כיצד למנוע ולטפל בכוויות שמש אצל תינוקות וילדים
בילוי בחוץ יכול להיות מהנה, במיוחד עבור תינוקות וילדים. יחד עם זאת, חשוב להגן על עורם העדין של הקטנטנים מפני קרני האולטרה סגול המזיקות של השמש, בכל פעם שיוצאים מהבית. כדאי לדעת כי חשיפה לשמש יכולה להזיק גם בימים מעוננים או קודרים. החדשות הטובות הן שיש כמה שיטות פשוטות להגנה ושמירה על בריאות העור של ילדכם. המשיכו לקרוא כדי ללמוד כיצד לבחור נכון קרם הגנה לתינוק, ומה עושים אם ילדכם נשרף קלות. כך גם לגבי אופן הטיפול בכוויות שמש, הרגעת העור ומתי מומלץ להתקשר לרופא/ה המטפל/ת.
מהן כוויות שמש?
כוויה מהשמש דומה לכוויה רגילה, ההבדל הוא במקור הכוויה שהוא קרני השמש. כוויות מסוג זה מתפתחות תוך 15 דקות מהרגע בו יצאתם החוצה, ולפעמים הן לא תופענה מיד אלא רק לאחר מספר שעות. התוצאה היא עור אדמומי, חם, מגרד וכואב למגע. קחו בחשבון שעור גופו של ילדכם לא צריך ממש להישרף, כדי שיושפע לרעה מקרני השמש. חשיפה חוזרת לשמש עלולה להפוך אותו למקומט, קשה ומנומש ולהוביל לבעיות בריאותיות חמורות. בעלי עור בהיר, עם שומות או נמשים, נמצאים בסיכון גבוה יותר לקבלת כוויות שמש. כדי להבטיח שהעור של ילדכם יישאר בריא, חשוב שתדעו כיצד לעזור לו להתגונן מהשמש באופן קבוע מרגע הלידה, על ידי הרחקתו מהקרניים האולטרה סגולות במשך ששת החודשים הראשונים לחייו, הגבלת החשיפה לשמש לאחר מכן, ויצירת הגנה מפני ההשפעות המזיקות בכל פעם שהקטנטן שלכם נמצא בחוץ.
מתי מתרחשות רוב כוויות השמש?
משרד הבריאות הגדיר שעות בטוחות, עד השעה 09:00 בבוקר ולאחר השעה 16:00 אחר הצוהריים, בהן קרינת השמש חלשה יחסית ונעימה. בין השעות 09:00-16:00, קרינת השמש חזקה מאוד ומסוכנת. יחד עם זאת, מומלץ לשמור על ילדכם בכל רגע ביום, גם בצל וגם בשעות הבטוחות.
כאמור, חשוב לזכור כי כוויות קורות לא רק ביום קיץ חם ושטוף שמש, אלא גם ביום מעונן, ערפילי או אביך. משרד הבריאות גם מזהיר מפני קרני שמש ממוחזרות, וזה אומר משטחים כדוגמת: מים, חול, בטון ושלג, שיוצרים מצב בו הקרניים פוגעות במשטח וחוזרות כלפי מעלה, דבר שעלול לחשוף את מי שנמצא באזור לקרני השמש המסוכנות.
מהם הסימנים של כוויות שמש?
אם ילדכם סובל מכוויות שמש, ייתכן שתראו את הסימנים רק 6-12 שעות לאחר החשיפה לשמש. כאמור, התסמינים כוללים עור שעשוי להיות:
אדום
חם
כואב למגע
במקרים חמורים, יתפתחו שלפוחיות, המלוות בהרגשה לא טובה של הילד, חום, צמרמורות וכאבי ראש.
איך תוכלו למנוע כוויות שמש מילדכם?
הדרך הטובה ביותר למנוע כוויות שמש היא צמצום שעות החשיפה, במיוחד בשעות המסוכנות (10:00-16:00). כשמדובר בתינוקות מתחת לגיל 6 חודשים, שעורם עדין במיוחד, מומלץ להימנע מחשיפה לשמש לחלוטין. לפניכם כמה דרכים נוספות להגן על התינוק או הילד מפני ההשפעות המזיקות של קרני השמש:
ביגוד. כשאתם יוצאים החוצה במזג אוויר חם, הלבישו את ילדכם בבגדים קלים עם שרוולים ארוכים ומכנסיים. בחרו בד ארוג היטב כמו כותנה או עם מקדם הגנה אולטרה סגול .(UPF)
כובע שמש לתינוק. הוסיפו לפריטי הלבוש שמספקים הגנה מהשמש, כובע רחב שוליים (עם שוליים ברוחב 7.5 ס"מ או יותר), כדי להעניק הגנה נוספת לפניו ולצווארו של התינוק או הילד.
משקפי שמש. תוכלו להשלים את 'מראה החוף', בעזרת זוג משקפי שמש מתאימים המספקים לפחות 99 אחוזי הגנה מפני קרני השמש, כדי להגן על עיניו של הקטנטן שלכם.
