מהו הריון חוץ רחמי?

בהריון טיפוסי שמתפתח באופן תקין, הביצית המופרית מתקדמת לאורך החצוצרה לכיוון הרחם, שם היא משתרשת ומתחילה לגדול. אולם בהריון חוץ רחמי או הריון אקטופי הביצית המופרית משתרשת מחוץ לרחם. הריונות מחוץ לרחם הם די נדירים - רק 2 אחוז מההריונות. ביותר מ-90 אחוז מההריונות מחוץ לרחם, הביצית המופרית נצמדת לדופן החצוצרה. מצב זה נקרא הריון חצוצרתי. לעתים הביצית משתרשת בשחלה, בצוואר הרחם, או בחלל הרחם. רק הרחם מסוגל להחזיק עובר גדל, ולכן בכל המקרים האחרים הללו ההריון לא יכול להתקדם.

הריון חצוצרתי עלול לגרום לפקיעת החצוצרה, מה שיגרום לדימום פנימי. מצב זה מחייב טיפול חירום רפואי מפני שהוא עלול לסכן חיים.

אצל נשים שהרו בהפריה חוץ גופית (IVF) קיים סיכוי של אחוז אחד למה שנקרא הריון הטרוטופי. זה קורה כאשר הריון מחוץ לרחם מתרחש בו זמנית להריון בתוך רחם. לנשים שהרו באופן טבעי, הסיכון שזה יקרה נמוך בהרבה וההערכות מדברות על טווח של 1 מתוך 4,000 עד 30,000 הריונות.

סימנים להריון חוץ רחמי

לעתים קשה לזהות סימני הריון חוץ רחמי או הריון אקטופי מפני שהם יכולים להתחיל בשלב מוקדם בהריון – כשאינך יודעת עדיין שאת בהריון. בנוסף, חלק מכל אותם סימנים להריון מחוץ לרחם הם גם סימנים להריון בריא שיכולים להופיע בשליש הראשון. אף שקיים סיכון נמוך לתופעת הריון חוץ רחמי תסמינים מוקדמים כדאי להכיר, כמו:

  • רגישות בשדיים

  • בעיות עיכול

  • דימום חריג מהנרתיק. דימום בתחילת ההריון יכול גם להיות דימום השתרשות, ולכן מוטב שתפני לרופא/ה שלך.

  • כאב בגב התחתון או כאבי בטן תחתונה

  • כאב קל או התכווצויות בבטן או באגן. דווחי לרופא/ה שלך אם את מרגישה כאב כזה.

תסמיני חירום

ככל שמתקדם הריון חוץ רחמי התסמינים יכולים להחמיר. עלייך לפנות לרופא/ה שלך ללא דיחוי או להגיע מיד לחדר מיון, אם את מרגישה:

  • כאב חד באגן, בבטן, או בכתף

  • חולשה, סחרחורת, או עילפון. סחרחורת ותחושה ש"הראש מסתובב" יכולה להיגרם מדימום פנימי עקב קרע בחצוצרה.

זכרי שהרופא/ה שלך הם האנשים המתאימים לאבחן זאת.

הגורמים להריון חוץ רחמי

הריון חוץ רחמי מתרחש כשהביצית המופרית לא מצליחה להתקדם לאורך החצוצרה כדי להגיע לרחם. זה יכול לקרות כתוצאה מרקמת צלקת בחצוצרה מניתוח קודם, שחוסם את הנתיב של הביצית אל הרחם. גורמים אפשריים אחרים שעשויים למלא תפקיד הם צורה חריגה או דלקת של החצוצרה, התפתחות לא תקינה של הביצית המופרית, או חוסר איזון הורמונלי.

גורמי סיכון

אצל כמחצית מכל הנשים שעברו הריון חוץ רחמי לא נמצאו גורמי הסיכון הבאים, אך הסיכון גבוה יותר אם:

  • עברת הריון חוץ רחמי בעבר

  • עברת ניתוח בחצוצרה, או באזורים אחרים של האגן או הבטן

  • היו לך זיהומים מסוימים המועברים דרך מגע מיני

  • הייתה לך מחלה דלקתית של האגן

  • הייתה לך דלקת רירית הרחם

    גורמים אחרים שעשויים להגדיל את הסיכון הם אם:

  • עברת את גיל 35

  • יש לך היסטוריה של אי פוריות

  • את מעשנת

אבחון

הרופא/ה יכולים לבצע אבחון באמצעות אולטרסאונד כדי לראות היכן ההריון מתפתח. כמו כן, במהלך אבחון הריון חוץ רחמי בטא והורמון HCG נמדד בבדיקות דם. התוצאות לא תמיד מובהקות מיד, וייתכן שתזדקקי לבדיקה נוספת כעבור כמה ימים. במקרים מסוימים, הריון מחוץ לרחם יאובחן בסריקת ההריון הראשונה שלך.

אפשרויות טיפול של הריון מחוץ לרחם

הריון חוץ רחמי לא יכול לעבור מעצמו אל הרחם ולא ניתן להעבירו לשם, והוא לא יכול להמשיך להתפתח באף מקום מלבד ברחם. מסיבה זו, הטיפול הוא למעשה סיום ההריון על ידי ניתוח או תרופות. הרופא/ה שלך יסבירו לך איזו אפשרות היא הטובה ביותר עבורך.

תרופות

התרופה הנפוצה ביותר לטיפול בתופעת הריון מחוץ לרחם היא מתוטרקסאט. תרופה זו עוצרת את הגדילה של תאי העובר, וזה מסיים את ההריון. לאחר נטילת התרופה הגוף סופג את רקמת ההריון במשך ארבעה עד שישה שבועות. היתרון באופציה זו הוא שהחצוצרה שנפגעה לא בהכרח תוסר, ותוכלי להימנע מניתוח. אפשרות זו מומלצת אם החצוצרה לא נקרעה, ואם את חוזרת לבדיקות דם סדירות כדי לבדוק את רמת ה-HCG בגופך עד שהוא ייעלם מהדם שלך כליל. אפשרות זו לא זמינה או לא מומלצת אם את מניקה או שיש לך בעיות בריאותיות מסוימות.

מתוטרקסאט יכולה להינתן במנה אחת או יותר. הסיכון של קרע בחצוצרה נעלם רק לאחר שמשלימים את הטיפול, ולכן אם התפתחו תסמינים כמו כאבי בטן תחתונה או תחושת חולשה ורפיון, פני מיד לעזרה רפואית מפני שאלה הם סימנים להריון מחוץ לרחם של דימום פנימי הנגרם מקרע. תופעות הלוואי של מתוטרקסאט יכולות לכלול בחילות, הקאות, ודימום או הכתמה מהנרתיק. במהלך הטיפול ועד שהרופא/ה שלך ייתנו לך "אור ירוק", מוטב להימנע מפעילות גופנית נמרצת, נטילת ויטמינים ומזונות המכילים חומצה פולית, נטילת תרופות נוגדות דלקת כמו איבופרופן, קיום יחסי מין, וחשיפה ממושכת לשמש.

ניתוח

אם החצוצרה נקרעה, דרוש ניתוח חירום, אך לעתים יש לנתח אפילו אם החצוצרה לא התפקעה. אפשר להסיר את ההריון החוץ רחמי מהחצוצרה ולהשאיר את החצוצרה במקומה, או שהחצוצרה - יחד עם רקמת ההריון - תוסר בניתוח. ברוב המקרים בוחרים בניתוח לפרוסקופי. בניתוח זה מבצעים חתכים קטנים בבטן בהרדמה כללית. במהלך הניתוח מסירים את רקמת ההריון, ומתקנים או מוציאים את החצוצרה שנפגעה.

במספר קטן של מקרים נדרש חתך גדול יותר של הבטן, בדרך כלל במקרים שבהם ההריון מתקדם יותר, או שיש חשד לקרע של החצוצרה.

הצוות הרפואי ימליץ על מהלך טיפול ויסביר את כל הסיכונים ותופעות הלוואי, שיכולים לכלול דימום וזיהום לאחר הניתוח. לאחר הניתוח עלייך להיות במעקב, והרופא/ה יעקבו אחר החלמתך מקרוב, כולל בדיקות חוזרות של רמת ה-HCG כדי לוודא שהרקמה החוץ רחמית הוסרה לחלוטין.

קבלת תמיכה רגשית

טבעי לחלוטין שתרגישי חרדה, פחד או עצב בזמן הזה, אפילו אם את יודעת על ההריון שלך זמן קצר בלבד. הטיפול עצמו גם יכול לגרום לך להרגיש עייפות או להרגיש כאילו את עדיין בהריון, וזהו רובד נוסף על הרגשות שאת חווה. ייעוץ פסיכולוגי יכול להועיל, או פורומים של תמיכה באינטרנט שבהם תמצאי נשים שעברו חוויה דומה. היעזרי ביקירייך, הם יעניקו לך תמיכה נוספת. השתדלי לקחת לעצמך זמן נוסף כדי לנוח ולהתאושש אחרי הטיפול. זה יעזור לך להחלים פיזית ולהשלים נפשית עם מה שעברת.

כניסה להריון אחרי הריון חוץ רחמי

אם יש לך תהיות לגבי היכולת שלך להרות שוב ולעבור הריון בריא אחרי הריון חוץ רחמי, האדם המתאים ביותר לשוחח עמו הוא הרופא/ה שלך. הוא או היא יוכלו להעניק לך את ההדרכה הספציפית בהתאם להיסטוריה הרפואית שלך. אם החצוצרה שבה התרחש ההריון נשארה שלמה, יש סיכויים טובים שתוכלי לעבור הריון תקין בעתיד. אם הוסרה חצוצרה אחת, הביצית והזרע עדיין יכולים להתאחד בחצוצרה השנייה, והביצית המופרית תוכל להתקדם אל הרחם.

עם זאת, עלייך לזכור כי הריון מחוץ לרחם מגביר את הסיכון שלך בפעם הבאה, ולכן בהריונות הבאים עלייך לשים לב במיוחד לתסמינים או סימנים להריון חוץ רחמי פוטנציאליים, עד שהרופא/ה שלך יאשרו שהביצית השתרשה במקום הנכון – ברחם שלך.

הריונות מחוץ לרחם הם נדירים יחסית, אך אם הבחנת בתסמינים שמדאיגים אותך, התייעצי עם הצוות הרפואי שמטפל בך כדי לקבל ייעוץ ולהרגיע את חששותייך.

תשובות לשאלות נפוצות בקצרה

האם במהלך הריון חוץ רחמי בדיקת הריון ביתית יכולה לצאת חיובית?

העיקרון שעליו מבוססות בדיקות הריון רבות הוא גילוי הורמון HCG, וייתכן שהבדיקה תמשיך למצוא HCG בדמך עד שהטיפול בהריון החוץ רחמי יסתיים לחלוטין.

איך יודעים שההריון הוא מחוץ לרחם?

הרופא/ה שלך יוכלו לתת לך את האישור הרפואי לכך, אך סימנים להריון חוץ רחמי כוללים דימום חריג מהנרתיק, כאבים חדים באגן, בבטן או בכתף ובפרט כאבי בטן תחתונה או תחושת חולשה וסחרחורות.

איפה מרגישים כאב בהריון חוץ רחמי?

אפשר להרגיש כאבי בטן תחתונה או עליונה, באגן או בכתף. ייתכן גם שתהיה לך פשוט הרגשה כללית לא טובה, וזה יכול לכלול תחושת חולשה, קשיי עיכול או רגישות בשדיים.

כמה זמן יכול הריון חוץ רחמי להימשך?

מרגע שאבחנו אצלך הריון מחוץ לרחם הצוות הרפואי ייעץ לך מתי להתחיל בטיפול. אם החצוצרה נקרעה, ייתכן שימליצו לך על ניתוח חירום.

אם את לא בטוחה מה תאריך הלידה המשוער שלך, תוכלי לחשב זאת באמצעות מחשבון ההריון והלידה של פמפרס. כדי לקבל מידע נוסף על התפתחות התינוק ומה עוד צפוי לכם, בכל שלב בהריון, כנסו ללוח שבועות ההריון שלנו.

האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת הנשים או המשפחה שלכם. התוכן והמידע במאמר זה, מבוססים על מקורות רפואיים וממשלתיים מהארץ ומהעולם, ואינם מחליפים ייעוץ רפואי או חוות דעת מקצועית של גורם רפואי מוסמך. יש להתייעץ תמיד עם אנשי מקצוע בתחום הרפואה לצורך אבחון וטיפול מלא.