השעות הראשונות והימים הראשונים לאחר הלידה יכולים להיות זמן קסום, כאשר סוף-סוף אתם זוכים לאחוז בתינוקכם החדש ולהביט בפניו, אחרי חודשי ציפייה כה רבים.

לא כל רגע הוא מושלם שכזה. יש היבטים בהורות שהם קצת פחות זכים, ועבור רוב האנשים קקי בהחלט יושב בקטגוריה הזאת. ועדיין, אפילו הרגעים המלכלכים קצת הם חלק חשוב מהרפתקת ההורות, שממתינה לכם.

הצואה שהתינוק יפריש ביציאות הראשונות לאחר לידתו או כבר בתוך הרחם, נקראת מקוניום. המשיכו לקרוא כדי לגלות מהו מקוניום, מאין הוא מגיע, איך לטפל בו ומדוע חשוב להיות מודעים, גם למצב של מים מקוניאליים.

מה זה מקוניום?

מקוניום הוא הצואה הראשונה של תינוקך. מקוניום הוא חומר דביק בגוון שחור-ירקרק, כמעט חסר ריח, שיוצא בתנועות המעיים הראשונות של התינוק, לרוב במהלך 24 השעות הראשונות לאחר הלידה. הוא נראה ומריח שונה מן הקקי הרגיל, שיימצא בחיתולים של הקטנטן שלכם בהמשך הדרך.

ממה מורכב מקוניום?

אפשר לתהות מדוע יילודים בכלל צריכים לעשות צרכים בשלב הזה, כי הרי הם עוד לא ממש אכלו ארוחה. ובכן, בשלב מוקדם מאוד, כבר בשבוע ה-13 להריונך, הקטנטן התחיל ללגום ממי השפיר שעוטפים אותו ברחם.

התרגול של תנועות הבליעה הללו עוזר למערכת העיכול שלו להתפתח, כהכנה לחיים מחוץ לרחם.

הרבה מאוד מהנוזלים הללו יצאו בשתן, אך חלקם - יחד עם תאי עור, שערות פלומה (לאנוגו) שהשיל התינוק וחלקיקים שונים שצפים במי השפיר - נותרים במעיים של התינוק.

כל המרכיבים האלה, מצטברים במעיו של התינוק והופכים לחומר דביק שדומה לזפת - הוא מקוניום, שעוד מעט יכבד בנוכחותו את החיתול הראשון של התינוק.

איך מטפלים במקוניום?

ההפרשה הראשונה של התינוק מגיעה מיד לאחר לידתו, בדרך כלל בתוך 24 השעות הראשונות. זה יכול לקרות עוד לפני שהתינוק הולבש בחיתול הראשון שלו. לפי העיתוי של אותה תנועת מעיים ראשונה, יכול להיות שנכונה לכם הפתעה קטנה!

מגבונים עדינים לתינוק יכולים לעזור לכם לנקות את התינוק. אחרי שווידאתם שהוא לובש חיתול נוח וסופג, כולם מסודרים.

מקוניום נוטה להידבק לדברים, אז גם אם נזהרים מאוד, יכול להיות שהוא ילכלך את הבגדים שלכם או את האוברול הראשון שלו, במיוחד אם עדיין לא למדתם איך לחתל.

גם אם זה לא יקרה עדיין, החוויה של "פצצת הקקי" הראשונה היא טקס מעבר להורים טריים רבים.

כדי להימנע מדליפות, חשוב לוודא שהחיתולים של הקטנטן צמודים לגופו בצורה נוחה. אם אתם לא בטוחים מהי המידה הטובה ביותר לתינוק, תוכלו לבדוק את הנושא, וגם ללמוד כיצד להלביש את החיתול נכון במאמר שלנו בנושא 'איך לבחור מידת חיתול לתינוק?'.

רגע אחרי המקוניום - מתי יתחילו היציאות הקבועות של תינוקכם?

לעתים לוקח כמה ימים עד שכל המקוניום יוצא ממערכת העיכול של התינוק. אפשר לדעת מתי זה קורה, כי צואת התינוק תהפוך משחורה כמעט לירוקה-צהבהבה.

אם את אמא מניקה, הצואה הרגילה של התינוק תהיה במרקם ובצבע של חרדל בהיר. אם התינוק ניזון מתמ"ל, הצואה הרגילה תהיה בגוון כהה יותר של צהוב או בצבע בז'-חאקי.

מתי לפנות לרופא/ה?

מקוניום לא גורם שום נזק, גם אם לפעמים הוא קצת מלכלך. במקרים נדירים מקוניום יכול לגרום לסיבוכים, ולכן כדאי להיות מודעים ליתר ביטחון. הנה כמה דוגמאות למקרים שבהם צריך להתקשר לרופא/ת הילדים:

  • אם תינוקכם לא רוקן את מעיו ב-24 השעות שלאחר לידתו, רוב הסיכויים שהסיבה היא פקק מקוניום, שהוא מעט קקי שנתקע. חשוב לשלול סיבוכים נדירים מאוד הידועים כחסימה מקונית (meconium ileus), שעלולה להתרחש כאשר המקוניום סמיך מדי ולכן לא יוצא. הדבר יכול להעיד על בעיה רצינית יותר.

  • אם ראיתם סימנים של צבע אדום בצואה, ייתכן שהתינוק בלע מעט דם במהלך הלידה, או שהפטמות שלך אמא, דיממו בזמן שהנקת. בכל מקרה חשוב לבדוק זאת עם הצוות הרפואי, רק ליתר ביטחון.

  • אם הבחנתם שצואת התינוק בצבע לבן או דומה לצבע של חימר, חשוב לדבר עם הרופא/ה שלכם מיד, כדי שהם יוכלו לחקור את הסיבה ולשלול מצבים נדירים, שמצריכים טיפול דחוף.

מה זה מים מקוניאליים?

תנועת המעיים הראשונה של יילודים, מתחילה לעיתים במהלך הלידה עצמה או במהלך השבועות האחרונים להריון. זה אומר שחלק מהמקוניום מגיע למי השפיר, תופעה הידועה בשם מים מקוניאליים.

צבעם של מי השפיר בדרך כלל שקוף. כאשר העובר מפריש מקוניום למי השפיר המים יהיו מקוניאליים וצבעם חום-ירוק. הגוון של המים יכולים לנוע מצבע ירקרק בהיר כלומר מקוניום דליל, ועד לגוון ירוק כהה וסמיכים - מקוניום סמיך.  ירידת מים מקוניאלים בלידה או בזמן ירידת מים, יכולה להעיד על מצוקה עוברית. ככל שהמקוניום סמיך יותר, כך הסיכון לבעיה אצל העובר גדל.

במקרים נדירים תינוקכם עלול לשאוף מים מקוניאליים וכך מקוניום חודר לריאותיו. מצב זה יכול להוביל לסיבוך, בעיקר כאשר המקוניום סמיך, שעלול להיות חמור ונקרא: תסמונת שאיפת מקוניום (Meconium Aspiration Syndrome – MAS).

הצוות הרפואי יחפש סימנים למצב של ירידת מים מקוניאלים,  וידע בדיוק מה לעשות כדי לוודא שתינוקכם יקבל טיפול מהיר ואפקטיבי, ולמנוע או למזער השפעות ארוכות טווח.

רוב המקרים של תסמונת שאיפת מקוניום/ירידת מים מקוניאלים אינם חמורים, ואם זה קורה לקטנטן שלכם, אפשר להיות רגועים שתינוקכם שרק נולד, נמצא בידיים טובות.

תשובות לשאלות נפוצות בקצרה

שאלה: מה גורם להיווצרות מקוניום?

תשובה: מקוניום מצטבר במעיים של התינוק כשהוא בולע ממי השפיר בתוך הרחם, כפי שהוסבר במאמר.

שאלה: מה קורה אם התינוק בולע מקוניום?

תשובה: כפי שנכתב, בליעת מקוניום ברחם או במהלך הלידה לרוב אינה מזיקה, אך אם התינוק שואף מים מקוניאליים סמיכים - מי שפיר המכילים מקוניום - גובר הסיכון בו מקוניום יחדור לריאותיו. מצב זה נקרא תסמונת שאיפת מקוניום והוא יכול להיות חמור.

שאלה: כמה זמן לוקח עד שהתינוק מפריש מקוניום?

תשובה: בדרך כלל ב 24 שעות הראשונות לחיים. לעתים לוקח כמה ימים עד שכל המקוניום יוצא ממערכת העיכול של התינוק. יודעים כשזה קורה, מפני שההפרשה שנראית בחיתול נעשית בהירה יותר בצבעה.

לפני ההריון, ודאי לא חשבתם שיום אחד דבר כמו קקי ישמח אתכם כל כך. אך כעת שמקוניום מרפד את החיתולים הראשונים של תינוקכם, זהו סימן מרגיע שמערכת העיכול שלו מכינה את עצמה להמשך. אתם תנצרו בליבכם את כל אותם דברים שקורים לראשונה, אפילו הדביקים שבהם!

כשאתם מתכוננים לקראת הלידה הצפויה, חשוב שתתעסקו בנושאים נוספים ומעניינים לא פחות מנושא של מקוניום או ירידת מים מיקוניאליים. קודם כל, חשוב שתדעו או תזכרו בתאריך הלידה המשוער שלכם. נשמח לעזור עם מחשבון הלידה שלנו. במידה ואתם מתלבטים לגבי שמות לתינוק, לתינוקת או לתאומים, היכנסו למחולל השמות שלנו עם מאגר שמות לבנים ובנות וקבלו רעיונות

ד"ר ישראל הנדלר הוא סגן מנהל המערך המיילדותי שיבא, מומחה למיילדות הריון בסיכון ואולטראסאונד מיילדותי.

האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת המשפחה שלכם. יש לבדוק את ההמלצות והרלוונטיות שלהן לבריאות והתפתחות ילדכם.