האכלת תינוק משלבת כמה אלמנטים מאוד חשובים לכם ולתינוק. בנוסף להזנת התינוק ודאגה לבריאותו, רגעי האוכל מאפשרים יצירת קשר אישי, הכרות עם התינוק וצרכיו, בילוי זמן איכות משותף עוד. חשוב לדעת כמה תינוק צריך לאכול? מהי כמות אוכל לתינוק שאכן מספיקה לו? איך יודעים שהתינוק סיים לאכול? מה קורה בשלב של קפיצת גדילה? והאם קיים תמיד קשר בין אכילה נכונה ובריאה לבין משקל תינוק? המשיכו לקרוא כדי להבין כמה תינוק צריך לאכול ואיך זה יכול להשפיע על בריאותו והתפתחותו.

מדוע חשוב לדעת כמה תינוק צריך לאכול

ההתפתחות במהלך השנה הראשונה לחייו של התינוק, היא החשובה והמשמעותית ביותר מאשר בכל זמן אחר. חשוב לאפשר לתינוק הזנה טובה ונכונה ולהתחיל בהקניית הרגלי אכילה טובים בשלב מוקדם. ההבנה כמה תינוק צריך לאכול, יכולה לעזור לכם גם להקנות דפוסי אכילה בריאים לכל החיים, ובכל שלב בחייו של הילד.

לפני שמתחילים - כמה כללים חשובים

בכל שלב בדרך, בין אם מדובר בתינוק בן שבועיים, תינוק בן חודש, בן חודשיים, תינוק בן 4 חודשים, תינוק שאוכל מוצקים, פעוט שהתחיל ללכת או ילד, חשוב להכיר את הנחיות משרד הבריאות בנושא תזונת תינוקות, פעוטות וילדים, ושל האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים (AAP) עם דגש על ההמלצות הבאות:

  • ויטמין D - משרד הבריאות והאקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים (AAP) ממליצים לספק לכל התינוקות ויטמין D מגיל לידה ובמהלך השנה הראשונה לחייהם.

  • אל תתחילו עם מוצקים מוקדם מדי - אל תציעו לתינוק אוכל מוצק לפני גיל 4 חודשים, אלא אם הרופא/ה שלכם הורו אחרת. ההנקה מספקת לתינוק את כל מה שהוא צריך בחודשים הראשונים לחייו, תקופה בה הוא אינו מפותח מספיק פיזית, בכדי לאכול אוכל מוצק באמצעות כפית או מזלג. במידה וההזנה נעשית באמצעות תמ"ל, חשוב שהתרכובת תהיה rel="noopener noreferrer nofollow" מועשרת בברזל, וכי תכינו אותה על פי המלצות משרד הבריאות. הצעת מוצקים בשלב מוקדם מדי, עלולה גם להוביל לאכילת יתר ולעודף משקל.

כמה תינוק צריך לאכול? כל תינוק לגופו!

כמה תינוק בן שבוע צריך לאכול? כמה תינוק בן חודש צריך לאכול? כל כמה זמן תינוק בן חודשיים צריך לאכול? כשמדובר על כמות אוכל לתינוק, נראה כי לא תמיד ההורים יודעים את התשובות או את התשובה לשאלה: 'כמה תינוק צריך לאכול?'. לפני שמדברים על כמויות חשוב להדגיש שכל תינוק לגופו (תרתי משמע). לכל תינוק יש מבנה גוף אחר, קיבולת שונה ואופי מסוים, וכך גם לגבי התזונה שלו. אם אתם יושבים ליד זוג הורים שהתינוק שלהם מסיים בקבוק ברגע ומבקש עוד, זה לא אומר שהתינוק שלהם צריך להתנהג באותו אופן. ישנם כמה מדדים להתפתחות טובה ותקינה של התינוק, עליהם נרחיב בהמשך והם הקריטריונים לאכילה נכונה וטובה.

אז כמה תינוק צריך לאכול?  תינוק עד גיל 4 חודשים, רצוי שיאכל מדי 3 שעות. תינוקות יונקים, מומלץ שיאכלו על פי דרישה, גם אם מדובר בהנקה מדי שעתיים.

כאשר מדובר בתמ"ל, במהלך החודש הראשון רצוי שהתינוק יאכל 6-12 פעמים ביום, בין החודש השני לגיל 5 חודשים 5-6 פעמים. תינוקות יונקים יכולים לאכול גם 15 פעמים ביום, מדי שעה וחצי. על פי הנחיות משרד הבריאות מומלץ להתחיל להציע טעימות בכמויות קטנות בגילאי 4-6 חודשים, ובהתאם לרמת המוכנות והבשלות של התינוק. במידה ומדובר בהנקה, ההמלצות הן להתחיל מגיל 6 חודשים ועד אז, להימנע מתוספות של נוזלים או מזון כלשהו.

בין אם מדובר בהנקה או תמ"ל, בגילאי 7-9 חודשים התזונה מהשד או מהבקבוק רצוי שתיעשה 3-5 פעמים ביום, ובגילאים 10-12 חודשים 3-4 פעמים ביום.

לגבי השאלה: 'כמה תינוק צריך לאכול', כמות אוכל לתינוק מדויקת יכולה להשתנות מתינוק אחד לשני, וגם מיום ליום, במיוחד כשמדובר בקפיצת גדילה. במקרים של קפיצת גדילה המסמלת שלב נוסף בהתפתחות התינוק, ייתכן והוא ירצה לאכול יותר, להיות קרוב אליכם ואולי יהיו גם שינויים במצב הרוח שלו. קפיצת גדילה אורכת בין 2-7 יום ומתרחשת בדרך כלל בגילאי שבוע, שלושה שבועות, שלושה חודשים, חצי שנה וכדומה.

איך אפשר למדוד כמות אוכל לתינוק?

כאשר מדובר על הנקה, מדובר באתגר גדול יותר מאשר התינוק ניזון מתמ"ל, בכל הקשור לנושא של אוכל לתינוקות ולמדידת כמות האכול שצורך התינוק. במקרה כזה, המעקב אצל אחות טיפת חלב והשקילה, יכולים להעיד על כמות האוכל לתינוק.

מדד נוסף לאכילה נכונה וטובה של התינוק הוא שינה. תינוק שאוכל טוב בדרך כלל גם ישן טוב, אלא אם ישנם אלמנטים אחרים המפריעים את מנוחתו.

כאשר התינוק ניזון מתמ"ל אפשר לדעת בדיוק כמה אכל ויש גם נוסחה לחישוב כמות אוכל לתינוק, המיושמת בבתי החולים בארץ ובסניפי טיפת חלב.

כמות אוכל לתינוק ממוצעת בארוחה (ושוב.. בהתחשב במצבו הבריאותי, משקלו ועוד פרמטרים חשובים) היא:

משקל התינוק * 150cc חלקי 8 ארוחות ביממה

איך אפשר לדעת שהתינוק אכל מספיק?

אתם עלולים לדאוג שהתינוק שלכם לא אוכל מספיק, אבל תינוקות בדרך כלל יודעים כמה הם צריכים. אל תתמקדו בכמות, בתדירות או במועד בו התינוק אוכל, אלא, חפשו סימנים  שיכולים לעזור לכם לבדוק האם כמות אוכל לתינוק אכן מספיקה לו:

  • באופן כללי, בין אם מדובר בתינוק יונק או בתינוק שניזון מתמ"ל, תינוק שבע בדרך כלל רגוע וגם ישן טוב.

  • התינוק פעיל, עירני ושמח, ונראה מרוצה בין הארוחות.

  • כמות השתן והצואה שלו במהלך היום - מהיום ה-6 ואילך אמור התינוק להטיל שתן 6 פעמים ביום. מדובר על שתן בהיר שאינו מדיף ריח. במהלך 6 השבועות הראשונים אמורות להיות 2-4 יציאות רכות ביום.

  • משקל kפי גיל/עלייה במשקל - ברוב המקרים, התינוק צפוי לרדת במשקל בימים שלאחר הלידה. בין היום ה-5 ועד גיל שבועיים בערך, הירידה אמורה להיפסק והוא אמור להתחיל ולהוסיף ק"ג למשקלו. העלייה של תינוקות יונקים, אינה תמיד עקבית.

המעקב בטיפת חלב ואצל רופא/ת הילדים חשוב מאוד באופן כללי, וגם במטרה לוודא שהתינוק אכן אוכל נכון וטוב וכמענה לשאלה: 'כמה תינוק צריך לאכול?'. צרו קשר עם הרופא/ה אם התינוק לא עולה במשקל, מרטיב פחות משישה חיתולים ביום או מראה מעט עניין בארוחות.

יש כמה סימנים לכך שהתינוק אכל מספיק במהלך הארוחה עצמה:

  • מתרחק מהשד או מהבקבוק

  • נרדם במהלך האכלה

  • מנענע את ראשו או סגור את פיו

סימנים לכך שהתינוק שלך לא אוכל מספיק

  • שתן כהה

  • גושים כתומים בחיתול

  • מעדיף לישון מאשר לאכול

  • לא תופס את השד, או מתרחק מכם במהלך האכלה

כהורים, חשוב גם לסמוך על האינסטינקטים שלכם. אם יש לכם חששות או ספקות התייעצו או גשו לרופא/ה.

טיפים להורים טריים ולמי שרוצה להיזכר או להתעדכן ולקבל מענה לשאלה: 'כמה תינוק צריך לאכול?'

  1. חפשו סימנים מוקדמים לרעב אצל התינוק כגון: מציצת הידיים, ליקוק שפתיים ובשלב מאוחר יותר, בכי.

  2. גם אם התינוק שלכם סוגר את פיו במהלך הארוחה, או מתרחק מהפטמה או מהבקבוק, ייתכן והוא זקוק להפסקה. חכו מעט והציעו לו שוב שד או בקבוק.

  3. זכרו כי ככל שהתינוק שלכם מתבגר, הוא עשוי לצרוך כמות גדולה יותר של ארוחה בפחות זמן.

  4. הכירו את דפוסי האכילה של התינוק. ישנן ארוחות בהן יאכל יותר או בתדירות גבוהה יותר ובאחרות פחות. כך גם תוכלו להעניק לתינוק אוכל כשהוא באמת רעב, ולגלות גמישות, במקום להאכיל אותו רק לפי השעון.

  5. השתדלו להפוך כל ארוחה, לזמן איכות עם התינוק. החזיקו אותו קרוב אליכם, הביטו בעיניו ודברו אליו בקול עדין. כל ארוחה היא למעשה הזדמנות לבסס את תחושת הביטחון, האמון והנוחות של התינוק שלכם.

אחרי שהבנתם כמה תינוק צריך לאכול, חשוב שתכירו גם את נושא השינה, דהיינו - כמה התינוק אמור לישון ואיך עוזרים לו להירדם.

בהצלחה!