התרחיש הזה מוכר לך? בעבודה, שם את תמיד דואגת לרכז ולארגן את כולם ואת הכול, המוח שלך מתערפל באמצע ישיבה, ואינך מצליחה להיזכר מה הבוסית שלך אמרה לך הרגע.

בבית את מתחילה לשכוח איפה שמת את הטלפון או המפתחות, שוכחת באיזה יום אוספים את האשפה, התור לרופא שיניים נשמט מזיכרונך, ואינך מצליחה לסיים אפילו משימות שגרתיות ופשוטות ביותר. שלא לדבר על זה שאת מסתובבת בהרגשה שהראש שלך בתוך ענן או נחטף על ידי חייזרים. מה קורה פה?

טוב, אז אם את בהריון, כנראה שיש לך טפשת הריון!

טפשת הריון- מה זה?

טפשת הריון היא לא מצב רפואי רשמי, אלא ביטוי עממי שמתאר חלק מהתופעות המשפיעות על רבות מהנשים ההרות בשלב כלשהו בהריון, אם לא כולן. התסמינים וחומרתם משתנים מאישה לאישה, אך הם יכולים לכלול בעיות זיכרון, פיזור נפש, חוסר יכולת להתרכז וריחוף כללי. כאשר המצבים הללו קורים, לפעמים כולם בבת אחת, הם יכולים לערער אותך, במיוחד כשאת מתמודדת עם שינויים רבים, גופניים ושינויים בשגרת החיים שלך, שממילא באים עם ההיריון.

הצד המדעי: מה גורם לתופעה של טפשת הריון?

לא ברור מה מוביל לשכחנות ולפיזור הנפש הכללי במצב של טפשת הריון. אחד הגורמים האפשריים הוא ההורמונים של ההריון. השינויים הגדולים ברמות האסטרוגן והפרוגסטרון, לדוגמה, יכולים לייצר טווח רחב של תסמינים בהריון, שרבים מהם משפיעים על תפקוד המוח.

מצב נוסף שמשפיע על נשים הרות רבות – עייפות – יכול גם הוא לגרום לבלבול כללי ובעיות בזיכרון. חוסר שינה או איכות שינה ירודה, שתי תלונות שכיחות בהריון, יכולים גם להיות חלק מהבעיה. אולם מצבים אלה יכולים להשפיע על נשים שאינן בהריון, ובמקרים מסוימים מופיעים גם אצל גברים. אז נשאלת השאלה, האם יש משהו שייחודי לנשים בהריון, שגורם למצב של טפשת הריון?

המומחים לא בטוחים. חלק מהמחקרים הראו שהריון אכן מוביל לפגיעה מסוימת בזיכרון ולירידה בקשב, מה שלרוב ממשיך לאחר הלידה, וגורם לעיתים למצב של טפשת הריון אחרי לידה. מחקרים אחרים מצאו שיש הבדל מועט או שאין הבדל כלל בתפקודים הללו, בין נשים בהריון לנשים שאינן בהריון.

מחקר אחד קטן אך חשוב הראה שההריון גורם לשינויים במבנה המוח, וכי השינויים הללו יכולים להימשך עד שנתיים לאחר הלידה. החוקרים ביצעו סריקות מוח בנשים שקיוו להרות עם ילדם הראשון, ואז (עבור אלה שכן הרו) חזרו על הסריקות לאחר שהנשים ילדו. לאחר השוואת הסריקות הללו לסריקות של קבוצות הביקורת (נשים שלא היו בהריון וגברים), המדענים גילו כי אצל הנשים ההרות נמצאה ירידה בחומר האפור באזורים מסוימים של המוח. מומחים סבורים כי ההשלה של אותן רקמות מוח, מסייעת למוח להיות ממוקד ויעיל יותר למשימה העומדת לפניו – האימהות – ומאפשרת לאימא הטרייה ליצור היקשרות חזקה יותר עם התינוק שלה.

התכנית: מה עושים לגבי טפשת הריון

לא משנה מה עומד מאחורי חוסר הצלילות מחשבתית, בכל מקרה כדאי לך להצטייד בכמה כלים וטיפים כדי לשמור על ריכוז וארגון, במיוחד שאת מרגישה שיש לך טפשת הריון. נסי את האסטרטגיות הבאות:

  1. הכיני לעצמך רשימות רבות ושימי אותן בכל מקום – בטלפון במחשב, או בארנק. פתקים דביקים מצוינים להדבקה על מראת האמבטיה, על דלת הכניסה או באוטו.

  2. הטלפון שלך בטח לידך רוב הזמן, אז הגדירי תזכורות, טיימרים ואירועים ביומן שלך כדי לא לשכוח דברים.

  3. בחרי מקום קבוע לפריטים החשובים שאת כל הזמן מאבדת. קערת מפתחות או מתלה ליד הדלת הם מקומות טובים למפתחות, לדוגמה.

  4. למדי כמה טכניקות הרפיה והשתמשי בהן. ככל שתהיי רגועה יותר, כך פחות סביר שתיכנסי לבלבול או שתשכחי משהו.

  5. קבעי לעצמך סדרי עדיפויות בחיים, והקדישי את זמנך ותשומת לבך לחשובים ביותר. כמו שאומרים, אל תתעסקי בקטנות.

  6. התעמלי כל יום אם מתאפשר לך. פעילות גופנית מציעה יתרונות רבים בהריון, אך אחד החשובים שבהם הוא הגברת זרימת הדם לכל איברי הגוף, כולל המוח.

  7. הקפידי על שינה טובה. מטרה זו אינה קלה להשגה עבור נשים רבות.

  8. תעבירי הלאה. את לא חייבת לעשות הכול בעצמך, אז הרשי לעצמך לבקש עזרה. הבונוס: למדי להעביר מטלות לאחרים ולקבל עזרה עכשיו, לפני שהתינוק מגיע, ותחסכי לעצמך הרבה זמן וצרות אחר כך. כי מהרגע שתהפכי לאימא, באמת לא תוכלי לעשות הכול לבד.

ולסיום, השתדלי עד כמה שתוכלי להיאזר בסבלנות עם מה שאת עוברת ויתר האתגרים בתקופת ההריון. הזכירי לעצמך שאת עושה עבודה מצוינת בהזנה ובשמירה על תינוקך, ושלא יעבור עוד זמן רב לפני שייצור קטנטן ומתוק יצטרף למשפחה.

הירשמי לאתר ותוכלי לקבל מדי שבוע מידע על התפתחות תינוקך ברחם וטיפים מעולים עבורך.

גם אם יש לך טפשת הריון, אחד הדברים שחשוב שתזכרי במהלך ההריון הוא מועד הלידה. אם שכחת או שאת לא בטוחה, את מוזמנת להיכנס לדף מחשבון הריון. רוצה לדעת מה עובר עליך ועל העובר, בכל שבוע להריון? כנסי לדף שבועות הריון.