קרם הגנה. 15-30 דקות לפני היציאה מהבית, יש למרוח קרם הגנה על עור התינוק או הילד. יהיה עליכם למרוח שכבה נוספת מדי שעה וחצי עד שעתיים, במיוחד אם ילדכם מזיע או שוהה במים. בחרו קרם המאפשר הגנה רחבה מפני קרני UV( UVAו-(UVB מקדם הגנה SPF בדרגה 30 לפחות, המתייחסת לרמת האפקטיביות של הקרם, בהתייחס לחסימת קרני השמש. אם התינוק שלכם צעיר מגיל 6 חודשים, תוכלו למרוח קרם הגנה על האזורים שאינם מכוסים בבגדים כדוגמת הפנים, הצוואר, האוזניים או כפות הרגליים.
שהייה בצל. כשאתם שוהים בחוץ עם התינוק או הילד, הקפידו להישאר בצל כמה שיותר. שבו באזור מקורה או תחת צילם של עץ, שמשייה או חופת העגלה. כאמור, אם תינוקכם בן פחות מחצי שנה, עליכם להרחיק אותו משמש ישירה וגם משהות בצל, במיוחד בשעות שאינן בטוחות, זמן בו קרני השמש הן החזקות ביותר. גם במהלך השהייה בצל קרני השמש הן בעלות השפעה, ולכן חשוב להגן על העור גם במצב זה.
איך בוחרים קרם הגנה לתינוק?
ראשית, ובהמלצת ה-FDA, כשמדובר בתינוקות מתחת לגיל שנה, חשוב להתייעץ עם הרופא/ה שלכם לפני שמורחים קרם הגנה לתינוק. גם אם אושר השימוש בקרם ההגנה, חשוב למרוח כמויות קטנות ולנסות למנוע מצב של שהות בשמש. האיגוד האמריקאי לרפואת עור (AAD) מדגיש כמה חשוב לבחור בקרם הגנה שאינו מכיל רכיבים שעלולים לגרום לגירוי בעורו הרגיש של התינוק. על פי האיגוד האמריקאי לרפואת הילדים (AAP) יש לבחור בקרם הגנה עמיד במים ועם טווח הגנה SPF של 30 ומעלה.
מה כולל הטיפול בכוויות שמש?
אז מה עוזר לכוויות שמש? לעתים קרובות ניתן להעניק טיפול מתאים בבית, כשמדובר בכוויות שמש קלות. אם לאחר השהייה בשמש, הבחנתם שעור ילדכם אדום, ישנן כמה דרכים שיכולות לסייע בהרגעת העור:
הניחו קומפרס קריר על האזור הפגוע.
רחצו באמבטיה קרירה.
השתמשו בתרופות נגד כאבים או במשחה לכוויות שמש, באישור רופא/ה בלבד.
תנו לתינוק נוזלים נוספים, גם בימים שאחרי קבלת הכוויה.
מרחו קרם לחות או ג'ל אלוורה על האזור הפגוע מדי יום.
הרחיקו את ילדכם מהשמש, עד להחלמה מלאה של האזור הפגוע.
מתי מומלץ לגשת לרופא/ה?
בדומה לכל סוג של כוויה, גם כוויות שמש חמורות, חשוב שיקבלו טיפול חירום בבית חולים, במיוחד כשהן מלוות בהתייבשות או במכת חום. אם לילדכם יש כוויות שמש והוא מתחת לגיל שנה, התקשרו מיד לרופא/ה שלכם. אם הוא בן שנה ומעלה, חשוב לגשת לרופא/ה במידה ומופיעים סימנים ותסמינים של כוויות שמש חמורות, הכוללים:
שלפוחיות
נפיחות
צמרמורות
כאב ראש
בלבול
התעלפות
סחרחורת
בחילה
הרגשה כללית לא טובה
לקראת סיום...
אין להקל ראש בנושא וחשוב להעניק טיפול בכוויות שמש, זאת למרות העובדה שהעור יכול להחלים. ההשפעות של חשיפה חוזרת לשמש עשויות להיות חמורות ואף להוביל לפגיעה בעור, להתפתחות סרטן העור ולבעיות בריאותיות אחרות, בשלב מאוחר יותר בחיים. הגנה על העור מפני השמש בדרכים שונות, וגם ההבנה איך מטפלים בכוויות שמש, הם דברים שתוכלו לעשות מהיום הראשון, וכך לתרום לבריאות ילדכם לאורך כל חייו. כשהוא יגדל, תוכלו ללמד אותו על החשיבות של בטיחות בשמש, הרגלים שילוו אותו גם בהמשך.
כשילדכם יגיע לגיל הגן וביה"ס, הוא ייחשף גם לתכנים המועברים במסגרות החינוך במסגרת פרויקט של 'האגודה למלחמה בסרטן' שנקרא 'חכם בשמש', הפועל למען הגברת מודעות והנגשת מידע זה לכל הגילים, כולל התייחסות לכוויות מהשמש.
קיץ נעים ובטוח!
האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי מרופא/ת הילדים או המשפחה שלכם. התוכן והמידע במאמר זה, מבוססים על מקורות רפואיים וממשלתיים מהארץ ומהעולם, ואינם מחליפים ייעוץ רפואי או חוות דעת מקצועית של גורם רפואי מוסמך. יש להתייעץ תמיד עם אנשי מקצוע בתחום הרפואה לצורך אבחון וטיפול מלא.
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: