אחרי תקופה שבמהלכה התינוק שלכם יונק באופן רצוף ובזמנים קבועים, הוא מתחיל פתאום לבכות יותר ודורש לאכול יותר... נשמע מוכר? יכול להיות שהוא חווה קפיצת גדילה.

מהי קפיצת גדילה?

קפיצת גדילה הינה תקופה מוגדרת בהתפתחות התינוק, בו הוא חווה צמיחה התפתחותית פיזית ונפשית, שיכולה לבוא לידי ביטוי בדרישה גוברת להנקה או לתמ"ל, שינויים בדפוס השינה, כמו גם חיפוש אחר קרבה הורית, יותר מהרגיל.

מה קורה במהלך קפיצת גדילה? ברוב המקרים, התינוק יעלה במשקל, יגבה והיקף ראשו יגדל מהר מהרגיל. בנוסף הוא עשוי גם להגיע לאבן דרך התפתחותית, או לשלוט במיומנות מסוימת שרכש בתקופה זו. ישנם הורים ששמים לב גם שהבגד שלובש התינוק קטן פתאום, יחסית למידותיו.

מתי מתקיימת קפיצת גדילה?

זה יכול לקרות בכל עת ויחד עם זאת, היא בדרך כלל מתרחשת באותם גילים אצל רוב התינוקות: שלושה ימים, שבוע, שלושה שבועות, חודשיים, שלושה חודשים, חצי שנה וכך הלאה. זכרו כי דפוס הצמיחה של כל תינוק שונה, וכך גם עשוי להשתנות מועד קפיצת הגדילה. מסיבה זו, חשוב לגלות גמישות ולא לדאוג אם ברגע בו זה אמור להגיע, התינוק לא מראה סימנים שקפיצת הגדילה מתרחשת. בכל מקרה של חשש או דאגה, מומלץ לפנות לרופא/ה לכם.

כמה זמן זה נמשך?

בדרך כלל בין יומיים לשבעה ימים. במהלך תקופה זו התינוק חווה את הצמיחה בהתפתחות, שמסתיימת כשהוא 'מטיל עוגן' ומרגיש בטוח בשלב החדש.

האם קפיצת גדילה באה לידי ביטוי באותה צורה אצל כל התינוקות?

התשובה היא לא. ישנם תינוקות שעשויים להיראות מנומנמים מהרגיל, להתעורר פחות בלילה ולישון יותר, במטרה לנתב את האנרגיה שלהם לגדילה. תינוקות אחרים, יזדקקו לפחות שינה במהלך קפיצות הגדילה ויתעוררו בתדירות גבוהה יותר בלילה, או ייקחו תנומות קצרות יותר במהלך היום. כך גם לגבי אופן ההתנהגות. במהלך קפיצת גדילה, ייתכן שהתינוק יהיה חסר מנוחה ויבכה יותר מהרגיל וייתכן שכלל לא תרגישו או תשימו לב שהוא עובר שינוי כלשהו.

כיצד מזהים שאכן מדובר בקפיצה בגדילה ולא בירידה בכמות החלב?

ירידה בכמות החלב בהנקה, יכולה לבוא לידי ביטוי בתדירות ההנקה, כתוצאה ממחלה פיזית או נפשית ממנה סובלת האם, בעיות בהנקה או בגלל תרופות שהיא לוקחת. כל עוד תינוק קטן מספק 5-6 חיתולים עם שתן ו3-5 יציאות במהלך היום, עולה במשקל כמו שצריך והוא שלו ורגוע לאחר שסיים לינוק, אתם אמורים להיות רגועים. עם זאת ובמידה ויש ספק, חשוב להתייעץ עם הרופא/ה שלכם.

ומה המשמעות אצל תינוקות שניזונים מתמ"ל?

באותו אופן בו יכול לגדול הצורך בהנקה, כך גם יעלה הביקוש לתמ"ל. כאשר התינוק ניזון מבקבוק, הוא ימשיך לבכות לאחר שסיים בקבוק אחד, בדרישה לקבל כמות נוספת.

כדי להבין בדיוק איך ניתן לוודא שהתינוק אכן אכל כמו שצריך, בין אם מדובר בהנקה או בתמ"ל, מוזמנים לקרוא את המאמר שלנו שמספק המלצות של שגרת התזונה, ללא קשר לקפיצת גדילה: 'כמה תינוק צריך לאכול? ומהם הסימנים שהוא אוכל מספיק וטוב?'.

מהן הסיבות לתופעת קפיצת גדילה בתינוקות?

בשלבי התפתחות תינוקות המוקדמים והמאוחרים, הם יבצעו קפיצות גדילה הנובעות משתי סיבות עיקריות:

  • מבחינה פיזית- תינוק מעלה במשקל שלו פי שלוש בשנה הראשונה לחייו, מוסיף לגובהו כ-25 ס"מ, ועובר תהליכים נוספים הדורשים ממנו אנרגיה רבה לצורך קיומו התקין, אותה הוא צורך בעיקר בתקופה זו.

  • מבחינה התפתחותית - במהלך השנה הראשונה לחייו, התינוק עובר תהליכים התפתחותיים רבים; לומד לזחול, להתהפך, לעמוד, ללכת... תהליכים אלו מצריכים ממנו אנרגיה רבה וגם עידוד ותמיכה מהסביבה, שיכולים לאפשר לו להמשיך את התהליך הנפלא והמדהים שהוא עובר.

מהם הסימנים של קפיצת גדילה אצל תינוקות?

בשלבי התפתחות התינוק, קרוב לוודאי שהוא יבצע קפיצת גדילה ויראה את הסימנים הבאים:

  1. הנקה מרובה - התינוק דורש לינוק יותר מהרגיל, בעיקר בגלל ההתפתחות המהירה שלו הדורשת ממנו יותר אנרגיה. התינוק עשוי להראות סימני אי-נוחות בעת ההנקה, אך זה לגיטימי כל עוד הוא יונק.

  2. הפרעות בשינה - ישנם תינוקות שיגלו סימני עייפות יתר וישנו יותר שעות מהרגיל, וישנם תינוקות שישנו באופן לא רציף ויקומו בשעות לא רגילות. כל אלה הינם סימנים הגיוניים, ועתידים להעלם לאחר שלבי התפתחות תינוקות ובסיום קפיצת הגדילה.

  3. התנהגות לא אופיינית - לתינוק עשויים להיות מצבי רוח כמו בכי בלתי נשלט, רצון להיות יותר על הידיים והוא עשוי להראות סימנים של תלותיות בהורים. כל זאת נגרם בשל הצורך המתגבר בקרבה הורית בתקופה זו.

איך להתמודד עם קפיצת גדילה בשלבי התפתחות התינוק שלי?

במהלך קפיצת גדילה תינוקות מראים סימני מצוקה רבים, שלא תמיד יהיה קל להתמודד איתם. כדאי להיעזר בטיפים הבאים:

  1. זו תקופה לא קלה, הן לתינוק והן להורים. לכן, כדאי לבקש עזרה מחברים או קרובי משפחה במטלות היומיום או בטיפול בתינוק כדי לוודא שהתקופה הזו עוברת על הצד הטוב ביותר.

  2. כאמור, זו תקופה בה התינוק דורש להיות על הידיים יותר מהרגיל. לכן, מומלץ להשיג מנשא שיקל על הגב שלך.

  3. אחת הדרכים הנפוצות והיעילות ביותר לעבור את התקופה הזו בהצלחה היא להקשיב לצרכים של תינוקך, ובעיקר להניק כל זמן שהוא מבקש. מומלץ לא להתחיל לשלב הנקה עם בקבוקים בתקופה זו, או לשנות את הרגלי האכילה של התינוק. זה אולי נראה כמו תקופה ארוכה, אך היא תסתיים בקרוב ותוכלי לנסות לשנות את הרגלי האכילה של תינוקך ולראות איך הוא ואיך גופך יגיבו לשינוי.

מהי עקומת גדילה?

עקומת גדילה היא גרף המתאר דפוסי גדילה שונים בשלבי התפתחות התינוק לפי חודשים ושנים ובחלוקה לפרמטרים שונים (גובה, משקל והיקף ראש) לפי אחוזון גדילה. כשמבצעים לתינוק בדיקות שגרתיות, מוצאים את אחוזון גדילה שלו לפי ערכי תוצאות הבדיקות שלו על גבי עקומת הגדילה המתאימה, וכל עוד הערכים נמצאים בין עקומת המינימום למקסימום (5%-95%)- ניתן להגיד שערכי הבדיקות תקינות. במרפאות ישנו מחשבון גדילה תינוקות בעזרתו ניתן לבדוק האם ערכי התוצאות מתאימים לעקומת הגדילה של התינוק שלכם.

התפתחות תינוקות לפי חודשים נעשית בדרך כלל באותו הקצב לאורך העקומה. במידה ואין התאמה בקצב הגדילה בין שני פרמטרים שונים באופן חריג (למשל, קצב הצמיחה לגובה לעומת קצב העלייה במשקל), יש צורך לבצע בדיקות רפואיות ולאבחן את מקור הבעיה: האם יש להתאים לו תפריט מיוחד? האם קיימת בעיה רפואית? או שאולי מדובר בגנטיקה?

חשוב לשים לב שכל תינוק גודל בקצב שלו, ולכן לא ניתן להשוות בין שני תינוקות וקצבי הגדילה שלהם, גם לא בין שני אחים. טווח הגדילה של תינוקות הוא מאוד רחב, וכל עוד הפרמטרים תקינים ביחס לעקומת הגדילה - התינוק שלכם גדל באופן תקין.

ישנם מקרים בהם השינויים הקיצוניים בהתנהגות התינוק, יכולים להיות מבלבלים או מעייפים. אם אתם מרגישים מותשים, אתם יכולים להתנחם בזה שקפיצה גדילה אורכת בדרך כלל שבוע, לכל היותר. בסוף התקופה, אתם אמורים לחזור לשגרה. ברוב המקרים לאחר התינוק למד דבר אחד או שניים וזכה לצמיחה בהתפתחות הפיזית או הנפשית.

האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי מרופא/ת הילדים או המשפחה שלכם. התוכן והמידע במאמר זה, מבוססים על מקורות רפואיים וממשלתיים מהארץ ומהעולם, ואינם מחליפים ייעוץ רפואי או חוות דעת מקצועית של גורם רפואי מוסמך. יש להתייעץ תמיד עם אנשי מקצוע בתחום הרפואה לצורך אבחון וטיפול מלא