיעורי הכנה ללידה. קורס הכנה ללידה יכול לעזור לך להתכונן לאתגרים שאולי נכונו לך בלידה טבעית, ועשוי לעזור לך בכמה דרכים:
סיוע בהבנת מה שצפוי לך במהלך הלידה ואחרי הולדת התינוק. במהלך שיעורי הכנה ללידה תקבלי מידע הכולל סיפורי לידה טבעית, שיכולים לעזור לך לגלות מה קורה במהלכה. השיעורים יסייעו לך לזהות את סימני הלידה ולהבין טוב יותר מה הגוף שלך יעבור כאשר תלדי.
פיתוח שיטות התמודדות עם כאב. סביר להניח שתתרגלי נשימה, דמיון מודרך וטכניקות הרפיה שיכולות לעזור לך להתמודד עם הכאב. בנוסף, תוכלי ללמוד על האופציות שכוללות תרופות ומשככי כאבים, למקרה שתשני את דעתך בבוא הזמן.
ניהול חששות. זה טבעי לחלוטין להרגיש לחוצה לגבי ההיריון והלידה. שיעורי הכנה ללידה הם מקום בו את יכולה לדבר על כל הדאגות שלך עם אימהות לעתיד. בנוסף, תוכלי לקבל מידע נכון מהמדריך/ה, שיכולים לעזור לך להפריך מיתוסים שקשורים לעניין, ולהפיג את הפחדים שלך.
קבלת מידע לגבי סיבוכים אפשריים. גם אם את מתכננת לעבור לידה טבעית, ייתכן שבמהלכה תידרש התערבות רפואית. בשיעורי ההכנה ללידה ניתן ללמוד אילו התערבויות שגרתיות עשויות להיות נחוצות, במה הן כרוכות כמו גם להציג שאלות בנושא.
שיתוף ועזרה. שיעורי הכנה ללידה יכולים לעזור גם למי שלצידך, להבין יותר על מה שיקרה במהלך הלידה וכיצד ניתן לעזור.
נסי למצוא כיתה אותה מוביל איש צוות מוסמך, הכוללת לכל היותר 20 משתתפים. מומלץ להירשם לשיעורי ההכנה ללידה במהלך השליש השני או תחילת השליש השלישי.
מתי עדיף לוותר על לידה טבעית?
ישנן נסיבות בהן לידה טבעית יכולה לסכן אותך ואת התינוק. ככלל ובמקרה זה בפרט, מומלץ להתייעץ עם רופא/ת הנשים שלך. קריטריונים שעשויים למנוע לידה טבעית הם: ניטור עוברי שאינו תקין בתהליך הקבלה ללידה, מחלות אימהיות כמו רעלת הריון או סוכרת הריונית, היסטוריה של הריונות שאינם תקינים או של ניתוח קיסרי. כך גם לגבי מצבים רפואיים שעלולים לסכן את העובר או את הלידה כמו ירידת מים מקוניאליים, חשד להיפרדות שליה ומיעוט או ריבוי מי שפיר. קריטריונים נוספים שמציבים בתי חולים רבים בישראל הם: שבוע ההריון (37-42), עובר יחיד ומצג ראש.
חשוב לזכור גם כי מהלך הצירים והלידה עצמה, עשויים להיות בלתי צפויים. דברים יכולים להשתנות ביום בו את אמורה ללדת, עד כדי כך, שלידה טבעית הופכת למסלול מסוכן ולא בטוח.
דוגמאות לכך הן מצב חירום שיכול להוביל לניתוח קיסרי, או שתגלי בבוא הזמן, שאת כן מעדיפה לקחת תרופות ומשככי כאבים.
מה שחשוב הוא להבין מהן כל האפשרויות העומדות בפניך, ולשמור על ראש פתוח. זכרי כי הרופא/ה שלך עושים את המיטב כדי לשמור על הבריאות והבטיחות שלך ושל התינוק, וגם על הנוחות של שניכם.
התכונני לבלתי צפוי
גם אם את מוכנה נפשית ופיזית ללידה ללא תרופות בשביל הכאבים, זה בסדר לשנות את דעתך, את עדיין יכולה להחליט שאת מעדיפה להשתמש באפידורל. למרות שתהיי בפיקוח רפואי, אירועים בלתי צפויים יכולים לקרות. בסופו של דבר, גם אם הלידה שלך לא תעבור כמתוכנן, זה לא הופך אותך לאמא פחות טובה. הדבר החשוב ביותר הוא הבריאות שלך ושל הקטנטן או הקטנטנה שלך. לידה היא הישג מדהים, לא משנה איך היא מתרחשת. אם תבחרי לנסות לידה טבעית, יהיה חכם לעשות מספר הכנות נוספות לקראת היום הגדול, וגם להקשיב לסיפורי לידה טבעית של נשים נוספות. בדרך זו, תהיי מוכנה ככל האפשר למסע! האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת הנשים או המשפחה שלכם. התוכן והמידע במאמר זה, מבוססים על מקורות רפואיים וממשלתיים מהארץ ומהעולם, ואינם מחליפים ייעוץ רפואי או חוות דעת מקצועית של גורם רפואי מוסמך. יש להתייעץ תמיד עם אנשי מקצוע בתחום הרפואה לצורך אבחון וטיפול מלא.
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: