לקראת התחלת השליש השלישי להריון והתקרבות מועד הלידה, סביר שתתחילי לחשוב על אופציות לשיכוך כאבים בלידה, כמו זריקת אפידורל. בוודאי שמעת על השיטה הפופולארית הזו להקלת הכאב, אבל אם את לא ממש בטוחה על מה מדובר או אם את תוהה האם זריקת אפידורל כואבת ומה הסיכונים, קראי פה את כל מה שצריך על קבלת אפידורל בלידה.

מהו אפידורל?

זריקת אפידורל בלידה היא אחת הדרכים הנפוצות ביותר להקלה על כאבים בעת לידה. במהלך ההזרקה מוחדר צנתר לחלל האפידורלי בגב התחתון, שדרכו עוברת התרופה משככת הכאבים המאלחשת את אזור הבטן התחתון ואת תעלת הלידה. אחד היתרונות העיקריים של השימוש באפידורל הוא האפשרות להישאר ערנית ולשתף פעולה במהלך הלידה, בעוד הכאבים בלתי מורגשים.

יכולות לחלוף 20-10 דקות עד שזריקת האפידורל תתחיל לפעול וכמות התרופה שעוברת דרכה תהיה במידה הנכונה כך שתוכלי להרגיש נוח יותר.

חשוב להזריק את האפידורל בזמן הנכון. אפשר להזריק אפידורל זמן קצר לאחר תחילת הצירים או עם התקדמות הלידה. מרבית הרופאים ימליצו על מתן אפידורל עם התחלת שלב הלידה הפעילה, כשהצירים מתגברים והופכים להיות תכופים יותר.

האם זריקת אפידורל כואבת או לא?

החדרת מחט וצנתר לגב התחתון שלך נשמעת כמו תהליך כואב, אבל לפני הכנסת האפידורל לחלל שמחוץ לעמוד השדרה שלך, הרופא או הרופאה יזריקו לך חומר הרדמה שימנע את הכאב.

לאחר קבלת האפידורל עדיין תוכלי לזוז ולדחוף, אבל יתכן שלא תוכלי להתהלך (תלוי בחומר שאת מקבלת). למרות שלא תרגישי כאב, תהיי מודעת לצירים שלך עם התפתחות הלידה.

מהם היתרונות והחסרונות של האפידורל?

יש לזריקת אפידורל יתרונות וחסרונות וצריך לקחת את כולם בחשבון, כדי שתוכלי להחליט איזו שיטה לשיכוך כאבים מתאימה לך.

אלו היתרונות העיקריים והמשמעותיים של הזרקת אפידורל בלידה:

  • הוא משכך את מרבית הכאב בחלק הגוף התחתון מבלי להשפיע על הלידה באופן משמעותי, כך שעדיין תוכלי להרגיש את הלחץ וההתמתחות במהלך הלידה.

  • הוא לא ירדים אותך, כך שתוכלי להישאר ערנית ומודעת למתרחש סביבך.

    הסיכונים שבזריקת האפידורל יכולים להיות:

  • ירידה בלחץ הדם, שעלולה בשלב כלשהו להאט את קצב ליבו של העובר

  • הארכת משך הלידה

  • כאבי ראש

  • תחושת עקצוץ

  • כאב בגב בעקבות ההליך

    כמו כן, עלולות להופיע גם תופעות לוואי של אפידורל לאחר הלידה, כמו:

  • כאבי ראש עקב פגיעה בחלל הדורה עד כחודשיים לאחר הלידה

  • דימום מוגבר לאחר הלידה

  • דיכוי נשימתי אצל היולדת מספר שעות לאחר הלידה

    עם זאת, תופעות לוואי של אפידורל לאחר הלידה לא מופיעות אצל כל יולדת ובאות לידי ביטוי בעיקר במצבים כמו פגיעה של המחט האפידורלית או שימוש בסמים אופייאטיים. אין זה אומר שכל יולדת תחווה את התופעות הללו, אך חשוב להכיר אותן ולדעת שקיים סיכוי שתחווי אותן.

    כדי להפחית את תופעות הלוואי של אפידורל בלידה, יש כמה שיטות שיכולות לסייע לך:

  • כמה שיותר מאוחר. על מנת למנוע את התעכבות הלידה בשל השפעת האפידורל, מומלץ לחכות כמה שיותר עד מתן הזריקה. הצוות הרפואי ידע להגיד לך מה הזמן המתאים ביותר לזריקה.

  • לא להפסיק לזוז. אמנם אפידורל היא זריקת הרדמה, אך חשוב שלא תהיי סטטית לחלוטין ותהיי כמה שיותר בתנועה, תנשמי עמוק, השתדלי להזיז את הידיים והרגליים כמה שאת יכולה. לאחר מתן אפידורל תופעות לוואי רבות יכולות להופיע אם היולדת לא זזה כלל, ולכן חשוב להקפיד על תנועה.

  • להימנע מהוספה. גם אם לקראת שלב הלחיצות את מרגישה כאב למרות שהזריקו לך כבר אפידורל, נסי להימנע מלבקש תוספת אפידורל. זריקה נוספת עלולה לטשטש את התחושה באגן ולפגוע בלחיצות בלידה.

  • בלי זריקות נוספות. לאחר הזרקת האפידורל, הצוות הרפואי עשוי להציע מתן זריקות או הליכים רפואיים נוספים כמו פקיעת מים או פיטוצין. כדאי שתבררי על כל אחד מהם ותבדקי האם הם באמת נחוצים. אחרי הזרקת אפידורל תופעות לוואי עלולות להתגבר אם מבצעים התערבויות נוספות, ולכן מומלץ לא לבצע אותן, אלא אם אין ברירה.

יתכן שלא תוכלי לקבל אפידורל בלידה אם עברת ניתוח בגב התחתון, אם את נוטלת תרופות מסוימות כמו מדללי דם, או אם יש לך בעיות בתפקוד קרישת הדם. לכן חשוב ליידע את הצוות הרפואי בעבר הרפואי שלך על מנת להגיע להחלטה הנכונה ביותר עבורך ועבור התינוק/ת שבדרך.

לפני שמגיע היום הגדול, כדאי לך לבדוק את כל האופציות הקיימות לשיכוך כאבים כדי למצוא את זו שהכי מתאימה לך. זכרי שלצד הסיכונים ותופעות הלוואי, יש יתרונות משמעותיים שיכולים להקל על חווית הלידה. כל אישה יכולה להגיב למתן זריקת אפידורל אחרת- לחלק מהנשים אפידורל הוא האופציה הטובה ביותר, ויש כאלה שלאחר ייעוץ רפואי מעדיפות להימנע ממתן זריקת אפידורל. אם החלטת שזה לא בשבילך, לידה ללא אפידורל היא אפשרית בהחלט ויש דרכים אחרות שיעזרו לך להרגיש טוב יותר בלידה, כמו דמיון מודרך, תנוחות שונות או שיטות שפותחו עם השנים להפחתת הכאב. כדאי שתתרגלי את כל אחד מהם לפני הלידה, וכך תדעי למה את הכי מתחברת ומה הכי נכון לך כדי לבצע לידה ללא אפידורל בצורה בטוחה ונעימה ככל האפשר.

האדם שמכיר את גופך הכי טוב הוא את, ולכן חשוב שתהיי קשובה לעצמך לאורך כל התהליך וכך תבחרי את השיטה הנכונה ביותר עבורך. בכל מקרה, זכרי שכל החלטה שאליה תגיעי עם הרופא/ה שלך היא הבחירה הטובה ביותר עבורך.