חשיבות ברזל לתינוקות, פעוטות וילדים - כתוסף תזונה או במסגרת שילוב של מאכלים עם ברזל
גופנו זקוק לברזל לייצור המוגלובין הנמצא בתאי הדם האדומים, שתפקידם להעביר חמצן לכל התאים והרקמות. חוסר בברזל לתינוקות ולילדים יכול להוביל לירידה ברמת ההמוגלובין ובעקבות כך לגרום לאנמיה - מצב בו כמות תאי הדם האדומים בגוף יורדת. המשיכו לקרוא כדי להכיר מינרל חשוב זה, ללמוד עוד על חשיבות ברזל לתינוקות וילדים, איך נוצרת אנמיה, על חשיבות צריכת מאכלים עם ברזל ומה זה אומר: מזונות עשירים בברזל.
מהי החשיבות של צריכת ברזל לתינוקות ולילדים?
הברזל הוא מינרל מזין החיוני לצמיחתו והתפתחותו של ילדכם, העוזר להעביר חמצן מהריאות לאברים שונים בגוף, לשרירים ולרקמות, הזקוקים לו לתפקוד התקין.
המוגלובין נמוך ומחסור בברזל לתינוקות ואצל ילדים יכול להופיע ברמות שונות, ועלול לפגוע ביכולת התפקוד של ילדכם. יחד עם זאת, מרבית הסימנים והתסמינים של מחסור בברזל אצל ילדים אינם מופיעים עד שנוצרת אנמיה.
מהי אנמיה?
אנמיה הנה מצב בו ישנו המוגלובין נמוך ובשל כך לא קיימת כמות מספקת של תאי דם אדומים בריאים, בכדי לשאת חמצן לרקמות הגוף. ישנם סוגים שונים של אנמיה, אחד מהם נגרם על ידי מחסור בברזל. אנמיה יכולה להיות זמנית או ארוכת טווח, קלה או חמורה.
מהי ההמלצה לגבי כמות ברזל לתינוקות וילדים?
תינוקות נולדים עם כמות מסוימת של ברזל בגופם, אותו ספגו במהלך השהות ברחם אמם.
במשך 6 החודשים הראשונים לחיים, תינוקות יונקים יקבלו את כמות הברזל שהם צריכים מחלב אמם, במהלך ההנקה או באמצעות תמ"ל המבוסס על ברזל לתינוקות.
ברגע שתינוקות מתחילים לאכול מזון מוצק, (החל מגיל 4 חודשים ומעלה, על פי המלצות משרד הבריאות) כמות הברזל שעליהם לצרוך תלויה בגילם.
אוכלוסיות המהוות גורם סיכון למחסור בברזל?
תינוקות וילדים הנמצאים בסיכון הגבוה ביותר למחסור בברזל שייכים לכמה קבוצות:
תינוקות שנולדו יותר משלושה שבועות לפני מועד הלידה המתוכנן, שהנם בעלי משקל לידה נמוך - או שנולדו עם משקל לידה נמוך
תינוקות הצורכים חלב פרה או חלב עיזים לפני גיל שנה
ילדים בגילאי שנה עד חמש ששותים יותר מ- 24 גרם (710 מיליליטר) חלב פרה, חלב עיזים או חלב סויה ביום
תינוקות יונקים שלא מקבלים תזונה משלימה המכילה ברזל לאחר גיל 6 חודשים
תינוקות שניזונים מתמ"ל שאינו מועשר עם ברזל לתינוקות
ילדים הסובלים ממצבים בריאותיים מסוימים, כדוגמת זיהומים כרוניים או תזונה מוגבלת
ילדים בגילאי שנה עד חמש שנחשפו לעופרת
נערות מתבגרות נמצאות אף הן בסיכון גבוה יותר למחסור בברזל מכיוון שגופן מאבד ברזל במהלך המחזור החודשי
אם לילדכם גורמי סיכון למחסור בברזל, דברו עם הרופא/ה שלו.
מהם התסמינים של מחסור בברזל לתינוקות וילדים?
הסימנים והתסמינים של אנמיה של חוסר בברזל עשויים לכלול:
עלייה במשקל איטית
עור חיוור
חוסר תיאבון
עצבנות
האטה בפעילות הגופנית
התפתחות איטית יותר
נשימה מהירה באופן חריג
בעיות התנהגות
זיהומים תכופים
תשוקה לא רגילה לחומרים שאינם מזינים, כמו :קרח, לכלוך, צבע או עמילן
מחסור בברזל אצל ילדים, יכול להוביל לבעיות ריכוז, טווח קשב קצר יותר, ביצועים אקדמיים לקויים ולהרגשת עייפות וחולשה.
ברזל לתינוקות כתוסף - מתי להתחיל?
על פי המלצות משרד הבריאות, רצוי שכל תינוק מגיל 4 חודשים יקבל תוסף של ברזל לתינוקות, בין אם האם מניקה או שקיימת הזנה באמצעות תמ"ל. המינון המומלץ עד גיל 6 חודשים הוא 5.7 מג' ברזל ליום. מגיל 6 חודשים ומעלה, המינון המומלץ הוא 15 מג' ברזל ליום.
משרד הבריאות גם ממליץ על צריכת תוסף ברזל לתינוקות עד גיל שנה וחצי, לכל התינוקות. במידה וספירת הדם השגרתית (המבוצעת החל מגיל 9 חודשים) מעידה שהמצב תקין וכי לא קיים מצב של אנמיה או חוסר בברזל, ניתן לבדוק אפשרות של הפסקת צריכת התוסף בגיל שנה, ורק לאחר התייעצות עם הרופא/ה המטפל/ת
פגים, שנולדו לפני השבוע ה-37 להריון, מומלץ שיקבלו 2 מג'/ק"ג ליום תוסף ברזל לתינוקות החל מגיל חודש, אלא אם הצוות הרפואי בפגייה הורה אחרת.
כך או כך, הימנעו מלתת לילדכם תוספי ברזל או ויטמינים עם ברזל מבלי לקבל אישור מהרופא/ה שלכם, שגם יקבעו את סוג התוסף המתאים לילדכם. עודף ברזל לתינוקות או לילדים, עלול גם לגרום להרעלה.
החל מגילאי 4-6 חודשים אתם יכולים להציע לתינוק מזון מוצק, כהשלמה להנקה/תמ"ל וזאת במידה והוא מוכן. חשוב שחלק מהתזונה, תכלול גם מאכלים עם ברזל וגם מזונות עשירים בברזל.
אילו מזונות עשירים בברזל?
אכילת מאכלים עם ברזל או מזונות עשירים בברזל, היא הדרך החשובה ביותר למניעה וטיפול במחסור בברזל. מקורות טובים לברזל כוללים:
בשרים: בקר, כבש, עגל, כבד, עוף והודו
דגים
ביצים
דגנים הכוללים: לחם מלא, לחם מועשר, פסטה ואורז
קטניות: אפונה, עדשים, אפונה מיובשת ושעועית
ירקות: תרד, קייל, ברוקולי, נבטי בריסל, אפונה ירוקה ושעועית
כדי לעזור לגוף לספוג כמות גדולה יותר של ברזל לתינוקות, חשוב לשלב מאכלים עם ברזל או מזונות עשירים בברזל עם מאכלים, שאמורים לשמש מקורות טובים לוויטמין C כמו: תפוזים, עגבניות ופלפלים אדומים.
חשוב לזכור כי למרות שהוא מכיל ברזל בדומה לחלב אם אנושי, חלב פרה אינו משמש מקור טוב לברזל מכיוון שאינו נספג היטב בגוף. נהפוך הוא! שתיית כמות גדולה מדי של חלב פרה יכולה להוביל למחסור בברזל או ברזל נמוך.
לפני שאתם מציעים מזון מכל סוג שהוא לתינוק שלכם, כולל מזונות עשירים בברזל, חשוב שתעקבו אחר המלצות משרד הבריאות.
האם ניתן למנוע מחסור בברזל לתינוקות וילדים?
אפשר לנסות. איך?
על ידי תזונה באמצעות הנקה או תמ"ל המועשר בברזל.
הקפדה על מתן תוסף ברזל, על פי המלצות משרד הבריאות כמפורט לעיל.
החל מגיל 4 חודשים, חשוב לאפשר לתינוק תזונה הכוללת מאכלים עם ברזל וגם מזונות עשירים בברזל.
זיהוי ואבחון במחסור בברזל או אנמיה
במידה וישנו חשד לחוסר של ברזל לתינוקות או אנמיה, חשוב לערוך בדיקה גופנית ובדיקות דם (ספירת דם לתינוק) גם לפני גיל 9 חודשים, שיכולות להעיד על מחסור בברזל לתינוקות ואף מצב של אנמיה.
כיצד מטפלים?
על ידי מתן תוסף ברזל לתינוקות במינון הרצוי, שיאושר על ידי הרופא/ה. מתן התוסף, חשוב שיעשה שעה או שעתיים לאחר שהתינוק אכל ולא בסמוך לצריכת מוצרי חלב או קפאין (כדוגמת תה לתינוקות). מומלץ להמשיך את המעקב הרפואי, ולחזור על הבדיקות כחודש-חודשיים לאחר האבחון, כדי לוודא שהכל תקין.
טיפ מאתנו! ברזל הנו מינרל מלכלך ומכתים מאוד! העדיפו לתת לתינוק או לפעוט את התוסף באמבטיה, וכך תחסכו לכולכם כמויות עצומות של כביסה ועוד.
נושא הטעימות מסמל שלב נוסף בהתפתחות התינוק, בנוסף לחשיבות הזנתו עם מזונות עשירים בברזל. חשוב שתכירו את הדרך בה נכון לחשוף את התינוק לסוגי שונים של מאכלים וגם מה לעשות כאשר הוא מסרב. למטרה זו ועוד, הכנו עבורכם את המדריך המלא להתחלת טעימות לתינוק, הכולל גם תפריטים לדוגמה. חשוב לדעת גם כי לתזונה יש קשר ישיר עם שינה טובה, ולכן חשוב שתדעו הכל אודות שינת התינוק, ומה זה אומר 'חלונות שינה'.
*האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי מרופא המשפחה שלכם. יש לבדוק ולוודא את מידת ההמלצות לעיל לנשים ההרות ולילדכם.
קראו עוד בנושא תינוק
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: