היפוטוניה: טונוס שרירים נמוך אותו חשוב לאבחן ולטפל
כשאנחנו עומדים או יושבים, אנחנו מתבססים על שרירי הגב והצוואר שלנו. כאשר אנחנו ישנים, מתח השרירים פוחת. ישנם אנשים שלעיתים מוצאים את עצמם ישנים עם ראש מוטה קדימה, כתוצאה מכך. כאשר נפגע מתח השרירים הבריא, ונוצר מצב של טונוס שרירים נמוך לעומת טונוס שרירים גבוה או מאוזן, עלולה להיווצר תופעה שנקראת היפוטוניה (Hypotonia). היפוטוניה בדרך כלל מאובחנת אצל תינוקות מיד לאחר הלידה או בגיל צעיר מאוד אצל ילדים. מצב זה עלול להשפיע על בריאות וגם על התפתחות התינוק, ולכן חשוב שיאובחן ויטופל בהקדם.
מה זה היפוטוניה?
במצב נורמטיבי ובריא השרירים מתוחים ואינם רפויים לגמרי. הדבר עוזר לגופנו ליצור התנגדות, ולבצע פעולות מסוימות. המונח הרפואי היפוטוניה, המתאר ירידה במתח השרירים (שאינו חולשת שרירים) וטונוס שרירים נמוך (לעומת טונוס שרירים גבוה או מאוזן), רפיון של השרירים בגפיים, חולשה בידיים או ברגלים, באזור הפנים או בגב ולעיתים גם גמישות יתר אצל תינוקות וילדים. מצב של היפוטוניה יכול להיות מאובחן ברגע הלידה, או בשנים הראשונות לחייו של הילד. אבחון וטיפול חשובים מאוד, במטרה לשמור על בריאות התפתחות התינוק, וכדי לקיים מעקב אחר הילד המאובחן ואחיו, כולל ייעוץ גנטי, במידה ואתם חושבים להיכנס להריון שוב.
סימנים של היפוטוניה
חשוב לדעת כי ילד עם היפוטוניה לא בהכרח יגיע בזמן המקובל לנקודות הציון בהתפתחות המוטורית הנורמטיבית. בדרך כלל הוא יאחר לשבת, לדבר, לזחול, ללכת ולאכול.
סימנים נוספים שעלולים להעיד על היפוטוניה אצל ילד כוללים:
רפיון שרירים
בעיה בשליטה על שרירי הצוואר
הטיית הראש קדימה
גפיים משתלשלות לצד הגוף
קושי בבליעה
בכי חלוש או קול שקט אצל ילודים ופעוטות
מה גורם לתופעה של היפוטוניה?
היפוטוניה הינה סימפטום המעיד על מצב של טונוס שרירים נמוך, בניגוד למצב של טונוס שרירים גבוה או מאוזן. התופעה עלולה לצוץ כתוצאה מגורמים שונים: נירולוגיים, גנטיים ועוד. חשוב להבין מהם הגורמים, כדי לבדוק האם קיימת השפעה על התפתחות התינוק ולטפל בהתאם.
לידה מוקדמת - טונוס שרירים מתפתח במהלך ההריון ולכן, תינוקות שנולדו לפני השבוע 37 להריון ובעיקר טרם שבוע 32 להריון, ייתכן ויאובחנו עם היפוטוניה, כתוצאה ממצב בו השרירים שלהם אינם מפותחים מספיק
זיהומים חמורים - כדוגמת דלקת קרום המוח או דלקת של המוח
בעיות נירולוגיות - מצב שעלול להשפיע על מערכת העצבים המרכזית, ועקב כך לגרום למצב של היפוטוניה, לדוגמא: בעיות נוירולוגית שבמהלך הלידה משפיעות על תנועת הילד או פגיעה מוחית בעמוד השדרה, ניוון שרירים, תינוקות שנולדים לאמהות שלוקות בעייפות שרירים - מיאסטניה גרביס (Myasthenia Gravis) או המחלה התורשתית שארקו-מארי-טות Charcot-Marie-Tooth))
בעיות שאינן נוירולוגיות ועלולות לגרום להתפתחות של היפוטוניה- תסמונת דאון, תסמונת פראדר-וילי, מחלת טיי-זקס ותסמונת נוספות המשפיעות על מערכת העצבים
ירידה בחמצון העוברי במהלך ההריון או הלידה עלולה לגרום לנזק מוחי, שיכול להתבטא בהיפוטוניה, חולפת או קבועה. מדובר בתופעות נדירות ביותר.
כיצד מאבחנים היפוטוניה אצל תינוקות וילדים
במידה ומדובר בהיפוטוניה מולדת, קרוב לוודאי שתאובחן מיד או בימים הראשונים לאחר הלידה.
מאוחר יותר, רופא/ת ילדים המתמחים במערכת העצבים או נירולוג/ית, יוכלו לאבחן וגם לטפל בתופעה של היפוטוניה. בשלב הראשון תתבקשו להעביר היסטוריה רפואית מלאה ומפורטת שלכם, ושל שלושה דורות הקודמים לדור שלכם. בנוסף יבחן הצוות הרפואי, האם ישנו מראה חריג של גוף התינוק, הילד או הפג ויציג שאלות נוספות כגון:
האם היו סיבוכים בהריון, כולל בעיות עם תנועות העובר במהלכו
האם סבלת מזיהום כלשהו בזמן שהעובר היה ברחם
האם מאז הלידה היו התקפים או קושי באכילה
מידע על התפתחות התינוק
האם בני משפחה אחרים סבלו מהתופעה
אחרי שלב השאלות, תבוצע בדיקה פיזית, ואולי גם תתבקשו לבצע אחת או יותר מהבדיקות הבאות:
בדיקת דם
CT
MRI
EEG - תיעוד פעילות מוחית
ביופסיה לשריר
ייעוץ גנטי - כדי לבדוק מצב בו בני משפחה נוספים, נושאים מוטציה שאחראית לתופעה של היפוטוניה
אופן הטיפול בתופעה של היפוטוניה אצל תינוקות וילדים
הטיפול בתופעה של היפוטוניה, ניתן בהתאם לגורם שהוביל להיווצרותה.
מצבו של תינוק עם היפוטוניה, הנובעת מלידה מוקדמת בדרך כלל ישתפר במהלך השנים
היפוטוניה הנגרמת על ידי זיהום יכולה להשתפר, במידה ומטופלת נכון
היפוטוניה שהנה גנטית ועוברת בירושה, בדרך כלל תישאר עם התינוק לאורך כל חייו, אך לא בהכרח תחמיר.
הטיפול בתופעת היפוטוניה יכול להיות תרופתי, או לכלול תרגול פיזיותרפיה על בסיס יומי גם בבית וגם בבית הספר, ריפוי בעיסוק או טיפול קליני בשפה ודיבור. הטיפול באמצעות פיזיותרפיה נועד לשפר את היציבה, במטרה להתגבר על טונוס שרירים נמוך, ולהגיע למצב של טונוס שרירים מאוזן (ולא טונוס שרירים גבוה), וחיזוק השרירים סביב מפרקי הידיים והרגליים.
בנוסף להכרות עם תופעה של היפוטוניה, חשוב להכיר את השלבים בהתפתחות התינוק החל מזחילה, מתי תינוקות יושבים לראשונה, מתי הם לומדים ללכת, טעימות ועוד.
ד"ר ישראל הנדלר הוא סגן מנהל המערך המיילדותי שיבא, מומחה למיילדות הריון בסיכון ואולטראסאונד מיילדותי
קראו עוד בנושא תינוק
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: