שבוע 12 להריון: התפתחות התינוק שלך

התקופה הקריטית ביותר בהתפתחות הקטנטן שלך מתקרבת לסיומה, כששבוע 12 מסמן את סופו של השליש הראשון. בסופו של שבוע זה, כל איברי גופו יהיו קיימים; אפילו איברי המין כבר התפתחו (אם כי ייתכן שעוד מוקדם לראות בבדיקת האולטרסאונד אם מדובר בבן או בת). העובר שלך כמעט הכפיל את גודלו בשלושת השבועות האחרונים, והפנים כבר נראים אנושיים. איך ייראה התינוק שלך? עדיין מוקדם מדי לדעת!

לעובר בן 12 שבועות כבר התפתחו העפעפיים במלואם. הם עדיין סגורים לחלוטין; למעשה הם מחוברים יחד ויישארו כך עד שלב מאוחר בשליש השני.

לקראת סיום החודש השלישי להריון העובר מסוגל כבר לקפל את אצבעותיו הזעירות. מיטות הציפורניים הקטנטנות שלו שהתפתחו לאחרונה מתחילות לצמוח על אצבעות הידיים ובהונות הרגליים, כך שכדאי לך להצטייד במספריים לתינוקות! תינוקות רבים נולדים עם ציפורניים ארוכות עד כדי כך שצריך לגזור אותן מדי לאחר הלידה.

העובר שלך מתקרב לשלב חדש שמתמקד בהבשלה ובצמיחה. במהלך השבועות הקרובים, הרקמות והאיברים שלו יוסיפו להתפתח ולגדול. באופן מדהים, העצמות הקטנטנות של העובר כבר מלאות  במח שעוסק ביצור תאי דם לבנים, שיסייעו במאבקו בזיהומים אחרי הלידה. לרוב ניתן בשלב זה לשמוע את פעימות הלב של העובר בעזרת מכשיר דופלר חיצוני, כך שכנראה תוכלי לשמוע זאת בבדיקה הקרובה שלך.

מה גודלו של העובר שלך בשבוע 12 להריון?

עוברך כעת בגודל של פסיפלורה, משקלו כ-14 גרם ואורכו כ-6.5 ס"מ.

embryoimage-week12-700

גוף האם בשבוע 12 להריון

קדימה אוכל! עם ההפחתה ברמת הבחילות ושאר התופעות הלא נעימות, ייתכן שתרגישי שהתיאבון חוזר לך – ובגדול! נשים רבות מספרות כי בשלב הזה הן מרגישות ש"התינוק רעב". ודאי שאת אוכלת מספיק ומקפידה על תפריט מאוזן ובריא, אבל אל תרגישי את הצורך באמת לאכול בשביל שניים.

שבוע 12 להריון: תופעות ההריון שלך

דימום וחניכיים רגישים – עם העלייה בנפח הדם לשם הזנת העובר, ייתכן שתחושי רגישות בחניכיים, ודימום בשעת הצחצוח או הניקוי החוט הדנטלי. זה אמנם יכול להדאיג, אבל זה טבעי לחלוטין.

תחושת סחרחורת – בתקופת ההריון גדלים בגופך כלי דם נוספים, בנוסף, הגוף זקוק לעוד אוכל.גם התרחבות הרחם שלך,  מוסיפה עוד לחץ על כלי הדם. שלושת הגורמים האלו יחד תורמים לתחושת הסחרחורת שאת חווה. לבישת בגדים רפויים, הימנעות מעמידה ממושכת ואכילה בזמנים קבועים יכולים לסייע לך להרגיש טוב יותר. כדאי לך להתחיל לשכב על צד שמאל, ולהקפיד לקום באיטיות לאחר שישבת או שכבת הרבה זמן. התקשרי מיד לרופא/ה שלך אם את חשה שאת עומדת להתעלף, יחד עם כאב בטן או דימום מהנרתיק.

חוש ריח מחודד – את רגישה יותר לריחות, הן לטובים והן לרעים. פתחי את החלון והכניסי אוויר צח לחדר, או שימי בסביבתך מפיץ ריח נעים כמו תפוז, מנדרינה או לימון. גרדי בעדינות את הקליפה כדי לפזר את הריח וכך תמנעי מהאף שלך לגרום לגוף תחושת בחילה.

עוד גזים ועוד נפיחות – מדובר בבעיה שכיחה אצל נשים רבות, וסביר שהיא תגיע ותלך לסירוגין לאורך ההריון שלך (גלי תופעות לוואי בהריון, מוכרות יותר או פחות). אכילה איטית יכולה למנוע ממך לבלוע אוויר, שתורם להיווצרות הבעיה.

שבוע 12 להריון: דברים שכדאי לקחת בחשבון

התמקדי בבניית תפריט בריא. עכשיו, כשהבחילות שלך נעלמות, הקפידי לשמור על תזונה מאוזנת ובריאה שכוללת חלבונים כמו בשר, עוף, דגים, או תחליפים על בסיס צמחי. חשוב לאכול מגוון של ירקות ופירות בכל יום כדי לצרוך את הוויטמינים והמינרלים הנמצאים בהם, וכן מזונות עשירים בסידן כמו מוצרי חלב דלי שומן, קטניות, אגוזים וטופו. בין אם את דוגלת בתזונה שכוללת הכול או בתפריט צמחוני, קל מאוד לצרוך את כל אבות המזון בלי לוותר על הטעם.

כבר למדת תרגילים לחיזוק רצפת האגן? התרגילים האלו, הידועים גם בשם תרגילי קיגל, בונים את השרירים שתומכים ברחם ובשלפוחית השתן, מונעים תאונות של בריחת שתן ומקלים על תופעות אחרות שיכולות להופיע בזמן ההריון ולאחריו. התרגילים קלים: פשוט כווצי את שרירי רצפת האגן שלך כאילו את מנסה לעצור את זרימת השתן בשירותים. החזיקי כך כמה שניות ואז שחררי. מומלץ לעשות לפחות שלושה סטים של 20 תרגילי קיגל ביום; אם כל הנושא הזה חדש לך, נסי להשיג את המטרה הזו במשך השבועות הבאים.

אם עדיין לא התחלת לעשות זאת, הכיני יומן הריון, את יכולה גם לצלם תמונות שבועיות שיראו כיצד הבטן שלך גדלה! אצל מרבית הנשים כבר רואים בליטה הריונית בסוף החודש השלישי להריון, וצילום של ההתפתחות הזו יכול להיות ממש כיף.

שבוע 12 להריון: שאלי את הרופא/ה שלך

בשבוע 12 דימום ואפילו כמה כתמי דם בודדים הם סימן לדאגה. למרות שקיום יחסי מין יכול לגרום לכמה טיפות דם בשל רגישות בנרתיק, יש להתייעץ עם הרופא/ה על כל דימום או הכתמה. אם הדימום כבד או שהוא מלווה בכאבי בטן או התכווצויות, מדובר במצב דחוף, שמצריך התקשרות מידית לרופא/ה שלך.

אם את סובלת מכאבי ראש חזקים, או שכאבי הראש שלך מלווים בתסמינים אחרים לא מוכרים, התקשרי לרופא/ה שלך.

אם יש לך סחרחורות לעתים קרובות, או שאת סובלת מסחרחורות קשות, עדכני את הרופא/ה שלך.

בררי אם את צריכה לקבל חיסון נגד שפעת. משרד הבריאות ממליץ לכל הנשים בהריון להתחסן כיוון שהשפעת העונתית נמשכת מאוקטובר ועד מאי ומכסה חלק נכבד מרוב ההריונות.

שבוע 12 של ההריון המשימות שלך

  • שמרי על תזונה בריאה, בעיקר כשהתיאבון שלך חוזר

  • המשיכי לצחצח שיניים ולהשתמש בחוט דנטלי, גם אם החניכיים שלך רגישים או מדממים

  • הגדירי תקציב להוצאות עתידיות הקשורות לתינוק

  • הירשמי לקבלת טיפים שבועיים להריון

איך כתבנו את המאמר

התוכן והמידע במאמר זה, מבוססים על מקורות רפואיים וממשלתיים מהארץ ומהעולם, ואינם מחליפים ייעוץ רפואי או חוות דעת מקצועית של גורם רפואי מוסמך. יש להתייעץ תמיד עם אנשי מקצוע בתחום הרפואה לצורך אבחון וטיפול מלא.