בעבר, הייתה המחלה חלק נורמלי אם כי מאוד לא נעים מהילדות, אך לשמחתנו זה השתנה. קבלת חיסון אבעבועות רוח בגיל צעיר יכולה למנוע מהתינוק או הפעוט שלכם הדבקה בנגיף. אם הקטנטנן חלה, יש דברים שאפשר לעשות כדי להקל על התסמינים. אם את בהריון ולא קיבלת מעולם חיסון אבעבועות רוח או שפעת (וריצלה) כדאי שתתייעצי גם כן עם הצוות הרפואי. המשיכו לקרוא כדי לדעת יותר על אפשרויות הטיפול במקרה של הדבקות בנגיף במהלך ההריון, או במטרה להגן על תינוקכם.

מה זה אבעבועות רוח?

המחלה הידועה גם בשם וריצלה, היא זיהום מידבק הנגרם מנגיף הנקרא וריצלה זוסטר. ברוב המקרים הזיהום לא גורם למחלה רצינית בילדים, אך במבוגרים הוא עלול להוביל לסיבוכים כמו דלקת ריאות. תקופת הדגירה נעה בין 14 ל-16 ימים לאחר החשיפה, כך שייתכן שההורים לא ידעו שהם או ילדיהם נדבקו בנגיף, אלא לאחר שיתחילו להופיע תסמינים.

אפשר להיות מחוסנים לנגיף בשתי דרכים:

  1. קבלת חיסון אבעבועות רוח

  2. אם הייתם חולים במחלה בעבר

אם כבר חליתם, סביר שאינכם בסכנה, וברוב המקרים תהיו מחוסנים מפני הנגיף לכל חייכם.

מהם התסמינים של אבעבועות רוח?

הסימנים להתפתחות המחלה יכולים לכלול:

  • פריחה שלפוחיתית מגרדת, שיכולה בסופו של דבר לכסות את רוב הגוף. הפריחה מורכבת משלפוחיות מלאות נוזל הנקראות אבעבועות, שבדרך כלל מגלידות לפני שהן נרפאות. אם מגרדים את האבעבועות, הן יכולות להפוך לפצעים זעירים שעלולים להותיר צלקות.

  • חום קל

  • איבוד תיאבון

  • עייפות

  • כאבי ראש

זה מדבק?

כן... מאוד. תקופת ההדבקה מתחילה ימים ספורים לפני הופעת הפריחה אצל ילדים או מבוגרים, ויכולה להימשך עד 24 שעות, לאחר שהשלפוחיות התייבשו והגלידו. אם הקטנטן שלכם נדבק וחלה, מוטב להשאיר אותו בבית בתקופה זו כדי למנוע הדבקה של אחרים.

כדאי גם להודיע לרופא/ה שלכם מיד ולהתריע להורים אחרים, שאולי באו במגע עם הילד שלכם במהלך תקופת ההדבקה. בדומה למגוון מחלות ילדים אחרות, אבעבועות רוח חולפת לרוב אחרי שבוע או 10 ימים.

מהו הטיפול באבעבועות רוח?

כדאי לבדוק עם רופא/ת המשפחה מהו הטיפול הטוב ביותר לתינוק ולקבל ייעוץ לגבי תרופות ומינונים. יש להתקשר לצוות הרפואי באופן מידי אם הילד מפתח זיהום בעור, אם יש לו קשיי נשימה או שהחום שלו עולה ליותר מ-38.8 מעלות.

מחלת אבעבועות רוח יכולה לגרום לגירוד ואי-נוחות רבה ולגרום סבל לילדים בכל גיל. להלן כמה דרכים לטפל באי-הנוחות של הילד ולעזור לקדם את הריפוי במהלך התפרצות הפריחה:

  • יש לקצוץ את הציפורניים של הקטנטן ולעודד אותו לא להתגרד על ידי לבישת כפפות, במיוחד לפני השינה.

  • חשוב לדאוג שיהיה קריר לתינוק, מפני שחום וזיעה יגרמו לו לגרד את הפריחה יותר. אפשר להניח מטליות קרירות ולחות על האזורים הנגועים ביותר בגוף.

  • חשוב לעשות אמבטיה יומית לתינוק, במיוחד עם טיפול שיבולת שועל (נמכר בבתי המרקחת). הדבר יכול גם לעזור למנוע זיהום חיידקי משני. יש לנגב את התינוק בטפיחות קלות, ולהימנע משפשוף העור שעלול לגרות את הפריחה.

  • מומלץ להשתמש בקרם נגד גירוד.

  • אנטי-היסטמינים יכולים גם לסייע להקל על אי-נוחות (על פי המלצת הרופא).

  • פרצטמול יכול לעזור להפחית חום, אם יש לילד חום.

מניעת אבעבועות רוח אצל פעוטות, ילדים ומבוגרים

יש להימנע ממגע עם כל מי שעלול להיות נגוע במחלה או בשלבקת חוגרת, שהוא סוג נוסף של זיהום הנגרם מאותו נגיף. הנגיף יכול להתפשט על ידי מגע בפריחה של אדם נגוע בנגיף, או אפילו דרך האוויר, כאשר החולה משתעל או מתעטש. רוב הילדים שיש להם אחים שנדבקו באבעבועות רוח יידבקו בסופו של דבר בעצמם, אם לא חוסנו. על פי הנחיות משרד הבריאות (נכון ל-2019), מומלץ לתת חיסון אבעבועות רוח לילידי ינואר 2007 ואילך, החל מגיל שנה כחלק מחיסון שנקרא 'חיסון מרובע'. מנה שנייה של חיסון אבעבועות יינתן בכיתה א'. כשמדובר על ילדי 2002 ולפני, אשר לא חלו, ממליץ משרד הבריאות לתת שתי מנות חיסון, דבר אותו ניתן לעשות דרך קופות החולים או באופן פרטי.

אם מעולם לא חליתם ולא התחסנתם, אתם עלולים להיות בסיכון גבוה להידבק במחלה, במיוחד אם אתם עובדים בשירותי הבריאות או בטיפול בילדים, משרתים בצבא או נוסעים לחו"ל לעתים קרובות. גם אתם כהורים צריכים לשקול לקבל חיסון אבעבועות רוח, הניתן במנות בהפרש של 4-8 שבועות. אם אתם חושדים שנדבקתם  באבעבועות רוח אך אינכם בטוחים, בדיקת דם פשוטה יכולה לקבוע אם אתם מחוסנים או לא.

אבעבועות רוח אצל תינוקות

בדרך כלל מדובר במחלה קלה בדרך כלל, אך היא יכולה להיות רצינית כשמדובר בתינוקות שטרם הגיעו לגיל 12 חודשים, במיוחד אם הם נולדו פגים או שמערכת החיסון שלהם מוחלשת.

אם האם חלתה באבעבועות רוח במהלך חייה, התינוק יהיה מחוסן לנגיף בחודשים הראשונים לאחר היוולדו.

אם התינוק עוד לא בן שנה והוא נדבק במחלה, חשוב להתייעץ עם הרופא/ה מיד.

אבעבועות רוח בתקופת ההריון

אם את בהריון, כדאי שתשימי לב לדברים הבאים:

אם עדיין לא נדבקת בנגיף ולא חוסנת, ייתכן שאת בסיכון להידבק בתקופת ההריון ולהעביר אותו לתינוק.

אם לא חלית מעולם, הדרך הטובה ביותר להגן על עצמך ועל תינוקך מהזיהום הוא להתחסן לפני שתנסי להרות. אם את אמורה ללדת בקרוב, הרופא/ה שלך עשויים להמליץ לך להתחסן אחרי הלידה, לפני שתצאי מבית החולים עם התינוק.

אם יהיו לך סימנים של אבעבועות רוח במהלך ההריון, הגיעי לרופא/ה מיד כדי לנקוט בצעדים הנכונים להגנה עלייך ועל התינוק. זה יכול לכלול נטילת תרופה אנטי-ויראלית במרשם. הרופא/ה יידעו מה לעשות כדי להקדים את הנגיף ולעזור להבטיח שתינוקך יגדל ויתפתח ללא בעיות.

חיסון אבעבועות רוח: הימנעות מנהגיף

כדי להגן על הפעוט, מומלץ להורים לפעול בהתאם ללוח החיסונים של משרד הבריאות. המנה הראשונה ניתנת בדרך כלל לילידי ינואר 2007 ומעלה, החל מגיל שנה. מנה נוספת של חיסון אבעבועות רוח ניתנת בכיתה א', כמפורט מעלה.

במקרים נדירים, חיסון אבעבועות רוח עלול לגרום לתופעות לוואי כמו אדמומיות או אי-נוחות סביב מקום ההזרקה. אלה ייעלמו בדרך כלל בתוך ימים ספורים. דברו עם הרופא/ה כדי לדעת מה הם מועדי חיסון אבעבועות רוח עבור תינוקכם והעלו כל חשש או שאלה לגבי החיסון, או אם הייתה לתינוק תגובה חריגה לחיסונים בעבר. על פי המלצות משרד הבריאות, החיסון הוא הדרך היעילה והבטוחה ביותר להגן על תינוקות וילדים מפני מחלות מידבקות, כולל מחלות קשות.

הבשורות הטובות הן שהודות לאפשרות של חיסון אבעבועות רוח אפשר להימנע מהנגיף. אך במקרים הנדירים שבהם ילדך נדבק בנגיף, טוב לדעת איך להקל עליו ולטפל בתסמינים כמיטב יכולתכם. אם נוצרו סיבוכים, או שיש לכם שאלה או חשש, מוטב לפנות לרופא/ה לקבלת הנחיות. לא ייקח עוד זמן רב עד שתינוקכם ישוב לבריאות שלמה.

במטרה לזהות מקרים של הידבקות במחלות ילדות, כולל מחלת אבעבועות רוח, שעלולות להשפיע עליך האמא במהלך ההריון ועל התינוק, חשוב שתכירו את שלבי ההתפתחות של ההריון ומה עובר על העובר ברחם, כדי לזהות מקרים של הדבקות במחלת אבעבועות רוח או כל תופעה אחרת, שעלולה להשפיע עליך אמא ועל התינוק. כדי לקיים מעקב הריון יעיל, הכנו עבורכם לוח שבועות הריון. אם עדיין לא החלטתם, או שאתם מתלבטים לגבי בחירת שם לתינוק שבדרך, אתם מוזמנים להיכנס למחולל השמות לבנים ובנות שלנו ולקבל רעיונות נוספים.

האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי מרופא המשפחה שלכם. יש לבדוק ולוודא את מידת ההמלצות לעיל לנשים ההרות ולילדכם.