אתם ניגשים למיטת התינוק כדי להרימו ולחבקו, כשלפתע הוא פורש את ידיו לצדדים, מקשית את גבו ומתחיל לבכות. מצב זה, הכולל לעיתים גם ידיים קפוצות אצל תינוקות, יכול להבהיל, במיוחד בימים הראשונים של הקטנטן בבית. ברוב המקרים מדובר ברפלקסים אצל תינוקות, שהנם חלק בלתי נפרד מהתפתחותם התקינה ולכן חשוב לזהות, להכיר ובמידת הצורך, גם להקל. רפלקס מורו ,הנו אחד מתוך כמה רפלקסים אצל תינוקות, שיכולים להתחיל כבר ברחם, ולרוב נעלמים חודשים אחרי הלידה.

מהו רפלקס מורו?

רפלקס תקין אשר קיים אצל ילדים מלידה ועד גיל 3-4 חודשים. מדובר ברפלקס שכיח, האופייני לתינוקות שזה עתה נולדו. ידיים קפוצות אצל תינוקות, פרישת הזרועות והרגלים, הקשתת הגב והתכרבלות פנימה, יכולים להיות הסימנים של רפלקס מורו. זה עלול להבהיל אתכם ההורים, במיוחד כאשר גם התינוק יכול להיראות מבוהל, ובעיקר אם הפעולה מלווה בבכי. במידה וזהו אכן רפלקס מורו (כולל רפלקס מורו מתוך שינה), מדובר בתגובה מוטורית, בלתי רצונית ובדרך כלל תקינה, שלרוב נעלמת לאחר 3-4 חודשים.

ישנם תינוקות בעלי רפלקס מורו לא תקין, המערב רק צד אחד בגוף. אצל תינוקות אחרים, לא יופיע הרפלקס כלל. הסיבות האפשריות לכך הן: פציעות במהלך הלידה, זיהומים, חולשת שרירים ועוד. מצב זה אמור להיות מאובחן על ידי הצוות הרפואי, אשר יבצע בדיקה גופנית ויבדוק את ההיסטוריה הרפואית של התינוק. במידה ורפלקס מורו אכן נעדר או שאינו תקין, ייתכן ויהיה צורך לבצע בדיקות נוספות, בכדי לבחון את שרירי התינוק ואת מערכת העצבים שלו.

מה גורם לרפלקס מורו?

ישנו מגוון רחב של גורמים, שעלולים לעורר את רפלקס מורו, כגון: אור או רעש חזקים, תנועות פתאומיות של התינוק או מי שלצידו, תחושת נפילה שיכולה להיגרם מהנחה או הרמה של התינוק.

איך בודקים?

בדיקת רפלקסים של ילוד הינה חלק מבדיקת מערכת העצבים של התינוק ע"י רופא/ה. הבדיקה מתקיימת מיד לאחר הלידה ולפני השחרור מבית החולים, יחד עם כל הרפלקסים האחרים של התינוק.

רפלקס מורו - עד איזה גיל?

הרפלקס מופיע ברגע הלידה, או במהלך 12 השבועות הראשונים לאחר הלידה. ברגע שהצוואר יכול לתמוך במשקל הראש, בגיל 4 חודשים בערך, הוא מתחיל להיעלם. הדבר יכול לבוא לידי ביטוי בפרישת הזרועות, ללא תזוזה של הראש או הרגליים. ברוב המקרים רפלקס מורו נעלם לחלוטין כשהתינוק בן 6 חודשים.

האם זה מסוכן?

למרות שרפלקס מורו הוא סימן טוב אצל יילודים, ישנם תינוקות שמצב זה עלול להפריע להם במהלך היום או כאשר הם ישנים. במקרים נדירים מאוד, רפלקס מורו אצל תינוקות, הקרוי רפלקס מורו מוגבר, עשוי להיות סימן להיפרלקסיה - מצב נוירולוגי תורשתי. במקרה כזה, או אם עולה חשד, חשוב להתייעץ עם הרופא/ה המטפל/ת.

ברוב המקרים, רפלקס מורו הוא תגובה נורמלית אצל תינוקות בריאים, המסתגלים לעולם שמחוץ לרחם.

איך אפשר לעזור במצב של רפלקס מורו אצל תינוקות

ישנן כמה דרכים שיכולות לאפשר לכם לעזור ולנחם תינוק שבוכה או נראה במצוקה, כאשר הוא חווה רפלקס מורו:

  • הנעת זרועותיו ורגליו של התינוק בעדינות לעבר גופו

  • החזקת התינוק קרוב אליכם עד שהוא נרגע

  • תמיכה בראשו ובצווארו של התינוק כאשר אתם מרימים, מורדים או מחזיקים אותו

  • עיטוף התינוק, במטרה לצמצם התעוררויות בעקבות רפלקס מורו. הדבר יכול לעזור גם לשמור על הגפיים של התינוק קרוב לגופו, כך שלא יבהיל את עצמו בזמן שהוא ישן. חשוב ללמוד ולהבין איך לבצע עיטוף תינוק, בצורה נכונה ובטיחותית..

  • נסו להימנע ממגע, אור או רעש פתאומיים ואחזו את התינוק בעדינות (כולל הרמה והורדה).

רפלקסים אצל תינוקות – אילו התנהגויות נוספות נובעות מתגובה לא רצונית ומיידית של התינוק?

רפלקס הוא סוג של תגובה לא רצונית לגירוי. תינוקות נולדים עם מספר רפלקסים, המופיעים זמן קצר לאחר הלידה. אם התינוק שלכם נבהל מרעש חזק, לופת את ידיכם בחוזקה או מתחיל למצוץ בצורה אוטומטית, ייתכן ומדובר באחד מכמה רפלקסים אצל תינוקות, כמפורט מטה:

רפלקס הגישוש (Rooting)

נגיעה בצורה עדינה בלחי של התינוק, תגרום לו להפנות את פניו ולפעור את פיו, לכיוון היד או השד. זהו רפלקס אצל תינוקות, הפועל באופן אינסטינקטיבי כדי לעזור לתינוק למצוא אוכל. רפלקס הגישוש, נמשך בדרך כלל עד גיל 4 חודשים.

רפלקס המציצה (Sucking)

התינוק בדרך כלל יתחיל למצוץ בצורה אוטומטית, ברגע שתגעו בפה שלו. הגורם לכך, הוא הצורך של התינוק בהזנה. יחד עם זאת, רפלקס זה אינו מעיד על הסתגלות טבעית להנקה או אכילה של תמ"ל באמצעות בקבוק, ולכן חשוב לעזור לו למצוא את הפטמה/השד. רפלקס המציצה יכול להתחיל גם ברחם, החל משבוע ה -32 להריון.

אפקט הלפיתה (Grasping)

התינוק שלכם, יסגור את האצבעות כאשר תניחו את האצבע שלכם, צעצוע או רעשן, במרכז ידו. רפלקס זה מסייע לתינוק לפתח את כישוריו לתפוס ולאחוז בחפצים, כאשר הוא גדל.  רפלקס הלפיתה מלווה את התינוק, ברוב המקרים, עד גיל 5-6 חודשים.

רפלקס ההליכה (Stepping)

אם תנסו להחזיק את תינוקכם ותאפשרו לרגליו לגעת במשטח, הוא ירים רגל אחת ואז את השנייה, תנועה המזכירה הליכה. רפלקס זה מסייע לתינוק לפתח את המיומנות הנשלטת של הליכה, דבר אותו יעשו בהמשך. רפלקס ההליכה מלווה את התינוק, בדרך כלל, במהלך החודשיים הראשונים לחייו.

רפלקס בבינסקי (Babinski)

אם תלטפו את עקב רגלו של התינוק, תוכלו להבחין בבוהן הגדולה נעה כלפי מעלה או לכיוון המשטח העליון של כף הרגל. באותו הזמן, יזוזו גם בהונות הרגליים, וכף הרגל תפנה פנימה. רפלקס בבינסקי אופייני לתינוקות או פעוטות עד גיל שנתיים, ונעלם ככל שהילד מתבגר, בדרך כלל עד גיל שנה. רפלקס זה משמש את הצוות הרפואי, ככלי חיוני לאבחון פעילות תקינה של המוח אצל מבוגרים וילדים כאחד, כולל תגובות נוירולוגיות ופעילות עצבית תקינה.

רפלקס הסייף (fencing position/Atnr)

מצב בו ראשו של תינוק מופנה לצד אחד, הזרוע באותו הצד נמתחת והזרוע הנגדית מתכופפת. רפלקס הסייף נמשך עד גיל 5-7 חודשים בממוצע. זוהי למעשה הקדמה לתיאום עיניים ידיים, בחודשים הראשונים לחייו של התינוק.

תשובות לשאלות נפוצות בקצרה

שאלה: מה זה אומר - רפלקסים אצל תינוקות? תשובה: מדובר בתגובה בלתי רצונית לגירוי. תינוקות נולדים עם מספר רפלקסים, המופיעים זמן קצר לאחר הלידה, המפורטים מעלה.

שאלה: האם ידיים קפוצות אצל תינוקות, הנן חלק מרפלקס מורו? תשובה: בהחלט! ישנם כמה סימנים נוספים כדוגמת: הקשתת הגב, פרישת הידיים והרגלים לצדדים ולעיתים גם בכי.

שאלה: האם עיטוף תינוקות יכול לעזור במקרה של רפלקס מורו? תשובה: עיטוף תינוקות יכול לעזור ואף להקל על התינוק. חשוב לדעת איך לעשות נכון ובצורה בטיחותית.

לסיכום, רעש חזק או הבזק אור פתאומי, יכולים להבהיל את התינוק. כאשר זה קורה, הוא עשוי להגיב על ידי זריקת הראש לאחור, ידיים קפוצות, פרישת הידיים והרגליים והתכנסות פנימה. תגובה לא רצונית זו יכולה להדאיג אתכם, לפחות בפעם הראשונה. הידיעה שבדרך כלל מדובר במצב נורמלי, וכי ניתן לעזור לתינוק בדרכים שונות, כולל באמצעות פעולה נכונה ובטוחה של עיטוף התינוק, תאפשר לכם לעזור לו ולכם, להתמודד עם התופעה.

האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי מרופא/ת הילדים או המשפחה שלכם. יש לבדוק ולוודא את מידת ההמלצות לעיל