מאת ד"ר ישראל הנדלר

טוקסופלזמוזיס הוא זיהום שנגרם מאחד הטפילים הנפוצים בעולם – טוקסופלזמה גונדי.  הזיהום לרוב אינו גורם לתופעות או לחולי במבוגרים בריאים ואינו קשור ישירות להריון, אך חשוב לדעת שחשיפה בתקופת ההריון עלולה לפגוע בעובר. טוקסופלזמה מתפשט בדרך כלל על ידי חתולי חצר שבאים במגע עם ציפורי בר קטנות או בעלי חיים אחרים שזוהמו בטפיל. המשיכי לקרוא על התסמינים והטיפול במחלה זו, ואיך להימנע מחשיפה לטפיל טוקסופלזמה גונדי.

מה זה טוקסופלזמוזיס?

טוקסופלזמוזיס הוא זיהום שנגרם מפרזיט תוך תאי בשם טוקסופלזמה גונדי (Toxoplasma gondii – מכונה גם בקיצור T gondii). נשאי הטפיל הם בדרך כלל חתולים שנדבקו בזיהום עקב מגע עם מכרסמים, ציפורים או חיות בר קטנות אחרות, ויכולים להעביר אותו בין היתר באמצעות צואת החתול.

זיהום משמעותי בטוקסופלזמה מתרחש בישראל ב-1 מתוך 8,000 הריונות. בצרפת 80% מהנשים בגיל הפריון נושאות נוגדנים כנגד טוקסופלזמה, ושכיחות טוקסופלזמה מולדת כפולה מזאת שבארצות הברית. מערכת חיסון בריאה מסייעת למנוע את תסמיני המחלה, כך שאדם יכול להיות נשא של הטפיל טוקסופלזמה ללא תסמינים נראים לעין במשך שנים או אפילו כל חייו. במרבית המקרים, אין סיבוכים ארוכי טווח והזיהום ייעלם מעצמו. אולם, אם נדבקת בטפיל טוקסופלזמה בהריון, הוא עלול לפגוע בעובר. אם את חושדת שנדבקת בטפיל טוקסופלזמה בהריון, היוועצי ברופא/ה שלך.

גורמים להדבקה בטפיל טוקסופלזמה

כ-30% מאוכלוסיית העולם נדבקו במהלך חייהם בטוקסופלזמוזיס, מחלה הנגרמת ממגע בטפיל טוקסופלזמה גונדי. טפיל זה יכול לעבור לאדם דרך מגע עם צואת חתול, אכילה או מגע בבשר נא או שלא בושל דיו (50% מהנדבקים), פירות וירקות לא שטופים (20% מהנדבקים), או מגע באדמה או חול נגוע (17% מהנדבקים).

חתולים הם הנשאים העיקריים של הטפיל. יחד עם זאת, הסיכוי להדבק מחתול הוא קטן מאוד. מחקר רב-מרכזי באירופה הראה שנשים בהריון אשר בביתן נמצא חתול בתקופת ההיריון אינן חשופות לטוקסופלזמוזיס יותר מאשר נשים בהריון שאין ברשותן חתול. ועדיין חתולי חצר (שנוגעים באדמה וחול, ועשויים לצוד חיות בר כמו עכברים או חולדות), נוטים במיוחד להיות נשאים של הטפיל טוקסופלזמה.

המשמעות של הדבקה בטפיל טוקסופלזמה

אם באת במגע עם הטפיל בזמן ההריון, הוא יכול ליצור ציסטה בשריר או באיבר פנימי ולגרום לתסמינים דמויי שפעת עבורך, ולבעיות בריאותיות לתינוקך בהמשך חייו. אם נדבקת בטפיל טוקסופלזמה בשלושת החודשים לפני שהרית, עדיין יש סיכוי שתעבירי את הזיהום לתינוק שלך. הסיכוי להדביק את העובר כאשר האם נדבקה טרם ההריון או בתחילת ההריון הינו קטן ביותר ( פחות מ6%), ויכול להגיע ל- 80% כאשר ההדבקה מתרחשת לקראת סוף ההריון. מנגד, כאשר ההדבקה בשבוע צעיר (עד שבוע 8 להריון), הסיכוי לתחלואה עוברית גדול יותר ועלול להתבטא בפגיעות שונות בעובר.

הדבקה בטרימסטר השלישי (מעבר לשבוע 26) אינה מזיקה לעובר במרבית המקרים כאשר האם מטופלת בהתאם. העדר טיפול אנטיביוטי מתאים עלול להסתיים בתחלואה עוברית, גם כאשר ההדבקה מתרחשת בשלהי ההריון.

טוקסופלזמוזיס / טוקסופלזמה תסמינים

ייתכן שלא תבחיני בתסמינים או סימנים של טוקסופלזמוזיס בזמן שאת בהריון. יש נשים שמרגישות תסמינים דמויי שפעת כמו כאבים בגוף, חום, תשישות או כאבי ראש. אם הבחנת בתסמינים אלה, חשוב שתיידעי את הרופא/ה שלך.

כיצד מאבחנים טוקסופלזמוזיס

בדיקת דם יכולה לגלות זיהום טוקסופלזמוזיס, והרופא/ה שלך יוכלו לאבחן את הזיהום לפי תוצאות הבדיקה. אם התפתח זיהום, חשוב לקבוע מתי נדבקת בטפיל טוקסופלזמה. במקרה זה ייתכן שישלחו אותך לשני סוגים של בדיקות דם. בדיקה אחת תקבע את החוזק של הטפיל, והאחרת תעריך את החלבון בגופך האחראי על נטרול הזיהום.

בישראל קיים מרכז ארצי של משרד הבריאות לבדיקת טוקסופלזמה, אליו מגיעות בדיקות מכל הארץ. במרכז מתבצעות בדיקות מסוגים שונים לזיהוי טוקסופלסמוזיס במקרים שונים: כאשר קיים חשש להדבקה טרייה בטפיל, במטרה לבצע הערכת מועד ההדבקה בטפיל, איבחון טוקסופלסמוזיס מולדת אצל ילודים/תינוקות עד גיל שנה וזיהוי מולקולרי של הטפיל בנוזלי גוף וברקמות.

אם את מנסה להרות וחושבת שאולי את חשופה לטפיל טוקסופלזמה, ייתכן שתרצי לבקש מהרופא/ה שלך בדיקת סקר לפני שתהרי. פחות סביר שהטפיל טוקסופלזמה יעבור לעובר אם נדבקת יותר משלושה חודשים לפני ההתעברות. נסי להתכונן מראש לייעוץ עם הרופא/ה, כדי להפיק את המרב מהפגישה.

הטיפול בטוקסופלזמוזיס

אם אבחנו אצלך טוקסופלזמוזיס בהריון, ייתכן שתקבלי מרשם לאנטיביוטיקה, במטרה למנוע נזק לעובר. מתן אנטיביוטיקה יכול לסייע לקטול את הטפיל טוקסופלזמה שגורם לזיהום. הטיפול שתקבלי תלוי גם בעיתוי שבו נדבקת. אם נחשפת לטפיל טוקסופלזמה בהריון אחרי שבוע 16 עד שבוע 18, ייתכן שתזדקקי לשילוב של כמה תרופות אנטיביוטיות.

אם תידבקי בטפיל טוקסופלזמה בהריון, ייתכן שימליצו לך על דיקור מי שפיר כדי לראות אם התינוק נדבק בזיהום. בדיקת אולטרסאונד גם יכולה לעזור באיתור פגיעה של טוקסופלזמוזיס. ייתכן גם שתינוקך יעבור בדיקת דם לאחר הלידה.

אם יתגלו סימני זיהום בתינוק, הוא עשוי לקבל טיפול אנטיביוטי במהלך שנת חייו הראשונה. עבור תינוקות שנדבקים בטפיל טוקסופלזמה בהריון או לפני הלידה, טיפול מוקדם יכול לסייע במניעת בעיות בהמשך החיים. רופא/ת הילדים ידברו אתך על אפשרויות הטיפול הטובות ביותר.

האם ניתן למנוע הדבקה בטפיל טוקסופלזמה והתפתחות זיהום?

ישנם כמה צעדים שתוכלי לנקוט כדי לנסות למנוע הידבקות בטפיל טוקסופלזמה. להלן כמה דרכים להימנע מחשיפה לטפיל טוקסופלזמה גונדי הגורם לטוקסופלזמוזיס, במיוחד אם יש לך חתול בבית:

  • הימנעי מהחלפת החול בארגז של החתול (השתמשי בכפפות אם אין ברירה)

  • אל תיתני לחתול לצאת החוצה

  • אל תאכילי את החתול בשר נא או שלא בושל דיו

  • לבשי כפפות כשאת עובדת בגינה

  • התרחקי מארגזי חול בחוץ

  • הימנעי מבשר שלא בושל דיו; אכלי רק בשר שבושל בטמפרטורה פנימית של 65 עד 76 מעלות צלסיוס (קראי עוד על מה לא לאכול בזמן הריון)

  • שטפי וקלפי פירות וירקות

  • רחצי ידיים אחרי מגע בבשר, פירות וירקות

  • שמרי על ניקיון המטבח

תשובות לשאלות נפוצות בקצרה

מתי עליי להגיע לרופא?

אם את רוצה להרות וחושדת שאולי נחשפת לטפיל טוקסופלזמה גונדי, כדאי להגיע למרפאה ולשאול על בדיקת טוקסופלזמוזיס. זהו אחד הדברים שתוכלי לעשות כשאת מתכוננת להריון.

מה הם הסיבוכים האפשריים של טוקסופלזמוזיס לתינוק שלי?

בעיות בראייה, בשמיעה ובהתפתחות הן הסיבוכים השכיחים ביותר לתינוקות שנדבקים בזיהום.

האם יש מרפא לטוקסופלזמוזיס?

הטפיל טוקסופלזמה לרוב אינו ממוגר לחלוטין, אך אם נדבקת בטוקסופלזמוזיס בהריון, הרופא/ה שלך עשויים לרשום לך אנטיביוטיקה כדי לסייע בהפחתת הסיכון של התינוק לפתח בעיות רפואיות בעתיד, מה שמעלה כמעט ל100% את הסיכוי לכך שהעובר לא יפגע.

האם אוכל להניק אם נדבקתי בטוקסופלזמוזיס?

הטפיל לא עובר בהנקה.

טוקסופלזמוזיס בהריון נדירה ביותר, בדיקת דם פשוטה יכולה לסייע להרגיע את חששותייך אם את חושדת שבאת במגע עם הטפיל טוקסופלזמה גונדי. הגילוי המוקדם חשוב, ולכן כדאי שתפני לרופא/ה שלך בכל שאלה או אם את מודאגת.

חשוב שתדעי מתי תאריך הלידה המשוער שלך, ללא קשר רק למחלה או זיהום. במידה ואת לא בטוחה או זוכרת את מועד הלידה הצפוי, את מוזמנת להיעזר במחשבון ההריון שלנו.

ד"ר ישראל הנדלר הוא סגן מנהל המערך המיילדותי שיבא, מומחה למיילדות הריון בסיכון ואולטראסאונד מיילדותי.

האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת המשפחה שלכם. יש לבדוק ולוודא את ההמלצות לעיל והרלוונטיות שלהן לנשים ההרות ולתינוק החדש.