מאת ד"ר ישראל הנדלר

נוכחותו של חיידק הGBS או בשמו הנוסף: 'סטרפטוקוקוס מקבוצה B.' בדרך כלל אינה מאיימת, כולל במהלך ההריון, אלא בלידה. חיידק הGBS עלול להשפיע על האישה בהריון, על העובר ועל תינוקות קטנים. בישראל נהוג להעניק טיפול אנטיביוטי לנשים הנושאות את החיידק, בדיקה הנערכת במהלך ההריון ולפעמים גם לפני. חשוב שתדעי האם את נושאת את החיידק, איך עוברים בדיקת GBS, ומה עושים במהלך ההריון ואחרי הלידה, במידה ואת נשאית?

מה זה GBS בהריון?

Group B Streptococcus (סטרפטוקוקוס B), כמו חיידקים רבים אחרים, יכול להיות נוכח בגופנו מבלי שנדע עליו. לשכיחות החיידק הערכות שונות. לדוגמא: ההערכה בישראל (ובמדינות נוספות כמו בריטניה) היא כי אחת מכל חמש נשים בהריון (15%)  נושאת חיידק GBS (group B streptococcus סטרפטוקוקוס מקבוצת B/ חיידק סטרפטוקוקוס), במערכת העיכול או בנרתיק שלה. מדוע זה משמעותי לנשים בהיריון? כי במהלך הלידה, הילוד עלול לבוא במגע עם החיידק, להידבק ולפתח את המחלה אחרי הלידה (במהלך המעבר בתעלת הלידה) או מאוחר יותר (כתוצאה מהשפעה סביבתית). ברוב המקרים התינוק ייוולד בריא.

מה המשמעות של החיידק בהריון?

רוב הנשים ההרות שנושאות חיידק GBS, יולדות תינוק בריאים. יחד עם זאת, קיים סיכון קטן כי התינוק עלול להדבק, במהלך הלידה ויחלה. לעיתים נדירות, יכול להיגרם זיהום אצל האם ברחם או בדרכי השתן, או זיהום המתפשט דרך הדם, דבר שעלול לגרום להתפתחות התסמינים בכל הגוף. ישנם תינוקות שעלולים לפתח את המחלה עד שבוע מרגע הלידה. אצל אחרים, זה עלול להופיע עד גיל שלושה חודשים.

מסיבות אלו ועוד, חשוב לערוך בדיקת GBS בהריון.

בדיקת GBS בהריון

רופאים רבים ממליצים לבצע בדיקת סקר לGBS בשבוע 35-37 על ידי משטח רקטלי ווגינלי.

מתן אנטיביוטיקה במהלך הלידה כנגד GBS ניתן לנשים שנבדקו בשבוע 35-37 ונמצאו נשאיות לחיידק במשטח מהנרתיק, מפי הטבעת או בתרבית שתן. במידה ולא בוצעה בדיקה אז תינתן אנטיביוטיקה במהלך הלידה על פי גורמי הסיכון הבאים

  • אישה שילדה באחת הלידות הקודמות, תינוק שחלה בחיידק

  • אישה שמפתחת לידה או ירידת מים, לפני שבוע 37

  • אישה שחווה ירידת מים שאורכת מעל 18 שעות

  • אישה הסובלת מחום של 38 מעלות צלזיוס ומעלה, במהלך הלידה

  • אשה עם תרבית שתן חיובית ל GBS, גם אם נעשתה לפני שבוע 35

לקיחת התרבית מפי הטבעת, מהנרתיק או מהרקטום, תיעשה על ידך ובסיומה, תוכלי למסור אותה למעבדה. מדובר בהליך קצר ופשוט. את התוצאות תוכלי לקבל עד שלושה ימים מיום ביצוע הבדיקה.

במידה וגורמי הסיכון מתקיימים, אולם והמשטח ל GBS נמצא שלילי, אין צורך במתן אנטיביוטיקה בלידה.

בארצות הברית ומדינות נוספות, נהוג לקיים בדיקות סקר שגרתיות לזיהוי וגילוי חיידק GBS. בארץ, קיים פרוטוקול מדויק למתן טיפול אנטיביוטי מניעתי במהלך הלידה, המיועד לנשאיות או מי שקיים חשש כי היא נשאית. הטיפול האנטיביוטי מקטין באופן משמעותי את התחלואה, ובעקבות כך משרד הבריאות אינו מחייב בדיקות הסקר, בזמן שישנם רופאי נשים שממליצים לבצע את הבדיקה.

איך מטפלים?

אם את מודאגת שמא את נשאית (GBS חיובי) וברצונך לערוך בדיקה בהריון, שוחחי עם הרופא/ת לקבלת ייעוץ. בשיחה דברי על הסיכונים לתינוק שלך, ואיך את יכולה לעבור בדיקת GBS.

במהלך הלידה תינתן לנשים הזקוקות לכך אחת ל-4 ש' אנטיביוטיקה לתוך הוריד, במטרה לנסות ולהפחית באופן משמעותי את הסיכון של התינוק שלך להדבק או לחלות. שימי לב! כדי שהאנטיביוטיקה תהיה אפקטיבית, יש לחכות 4 שעות מהרגע בו קיבלת אותה ועד למועד בו התינוק עובר תעלת הלידה. מסיבה זו, חשוב לזהות את הצירים בזמן ולהגיע לבית החולים כאשר את מרגישה שייתכן הלידה קרובה או עם ירידת המים. הצוות הרפואי, יפקח עליך ועל בריאות התינוק, לפחות 12 שעות לאחר הלידה. ייתכן והתינוק יקבל טיפול אנטיביוטי, ויעבור גם הוא בדיקת GBS.

ישנן השואלות האם ההתנהלות הזו הכרחתי גם כשמדובר בניתוח קיסרי. התשובה היא: לא, משום שבמהלך ניתוח קיסרי התינוק לא עובר בתעלת הלידה.

חשוב לזכור כי קבלת האנטיביוטיקה יכולה להוריד באופן משמעותי את הסיכון להתפתחות מחלה אצל התינוק, בהתייחס למחלה המוקדמת, שעלולה להיות אף קשה יותר.

מה עושים כאשר היולדת לא הספיקה לקבל טיפול אנטיביוטי לפני הלידה?

במקרה כזה, ייבדק התינוק מיד אחרי הלידה, ויעבור בדיקות שונות כגון: ספירת דם, לקיחת תרבית. בהתאם לתוצאות, יחליט הצוות הרפואי האם להעניק לו טיפול אנטיביוטי.

בשל העובדה שהחיידק יכול להופיע לסירוגים במהלך ההריון, נמנע הצוות הרפואי ממתן אנטיביוטיקה במהלך תקופה זו, אלא לפני הלידה.

זיהום אצל התינוק אחרי הלידה

ייתכן מצב בו התינוק יפתח תסמינים המעידים על זיהום של חיידק GBS, 12 שעות או כמה ימים אחרי הלידה. הדבר נדיר ויחד עם זאת, עלול לגרום לסיבוכים.

חשוב שתכירו את התסמינים אצל התינוק, שעלולים להעיד על הדבקות בחיידק:

  • אפאטיות

  • לא אוכל

  • נאנק

  • טמפרטורת גוף גבוהה או נמוכה מדי

  • קצב לב מהיר או איטי

  • נשימות מהירות מדי או איטיות

  • עצבנות

לעיתים, התסמינים של החיידק, עלולים להתפתח עד 3 חודשים לאחר הלידה, כתוצאה מנשאות של התינוק או כי נדבק מאדם אחר. זיהום מאוחר יותר, הנו נדיר מאוד.

רוב התינוקות הנגועים, יטופלו בהצלחה מרובה ויחלימו באופן מלא. יחד עם זאת, חשוב לדעת, כי במקרים מסוימים הזיהום עלול לגרום לסיבוכים מסכני חיים, ולכן חשוב לעשות גם לתינוק בדיקת GBS.

בנושא של קבלת אנטיביוטיקה בהריון, חשוב שתתייעצי עם הרופא/ה שלך, או שתתקשרי למרכז הארצי לייעוץ טרטולוגי של משרד הבריאות (טלפון: 02-5082825), בו תוכלי לקבל ייעוץ בחינם בנושא נטילת תרופות וגם על אנטיביוטיקה בהריון ואיך זה משפיע על העובר, או במקרה של הנקה, על התינוק. חשוב לזכור כי את רוב סוגי האנטיביוטיקה ניתן במידת הצורך ליטול במהלך ההריון והלידה, ללא כל חשש לפגיעה בעובר.

במידה ואת נשאית של חיידק GBS, זכרי ליידע את הצוות הרפואי עם הגעתך לבית החולים, ובחדר הלידה.

חשוב שתדעי מה עובר עליך ועל העובר בכל שלב בהריון, כדי להיערך למצב של בדיקת GBS. בנוסף, במידה ולא חישבת אותו עד כה, חשוב שתדעי מהו תאריך הלידה המשוער שלך.

אם טרם החלטתם על שם, תוכלו להעזר במאמרים שלנו בנושא שמות לבנים ושמות לבנות עם מגוון עצום של אפשרויות.

ד"ר ישראל הנדלר הוא סגן מנהל המערך המיילדותי שיבא, מומחה למיילדות הריון בסיכון ואולטראסאונד מיילדותי.

*האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת הנשים או המשפחה שלכם. יש לבדוק ולוודא את ההמלצות לעיל והרלוונטיות שלהן לנשים ההרות ולתינוק החדש.

* התוכן פונה לשני המינים. במידה ונעשה לעיתים שימוש בלשון זכר או נקבה, הפנייה מיועדת לשני המגדרים.