יתרונות של הנקה טובה ידועים היטב, אך יש נטייה להתעלם מיתרונותיה לתינוקות שנולדו טרם זמנם. כאשר פג נמצא בפגייה או רק מגיע הביתה, את אולי עייפה מדי או לחוצה מאוד מכדי להקדיש מחשבה להנקת תינוקך. הנקה טובה מציעה יתרונות בריאותיים משמעותיים, וזה לא מאוחר מדי (או מוקדם מדי) להתחיל.

מחקרים מראים שחלב שד אנושי מכיל נוגדנים המגנים על תינוקות מפני זיהומים, מה שחשוב במיוחד לתינוקות בעלי מערכת חיסונית חלשה או פגיעה. חלב אם גם מכיל חלבונים, שומנים וסוכרים טבעיים, שהם קלים יותר לעיכול מאלה שבפורמולה המיועדת לשימוש של פג. עוד נמצא במחקרים כי חלב אם מעודד את התפתחות המוח. יתרון אחרון וחשוב לא פחות - הנקה מעצימה את הקשר המיוחד בין האם לתינוק.

כדי לסייע לך בזמן הנקה, במיוחד אם יש לך תינוק פג שנולד במסגרת לידה מוקדמת ועדיין אינו חזק מספיק כדי לינוק, ייתכן שתצטרכי לשאוב חלב. נדבר קצת על שאיבה, לפני שנסביר על הנקה בהמשך.

מה תצטרכי כדי לשאוב חלב

לעתים לא ניתן להניק פג באופן ישיר, בתקופה הראשונה לחייו. זה יכול להיות מפני שתינוקך טרם פיתח את יכולת התיאום בין היניקה, הבליעה, והנשימה - תיאום שנדרש לו בזמן האכילה - או את הכוח שצריך כדי לינוק. בנוסף, יכול להיות שתצטרכי לשאוב כדי לגרות את זרימת החלב ולשמור על ייצור החלב ברמה מתאימה, כדי שתהיה לך כמות מספיקה לתינוק שלך.

זה הציוד שתצטרכי לשאיבת חלב אם:

  • משאבת הנקה. הצטיידי במשאבה חשמלית אוטומטית ברמה שיש בבתי חולים. בפגייה מחזיקים משאבות שתוכלי להשתמש בהן בזמן שתינוקך מאושפז שם. בדקי עם הצוות איפה שוכרים משאבה לשימוש ביתי. תוכלי לבדוק מקורות אפשריים גם אצל הרופא/ה. לדוגמה, ייתכן שמשכירים משאבות בתחנה המקומית של טיפת חלב או בקופת החולים שלך. את יכולה גם לרכוש דגם קל ונישא אם תצטרכי אותו כשתחזרי לעבודה. משאבה דו-צדדית מגרה את שני השדיים בו זמנית, והיא יעילה יותר לשאיבת חלב ממשאבה לצד אחד

  • ערכת אביזרים למשאבה, עם גביעים מתאימים וצינורות תואמים למשאבה

  • בקבוקים סטריליים קטנים לפגים עם מכסה ופטמה, שמספקים בבית חולים

  • מגבת קטנה ונקייה

  • תיק קירור לנשיאת חלב קפוא

  • חזיות הנקה

  • רפידות הנקה לשימוש חד-פעמי או רב-פעמי

  • חטיפים בריאים והרבה מים

מדריך שאיבה, צעד אחר צעד

התחילי לשאוב בהקדם האפשרי לאחר הלידה בסיוע אח/ות או יועצת הנקה בבית החולים. השאיבות הראשונות יפיקו חומר הנקרא קולוסטרום, שהוא חלב איכותי, המספק תזונה חיונית לימי חייו הראשונים של תינוק, במיוחד במצב של פגות. רצוי לשאוב חלב אחת לשלוש שעות בקירוב, וכעבור מספר שבועות ודאי תשאבי כ-740 מ"ל חלב ביום.

הנה כמה צעדים קלים לשאיבה:

  1. מצאי לעצמך מקום קבוע שבו תתיישבי לשאוב - מקום פרטי, נקי, נוח ועדיף ליד כיור. בחדרי תינוקות בבתי חולים יש בדרך כלל חדר שמוקצה לכך, או מצאי מקום נוח בביתך

  2. שטפי ידיים, והתיישבי בנינוחות עם מוסיקה מרגיעה ותמונה של תינוקך

  3. עסי את השדיים כדי לגרות את זרימת החלב

  4. חברי את המכונה, הצינורות, שני הגביעים, ובקבוקים סטריליים. הלבישי גביע על כל שד, ושאבי את שני השדיים בו זמנית במשך 10 עד 15 דקות. התחילי בעוצמה נמוכה, ועברי לעוצמה מלאה כשהחלב זורם היטב. תרגישי עקצוץ או צריבה קצרה כשהחלב יתחיל לזרום

  5. הסירי את הבקבוקים מהצינור. חלקי את החלב לבקבוקים סטריליים נפרדים של 30 מ"ל כל אחד (זה מה שתינוקך צריך בכל האכלה בשלב זה)

  6. הדביקי תוויות על הבקבוקים עם שם התינוק והמספר שבית החולים נתן לו. בדקי את מדיניות בית החולים לגבי התוויות כדי למנוע השלכת חלב לאשפה

  7. נקי את גביעי המשאבה, ורחצי שוב ידיים

שמירה, נשיאה, והאכלה

את יכולה לתת לצוות הרפואי בפגייה חלב טרי להאכיל את תינוקך בכל הזדמנות. שאלי אותו, או את יועצת הנקה, מהי הדרך הטובה ביותר לשמור את החלב בבית, ואיך להביא אותו לפגייה. בדרך כלל מאכילים פג בכמויות קטנות בהתחלה, על ידי צינור מהפה או האף אל הקיבה. בקשי מהצוות הרפואי ייעוץ איך לגרות את הפה של התינוק באמצעות פטמת גומי או אצבע, וגם על ידי מגע עור בעור איתך בזמן שאת מאכילה אותו. גירוי בזמן הנקה בדרך זו יקל על על שניכם את המעבר בהמשך.

הנקה טובה של פג

כשהצוות הרפואי יחליט שאת מוכנה להתחיל הנקה ישירה, זהו ציון דרך משמח! זה סימן שתינוקך מתקדם יפה והתפתחותו בריאה. הצוות עוקב אחר תינוקך הפג כדי לוודא שמצבו יציב, שהוא מסוגל לנשום היטב, ושהוא מגלה סימנים של רצון לאכול על ידי תנועות פיו.

עסי את השד כדי לגרות את זרימת החלב, ובקשי מאח/ות או יועצת הנקה לעזור לך לגרום לתינוק להיצמד לפטמה. שימי לב שאם זרימת החלב חזקה מדי, הקטנטן יוצף ויפלוט את החלב. אם זה קורה, שאבי מעט חלב בהתחלה, כדי להאט את הזרימה עד לקצב שהוא מסוגל להתמודד איתו. בתקופה הזו תיהנו ממגע עור בעור, המסייע לשמור על טמפרטורת הגוף של תינוקך, משפר את ייצור החלב שלך, ומעודד את הקשר המיוחד בין שניכם.

הנקה - כשאת מעניקה חלב אם, גם התזונה שלך חשובה

המשיכי באותה תזונה בריאה שעליה הקפדת בהריון, אך השתדלי לשתות כמות כפולה של נוזלים. כעבור כמה שבועות של הנקה תאבונך יגדל, וייתכן שתזדקקי לתוספת של ארוחה ביום או חטיפים בריאים בין הארוחות.

כל זה אולי נראה לך לא פשוט כלל, בדיוק בזמן שאת ובן זוגך כבר מתמודדים עם האתגרים של טיפול בפג. אך כאשר תבחרי להניק ותתמידי בשגרת השאיבה וההאכלה, תבואי על שכרך. תתחילי לראות שתינוקך מעלה במשקל, הולך ומתחזק, וגדל בריא ממש לנגד עינייך. בנוסף להנקה, עוד דרך לחזק את הקשר עם תינוקך הפג ולתמוך בהתפתחותו, היא על ידי מגע עור בעור.

יחד עם הנקה, וגם אם את נמצאת במצב של חופשת לידה מוקדמת, חשוב שתדעי מהן זכויותיך. הנקה מוצלחת, יכולה גם להיות מושפעת משינה טובה, שלכם ושל התינוק. מוזמנת ללמוד על נושא חלונות שינה.