בטח שמעתם כבר את המונח "זמן בטן" וייתכן שחשבתם שזו פעילות משחק פשוטה עם התינוק שלכם. ובכן, כן, אבל זו גם הזדמנות לעזור לתינוק שלכם לעבוד על פיתוח מיומנות מוטורית.

המשיכו לקרוא כדי עוד על היתרונות של "זמן הבטן" לתינוק שלכם, איך לאפשר לו את הזמן הזה, ואיך להפוך את הזמן הזה למהנה עבור הקטן שלכם

מהו "זמן בטן" עם תינוקות?

זמן שכיבה על הבטן הוא בדיוק כפי שהוא נשמע—זמן שבו התינוק שוכב על הבטן. שכיבה על הבטן חשובה עבור תינוקות משום שתנוחה זו גורמת להם להרים ולסובב את הראש בכוחות עצמם. בסופו של דבר, קבוצת שרירים אלו יעזרו לתינוק לשבת, לזחול, לטפס וללכת. אפשר להתחיל להשכיב את התינוק על הבטן מיד אחרי שהוא נולד, אין צורך לחכות מספר ימים או שבועות

רק זכרו, שהשכבת תינוק על הבטן דורשת תמיד השגחה צמודה.

השכבת תינוק על הבטן – למה זה כל כך חשוב?

להלן היתרונות של השכבת התינוק על בטנו מדי יום:

  • תורם להתפתחות המוטורית. השכבת תינוק על הבטן עוזרת לחיזוק חגורת הכתפיים, הצוואר, הידיים, הגב והרגליים של התינוק, וגם מסייעת בשיפור הגמישות והשליטה בשרירים. הכישורים המוטוריים והכוח שמפתח כעת התינוק, יהיו דרושים לו להתהפכות ולישיבה, ואז לזחילה והליכה.

  • מספק נקודת מבט חדשה על העולם. שכיבה על הבטן, מאפשרת לתינוק להתבונן ולחקור את סביבתו בצורה שונה ממה שהוא עושה כשהוא שוכב על הגב. השכבת תינוק על הבטן דורשת ממנו להרים את ראשו כדי להסתכל סביב. זה לא רק עוזר לחזק את שרירי הגב והצוואר, אלא גם נותן לו נקודת מבט חדשה על העולם.

  • מסייע בהקלה על טורטיקוליס ובמניעת תסמונת הראש השטוח. השכבת תינוק על הבטן יכולה לסייע לתינוקות עם טורטיקוליס - כאשר התינוק מפנה את ראשו לכיוון אחד בלבד, מצב שעלול להוביל לשרירים תפוסים בצוואר. אם אתם מחליטים להשכיב את התינוק על הבטן בשילוב תרגילים שקיבלתם מהרופא/ה, תוכלו לעזור בשחרור שרירי הצוואר ההדוקים. בילוי על הבטן בזמן ערות, יכול גם לסייע במניעת תסמונת הראש השטוח - יצירת אזורים שטוחים שמתפתחים בחלק האחורי של ראש התינוק.

  • חשיפה למרקמים חדשים. השכבת תינוק על הבטן יכולה לחשוף את התינוק למרקמים שונים, בזכות העובדה שחלקים מסוימים בעור גופו, באים במגע עם המשטח עליו הוא נמצא.

מוזמנים ללמוד על אבני הדרך ההתפתחותיות של התינוק במדריך המלא שלנו: התפתחות תינוקות לפי חודשים.

מתי שמים תינוק על הבטן?

רבים שואלים מאיזה גיל שמים תינוק על הבטן. התשובה היא שאתם יכולים להתחיל להשכיב את התינוק על הבטן כבר בתחילת הדרך, כשאתם עדיין בבית החולים או מהרגע שאתם חוזרים הביתה. בעקרון, מומלץ להתחיל מוקדם ככל האפשר, כדי שהתינוק יוכל להתרגל לתנוחה זו. למי שדואג חשוב לזכור, כי גם כשהתינוק שוכב על בטנו, גדם חבל הטבור אמור להיות בסדר גמור. כדי להתחיל בשלב מוקדם, הניחו את התינוק על החזה או על הבטן שלכם, בזמן שאתם יושבים בנוחות על הכיסא, על המיטה או על הריצפה. נצלו את הזמן כדי להתרכז בתינוק, ליצור אתו קשר עין, לדבר אליו ולעשות לו פרצופים מצחיקים. זו דרך נהדרת להתחבר לתינוק או לתינוקת שלכם!

באיזו תדירות ומתי להשכיב תינוק על הבטן?

מומלץ לעשות זאת כפעמיים - שלוש ביום. כאשר התינוק מתחיל להתרגל לפעילות זו, אפשר גם לאפשר לו לשכב על הבטן בתדירות גבוהה ובמשך זמן רב יותר.

השכבת תינוק על הבטן - איך אפשר להפוך אותה לזמן פעילות ומשחק?

לפניכם כמה דרכים איך לעשות את זה נכון וליהנות מהפעילות המשותפת:

1. הציבו לו מטרה. הניחו צעצוע מועדף רחוק מהישג ידו של התינוק ועודדו אותו להגיע אליו. במקום שימוש בצעצוע, תוכלו גם לשבת נמוך ובמרחק מה מהתינוק, במטרה לעודד אותו להרים את ראשו מעלה, ולנסות להגיע לכיוון הפנים שלכם.

2. פזרו צעצועים במרחב. הציבו צעצועים במקומות שונים סביב תינוקכם. זה יעודד אותו לשאוף להגיע לכיוונים שונים, פעולה שיכולה לסייע בפיתוח השרירים כשיגיע הרגע להתהפך, לזוז ובסופו של דבר גם לזחול.

3. השתמשו בגופכם. כשאתם משכיבים את התינוק על הבטן, במקום להניח אותו על משטח, תוכלו להניחו על הברכיים שלכם או על החזה. הדבר מומלץ במיוחד לתינוקות עד גיל 3 חודשים.

  • בזמן שהתינוק מונח על הברכיים שלכם, הרימו והורידו את הרגליים בו זמנית; ואז, שנו תנוחה והעבירו אותו מצד לצד.

  • במידה והתינוק שוכב על הבטן שלו ועל החזה שלכם, הוא ינסה להרים את ראשו ואת זרועותיו כדי להביט בכם. המשיכו לדבר אתו ולעודד אותו להמשיך ולהרים את ראשו.

4. שחקו גם עם האחים. אם יש לך בבית ילדים נוספים, בקשו מאחיו או אחותו של התינוק לדבר אליו ולשחק אתו בזמן שהוא שוכב על הבטן. זה יכול להפוך לזמן איכות משפחתי נהדר. כאמור, השכבת תינוק על הבטן היא הזדמנות נהדרת לשחק עם התינוק, ויכולה גם לעזור לו בכל הקשור להתפתחות וחקר העולם.

בסופו של דבר, התינוק שלכם יצליח לבצע את הפעילות, והוא עשוי אפילו ליהנות ממנה. עם זאת, במידה שאתם חוששים שהתינוק באמת לא נהנה משכיבה על הבטן, התייעצו עם הרופא/ה שלכם.

השכבת התינוק על בטנו יכולה להפוך לפעילות מהנה גם לכם וגם לתינוק. למעשה, זו הזדמנות נהדרת לבילוי זמן איכות משותף ולהעמקת הקשר. זה גם הזדמנות נפלאה לעזור לו לפתח את השליטה בשרירים, כבסיס לאבני התפתחות נוספות שאמורות להגיע במהלך הדרך, כדוגמת: ישיבה, זחילה ובסופו של דבר גם הליכה . ככלל, תרגול יומי של שכיבה על הבטן, יכול לעזור באופן משמעותי להתפתחות התינוק.