אם אתם עומדים להיות הורים בפעם הראשונה, השנייה או יותר, היכונו לשיחת היום - המוצץ! ישנם הטוענים שזה הדבר הכי טוב שקרה מאז המצאת הטלפון. ואכן, לרוב התינוקות יש רפלקס מציצה חזק, לעיתים לפני שנולדו, דבר שיכול להיות בעל השפעה מרגיעה גם כשמדובר על מוצץ לתינוק בן יומו או על פעוט. אחרים, יספרו שמדובר בכלי שיוצר תלות, דלקות אוזניים ועוד. חשוב שתכירו את היתרונות והחסרונות בהיבטים של שינה, מוצץ והנקה ועוד, כדי לבדוק האם מוצץ לתינוק מתאים לבייבי שלכם, וכמה הוא באמת מועיל וחשוב באופן סובייקטיבי.

היתרונות של שימוש במוצץ

יש לא מעט יתרונות לשימוש במוצץ שחשוב להכיר:

  • אלמנט הרגעה. כאמור, רפלקס המציצה הנובע מגירוי גג הפה, מאפשר הרגעה עצמית ותורם להרגשת הביטחון. (קראו עוד בנושא 'איך להרגיע תינוק בוכה')

  • הסחת דעת זמנית. המוצץ עשוי להועיל ברגעים קשים כדוגמת נסיעה ברכב, מתן זריקה, בדיקות דם ופרוצדורות נוספות.

  • חלק בלתי נפרד מטקס השינה. מוצץ יכול לעזור לתינוק להירדם, וכך יכול להפוך לאלמנט חשוב בטקס השינה.

  • מקל על אי נוחות של לחץ באוזניים. ישנם מצבים מסוימים כדוגמת טיסה או נסיעה בגבהים מסוימים, שיוצרים לחץ באוזניים. מכיוון שתינוקות לא יודעים להתמודד עם המצב, פעולות המציצה והיניקה שמאפשר המוצץ, עוזרות לשחרר את הלחץ שנוצר ומקלות על הכאב.

  • הפחתת הסיכון למוות בעריסה. על פי משרד הבריאות הישראלי והאקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים (AAP), השימוש במוצץ במהלך השינה, יכול להפחית את הסיכון למוות בעריסה.

  • זה לא לכל החיים ויש תחליפים. כשמחליטים להפסיק, אפשר למצוא תחליף שיעניק ביטחון כמו חפץ מעבר, או שאפשר גם להגיד לו ביי ביי בצורה מכובדת ויפה.

החסרונות של השימוש במוצץ לתינוק                             

לצד היתרונות הרבים, לשימוש במוצץ יש גם חסרונות שחשוב לקחת בחשבון:

  • יצירת תלות. במידה והתינוק משתמש במוצץ כדי להירגע או להירדם, אתם עלולים להתמודד עם יקיצות במהלך הלילה כשהוא נופל מפיו של התינוק, או למצוא את עצמכם חסרי אונים שכל המוצצים נעלמים.

  • הגדלת הסיכון לדלקות אוזניים. השימוש במוצץ עשוי להגביר את הסיכון להתפתחות דלקות באוזן התיכונה.

  • בעיות בשיניים. שימוש במוצץ בשנים הראשונות לחיי התינוק, אינו גורם בדרך כלל לבעיות שיניים בטווח הארוך. עם זאת, שימוש ממושך עלול לגרום לבעיות אורתופדיות ועוד.

  • שיבוש ההנקה. כפי שנפרט בהמשך, כשמדובר בתינוק יונק, מומלץ להמתין ולהציע את המוצץ רק סביב גילי 3-4 שבועות. יחד עם זאת, בדיקות שנעשו בתחום הראו כי שימוש במוצץ אצל תינוקות בריאים, לרוב לא ישפיע על המשך ההנקה.

איך נעזרים במוצץ להרגעת התינוק בלילה?

תנו לתינוקכם את המוצץ כשאתם מניחים אותו (על גבו) לשינה או תנומה. אם המוצץ נופל באמצע השינה, מומלץ לא להחזירו לפיו, אלא אם הוא מתעורר במהלך הלילה. עם הזמן הוא יפתח את היכולות המוטוריות ויצליח לקחת את המוצץ באופן עצמאי, גם בשעות החשיכה.

מה הקשר בין מוצץ ושינה? 

כאמור, מוצץ עשוי לעזור לתינוק להירדם ולישון טוב יותר, זאת בנוסף להפחתת הסיכון למוות בעריסה. על פי המלצות משרד הבריאות מומלץ לתת לתינוק מוצץ בזמן השינה כשהוא שוכב על גבו (ולא על הבטן או על הצד), רק לאחר ביסוס הנקה.  

המוצץ יכול לעזור לתינוק להיות יותר רגוע כשהוא שוכב על הגב וגם יוצר חיץ בין פניו לבין המזרן, הכרית או השמיכה כשהוא על בטנו ובכך יכול להפחית את הסיכון לחנק. יש הטוענים כי מציצת מוצץ, יכולה לעזור לתינוק לפתח רפלקסים טובים ואת שרירי הנשימה שלו.

האם כדאי להציע מוצץ לתינוק יונק?

