טיפול בתולעים אצל ילדים ותינוקות - איך מזהים? וכמה בקלות, אפשר למנוע הדבקה!
"אבא, אמא מגרד לי שם!" נשמע מוכר? כמה מכם שמעו את הפעוט או הילד מתלונן שמגרד לו בישבן? או שאתם רואים את הקטנטן שלכם מתגרד באזור זה? האם קרה לכם שהחלפתם בשעות הלילה חיתול ופתאום זיהיתם תולעים לילדים (שנראות כמו פס לבן שזז), באזור פי הטבעת אצל הבנים או איבר המין אצל הבנות? המשיכו לקרוא כדי להכיר וללמוד על תולעים אצל תינוקות ואצל ילדים, איך נעשה טיפול בתולעים, האם מומלץ לטפל בתולעים בטוסיק בתרופות סבתא, וכיצד ניתן לעזור במניעת הדבקה.
מה זה תולעים אצל תינוקות או ילדים?
תולעים הינם מזהם אשר תוקף בני אדם וגורם לסימפטומים קליניים. תולעים אצל תינוקות או ילדים, שייכים לקבוצת הפרזיטים. קבוצת תולעים השכיחה בקרב פעוטות ובכלל בבני האדם הינה אנטרביאזיס (pinwarm) - תולעת הסיכה. תולעי הסיכה הינן למעשה תולעים בטוסיק או תולעים בפי הטבעת, אשר פרט לגרד אינן מסוכנות.
תולעים לילדים ותינוקות - האם זה מסוכן?
תולעי הסיכה אינן מסוכנות כלל, לעומת תולעים אחרות, שעלולות במקרים מסוימים לגרום למחלות קשות. ישנם סוגים של תולעים, אשר יכולות להימצא לאורך כל מערכת העיכול ולגרום לתחלואה קשה לדוגמא: תולעים במעיים הנקראות - תולעי מעיים עגולות (ascaris), תולעי הקרס אשר מקורן לעיתים מבע"ח, ועלולות לגרום למגוון רחב של סימפטומים כמו כאבי בטן, חוסר עלייה במשקל, שלשולים וכדומה. חשוב לבדוק כל מקרה של תולעים אצל תינוקות או ילדים אצל הרופא/ה, כדי לוודא שניתן טיפול בתולעים, ובמטרה לתת מענה לחוסר הנוחות שמתלווה לתופעה, גם במידה ומדובר בסוג אחר של תולעים.
מהם הגורמים להיווצרות תולעים אצל תינוקות ואצל ילדים?
תולעים לילדים ותינוקות, הינן זיהום חיצוני. הן אינן נוצרות בגוף, אלא באמצעות חדירה למערכת העיכול.
איך זה קורה? ביצי התולעים נמצאות על פני האדמה , מגיעות לידיי הפעוטות או לידיים שלכם ומועברות דרך מערכת העיכול. כאשר הן מגיעות למערכת העיכול ובוקעות, זה מקבל ביטוי קליני ומוביל להופעת הסימפטומים, שיפורטו בהמשך.
כאשר תינוק או פעוט משחק בארגז החול, צורך מזון נגוע או כאשר ההורים או הדמות המטפלת, אינם מקפידים גם על ההיגיינה בעת החלפת החיתול או לפני האוכל, עולה הסיכוי להידבקות בתולעים.
תולעים בטוסיק - התסמינים
הסימפטום העיקרי של תולעים אצל ילדים ותינוקות הינו גרד ו/או אדמומיות באזור פי הטבעת, בעיקר בשעות הלילה. התסמינים תלויים בסוג התולעת ובמיקומה. התולעת השכיחה ביותר, תולעת הסיכה, בוקעת באיזור פי הטבעת, בעיקר בלילה. תולעים בטוסיק זוחלות וגורמות לגירוי מקומי בעור, דבר שעלול לגרום אי שקט ניכר אצל תינוקות, וגרד עז בילדים ובמבוגרים. הסיבה להופעת הסימפטומים של תולעים בטוסיק בשעות הלילה, היא היווצרות תנאים נוחים לתולעים לבקוע ולנוע באזור, מבחינת טמפרטורה, תנועה מוגבלת של התינוק/ילד וכדומה.
תסמינים נוספים מסוגי תולעים נדירות יותר הינם : חוסר עליה במשקל, כאב בטן, בחילות והקאות.
איך נדבקים בתולעים?
כאמור, ההדבקה של תולעים אצל תינוקות וילדים, נעשית דרך בליעה ועיכול ביצי התולעת, אשר עלולות להימצא על הידיים, לאחר משחק בחצר, שהייה בארגז החול, ביקור בשירותים וכדומה.
אבחנה של התופעה בכל שלב
איך מאבחנים תולעים אצל תינוקות?
מצב של תולעים אצל תינוקות, קשה יותר לאבחון, משום שתינוקות אינם מתלוננים על גרד. לעיתים ניתן לזהות תולעים בטוסיק לתינוק בעת החלפת החיתול בלילה, ולעיתים בתרביות צואה.
איך מאבחנים תולעים אצל ילדים?
כאשר מדובר על תולעים אצל ילדים, התלונה על גרד לילי תוביל בדרך כלל לאבחון אצל רופא/ת הילדים.
איך נערך האבחון?
במצב של תולעים אצל ילדים או תינוקות, ניתן לאבחן באמצעות תרביות צואה, שיכולות להעיד על נוכחות של תולעים מסוגים שונים, מלבד תולעי הסיכה, אשר לעיתים אינן מופיעות בתרביות צואה. במקרה זה, האבחנה נעשית על פי הסיפור הקליני של גרד לילי, או על ידי בדיקת אזור פי הטבעת בזמן אמת - כאשר קיים אי שקט או הגרד.
האם אפשר למנוע הדבקה של תולעים אצל תינוקות?
בהחלט כן. הקפדה על היגיינה של ההורה או של הדמות המטפלת, בדרך כלל מונעת הדבקה.
האם אפשר למנוע הדבקה של תולעים אצל ילדים?
כן, למרות שכאן מדובר במצב יותר מאתגר, במיוחד כשמדובר על ילדים ששוהים בגן או בבית הספר.
הסבירו לילדים על חשיבות שטיפת הידיים, בכל פעם שיוצאים מהשירותים ולפני שניגשים לארוחה. ביצי התולעים יכולות להימצא בציפורני ילדים אשר מגרדים בפי הטבעת, ולכן חשוב גם לגזוז ציפורניים ולהקפיד על החלפת מצעים.
מהו אופן הטיפול בתולעים אצל ילדים?
טיפול בתולעים אצל ילדים, כולל טיפול תרופתי שכולל את החומר הפעיל 'מבנדזול', שפועל נגד טפילים שונים. זכרו כי כל תרופה חשוב לקחת רק באישור רופא/ת הילדים שלכם ועם מרשם רופא/ה. חשוב להקפיד על החלפת מצעים, גזיזת ציפורניים וטיפול בכל מי ששוהה עם התינוק / ילד במגע הדוק, במיוחד כאשר מדובר בשינה באותה מיטה. מומלץ לחזור על הטיפול כעבור שבועיים, בכדי להשמיד גם את הביצים אשר עלולות לבקוע בהמשך.
האם ניתן להעניק טיפול תרופתי לתינוקות?
מומלץ לתת כחצי מהכמות המומלצת לתינוקות קטנים, בגילאי חצי שנה ועד שנה, באישור רופא/ה בלבד.
האם תולעים אצל תינוקות או ילדים יכולות להיעלם סתם כך?
כמו כל מחלה זיהומית, גם ממצב של תולעים בפי הטבעת או בטוסיק, אפשר להחלים ללא טיפול. יחד עם זאת, חוסר הנוחות שגורמות התולעים לילדים או תינוקות, דורשת טיפול. אם הילד אובחן כסובל מתולעים בטוסיק או בפי הטבעת, חשוב להעניק לו טיפול. במידה ורק קיים חשד, כי הילד גרד בלילה או בכה, וזה חלף במהרה, אזי אין אבחון והטיפול מותנה בהתנהגות הילד בימים הבאים.
טיפול טבעי בתולעים בטוסיק תרופות סבתא
אם אתם חושדים כי מדובר בתולעים, חשוב שתפנו לטיפול רפואי. כחלק מהמענה האפשרי, תוכלו למצוא באינטרנט מגוון תרופות סבתא לטיפול בתולעים בטוסיק או תולעים בפי הטבעת כדוגמת: טיפול באמצעות שום, פפאיה או זרעי דלעת. לפני שאתם פונים לטיפול בתולעים בטוסיק באמצעות תרופות סבתא מכל סוג שהוא, חשוב שתתייעצו עם רופא/ת הילדים שלכם. ישנם הטיפולים שעלולים להיות בעלי השלכות מזיקות. מאוד חשוב גם להקפיד על הוראות משרד הבריאות, המתייחסות לסוגי המאכלים אותם ניתן לצרוך בכל גיל.
שאלה: איך מזהים תולעים בטוסיק או בפי הטבעת?
תשובה: הסימפטום העיקרי של תולעים אצל ילדים ותינוקות הינו גרד ו/או אדמומיות באזור פי הטבעת, בעיקר בשעות הלילה. התסמינים תלויים בסוג התולעת ובמיקומה, כפי שמפורט במאמר. תולעת הסיכה שהנה התולעת השכיחה ביותר, בוקעת בעיקר בלילה באזור פי הטבעת/טוסיק. תולעים אצל תינוקות או ילדים, עלולים גם לגרום לגירוי מקומי בעור , דבר שגורם אי שקט ניכר בעיקר בלילה אצל בתינוקות, וגרד עז אצל ילדים ומבוגרים.
שאלה: מה כולל טיפול בתולעים אצל ילדים ותינוקות?
תשובה: טיפול בתולעים בטוסיק או בפי הטבעת, נעשה באמצעות טיפול תרופתי שכולל את החומר הפעיל 'מבנדזול'. את הטיפול חשוב לתת אך ורק באישור רופא/ת הילדים שלכם, ובמרשם רופא/ה. בנוסף, חשוב להחליף מצעים, לגזוז ציפורניים ולתת מענה לכל מי ששוהה עם התינוק / ילד במגע הדוק, במיוחד כאשר מדובר בשינה באותה מיטה.
שאלה: איך נדבקים בתולעים לילדים או תינוקות?
תשובה: ביצי התולעים יכולות להימצא על הידיים של התינוק או הילד, במיוחד בציפורניים כאשר הם מגרדים בפי הטבעת.
ד"ר עדי קליין מנהלת אגף הילדים מרכז רפואי הילל יפה, ויו״ר חיפ״ק (חברה ישראלית לפדיאטריה קלינית).
האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי מרופא/ת הילדים או המשפחה שלכם. יש לבדוק את ההמלצות והרלוונטיות שלהן לבריאות והתפתחות ילדכם.
קראו עוד בנושא תינוק
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: