כהורים לרך הנולד, תרצו בוודאי לדעת על טיפול בגדם חבל הטבור, כולל ניקיון והשמירה עליו, עד שהוא נופל. המשיכו לקרוא כדי לדעת מה המשמעות של הפרשות מהטבור (עם דגש על הפרשות צהובות מהטבור), של טבור אדום ומגרד או טבור בולט, איך מזהים סימנים לזיהום וגם להבין מתי חשוב להתקשר לרופא/ה שלכם. כל מה שרציתם לדבר על גדם הטבור של התינוק, ועוד.

מהו גדם חבל הטבור, ומתי הוא אמור ליפול?

תפקידו של חבל הטבור של התינוק הוא העברת חומרים מזינים וחמצן לתינוק ברחם. זמן קצר לאחר שהתינוק נולד, מבצעים חיתוך של חבל הטבור. אל דאגה, התינוק לא מרגיש את זה, מכיוון שבחבל הטבור אין עצבים. הגדם שנותר מוצמד בקליפס, שנשמר בין 24-48 שעות ומוסר לאחר שהגדם מתייבש ואינו מדמם. אחרי הוצאת הקליפס, מה שיישאר על בטנו של התינוק הוא גדם קטן. כאשר הגדם מתייבש, מתכווץ ומתקשה, הוא הופך מצבע צהוב לגוון שחור חום.

גדם הטבור נופל בדרך כלל תוך מספר שבועות מלידת התינוק. במידה והוא לא נשר עד גיל חודש, יש לפנות לרופא/ה שלכם.

במקרים מסוימים, ייתכן שיש סיבה נסתרת לכך שהוא לא נופל, כמו זיהום או הפרעה במערכת החיסונית, דבר שייבדק על ידי הרופא/ה.

לאחר נפילת גדם הטבור של תינוק, חשוב לרפא את העור שמתחת, שלפעמים עשוי להיות מעט פתוח, ונוזלים אף עלולים לחלחל החוצה. המשיכו לשמור על הטבור של התינוק יבש ונקי. בקרוב הוא אמור להחלים לחלוטין. במידה והטבור לא מחלים בתוך שבועיים, חשוב לפנות לרופא/ה שלכם.

כיצד לטפל ולנקות את גדם הטבור?

נקודת המפתח בטיפול בתינוק היא שמירה על אזור הגדם נקי ויבש. מומלץ לנקות את הגדם של התינוק, כשאתם מחליפים חיתול או במהלך הרחצה.

להלן מספר טיפים לטיפול בגדם חבל הטבור:

  • שמרו עליו נקי ויבש. ישנם מומחים הממליצים על הימנעות משימוש במים או במשחות, במטרה לאפשר לאוויר נקי להגיע לגדם הטבור. אחרים ממליצים לנקות את האזור עם אלכוהול. במידה ואינכם בטוחים מה לעשות, התייעצו עם הרופא/ה שלכם כדי לקבל תשובה מקצועית.

  • נסו למנוע חיכוך של גדם חבל הטבור. קפלו את החלק העליון של החיתול כדי למנוע מהשתן של התינוק להגיע לגדם, וכדי שהמגע עם החיתול עצמו לא יגרום לגירוי. חיתולי פמפרס פרימיום כוללים גם חיתול מיוחד עם פתח ידידותי לטבור - פתח קדמי ייחודי שמסייע בהגנה על הבטן העדינה של התינוק (זמין במידות 1 ו- 2 ).

  • בדקו מדי פעם האם ישנם סימנים לזיהום. נוזל צלול שניגר מהגדם, כמה טיפות דם או הופעת גלדים, יכולים להעיד על מצב תקין. אבל, אם אינכם בטוחים או שאתם מבחינים בסימנים אחרים באזור או על גדם הטבור עצמו, או אם לתינוק יש חום, יחשוב ליידע באופן מיידי את הרופא/ה שלכם.

  • אל תנסו להוציא את הגדם. תנו לו ליפול מעצמו ואל תמשכו אותו, גם אם הוא תלוי על הטבור. בבוא העת הוא ייפול.

  • שימו לב לדימום. במידה ומופיעות כמה טיפות דם כאשר הגדם נופל, זה בדרך כלל תקין. אם מדובר על דימום כבד יותר או שקיים חשש, פנו לרופא/ה שלכם.

  • אל תדביקו או כסו את אזור גדם הטבור. יש הטוענים כי כיסוי אזור הטבור עם מטבע תעזור לשנות את צורתו. זה לא נכון ואף עלול לגרום נזק. פנו לרופא/ה שלכם אם אתם מודאגים מצורת הטבור, או אם אתם חושדים כי התינוק סובל מבקע טבורי.

מקלחת לתינוק וטיפול בגדם הטבור

עד שהגדם נושר והטבור נרפא, עדיף לרחוץ את התינוק עם ספוג בלבד, כדי להימנע מלהשרות את הגדם במים. גם אם מדובר במקלחת ראשונה לתינוק. ככלל, אינכם צריכים לרחוץ את התינוק שלכם מדי יום; פעמיים או שלוש בשבוע בדרך כלל יספיקו.

יתכן ותרצו להשתמש בספוג, גם במהלך הרחצה באמבט, כדי לנקות בעדינות גם את גדם חבל הטבור.

מקלחת לתינוק - כדי לעשות את זה נכון וטוב. הכינו את הציוד הבא, מבעוד מועד:

  • קערת מים חמימים

  • מטלית

  • סבון לתינוק

  • צמר גפן רטוב או כדורי צמר גפן

  • מגבות

  • חיתול חדש

  • בגדים

הניחו את תינוקכם על משטח ישר ומרופד, בדומה למשטח העליון של שידת ההחתלה, או על הרצפה על גבי מגבת רכה. שימו לב שכל הציוד שלכם נמצא בהישג יד. לעולם אל תשאירו את התינוק ללא השגחה במהלך הרחצה באמבט, גם כשמדובר בשימוש בספוג בלבד; אם הוא נמצא על משטח מוגבה, כמו למשל שידת ההחתלה או מיטת ההורים, הניחו את ידכם על בטנו, למניעת נפילה.

שמרו על הקטנטן שלכם כשהוא מכוסה במגבת, כדי שלא יצטנן, תוך חשיפת חלקי הגוף אותם אתם רוחצים. התחילו עם אזור הפנים. השתמשו במטלית לחה ללא סבון, כדי למנוע מצב בו הסבון ייכנס לעיניו. לאחר מכן הוסיפו סבון למים, והמשיכו לנקות בעדינות את שאר חלקי הגוף, במיוחד את קפלי העור סביב הצוואר, את האוזניים ואת אזור איברי המין.

כדי להבין איך לטפל באזור גדם חבל הטבור, מוזמנים לעקוב אחר הטיפים המפורטים מעלה. ייתכן שתרצו להשתמש בצמר גפן רטוב או במקלות אוזניים, כדי לנקות את העור סביב אזור גדם הטבור. במקרה זה, היזהרו שלא להרטיב את הגדם עצמו.

לאחר נשירת הגדם, ניתן לרחוץ את תינוקכם באמבט ייעודי או בכיור.

החלפת חיתול, והגנה על גדם חבל הטבור של תינוק

תוכלו לקבל מידע נוסף במאמר 'איך מחליפים חיתול לתינוק'. קחו בחשבון שבשבועות הראשונים תצטרכו להקפיד במיוחד על הגנה על אזור גדם הטבור. נצלו את זמן החלפת החיתול, כדי לנקות את האזור וסביב גדם הטבור, בעזרת צמר גפן לח או מטלית. אם הגדם עדיין לא נפל, נסו לקפל את החלק העליון של החיתול כדי למנוע מהשתן להגיע לגדם, וכדי שהמגע עם החיתול עצמו לא יגרום לגירוי. כאמור ובמטרה לשמור על האזור נקי, יבש ולמניעת חיכוך ככל האפשר, ניתן להשתמש במידות 1 ו-2 של חיתולי פמפרס פרימיום, הכוללים חיתול עם פתח קדמי ייחודי.

סימנים לזיהום

אין זה סביר שגדם הטבור של התינוק יזדהם. יחד עם זאת, אם אתם מבחינים באחד מהסימנים הבאים, שיכולים כן להעיד על זיהום, פנו לרופא/ה שלכם:

  • הפרשות מהטבור בצבע צהוב, עם ריח רע מאזור הגדם

  • אדמומיות בעור סביב הגדם

  • נפיחות באזור הטבור

  • במידה והתינוק בוכה כשאתם נוגעים בגדם, דבר שיכול להעיד על רגישות או כאב

הפרשות מהטבור, היווצרות קרום או מעט דימום לאחר נשירת חבל גדם הטבור, בדרך כלל מעידים על מצב נורמלי, כאשר הוא נושר. סימנים אלו לא תמיד מעידים שהטבור אכן מזוהם. יחד עם זאת, במידה והאזור ממשיך לדמם, חשוב להתייעץ עם רופא/ת הילדים שלכם.

מוזמנים לקבל מידע נוסף המתייחס להגנה וטיפוח עור התינוק, שיעזור לכם לשמור על עורו הרך של ילדכם בריא ונקי.

מצבים אפשריים לאחר נשירת גדם חבל הטבור

גרנולומה טבורית. לאחר נשירת גדם הטבור, ייתכן שתבחינו בבלט בצבע אדמדם, בסמוך למקום בו הוא נפל, שעשוי לגדול ואף להפריש נוזלים. סביר להניח שהדבר ייעלם לאחר כשבוע בערך. במידה ולא, הרופא/ה שלכם יכול להסיר אותו.

בקע טבורי. אם אתם מבחינים בטבור בולט כשהתינוק בוכה, יכול להיות שיש לו בקע טבורי. טבור בולט יכול להעיד על חור קטן בדופן הבטן ,שמאפשר לרקמות לבלוט החוצה כאשר יש לחץ, כמו במצב של בכי. ברוב המקרים, ניתן לרפא בקע טבורי בגילי 12-18 חודשים.

שאלות נפוצות

בדרך כלל 10 ימים עד 3 שבועות לאחר הלידה.

בשורה התחתונה, זכרו כי בדרך כלל, תוך מספר שבועות לאחר לידת התינוק, מה שנשאר מגדם חבל הטבור ייפול. אז ייחשף הטבור או הפופיק הקטן והחמוד שלו. זוהי למעשה תזכורת, כמה רחוק הוא הגיע, בזמן כל כך קצר. בהצלחה! האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי מרופא/ת הילדים או המשפחה שלכם. התוכן והמידע במאמר זה, מבוססים על מקורות רפואיים וממשלתיים מהארץ ומהעולם, ואינם מחליפים ייעוץ רפואי או חוות דעת מקצועית של גורם רפואי מוסמך. יש להתייעץ תמיד עם אנשי מקצוע בתחום הרפואה לצורך אבחון וטיפול מלא.