בין הבדיקות שתתבקשי לעשות במהלך ההיריון ישנן גם בדיקות סוכר בדם והעמסת סוכר 50 או העמסת סוכר 100. בדיקות אלו בוחנות את תגובת הגוף לצריכת סוכר, ומספקות לרופא/ה מידע חשוב האם יש לך סוכרת היריון או שאת בסיכון ללקות בה. למידע נוסף, המשיכי לקרוא.

ההבדל בין בדיקת סוכר בדם לבין בדיקות העמסת סוכר בהריון

בדיקות הסוכר בדם מסייעות לצוות הרפואי לדעת כיצד גופך מעבד גלוקוזה (סוכר). הבדיקה משמשת כדי לקבוע האם את בסיכון ללקות בסכרת היריון ובדיקת העמסת הסוכר יכולה לקבוע האם לקית בסוכרת היריון. המידע הזה, והצעדים הננקטים בעקבותיו, חשובים מאוד לבריאותך ולבריאות התינוק. מדובר בבדיקת דם, אשר אחריה את עשויה להרגיש סחרחורת קלה ואולי לראות כתם כחול או דימום סביב המקום שאליו הוחדרה המחט כדי לקחת דם. בכל מקרה, הסיכונים הכרוכים בבדיקה זאת הינם קטנים ביותר.

למה ממליצים לי לערוך את הבדיקות האלו? באיזה שבוע עושים העמסת סוכר בהריון?

ישנם רופאים הממליצים לכל הנשים ההרות, גם כאלו עם סיכון נמוך לסוכרת הריון, לעבור בדיקת סוכר בין שבוע 24 ושבוע 28 של ההיריון. יש רופאים שלא ימליצו על הבדיקה לנשים הרות שגילן נמוך מ-25 שנים או בעלות סיכון נמוך לסוכרת היריון. אם יש לך את אחד מגורמי הסיכון לסוכרת היריון, סביר להניח שהרופא/ה שלך ימליץ על בדיקה להעמסת סוכר באחד הביקורים הראשונים במרפאה במקום לחכות עד לבדיקה של השליש השני. גורמי הסיכון לסוכרת הריון כוללים:

  • היסטוריה של סוכרת היריון בהיריון קודם.

  • היסטוריה משפחתית של סוכרת.

  • השמנת יתר.

  • מחלות כגון תסמונת מטבולית או תסמונת שחלות פוליציסטיות (PCOS)

בדיקת סוכר בהיריון

יש הבדלים קטנים בין בדיקת סוכר בדם לבין בדיקת העמסה של סוכר. את ההוראות לבדיקה תקבלי מהרופא/ה. הנה מידע נוסף על אופן הביצוע של כל בדיקה.

בדיקת סוכר בהריון בדם

כדי לבצע את הבדיקה השגרתית של רמת הסוכר בדם תתבקשי לשתות משקה ממותק שיינתן לך במרפאה או במעבדה. שעה לאחר מכן תעברי בדיקת דם למדידת רמת הסוכר בדם. רמה של 140 מ"ג סוכר  לד"ל (7.8 mmol/L) דם נחשבת לנורמלית. אם הרופא/ה מוטרד מהתוצאה, יתכן ותתבקשי להיבדק מאחר ורמת סוכר גבוהה בדם מעידה על סיכון מוגבר לסוכרת היריון.

בדיקת העמסת סוכר בהריון- מה כוללת הבדיקה? מתי מבצעים אותה?

בהתאם להוראות שקיבלת מהרופא/ה, תתבקשי לא לאכול או לשתות שום דבר (מלבד לגימות קטנות של מים) במשך 8 עד 14 שעות לפני הבדיקה. בדיקת הדם הראשונה שיערכו לך במרפאה תהווה את בדיקת הסוכר בצום, ותאפשר לדעת את רמת הסוכר בדם לפני שאת שותה או אוכלת. לאחר מכן תקבלי משקה עתיר סוכר, מעין סירופ ותתבקשי לשתות אותו. אם את לא אוהבת מאכלים מתוקים מאוד, יתכן שתתקשי לשתות אותו. אחרי שסיימת לשתות את המשקה המתוק, יערכו לך שלוש בדיקות דם נוספות: שעה, שעתיים ושלוש שעות אחרי לגימת המשקה. בדיקות אלה מתחלקות לשני סוגים: העמסת סוכר 50 או העמסת סוכר 100.

לסוג זה של בדיקה מומלץ לקבוע מועד בשעות הבוקר כדי שעיקר הצום יתרחש בלילה. יתכן שתצטרכי להישאר במרפאה למשך כל שלושת השעות, אז כדאי לך להגיע עם סוללה מלאה בטלפון. עם תום הבדיקה תוכלי להמשיך בסדר יומך הרגיל.

תוצאות העמסת סוכר 50 מול תוצאות העמסת סוכר 100 בהריון

מאחר וטווח תוצאות בדיקת העמסת הסוכר עשוי להשתנות ממרפאה או מעבדה אחת לשנייה, כדאי לפנות לרופא/ בכל שאלה או עצה לגבי התוצאות המסוימות שלך ולבקש המלצות לצעדים הבאים. אך ככלל, ההנחיות הבאות תקפות:

בדיקת העמסת סוכר 50- תוצאות הבדיקה יראו האם רמת הסוכר נמצאת בטווח הנורמה, או שעלייך להמשיך לבדיקה מקיפה יותר, שהיא בדיקת העמסת סוכר 100.

בדיקת העמסת סוכר 100- תוצאות הבדיקה נועדו לקבוע האם יש לך סוכרת הריון או לא.

  • אם אחת התוצאות שקיבלת גבוהה מהנורמה, יתכן שתתבקשי לחזור על הבדיקה ארבעה שבועות מאוחר יותר.

  • אם שתיים או יותר מהתוצאות גבוהות מהנורמה, הרופא/ה עשוי/ה לקבוע שיש לך סוכרת הריון.

ואם אבחנו אצלי סוכרת הריון?

סוכרת הריון הוא צורה של סוכרת הפוגעת בחלק מהנשים ההרות. היא מתרחשת כאשר יותר מדי סוכר נשאר בדם במקום להיות מנוצל כאנרגיה. סוכרת הריון עלולה להחמיר אחרי הלידה ולכן הרופא/ה עשוי/ה להמליץ על צעדים לבקרת הסוכרת כבר במהלך ההיריון. כנראה שתתבקשי להגיע למרפאת ההיריון לעתים קרובות יותר, ויתכן שתקבלי המלצות לשינויים מסוימים באורח החיים (כמו אימוץ הרגלי אכילה בריאים ופעילות גופנית מתונה, או לקיחת תרופות שיווסתו את רמת הסוכר בדם. יתכן גם שתתבקשי לבדוק בעצמך את רמת הסוכר בדם באופן סדיר ולהמשיך לבדוק את רמת הסוכר בדם גם אחרי הלידה. למרות שזה לא נעים לקבל אבחנה כזאת, כדאי לקרוא מידע נוסף על סוכרת הריון כדי לעבור הריון בריא וללדת ילד בריא.

האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת הנשים או המשפחה שלכם. התוכן והמידע במאמר זה, מבוססים על מקורות רפואיים וממשלתיים מהארץ ומהעולם, ואינם מחליפים ייעוץ רפואי או חוות דעת מקצועית של גורם רפואי מוסמך. יש להתייעץ תמיד עם אנשי מקצוע בתחום הרפואה לצורך אבחון וטיפול מלא.