תפרחת חיתולים - המדריך המלא לזיהוי, מניעה, טיפול ומתי חשוב לגשת לרופא/ה
אם שמתם לב שאזור העכוז או אברי המין של התינוק נראה אדום או מגורה, כולל פצעים בישבן, ייתכן ומדובר בתפרחת חיתולים. מטרת החיתול של פמפרס הנה לספק הגנה על עור התינוק ולמנוע תפרחת חיתולים. המשיכו לקרוא כדי להבין מהי תפרחת חיתולים, כיצד נוצרת, האם ניתן למנוע ואיך מטפלים.
מהי תפרחת חיתולים?
זוהי צורה שכיחה של דלקת בעור, שעשוי להיות אדום או גבשושי סביב אזור החיתול של התינוק. מקורה של התפרחת בגירוי של העור, מעין כוויה כימית שגורמת לו לשנות את צבעו ומרקמו.
תפרחת חיתולים קשורה לעיתים קרובות לחיתולים רטובים או המוחלפים לעתים רחוקות וגם לרגישות ולחומציות בעור. מצב זה עלול להבהיל את ההורים ולגרום לאי נוחות לתינוקות. ברוב המקרים, ניתן לטפל בבעיה בדרכים שונות בבית, על ידי החלפת חיתולים, ייבוש טוב של העור באזור החיתול ומריחת משחה לתפרחת חיתולים, באישור רופא/ה כמובן.
תסמיני תפרחת החיתולים
אם אזור החיתול של התינוק שלכם נראה מגורה ואדום או אם יש פצעים בישבן, רוב הסיכויים שמדובר בתפרחת חיתולים. העור עשוי גם להיות מעט נפוח וחם למגע. תפרחת החיתולים עשויה להיות קלה, ותבוא לידי ביטוי בנקודות אדומות שיופיעו באזור החיתול. ישנם מקרים בהם מדובר במצב מורכב יותר, בו יופיעו גבשושיות אדומות ורגישות, המתפשטות לבטן ולירכיים של התינוק.
תפרחת חיתולים פטרייתית
במידה והפריחה מלווה גם בנגעים אדומים מחוספסים באזור החיתול, ייתכן כי מדובר בתפרחת חיתולים פטרייתית, המחייבת טיפול באמצעות תרופה אנטי-פטרייתית למריחה על העור (באישור רופא/ה).
מאחר שתינוקכם אינו יכול להביע במילים את מה שהוא מרגיש, הוא עשוי להביע את חוסר הנוחות שלו באמצעות בכי או אי שקט, במיוחד בזמן החלפת החיתול. ייתכן שיופיע גם חוסר תיאבון.
הגורמים להיווצרות תפרחת חיתולים
הסיבה העיקרית היא מגע של חומר חומצי עם עור התינוק העדין, לאורך זמן. המצב יכול להחמיר בעיקר כשמדובר בצואה, שהנה חומצית יותר משתן. כאשר התינוק סובל משלשול, הצואה יכולה להיות חומצית מאד ואף ליצור כוויה.
גורמים נוספים יכולים לכלול גם:
החתלה ולבוש. חיתולים או בגדים הדוקים מידי עלולים להתחכך בעור.
גירוי ממוצר חדש. עור התינוק עשוי להגיב למגבונים או לחומר ניקוי, כולל מוצרי כביסה, קרמים ומשחות, אבקות ושמנים.
זיהום חיידקי או פטרייתי. מצב זה עלול להתחיל כזיהום עור פשוט ועשוי להתפשט לאזור של החיתול - ישבן, ירכיים ואיברי המין, אזור פגיע במיוחד, מכיוון שהוא חם ולח.
צריכת מזונות חדשים. כאשר תינוקות מתחילים בטעימות של מזון מוצק, תוכן הצואה שלהם משתנה. הדבר יכול להגדיל את הסבירות להופעת תפרחת חיתולים, כך גם שינויים בתזונה של התינוק שלעיתים משפיעים ומגדילים את תדירות הצואה. תינוק יונק, עלול לפתח תפרחת חיתולים, כתגובה למזונות שצורכת האם.
עור רגיש. תינוקות הסובלים מבעיות עור, כמו אטופיק דרמטיטיס או דלקת עור סבוראית (אקזמה), עשויים להיות בעלי סיכוי גבוה יותר לפתח תפרחת חיתולים. עם זאת, העור המגורה במקרים אלו, פוגע בעיקר במקומות בגוף, שאינם באזור החיתול.
שימוש באנטיביוטיקה. אנטיביוטיקה עשויה להילחם גם בחיידקים הטובים, דבר שעלול להוביל לזיהום. שימוש באנטיביוטיקה, עלול גם לגרום לשלשול.
תפרחת חיתולים טיפול ופתרונות
מניעת המגע של העור עם הצואה הוא המפתח למניעת תפרחת חיתולים. על מנת לטפל, חשוב להחליף לתינוק את החיתול בתדירות גבוהה, כדי להפחית את רמת הלחות בעור. להלן טיפים על הטיפול בישבן של תינוק ובאזור החיתול:
כדאי לתת לתינוק להיות קצת בלי החיתול בכל יום, כדי לאוורר את העור.
לאחר כל יציאה, יש לנקות את ישבנו של התינוק ביסודיות ולטפוח עליו עד לייבושו, לפני שמחליפים לו חיתול.
יש למרוח שכבה עבה של משחה המכילה תחמוצת אבץ או וזלין, או משחה לתפרחת חיתולים, המומלצת ומאושרת על ידי הרופא/ה של התינוק, כדי למנוע מהשתן להגיע לעור המגורה.
חשוב לבדוק האם לאחרונה שונתה תזונת התינוק, כך גם לגבי שינוי סביבתי שעשוי לגרום לפריחה.
יש להתקשר לרופא/ה אם הפריחה לא נעלמת לאחר מספר ימים, או אם מופיעות שלפוחיות או בליטות מלאות מוגלה.
מניעת תפרחת חיתולים
כמו בטיפול עצמו, גם מניעת תפרחת חיתולים כוללת מספר צעדים דומים:
יש להקפיד להחליף חיתולים לתינוקות ברגע שמתאפשר, במיוחד לאחר הטלת שתן, עשיית צרכים או שהוא מלוכלך.
יש לנקות את אזור הישבן של התינוק ביסודיות לאחר כל יציאה, ולהניח למקום להתייבש, תוך זהירות משפשוף העור יותר מדי או בחוזקה.
מומלץ למרוח על ישבן התינוק שכבה דקה של משחת הגנה או וזלין (באישור רופא/ה).
כאשר מחליפים לחיתול נקי, יש להדק אותו בצורה שתהיה נוחה לתינוק, לא צמוד מדי ולא רופף מדי ולהשאיר מקום לזרימת אוויר. חשוב להתאים את מידת החיתול לגיל ומבנה גופו של התינוק, כדי לאפשר לו נוחות וגם כדי למנוע התפתחות של תפרחת חיתולים.
אם ילדכם מקבל אנטיביוטיקה, או אם יש לו שלשול, יש להשגיח היטב על אזור החיתול ולהחליף אותו לעתים קרובות יותר.
סיבוכים פוטנציאליים של תפרחת חיתולים
תפרחת חיתולים יכולה להתפתח למצב של פגיעה קשה בעור, כוויות עמוקות, כאב ואף זיהום שיכול להיווצר בעור הפגוע. במידה והעור אינו חוזר לקדמותו לאחר מריחת משחה לתפרחת חיתולים והורדת החיתול, אזי יש לפנות לרופא/ה לקבלת טיפול נוסף הכולל: משחות עם אנטיביוטיקה או סטרואידים, אשר יכולים לעזור בריפוי.
תשובות לשאלות נפוצות בקצרה
שאלה: איך מזהים תפרחת חתולים?
תשובה: ישנם כמה סימנים להתפתחות של תפרחת חיתולים: אזור החיתול מגורה ואדום, העור עשוי להיות מעט נפוח וחם למגע ובמקרים חמורים יותר, הופעת גבשושיות אדומות ורגישות, שמתפשטות לבטן ולירכיים של התינוק.
שאלה: האם פריחת חום קשורה לתפרחת חיתולים?
תשובה: פריחת חום איננה ממוקמת בהכרח באזור החיתול ולכן איננה תפרחת חיתולים. פריחה מסוג זה נחלקת לשניים:
פריחה שמתלווה למחלת חום וירלית, המתפרשת על פני כל העור, ובדרך כלל באה לידי ביטוי בנקודות אדומות
2. פריחה שנובעת מתגובת העור לחום באזורים שאינם מאווררים. פריחה מסוג זה בדרך כלל מופיעה באזור הצוואר, בית שחי ולעיתים גם באזור החיתול.
שאלה: האם אכילת מזון מסוים יכולה לגרום לתפרחת חיתולים?
תשובה: ישנם מקרים, במיוחד כשתינוקות מתחילים בטעימות הראשונות, שתוכן הצואה ותדירותה משתנים, ובעקבות כך נוצרת תפרחת חיתולים.
חלק בלתי נפרד מנושא של תפרחת חיתולים הוא גם מידת החיתול ואיכותו. קיימים כמה פרמטרים שחשוב לקחת בחשבון, גם כדי למנוע גרד או אי נוחות לקטנטנן שלכם. מוזמנים לקרוא את המדריך לבחירת גודל החיתול לתינוק, איזה דגם לבחור, ומתי להחליף מידה? שיעזור לכם לבחור את החיתול המתאים לתינוקכם.
ד"ר עדי קליין מנהלת אגף הילדים מרכז רפואי הילל יפה, ויו״ר חיפ״ק (חברה ישראלית לפדיאטריה קלינית). האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת ילדים או המשפחה. יש לבדוק ולוודא את ההמלצות לעיל והרלוונטיות שלהן בקרב ילדים והורים.
קראו עוד בנושא אודות פמפרס
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: