הורים רבים סבורים כי אין צורך לטפל בשיני חלב, כי בסופו של דבר הן אמורות להתחלף לשיניים הקבועות. בפועל, 'שיני חלב' שמתחלפות בשלב מסוים ל'שיני בשר', דורשות טיפול משלב הינקות! זאת במטרה למנוע התפתחות ריקבון, עששת או חורים אצל תינוקות, פעוטות וילדים. עששת בשיני חלב או שן רקובה, עלולות לגרום לכאבים וזיהומים עד כדי הצורך להסרת השן הפגועה, מצב שעלול לפגוע גם בצמיחה הבריאה של השיניים הבוגרות. כדי ליצור תשתית נכונה וטובה לבריאות השיניים והפה, חשוב להתחיל לנקות ולטפל מהיום הראשון, כולל ניהול שגרת צחצוח, החל מהשן הראשונה.

מה זה עששת?

על פי משרד הבריאות, מדובר במחלה זיהומית הנפוצה בקרב מעל ל-90% מהאוכלוסייה בעולם כולו. עששת גורמת לריקבון של הרקמות הרכות של השן ולהרס הרקמות הקשות, עד להרס מוחלט לגמרי של השן. החדשות הטובות הן שטיפול נכון בהיגיינת הפה והשיניים, יכול למנוע כמעט לחלוטין את הופעתה. חשוב גם להבין מהי עששת הבקבוק (bottletooth decay), הפוגעת בדרך כלל בשיניים הקדמיות העליונות, הראשונות שבאות במגע עם הבקבוק ממנו שותה התינוק.

למה זה קורה?

עששת בשיניים אצל תינוקות, פעוטות וילדים עלולה להיגרם כתוצאה מנוכחות של סוכר הנדבק לשיניים. מקור הסוכר בדרך כלל בשאריות של חלב אם, תמ"ל, מיץ או מזון אחר שנשאר בפה אחרי הארוחה. במשך הזמן מצטברת שכבה של חיידקים וחלבונים, שמקורם ברוק, האחראים על פירוק הסוכר שנמצא במזון שאנו צורכים, לחומצות הממיסות את החומר ממנו בנויה השן. כאשר פעולה זו קורית לעיתים קרובות, היא עלולה למנוע מהגוף לייצר כמות נאותה של אמייל (זגוגית השן), וכך נוצרת עששת.

איך נראית עששת ילדים ומהם הסימנים?

כשמדובר בעששת ילדים (והכוונה גם לתינוקות ופעוטות), במקרים רבים אין תסמינים ברורים. ככל שהמחלה מתקדמת היא עלולה להוביל לסימפטומים הבאים:

  • הסימנים הראשונים של עששת תינוקות מופיעים לרוב בצורת כתמים לבנים בשיניים ובמרקם גירי, לאורך קו החניכיים.

  • כאב שיניים. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי ישנם ילדים עם סף כאב גבוה, שלא יחושו כאב בשלבים הראשונים של המחלה. גם במקרה בו העששת התפתחה לעצבים ולכלי הדם וגרמה להרס של השן, לא יורגש כאב. מסיבות אלו ועוד, חשוב להיות ערים גם לסימנים האחרים.

  • רגישות בשיניים, במיוחד למאכלים חמים או קרים.

  • היווצרות מוגלה, שעלולה להוביל גם לעליית חום הגוף.

  • נפיחות באזור השן.

מהי חשיבות השמירה על היגיינת הפה מינקות?

כדי להבטיח שיניים בריאות, כדאי להתחיל לשמור על היגיינת הפה, עוד לפני הופעת השן הראשונה (מוזמנים לקרוא את הכתבה 'סדר בקיעת השיניים אצל תינוקות', החל מהשן הראשונה). פעולה פשוטה של ניגוב החניכיים במטלית לחה אחרי כל ארוחה, יכולה להפחית את כמות החיידקים המאיימים על בריאות השיניים ולמנוע עששת ילדים, שעלולה להופיע גם אצל תינוקות ופעוטות. מיד לאחר שתחגגו את הופעת השן הראשונה, כולל מתנה מפיית השיניים, כדאי שתתחילו ללמוד גם על הצחצוח, במטרה לשמור על בריאות השיניים והפה.

כיצד אפשר למנוע עששת אצל תינוקות, פעוטות וילדים?

בדרך כלל, שיני החלב יתחלפו בשיני בשר החל מגיל 6 ועד גיל ההתבגרות, ולעיתים מאוחר יותר. כאמור, גם שיניים אלו דורשות טיפול, מכיוון שהן פועלות כ'שומרות מקום' עבור השיניים הקבועות, שיופיעו בהמשך ועוד.

להלן מספר דרכים למניעת עששת. הדפיסו, גזרו ושימרו:

  • הימנעו מצריכת משקאות ממותקים ומוגזים כדוגמת מיץ, סודה או מהמתקה עם מי סוכר.

  • לעולם אל תטבלו את המוצץ של תינוקכם בסוכר או בסירופ, פעולה שיכולה לעודד היווצרות חורים בשיניים הקדמיות.

  • אם התינוק שותה מבקבוק, הציעו לו רק תמ"ל, חלב אם או חלב ניגר (בהתאם לגילו כמובן). כדי למנוע מצב של 'עששת הבקבוק', הקפידו שהתינוק יסיים את הארוחה לפני השינה. האכלה במהלך הלילה, בין אם מדובר בהנקה או בשתייה מבקבוק, עלולה להוביל לעששת. זה קורה משום שבזמן השינה, הפה יבש יותר כתוצאה מנוכחות מעטה יחסית של רוק, דבר שמונע ניקוי טוב של חלל הפה והשיניים. כדי למנוע מצב זה הציעו לתינוק, לפעוט או לילד מים לפני כל תנומה או שנת לילה ארוכה.

  • לתזונה השפעה מכרעת על התפתחות עששת בשן. מזונות עתירי סידן כדוגמת חטיפי ברוקולי או מאכל כמו גזר מאודה קלות, המכיל ויטמינים שמעודדים את ייצור הרוק, יכולים לעזור לכם לשמור על שיניים בריאות. צמצום כמות הסוכר במזונו של התינוק או הילד, יכול לעזור לשמירה על היגיינת הפה, בנוסף למניעת עששת אצל ילדים. מדובר בשתי סיבות מספיק טובות, להימנע מחטיפים מתוקים, במיוחד לפני השינה.

  • אחד הדברים שיכולים לסייע בצורה הטובה ביותר לשמירה על היגיינת הפה ומניעת עששת, הוא ניקוי חלל הפה מהימים הראשונים וצחצוח נכון, כבר מבקיעת השן הראשונה.

צחצוח שיניים החל מבקיעת השן הראשונה

כאמור, ישנה חשיבות גדולה בניקוי פיו של התינוק, לאחר כל ארוחה. מרגע בקיעת השן הראשונה, חשוב להתחיל בשגרת צחצוח השיניים, לפחות פעמיים ביום. כל מה שצריך זו מברשת רטובה בעלת סיבים רכים או אצבעון לצחצוח שיניים בעל מרקם רך. בתחילת הדרך מספיקה כמות משחת שיניים של גרגר אורז. בגיל 3 כבר כדאי להשתמש בכמות שוות ערך לגרגר אפונה, בכל צחצוח.

זכרו כי לעולם לא מאוחר מדי להתחיל בשמירה על היגיינת השיניים ובטיפול למניעת עששת. הקניית הרגלים טובים לתינוק מגיל צעיר תשתלם בהחלט, כך גם ביקור אצל רופא/ת השיניים מגיל שנה, או אם אתם שמים לב באחד התסמינים הרשומים במאמר זה. הכרות מעמיקה יותר עם הנושא, יכולה לעזור לכם לנהל שגרת היגיינת פה טובה ויעילה. מוזמנים לקרוא כתבה בנושא 'בקיעת שיניים אצל תינוקות', הכולל מדריך מלא ומפורט בנושא וגם 'טיפול בבריאות השיניים אצל תינוקות', ובו כל הדרכים לשמור על בריאות הפה גם בבית.