אחרי הלידה, גופך יזדקק לתקופת התאוששות, כולל תקופת משכב לידה, שאורכת בממוצע 6 שבועות. אורך תקופת החלמה אחרי לידה תלוי במספר גורמים, במיוחד אם בגופך תפרים אחרי לידה. הנושאים שמטרידים את רוב הנשים מתייחסים למצב של כאבים אחרי לידה, פעילות ספורטיבית, המחזור החודשי, יחסי מין אחרי לידה ועוד.

כאבים אחרי לידה

בין אם מדובר בלידה נרתיקית או בניתוח קיסרי, סביר שיהיה חתך כלשהו שיזדקק להחלמה. נרתיקית יכולה להוביל לחיתוך של חיץ הנקביים. זהו חתך קטן, שנעשה במטרה להגדיל את פתח הנרתיק, זמן קצר לפני הופעת ראשו של התינוק. אחרי הלידה סוגרים אותו בעזרת תפרים. ההחלמה לאחר חיתוך החיץ אמורה להימשך כמה שבועות. הגוף אמור לספוג תפרים אחרי לידה, אבל ייתכן שתרגישי שהאזור רגיש וכואב בימים שלאחר הלידה. בעזרת טיפול היגייני טוב בתפרים, בדרך כלל ניתן למנוע זיהום, שעלול להיווצר באזור.

אם עברת ניתוח קיסרי, החתך בבטן יחלים במשך זמן רב יותר - בין ארבעה לשישה שבועות. בדרך כלל תזדקקי לתרופות לשיכוך כאבים. בשלב הראשון, תקבלי תרופה נרקוטית חזקה לשיכוך כאבים, שעלולה לגרום לסחרחורת או לתחושת נמנום. במידה והתפרים אינם נספגים, יהיה צורך להוציאם כחמישה ימים לאחר הלידה.

התכווצויות הרחם לאחר הלידה, וחזרתו לממדים רגילים

זמן קצר לאחר הולדת התינוק, השיליה יוצאת והרחם מתכווץ בחוזקה, על מנת לחסום את כלי הדם הפתוחים בדפנות הרחם. האזור שאליו השיליה הייתה מחוברת דומה מאוד לפצע פתוח שצריך להבריא. את תרגישי את התכווצויות הרחם שנקראות גם 'כאבים אחרי הלידה'. בפועל תרגישי התכווצויות חזקות. אם את מניקה, תרגישי את ההתכווצויות האלה בזמן ההנקה, כתוצאה מגירוי הפטמה, שגורם למצב של התכווצויות ברחם. למרות שהתכווצויות אלה כואבות, דעי שהן עוזרות לך להחלים במהירות רבה יותר, ושהן יחלפו. תוכלי לקבל תרופות לשיכוך כאבים אם ההתכווצויות מכאיבות מאוד.

התכווצויות ברחם לאחר הלידה הן חלק מתהליך חזרתו של הרחם שלך לממדיו הנורמליים. הצוות המטפל יבדוק אותך בזמן שאת בבית החולים, ועשוי להציע לך עיסוי בטן כדי לעזור לתהליך החלמה אחרי לידה.

הפרשות - חלק בלתי נפרד ממצב של החלמה אחרי לידה

לאזור שאליו הייתה השיליה מחוברת ייקח עד עשרה ימים להחלים לחלוטין. בימים האלה אולי תבחיני בדימום אחרי לידה ייתכן ומדובר בהפרשה דמית מהנרתיק, שנקראת לוכיה. הפרשה זו תופיע בצבע אדום חזק כיום או יומיים לאחר הלידה, והיא דומה מאוד לדם וסתי כהה. בהמשך, כמות ההפרשה קטנה וצבעה הופך לחום כהה, לאחר מכן ורוד, ובתום 10 ימים נותרת מעט הפרשה לבנה. אלה סימנים לכך שאזור השליה נרפא לחלוטין.

עד להיעלמות הלוכיה, עלייך להימנע לחלוטין מיחסי מין ולשמור על היגיינה טובה של אזור החיץ (בין פי הטבעת לנרתיק), במשך היום, על מנת למנוע חדירה של חיידקים לנרתיק.

יחסי מין אחרי לידה - כמה זמן אחרי הלידה אפשר לקיים יחסים?

אין חוקים לגבי מעוד התחלת קיום יחסי מין אחרי לידה, ויחד עם זאת אין מה למהר. חשוב לזכור כי הגוף עובר שינויים הורמונליים, שעלולים לגרום ליובש בנרתיק, נפיחות בפות וגם העייפות יכולה להשתלט, במיוחד במצבים בהם אתם חווים לילות לבנים.

חשוב שתדברו על המצב החדש יחד, תתייעצו במידת הצורך עם הצוות הרפואי ותמשיכו לאהוב בדרכים אחרות, עד שתחזרו לנהל חיין מין כשהיו.

ספורט אחרי לידה

השתתפות בפעילות ספורטיבית, ריצה או פעילויות אחרות עלולה להפחית את כוח שרירי רצפת האגן, ולגרום לבעיות בשלפוחית השתן והמעיים או צניחת איברי האגן. ניתן למזער את הסיכון על ידי התנהלות זהירה ומבוקרת. ראשית, חשוב לקבל אישור מהצוות הרפואי שגם יבדוק אותך. חשוב גם לקחת בחשבון מספר גורמים, שעלולים להשפיע על מצבך כגון: עייפות גדולה, הנקה, כאבים או אי נוחות כללית.  זכרי, את נהדרת וכרגע רק ילדת. התחילי ספורט רק מתי שתרגישי שאת מוכנה לכך. כרגע הכי חשוב שתנוחי, ותאפשרי לגופך להתאושש כראוי.

מחזור אחרי לידה

מתי יחזור המחזור? רבות שואלות: 'מתי מקבלים מחזור אחרי לידה'? מחזור לאחר לידה צפוי להגיע בממוצע תוך 10 שבועות. המחזור הראשון לאחר הלידה עלול להיות כבד מהרגיל ולעיתים גם לא סדיר. ייתכן והכל יחזור לקדמותו ותוכלי, אם תרצי, להתכונן להריון הבא. אם את מניקה מסביב לשעון, יתכן כי מחזור לאחר לידה, יגיע מעט מאוחר מהצפוי.

כמה טיפים במטרה לאפשר לך החלמה אחרי לידה:

  • על מנת למנוע זיהום של חתך חיץ הנקביים, החליפי את התחבושת הסניטרית שלך לעתים קרובות - לפחות פעם בכל ארבע עד שש שעות. נקי את אזור החיץ לאחר מתן שתן או צואה, באמצעות התזת מים חמים עליו וייבושו בעזרת פד גאזה בתנועות טפיחה קלות. זכרי לנגב תמיד מקדימה לאחור. שבי באמבט חמים או הניחי קומפרסים חמים, כדי לעודד את ריפוי החתך.

  • בצעי תרגילים לחיזוק שרירי האגן/שחרור - (תרגילי קיגל). התרגילים יכולים לעזור להזרמת דם לאזור, ולזירוז ריפוי החתך.

  • הקפידי שהתחבושות שאת מניחה על החתך הקיסרי יהיו נקיות ויבשות - עקבי אחר טיפים שיתנו לך המטפלים בבית החולים.

  • אכלי מזון בריא - כדי לסייע בתהליך הריפוי, הקפידי גם לצרוך חלבונים, ויטמינים, וכמות גדולה של נוזלים.

  • השתדלי לנוח - השתדלי להישאר במיטה או לנוח על הספה בשבוע הראשון לאחר הלידה. אל תזדרזי לחזור לתפקוד מלא, גם אם את מרגישה טוב. הפעילויות. היחידות שתעשי, אמורות להיות קשורות לטיפול בתינוק. תני למישהו אחר לדאוג לסידורים, בישול, כביסה ויתר עבודות הבית. תכנני מראש כיצד לקבל עזרה במטלות אלה לאחר הלידה.

  • כדאי שתשני בזמן שהתינוק ישן - לפנייך לילות רבים של שינה בלתי רצופה, כך שתזדקקי לפיצוי על שעות שינה חסרות בתנומות במשך היום. השתדלי לישון כמה שיותר שעות ביממה, גם אם לא מדובר בשינה רצופה. 

החלמה אחרי לידה – מתי זה מסוכן?

התקשרי לרופא/ה אם את מבחינה באחד מהסימנים הבאים, מכיוון שהם עלולים להצביע על כך שתהליך הריפוי אינו מתקדם כשורה, או שאת מפתחת זיהום:

  • עליית חום מעל ל-37.8 מעלות צלזיוס, שנמשכת יותר מיום אחד.

  • דימום אחרי לידה בצבע אדום או דימום כבד (לוכיה) לאחר היום הרביעי שלאחר הלידה, או הופעת קרישי דם גדולים בתוך הלוכיה.

  • הלוכיה מדיפה ריח רע.

  • כאבים באזור הבטן התחתונה, כמה ימים לאחר הלידה.

  • סימני זיהום (אדמומיות, חום, נפיחות והפרשות) באזור חתך החיץ או החתך הקיסרי.

לידה היא תהליך נורמלי שעובר גופך. ברוב המקרים תגלי שתהליך החלמה אחרי לידה הוא מהיר וללא קשיים מרובים. יחד עם זאת, חשוב שתהיי ערה לכל כאב, לכל דימום אחרי הלידה או תחושה שונה מהרגיל, וכי תתני לגופך את הזמן הדרוש כדי לחזור לעצמו לחלוטין.

אם לא חשבתם על שם לתינוק/ת, או אם אתם עדיין מתלבטים, אולי מאגר השמות שלנו יעזור לכם להחליט. רוצה להיות בטוחה במועד הלידה המשוער? לחצי >> דף מחשבון הריון

האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת הנשים או המשפחה שלכם. התוכן והמידע במאמר זה, מבוססים על מקורות רפואיים וממשלתיים מהארץ ומהעולם, ואינם מחליפים ייעוץ רפואי או חוות דעת מקצועית של גורם רפואי מוסמך. יש להתייעץ תמיד עם אנשי מקצוע בתחום הרפואה לצורך אבחון וטיפול מלא.