הצעת מוצץ לתינוק יונק בשלב מוקדם, עלולה לבלבל אותו ולהשפיע על איכות ההנקה. לכן ההמלצה היא לחכות כחודש מהלידה. זה קורה כתוצאה מהפעילות השונה שעליו לעשות בהנקה לעומת מציצת המוצץ. כדי שהתינוק יתפוס את המוצץ בפיו לאורך זמן, הוא צריך להדק את שפתיו ולבצע מציצה בפה סגור, פעולה הפוכה להנקה, בה הוא נדרש לפתוח פה גדול ולבצע יניקות גדולות, תוך יצירת ואקום יציב לאורך זמן.

בכל הקשור למוצץ והנקה, גם כשמדובר במוצץ לתינוק שנולד, ישנם שלוקחים מוצצים ויונקים נהדר מהרגע הראשון. ועדיין, מומלץ לחכות. במידה והתינוק ניזון מחלב אם בבקבוק או מתמ"ל, אפשר להציע לו מוצץ בשלב מוקדם יותר.

איך נעזור לתינוק לקחת את המוצץ באופן עצמאי?

מגיל שמונה חודשים בערך, רוב התינוקות יכולים ללמוד להכניס את המוצץ לפיהם. בכדי להרגיל את התינוק לקחת מוצץ ולגרות את רפלקס המציצה, אפשר להכניס את המוצץ לפיו, בתנועות עדינות, להפנות כלפיי גג הפה ואז להוציא מעט ולהכניס שוב. את התרגול אפשר להתחיל בגיל 4 חודשים, שלב בו התינוק מתחיל להביא חפצים לפיו. אפשר להניח את המוצץ בידו או בין המשחקים, ולעודד אותו לקחת אותו באופן עצמאי. מומלץ לתרגל את המהלך בזמן ערות כדי שבלילה, יעבד התינוק את המידע שלמד באותו היום. מגיל 8 חודשים ניתן להצביע על המוצץ ולהציע אותו לתינוק.

איך לבחור מוצץ לתינוק?

ישנם כמה כללים לבחירת מוצץ לתינוק:

  • עמידה בתקן הישראלי 1157.

  • התאמה פיזיולוגית לפיו של התינוק.

  • פיטמה קצרה ופחוסה.

  • צוואר המוצץ דק, כדי לאפשר סגירה טובה של הפה.

  • מגן פה מפלסטיק קשיח, עם חורי אוורור.

  • מוצץ הבנוי כמקשה אחת.

  • מומלץ על ידי אורתודנטים ורופאי השיניים.

מוצץ לתינוק עשה ואל תעשה

במידה והחלטתם להציע לתינוק או לתינוקת מוצץ, חשוב שתזכרו מה כדאי ועל מה לוותר:

  • בטיחות. מוצצים העשויים משני חלקים יכולים להוות סכנת חנק אם הם נשברים, ולכן עדיף לבחור מוצץ שכולו מקשה אחת.

  • החליפו מוצצים לעתים קרובות והשתמשו בגודל המתאים לגיל התינוק. היו ערים למצבים בהם המוצץ מתבלה או נקרע, וזרקו אותו ברגע שזה קורה. , מלבד מחזיק מוצץ ייעודי שעבר את אישור מכון התקנים. ככלל, יש להימנע משימוש בכל סוג של חוט או רצועה למוצץ בשעות הלילה.

  • ניקיון. עד שהתינוק יגיע למצב בו מערכת החיסון שלו מבשילה, חשוב לנקות ולחטא את המוצצים באמצעות עיקור חם או קר. נסו לעמוד בפיתוי ולהימנע מניקוי המוצץ באמצעות הפה שלכם, מקור טוב לחיידקים ועוד.

  • תלות במוצץ. הציעו לתינוק מגוון פתרונות להרגעה ולהירדמות, במטרה למנוע פיתוח תלות.

  • רצון. במידה והתינוק לא מעוניין להשתמש במוצץ, או מעדיף להפחית את השימוש, אל תכריחו אותו.

מתי ואיך נגמלים ממוצץ?

כאמור, חלק מפיתוח התלות במוצץ, קשור גם לנושא הגמילה. בעוד שרוב הילדים מפסיקים להשתמש במוצצים בכוחות עצמם בגילי 2-4, אחרים זקוקים לעזרה בתהליך הגמילה. אז איך עושים את זה נכון ומתי? מוזמנים לקרוא את המאמר שלנו 'גמילה ממוצץ באהבה - איך להיפרד מהמוצץ ולעשות את זה יפה?' שיחדד לכם שוב את היתרונות והחסרונות של המוצץ, ויסביר לכם איך עוברים את התהליך, כולל כמה שיטות מיוחדות ופרקטיות.

כמו כל דבר בהורות, גם סוגיית המוצץ לתינוק, יכולה לגרום לשאלות, חששות ועוד, במיוחד כשמדובר ביילוד או בילד ראשון. כדי ללמוד קצת יותר ולקבל מידע על החודשים הראשונים בחייו של התינוק, מוזמנים לקרוא מגוון מאמרים על תינוק שרק נולד. כמו כן, מוזמנים לקרוא את המדריך המלא שלנו להתפתחות תינוקות לפי חודשים, הכולל בתוכו את אבני הדרך ההתפתחותיות החשובות של התינוק.

בהצלחה!