מאת ד"ר ישראל הנדלר

הידעת שגודל העובר, יכול לשפוך אור על המשך ההריון על פי שבועות הריון, וגם על מועד הלידה הצפוי? במידה וישנו עיכוב התפתחותי או שהעובר גדול מדי, הדבר יכול להעיד על מצבו של הקטנטן וגם על מה שאת עוברת. חשוב שתכירי את בדיקת הערכת משקל, תלמדי על חשיבותה להמשך מהלך הריון תקין, ותדעי כמה היא פשוטה וגם כלולה בסל הבריאות.

הערכת משקל – מה זה אומר ולמה הבדיקה כל כך חשובה?

הערכת משקל העובר הינה הדרך להעריך את התפתחות העובר ברחם תוצאות הבדיקה יכולות להשפיע על מהלך ההריון, ועל קביעת מועד הלידה. בדיקת הערכת משקל הנה בדיקה שגרתית, שעוזרת להעריך את משקלו של העובר, התאמתו לגיל ההריון ולזהות אברים שאינם מתפתחים כראוי על פי גודלם היחסי. מטרת הבדיקה היא לוודא שהעובר מתפתח בצורה תקינה, ושישנה כמות מספקת של מי שפיר. בנוסף, יכולה בדיקת הערכת משקל לאבחן:

מה כוללת בדיקת הערכת משקל וכיצד היא מתבצעת?

במהלך הערכת משקל, נערכות מדידות שונות של העובר, אותן משווים לתרשים גדילה ולחישוב גיל הריון.

מדדי העובר הנמדדים כוללים:

  • משקל בהריון - אומדן משקל העובר, על פיו נקבע האם הוא בגודל ממוצע, גדול או קטן יחסית על פי חישוב גיל הריון

  • כמות מי השפיר - רמה תקינה, ריבוי או מיעוט מי שפיר

  • מיקומה של השלייה - שליה קדמית, אחורית או שליית פתח

  • מצג העובר - ראש או עכוז

חשוב לציין כי מדובר בהערכה בלבד וכי בכל בדיקה, עלולה להיות סטיית תקן של 10%-20%. בדיקת הערכת משקל מבוצעת באמצעות מכשיר אולטרסאונד, שעוזר לבדוק גם את אבריו של העובר, כולל: היקף ראש ובטן, גודל הגולגולת, אורך עצם הירך וגם חישוב משקל תקין. המדדים הללו עוזרים להעריך את קצב הגדילה של העובר, ואת מצבו על פי חישוב גיל הריון.

הערכת משקל - האם זה כואב?

הבדיקה אינה פולשנית או מסוכנת לך או לעובר, וגם לא כואבת כלל. ההכנה לבדיקה כוללת קביעת תור אצל הרופא/ה והגעה עם: טופס 17 והפנייה מהרופא/ה, הכוללת מידע על ההריון כולל חישוב גיל הריון.

מועד ביצוע בדיקת הערכת משקל

בטרימסטר השלישי להריון, בין שבועות 30-34, כחלק בלתי נפרד מביצוע מעקב הריון. מומלץ לבדוק האם הערכת משקל, מתקיימת כחלק מהמעקב השגרתי של ההריון בכל ביקור או  מבוצעת כבדיקה נפרדת.

כמה זה עולה?

על פי הנחיות משרד הבריאות, בדיקת הערכת המשקל כלולה בסל הבריאות, בנוכחות התוויה רפואית ובהמלצת רופא/ה.

הכנות לקראת הבדיקה

מדובר בבדיקת אולטראסאונד פשוטה ביותר, אותה ניתן לעשות במרפאה פרטית, או במרכזי קופת החולים אליה אתם שייכים. אין צורך לצום לפני הבדיקה או להתכונן לקראתה. במידה והערכת המשקל מתבצעת בקופת החולים, או באחד המרכזים השייכים לה, חשוב להצטייד בהפניה מהרופא/ה. זכרו לקבוע תור מבעוד מועד. במידה ומדובר בהריון מרובה עוברים, יש לקבוע תורים ברצף, בהתאם למספר העוברים.

הערכת משקל ומשמעות התוצאות על פי 'עקומת דולברג'

'עקומות דולברג' לגדילה תוך רחמית של עוברים במדינת ישראל, הנה עקומת גדילה בה נמדד גודלו של העובר, ביחס לעוברים אחרים באוכלוסייה באותו שבוע ההריון. כאשר משקלו של העובר מתאים לאחוזון הגדילה שלו, על פי חישוב גיל הריון, אזי נחשבת הערכת המשקל תקינה (בניגוד למצב של עיכוב בגדילת העובר או למצב בו הוא גדול מדי). אחוזון גדילה תקין יכול להיות בין אחוזון 10 (כלומר 90% מהעוברים באותו שבוע ההריון יהיו גדולים מהעובר שלך), לבין אחוזון 90 (כלומר 10 אחוז מהעוברים יהיו גדולים מהעובר שלך בשבוע הריון זה). גם אחוזון 10 וגם אחוזון 90 יכולים להיות תקינים. כל עובר מסגל לעצמו עקומת צמיחה משלו, דבר שיכול להסביר מצב בו עובר שהיה באחוזון 70 עובר פתאום לאחוזון 20. תופעה זו נקראת שבירת אחוזונים, ודורשת ברור מעמיק יותר.

אחוזון הגדילה/ אחוזון משקל עובר הנו מדד שנקבע על סמך מדידה של עוברים במהלך השנים. הגרפים שנקבעו על פי מדידות אלו, משמשים את הצוות הרפואי להערכת משקל העובר.

האטה בצמיחת העובר על פי חישוב גיל הריון (SGA) -

בדרך כלל עוברים, המוערכים כקטנים על פי עקומת דולברג, במהלך הערכת משקל ועל פי חישוב גיל הריון, יצאו לאוויר העולם בריאים. ייתכן ותחשפי לביטויים: האטה בגדילת העובר (FGR) או עיכוב/האטה בגדילה התוך רחמית (IUGR). מונחים אלו משמשים לתיאור עובר שאינו גדל כראוי לפני הלידה, מצב שהופך לוודאי רק אחרי שתי בדיקות אולטרסאונד או יותר. סימנים אחרים שעלולים להצביע על מצבים אלו הנם שינויים בזרימת דם בעורק הטבורי ובכמות מי השפיר ברחם.

הגורמים שעלולים להוביל לצמיחה איטית של העובר יכולים להיות:

  • שליה שאינה מספקת תזונה הולמת לעובר המתפתח

  • פגמים בעובר

  • הריון מרובה עוברים

  • תזונה לקויה של האם, שעוברת ישירות לעובר

  • עישון

  • צריכת אלכוהול

  • שימוש בתרופות אסורות

  • מצבים רפואיים שעלולים להשפיע על האם כגון: רעלת הריון, לחץ דם גבוה וסכרת

  • מחלות זיהומיות שעלולות לפגוע בעובר

  • מבנה גוף קטן של האב או האם, יכול להתבטא גם בעובר קטן ובריא

במידה ויש חשד שהעובר קטן, בעקבות בדיקת הערכת משקל ועל פי חישוב גיל הריון וגם 'עקומת דולברג', ייתכן שתתבקשי לבצע מעקב שוטף, כולל ניטור קצב הלב של העובר, ייעוץ גנטי ובדיקות לזיהוי זיהום תוך רחמי. במידה ואת נמצאת לפני שבוע 37 להריון, ייתכן שהצוות הרפואי יחליט לאשפז אותך, לבצע מעקב תכוף אחר רמת החמצון של העובר, ובמקרים קיצוניים גם לילד אותו מוקדם יותר. מדובר במצבים בהם הרחם עלול להפוך לסביבה עוינת לעובר.  במידה וישנו סיכוי ללידה טרם המועד, ייתכן כי תקבלי סטרואידים להאצת הבשלת ריאות העובר ו/או מגנזיום, בכדי להגן על מוחו לאחר הלידה. כל זאת  כדי להפחית סיבוכים לפגות.

עובר הנראה גדול מדי על פי חישוב גיל הריון (LGA)

רוב העוברים שנראים גדולים על פי בדיקת האולטרסאונד, חישוב גיל הריון וגם 'עקומת דולברג', נולדים בריאים. במקרים מסוימים מצב בו העובר גדול מכפי שהוא צריך להיות על פי חישוב גיל הריון, יכול להוביל ללידת מלקחיים או ואקום, ניתוח קיסרי, לקרע באזור החיץ, לשיתוק או לשברים בגפיים.

הגורמים שעלולים להוביל לצמיחה מהירה מדי של העובר יכולים להיות:

  • סכרת הריון - תינוקות מסוימים גדולים יותר מאשר אמורים להיות, כתוצאה מסכרת הריון, במיוחד אם לא ניתן לשלוט ברמות הגלוקוז בדם. תינוקות אלו, נמצאים בסיכון מוגבר לסבול מטראומה בלידה, כולל דיסוטציה של הכתפיים, מצב בו ראשו של התינוק יוצא במהלך הלידה והכתפיים תקועות בתעלת הלידה. תינוקות שמשקלם מוערך כגדול מדי כתוצאה מסכרת הריון, נמצאים גם בסיכון לסבול מהיפוגליקמיה - רמות נמוכות של סוכר בדם לאחר הלידה.

  • עלייה מוגזמת במשקל האם במהלך ההריון או השמנה אימהית טרם ההריון

  • תסמונת גנטית

בנוסף להכרות עם בדיקת הערכת משקל ועם 'עקומת דולברג', חשוב שתדעי כיצד לבצע חישוב גיל הריון על פי דף מחשבון הריון שהכנו עבורך, וגם להכיר מה עובר עליך ועל העובר בכל שבוע בלחיצה>> דף שבועות הריון.

את מוזמנת גם להירשם לאתר ולקבל מדי שבוע מידע על התפתחות תינוקך ברחם וטיפים מעולים עבורך.

ד"ר ישראל הנדלר הוא סגן מנהל המערך המיילדותי שיבא, מומחה למיילדות הריון בסיכון ואולטראסאונד מיילדותי