גופך יכול להשתנות בדרכים מוזרות ומרתקות בתקופת ההריון. הרבה דברים מתרחשים כאשר תינוקך גדל והרחם מתרחב, וזה כולל מתיחה של שרירי בטן. אצל חלק מהנשים, שרירי בטן הישרים מתרחקים קצת יותר מדי זה מזה לקראת סוף ההריון או בימים ובשבועות שלאחר הלידה. מצב זה מכונה היפרדות בטנית. בפועל את גם עלולה להרגיש, גם חודשים אחרי שילדת, שמלווה אותך בטן אחרי לידה. המשיכי לקרוא כדי לדעת עוד על היפרדות בטנית, איך לזהות שיש לך את זה ואפשרויות טיפול.

מה זה היפרדות בטנית?

היפרדות בטנית (Diastasis Recti) היא מצב שיכול לקרות כאשר שרירי הבטן הישרים מתרחקים זה מזה ואינם שבים למקומם המקורי, כפי שקורה בהריון כשהרחם גדל במהלך השבועות הראשונים לאחר הלידה. שרירים אלה נקראים גם שרירים ישר-בטניים (Rectus Abdominis), שנראים כמו קוביות וממוקמים מצד ימין ושמאל של הבטן.

היפרדות אנכית זו לא בהכרח תיראה לעין לפני או אחרי ההריון, אך לאחר שתלדי ייתכן שתבחיני בבליטה של בטן אחרי לידה במקום שבו השרירים הללו מתוחים. הבליטה הזאת יכולה להופיע כשאת קמה משכיבה לעמידה. היפרדות בטנית יכולה גם לגרום לבעיות כמו כאבי גב. את מוזמנת לקבל מידע נוסף בנושא החלמה אחרי לידה כאן.

סימנים ותסמינים של היפרדות בטנית

היפרדות בטנית מתבטאת בדרך כלל בבליטה במרכז הבטן במקום שבו השרירים הישרים נפרדו, והיא נראית לעין כשאת מנסה למתוח או לכווץ את שרירי בטן שלך. זה נראה לעיתים כמו בטן אחרי לידה. ייתכן שלא תבחיני מיד שיש לך היפרדות בטנית כשאת בהריון, או אפילו מיד לאחר שתלדי ואת עם בטן אחרי לידה. הרופא/ה שלך יוכלו לגלות את התופעה בשליש השלישי להריון בבדיקה גופנית. כשאת שוכבת על מיטת הבדיקות ומותחת בעדינות את שרירי בטן, הרופא עשוי להרגיש את ההיפרדות. במקרים מסוימים ייתכן גם שתעברי בדיקת אולטרסאונד.

המצב עצמו לרוב אינו גורם כאב, אך הוא יכול לגרום במקרים מסוימים לכאבים בגב התחתון במהלך הלידה ואחריה, או להקשות עלייך לבצע מטלות שגרתיות הכרוכות בהרמת חפצים או התכופפות בדרכים מסוימות, מכיוון שהשרירים נמתחו והם חלשים.

אם לאחר הלידה את חושדת שאולי פיתחת היפרדות בטנית, תוכלי לבדוק את עצמך לפני שתגיעי למרפאה לאבחון.

איך תזהי שיש לך היפרדות בטנית

בנוסף למצב של נפיחות בבטן התחתונה, את עלולה להרגיש שיש לך בטן אחרי לידה זמן רב אחרי שילדת. ישנם מצבים בהם לא תרגישי כלל שיש לך היפרדות שרירי הבטן. להלן שיטה אחת שתאפשר לך לבדוק, האם את סובלת מהיפרדות בטנית:

  1. שכבי על הגב עם ברכיים כפופות והרימי בעדינות את הראש והכתפיים, כאילו את עושה כפיפת בטן עדינה.

  2. כאשר שרירי בטן מתוחים או דחוקים בתנוחה זו, את עשויה להרגיש רווח במרכז הבטן, בנקודה כלשהי בין עצם החיק לקשת הצלעות שלך.

  3. אם את מרגישה שהרווח רחב יותר משתי אצבעות (בין השריר הישר השמאלי לימני), ייתכן שיש לך היפרדות בטנית.

הגורמים להיפרדות בטנית

אין מידע רב לגבי הגורם המדויק למצב זה, אך הסברה הכללית היא שהמשקל לפני ההריון והעלייה במשקל בהריון אינם משפיעים משמעותית על הסיכוי לפתח היפרדות בטנית, כל עוד את בטווח ה-BMI התקין.

עם זאת, ישנם גורמים אחרים שעשויים להעלות את הסיכוי להיפרדות בטנית:

  • הריון עם תאומים או יותר

  • לידת תינוק גדול במיוחד (שמשקלו יותר מ-4.3 ק"ג בלידה הנחשב מעל הממוצע)

  • מבנה גוף קטן ("פטיט") או צר

  • מעל גיל 35

טיפול להיפרדות בטנית

חשוב לזכור שהיפרדות בטנית היא מצב של שריר בטן אשר דורש טיפול, אך לא בהכרח. אם אבחנו אצלך היפרדות בטנית, הרופא/ה שלך יפנו אותך לפיזיותרפיה ושם ייעצו לך על תרגילים לאחר הריון לחיזוק שרירי בטן, כולל תרגילים לבטן תחתונה, תרגילים לשרירי הבטן, וגם ייתנו לך לוח זמנים מוערך, כדי שתדעי מתי תוכלי לשוב לשגרת ההתעמלות שלך.

ייתכן שהרופא/ה שלך ימליצו לך על ניתוח לטיפול בהיפרדות בטנית, זאת במידה והפיזיותרפיה לא פתרה את הבעיה ואחרי ייעוץ אישי.

מניעת היפרדות בטנית בהריון

במהלך ההריון, כדאי לבדוק עם הרופא/ה לפני שתתחילי או תמשיכי בכל תכנית של פעילות גופנית, לפני שאת בוחרת במגוון תרגילים שתוכלי לבצע בהריון כדי לסייע בחיזוק שרירי בטן. מדובר על תרגילים לבטן תחתונה, תרגילים לחיזוק שרירי הבטן וגם על כפיפות בטן בהריון.

להלן תרגיל לדוגמה, המותנה באישור רופא/ה: נסי לרדת על ארבע ולמשוך את שרירי בטן פנימה לתוך הגב תוך שאיפה ונשיפה. שמרי על גב ישר כשאת עושה תרגיל זה.

חשוב גם לתרגל יציבה נכונה ולשמור על משקל גוף תקין בתקופת ההריון. הדבר יכול לסייע בהקלה, גם אם חלקית, על הלחץ שעלול לגרום לכאבי גב ככל שהבטן הולכת וגדלה. למידע נוסף על הטווח המומלץ לעלייה במשקל עבור רמות BMI שונות לפני ההריון דברי עם הרופא/ה שלך.

תרגילי קיגל לחיזוק רצפת האגן גם יכולים לסייע במניעה או הקלה על כאבי גב הקשורים להיפרדות בטנית, וגם לעזור בבעיות אחרות שאת עשויה לחוות לפני ולאחר הלידה, כמו אי-שליטה בסוגרים או כאבים במהלך יחסי מין.

אם טרם התנסית בתרגילי קיגל, עשי כך: כווצי את שרירי רצפת האגן שלך כאילו את מנסה לעצור את זרימת השתן בשירותים. החזיקי כך כ-10 שניות ואז שחררי. הגדילי את מספר החזרות על התרגיל עד שתוכלי לחזור עליו 10 עד 20 פעמים, מספר פעמים ביום. הרופא/ה שלך יוכלו לעזור לך ללמוד תרגילי קיגל, אז בקשי עזרה אם את זקוקה לה. כאשר מבצעים תרגילי קיגל בקביעות, הם עוזרים לחזק את שרירי רצפת האגן, דבר שיכול לסייע להקל על כמה מהתסמינים הקשורים להיפרדות בטנית.

תשובות לשאלות נפוצות בקצרה

האם אני יכולה לרפא את ההיפרדות הבטנית בעזרת תרגילי בטן?

לא בדיוק. אם את חושדת שיש לך היפרדות בטנית, דברי עם הרופא/ה שלך כדי להבין מה עלייך לעשות, כולל איך להתקדם עם תכנית הפעילות הגופנית שלך לאחר הלידה.

האם היפרדות בטנית מסוכנת?

אם ההיפרדות הבטנית משפיעה על יכולתך לבצע מטלות שגרתיות ביומיום, חשוב מאוד שתגיעי לבדיקת רופא/ה, שיוודא שאת כשירה ובריאה. במקרים מסוימים, היפרדות בטנית יכולה לגרום לבקע טבורי (סוג של בקע בדופן הבטן), לכן חשוב שתדברי הרופא/ה שלך אם את מודאגת.

מה נחשב תינוק "גדול במיוחד" שעלול לגרום להיפרדות בטנית?

מעל 4.3 ק"ג בלידה נחשב משקל גבוה או מעל הממוצע לתינוק שנולד לאחר הריון מלא.

את ודאי תופתעי מההישג המדהים של גופך בחודשים האחרונים כשתחזיקי בזרועותייך את תינוקך שרק נולד. זה מרשים, ואת צריכה להיות גאה בעצמך! עדיין, עם הזמן תלמדי להכיר את גופך לאחר הלידה ומה הם השינויים שהתחוללו בו.

אם את חושבת שאולי יש לך היפרדות בטנית, בדקי עם הרופא/ה שלך ובקשי ייעוץ ספציפי איך לעזור לחזק את השרירים שנחלשו. גלי סבלנות לעצמך ולגופך, ותני לעצמך את הזמן להתמודד עם ההיפרדות הבטנית ולהירפא ולהחלים מהלידה.