יש לא מעט תופעות בהריון המלוות תקופה כל כך מרגשת, בה חלים שינויים לא מעטים, בגוף ובנפש. אחת מתופעות הלוואי הללו היא גרד בפות בהריון. נשאלת השאלה, האם מדובר רק בתופעה לא נעימה שחולפת, או במצב שיכול לסכן אותך ו/או את העובר? המדריך המלא לזיהוי, מניעה וטיפול בפטריה בנרתיק בהריון.

מהי פטריה בנרתיק בהריון?

פטרת בנרתיק היא תופעה נפוצה, במיוחד בהריון. למה זה קורה? כי במהלך  תקופה זו, עולה רמת האסטרוגן בגוף, דבר שעלול להשפיע על מאזן ה- pH באזור הנרתיק. ירידת רמת ה - PH בנרתיק יוצרת סביבה חומצית, מצב שמעודד פטרת. ברוב המקרים (כ-80%) פטרת בנרתיק נגרמת על ידי פטריה בשם קנדידה אלביקינס. במקרים אחרים, התופעה נגרמת על ידי סוגים אחרים של קנדידה. פטריה בהריון, לא פוגעת בך או בעובר

האם זה כואב?

כאשר מדובר בפטריה בנרתיק בהריון, הגרד יכול לגרום לכאב, לעיתים עד כדי גרד בלתי נסבל, אשר עלול להעיר אותך משינה במהלך הלילה.

האם זה מסוכן לך או לעובר שלך?

לא נמצא קשר בין פטריה בנרתיק בהריון לסיבוכים בהריון עצמו, ללידה מוקדמת או לפגיעה בעובר. מסיבה זו, מקובל לטפל רק אם זה גורם לסימפטומים מטרידים, כדוגמת גרד בפות בהריון, פצעים בפות, צריבה בנרתיק או אדמומיות.

מהם הגורמים לפטריה בנרתיק בהריון?

פטריה בפות בהריון או בכלל, יכולה להיגרם כתוצאה מאחד או יותר מהמצבים הבאים:

איך מאבחנים?

ברוב המקרים ניתן לאבחן פטריה בנרתיק בהריון, על ידי בדיקת רופא לסוג ההפרשה מהנרתיק והגרד. בנוסף, ניתן לבצע משטח ולשלוח למעבדה לזיהוי קנדידה. דרך נוספת לאתר זנים שונים של קנדידה (פטריות בהריון), היא בדיקת דם ייעודית, המאפשרת אבחון נוגדני IgG בדם.

מדוע פטריות בהריון כל כך נפוצות?

פטריה בנרתיק/ קנדידה, נמצאת במעי ובמקומות נוספים בגוף האדם באופן טבעי, במיוחד באזורים לחים או חמים. מערכת החיסון והחיידקים שנמצאים במערכת העיכול, אמורים למנוע את התפשטותה, דבר שמונע מרוב האוכלוסייה לדעת שהם נושאים את הפטרת.

ישנם מצבים שעלולים לגרום להרס של החיידקים הנמצאים במערכת העיכול, כדוגמת צריכת אנטיביוטיקה לתקופה ממושכת. הדבר עלול לפגוע ברמת ה-PH באזור מסוים ועקב כך, להתפתחותה של הפטרת. כך גם לגבי גורמים שעלולים להחליש את תפקודה של מערכת החיסון כדוגמת לחץ, מתח וחרדה, תזונה עשירה בפחמימות, זיהום ורעלנים הנמצאים בסביבה החיצונית ועוד.

לא קיים הבדל בין פטריה בנרתיק בהריון לסוגים אחרים של קנדידה, מעבר לעובדה שמצב של פטריה בפות/בנרתיק שכיחה יותר בהריון. המחלה עצמה, הסימפטומים והטיפול זהים.

מתי לפנות לרופא/ה?

כאשר יש חשד לפטריה בנרתיק בהריון, חשוב לפנות לרופא/ה כדי לאבחן את המצב ולקבל טיפול בהתאם. כך גם אם את סובלת מהתסמינים הבאים:

  • גרוד, אדמומיות או נפיחות בפות, באזור שמחוץ לנרתיק

  • צריבה במהלך הטלת שתן

  • שריפה מקומית אחרי קיום יחסים

  • הפרשות בהריון - במיוחד לבנות, ירקרקות או צהבהבות, ודמויות גבינת קוטג'

איך מטפלים בגרד בפות בהריון?

ניתן כיום להשתמש בתרופות אנטי - פטרייתיות לשימוש כמשחה או כנרות לנרתיק, ללא מרשם. במידה והסימפטומים של פטרת מופיעים במהלך ההריון, ניתן להשתמש בתרופות אלו ללא חשש.  זכרי כי תמיד כדאי להתייעץ עם הרופא/ה, כאשר את מחליטה להשתמש בתרופה, משחה או כל תכשיר דומה, במהלך ההריון. הטיפול ואיתו ההקלה, אמורים להגיע תוך יומיים - שלושה.

האם אפשר למנוע פטריה בנרתיק בהריון?

כדי למנוע התפתחותה של פטרת בנרתיק בהריון (וגם באופן כללי) ולשמירה על בריאות הנרתיק, יש להקפיד על מספר כללים:

  • ייבשי את אזור איבר המין היטב לאחר הרחצה באמבט או בבריכה.

  • הימנעי משימוש במשחות או קרמים, שעלולים ליצור גירויי באזור אברי המין. כך גם לגבי שימוש באביזרי היגיינה, כדוגמת סבונים או תרסיסים המיועדים לשטיפת האזורים האינטימיים, ואפילו נייר טואלט מבושם.

  • הקפידי ללבוש תחתונים וגרביונים העשויים מכותנה בלבד, במטרה לשמור על אזור הנרתיק יבש ולאפשר לו 'לנשום'.

  • נגבי תמיד מהחלק הקדמי לאחורי, לאחר עשיית צרכים.

  • הגבילי את צריכת הפחמימות, שעלולה לקדם צמיחת פטריה בהריון.

  • נוחי כמה שניתן, כדי לעזור לגופך להילחם בזיהום.

  • שאלי את הרופא/ה שלך, האם ניתן לצרוך פרוביוטיקה בהריון מסוג אצידופולוס וביפידוס.

עצות אילו טובות גם במצבים אחרים שלא כוללים פטריות בהריון.

תשובות לשאלות נפוצות בקצרה

שאלה: מדוע פטריה בנרתיק בהריון שכיחה כל כך?

תשובה: פטריות בהריון שכיחות בתקופה זו, כתוצאה מעליית רמת האסטרוגן בגוף, דבר שעלול להשפיע על מאזן ה- pH באזור הנרתיק. כך נוצרת סביבה חומצית, מצב שמעודד פטריה בפות.

שאלה: מהם התסמינים של פטריה?

תשובה: ישנם מקרים בהם כלל לא תרגישי שאת סובלת מפטריה בנרתיק בהריון. במצבים אחרים, את עלולה להרגיש שמגרד בפות ולסבול מנפיחות או צריבה בפות, פצע בנרתיק וכדומה.

שאלה: מה אפשר לעשות עם גרד בפות בתקופה זו?

תשובה: אם את סובלת מפטריה בהריון וגירוד בנרתיק, התייעצי עם הרופא/ה שלך לגבי משחה נגד פטריות, כך גם לגבי צריכת פרוביוטיקה בהריון מסוג אצידופולוס וביפידוס.

פטרת בנרתיק בהריון היא מצב לא נעים. עם זאת, ברוב המקרים לא אמור לסכן אותך או את העובר. לעיתים הדבר יכול להעיד גם על דלקת בשתן בהריון. במידה ואת חושדת כי יש לך דלקת בפות או פטריה באיבר הנשי, חשוב שתפני לרופא/ה שלך, שינסו לאבחן את מצבך ואף לבצע בדיקת קנדידה.

כחלק בלתי נפרד מהמעקב שלך אחר ההריון, את מוזמנת להיכנס לפירוט שבועות ההריון – שבוע אחר שבוע, כדי לרשום לעצמך תזכורת לגבי מועדי הבדיקות, מבלי לוותר על מעקב רפואי כמובן. במידה ואינך בטוחה לגבי תאריך הלידה המשוער, היכנסי למחשבון תאריך הלידה שלנו.

ד"ר ישראל הנדלר הוא סגן מנהל המערך המיילדותי שיבא, מומחה למיילדות הריון בסיכון ואולטראסאונד מיילדותי.

האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת הנשים או המשפחה שלכם. יש להתייעץ תמיד עם אנשי מקצוע בתחום הרפואה לצורך אבחון וטיפול מלא.