מחזור סדיר נמשך בממוצע 28 יום, אך המחזור שונה מאישה לאישה, לעיתים הוא אורך קצת יותר או קצת פחות. ישנן נשים שאצלן המחזור אינו סדיר כלל. אורכו של המחזור החודשי, סוג הדימום ומשך הזמן בין מחזור אחד לשני, עשויים להשתנות מאישה אחת לאחרת, וגם אצל האישה עצמה, מדי חודש. ישנם מקרים בהם המחזור החודשי מאחר או מפסיק לחלוטין. מקובל לחשוב שמצב של איחור במחזור מעיד בהכרח על הריון, אך ישנן נשים שחוות איחור במחזור עם בדיקת ההריון שלילית. חשוב שתדעי שקיימות מגוון סיבות לאיחור במחזור, וכדאי שתתייעצי עם רופא/ה במידה וזה קורה.

למה המחזור מאחר? 10 סיבות למצב של איחור במחזור

ישנן מספר סיבות לאיחור במחזור או למצב בו הוא מפסיק לחלוטין. הסיבות הנפוצות ביותר למצב של איחור במחזור הן:

1. הריון

במהלך ההריון, רמת ההורמונים בגופה של האישה עולה, דבר שיכול למנוע הופעתו של המחזור החודשי (קראי עוד על סימנים להריון).

2. איחור במחזור עם גלולות

לעיתים את עלולה להחמיץ את המחזור החודשי, במידה ושכחת לקחת גלולה. גם הימים הראשונים של השימוש באמצעי מניעה, כולל התקן תוך רחמי, עלולים להשפיע על אופן הדימום ועל אופי המחזור החודשי.

3. לחץ ומתח

אם את לחוצה, המחזור החודשי שלך יכול להיות ארוך או קצר יותר ואף להפסיק לחלוטין. קל לכתוב וקשה לבצע ויחד עם זאת, נסי להירגע. איך? באמצעות פעילות גופנית סדירה כגון ריצה, שחייה ויוגה, או ביצוע תרגילי נשימה. במידה והתייעצת עם רופא/ה ואת מתאימה לכך, גם טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) עשוי לעזור.

4. ירידה פתאומית במשקל

ירידה פתאומית או דרסטית במשקל עלולה להוביל להפסקת המחזור החודשי. זה קורה, כתוצאה מקיצוץ משמעותי של קלוריות, המפחית את ייצור ההורמונים הדרושים לביוץ. במידה ואת סובלת מתת משקל, וכמובן אם חלילה את במצב של אנורקסיה, חשוב שתפני לרופא/ה שלך.

5. עודף משקל

קילוגרמים מיותרים, עלולים לגרום למצב בו הגוף מייצר כמות עודפת של הורמון אסטרוגן – הורמון שעוזר לוויסות מערכת הרבייה אצל נשים, וכך להשפיע על תדירות המחזור החודשי.

6. פעילות גופנית אינטנסיבית

הדבר יכול להשפיע לרעה, על ההורמונים האחראים על המחזור החודשי, ולעצור את הביוץ (קראי עוד על חישוב מועד הביוץ). חשוב לפנות לרופא/ה במידה וזה המצב, במיוחד אם את עוסקת בספורט אינטנסיבי באופן קבוע.

7. תסמונת שחלות פוליציסטיות (PCOS)

שחלות פוליציסטיות מכילות מספר גדול של זקיקים - שקים בהם יכולה להתפתח הביצית, המשתחררת לרחם וכך נוצר ביוץ, ויכולה להתקיים הפרייה. במצב של שחלות פוליציסטיות, לא יתקיים ביוץ, שכן הביצית לא משתחררת מהזקיק, ולא מגיעה לחצוצרות. הדבר עלול להשפיע גם על תדירות ואופי המחזור החודשי.

8. עייפות יתר או ג'ט לג (יעפת)

עייפות יתר או מצב של ג'ט לג/ יעפת עלולים גם הם להשפיע על מחזור לא סדיר. יעפת או עבודה במשמרות לילה, עלולות לשבש את השעון הפנימי של הגוף, וכך להשפיע על המחזור החודשי.

9. מצבים רפואיים

מחלת לב, סכרת, או גיל מעבר מוקדם, עלולים להשפיע על הופעת המחזור ואופיו, בנוסף, תנאים הורמונליים יכולים להשפיע על המחזור - הורמונים מסוימים, כגון פרולקטין או הורמוני בלוטת התריס, יכולים לגרום לאיחור או העדר מחזור. במידה וזו הסיבה, ניתן לאבחן את המצב בבדיקת דם. ככלל, חשוב שמצב של חוסר איזון הורמונלי והסיבות לכך, יטופלו על ידי הרופא/ה.

10. מחזור לא סדיר בגיל המעבר

ככל שאת מתקרבת לגיל המעבר (בדרך כלל בגילאים 44-52), ייתכן ותדירות המחזור החודשי שלך תלך ותרד. זה קורה כתוצאה מירידת רמות האסטרוגן וביוץ לא סדיר, דבר שעלול להשפיע על אופי ותדירות המחזור החודשי שלך, גם בגיל המעבר. ישנן נשים שחוות תסמינים 10 עד 15 שנים לפני גיל המעבר. תופעה המעידה כי רמות האסטרוגן בגוף מתחילות להשתנות.

11. תפקוד לקוי של בלוטת התריס

דבר שעלול לגרום למצב של מחזור לא סדיר.

כלי שימושי לתקופת ההריון

איחור במחזור או מחזור לא סדיר – סימפטומים שיכולים להעיד על מצבים נוספים

איחור במחזור או מחזור לא סדיר עלולים להעיד גם על הפרעה בבלוטת יותרת מוח, גידול ביותרת מוח, מחלות המועברות במגע מיני, זיהומים, בעיות בתפקוד הכבד ועוד. בכל מקרה ועל מנת לשלול מקרים אלו, מומלץ לפנות לרופא\ה ולבצע את הבדיקות המתאימות.

איחור במחזור והריון או הנקה

לפעמים, איחור במחזור נובע מהעובדה שאת בהריון, סיבה נפוצה למצב של איחור במחזור. חשוב שתדעי שכניסה להריון אפשרית גם בעת שימוש באמצעי מניעה. במידה ושמת לב שעברו כמה ימים, והמחזור החודשי עדיין לא הגיע, כדאי שתבצעי בדיקת הריון.

גם הנקה יכולה להשפיע על מצב של מחזור לא סדיר. הורמון הפרולקטין, שאחראי על ייצור חלב בגופך, עלול לדכא את הורמוני הרבייה, ולגרום למצב של מחזור לא סדיר.

מתי לפנות למומחה?

אם המחזור החודשי מאחר, עליך לפנות לרופא/ת המשפחה שלך לבדיקה,  האם קיימות סיבות לאיחור במחזור או למצב של מחזור לא סדיר, שאינן הריון. במקרה של איחור במחזור ובדיקת הריון שלילית, ייתכן שתופני למומחים, בהתאם לסוג הבעיה שזוהתה: גינקולוג/ית – אם מדובר ברפואת נשים או אנדוקרינולוג/ית – אם מדובר בשינויים הורמונליים.

במקרים אחדים תתבקשי לעבור סדרת בדיקות, הכוללת בדיקות דם, סריקת אולטרסאונד/ CT/ MRI - כדי לזהות בעיות כלשהן במערכת הרבייה או בבלוטת יותרת המוח.

בכל מקרה של איחור במחזור או מחזור בלתי סדיר, במיוחד אם מדובר במצב של איחור במחזור ובדיקת הריון שלילית, חשוב שתתייעצי עם רופא/ת המשפחה שלך. כך תוכלי לקבל טיפול מיטבי, גם אם מדובר בשינוי של שגרת חייך.

אם את רוצה למדוד את משך המחזור החודשי ותדירותו, את יכולה לנהל תיעוד בכתב, כולל תאריכי התחלה וסיום. רצוי גם לציין סימפטומים מיוחדים או כל דבר שנראה לך רלוונטי. תיעוד זה יעזור לך להכיר טוב יותר את גופך ואת אופי המחזור שלך, ויכול גם לשמש את הרופא/ה שלך, במקרה של איחור במחזור. תוכלי לעשות זאת ביומן האישי שלך, או באפליקציות מגוונות אותן תוכלי למצוא גם בטלפונים החכמים. בדיקה תקופתית אצל הגינקולוג/ית יכולה לסייע לך ולתת מענה שאלות בנושא.

ואם בכל זאת הסיבה לאיחור במחזור היא הריון, מזל טוב! סקרנית לדעת מה עובר על האם ועל העובר מדי שבוע? מה צפוי בכל שלב בהריון? כנסי ללוח שבועות ההריון של פמפרס וגלי.