זה לא נעים שתינוק לא עושה קקי אבל בדרך כלל פתיר. עצירות אצל תינוקות, פעוטות או ילדים יכולה לגרום לאי נוחות רבה וגם לכאב. זוהי בעיה שכיחה שמשפיעה על 2% מילדי גיל הגן ועל כ-2% מהילדים בגיל בית הספר. החדשות הטובות הן, שאפשר ואף רצוי להקל באמצעים שונים, החל מטיפול בבית ועד למענה רפואי, בעת הצורך.

מהי עצירות אצל תינוקות וילדים?

עצירות היא הוצאה מכאיבה של צואה קשה בתדירות נמוכה. יציאת צואה פעם בכמה ימים היא תקינה, אם זהו הדפוס הרגיל של התינוק או הילד. למעשה, 96% מהילדים בגילאי 3-4 מגוונים מאוד בדפוסי היציאות שלהם: בין 3 פעמים ביום ועד 3 פעמים בשבוע. תינוקות יונקים בני יומם, יכולים לעשות יציאה 10 פעמים ביום או פעם ב-10 ימים, פעילות מעיים שלא נחשבת כעצירות.

מה גורם לעצירות אצל תינוקות וילדים?

ישנם כמה גורמים עיקריים למצב של עצירות אצל תינוקות וילדים, שחשוב להכיר ולזהות:

1. תזונה.

חסך בצריכת מזונות עשירים בסיבים. כשמדובר במצב של עצירות לתינוק, שימו לב לתזונה גם במהלך הטעימות הראשונות.

2. עצירות התנהגותית בתקופת הגמילה.

יתכן שילדכם מנסה לשלוט ביציאות שלו, כדי להתמודד עם הגמילה מהחיתולים. היו סבלניים ואוהבים, כדי למנוע לחץ מיותר, שעלול להגביר עצירות אצל ילדים

3. תגובה לכאב.

יציאה מכאיבה אחת, עלולה לגרום לילדכם לפחד מהיציאות הבאות.

4. מחלות מעי נדירות.

כדוגמת מחלת הירשפרונג , שהנפוצה יותר בקרב בנים מאשר בנות. המחלה, אשר מונעת מעבר תקין של צואה במערכת העיכול, עלולה להופיע בלידה או לאחר כמה שנים .

ממצב של עצירות אצל תינוקות וילדים לבריחת צואה

כאשר עצירות אצל תינוקות וגם אצל ילדים, נמשכת זמן רב, עלולה לדלוף החוצה צואה רכה, שעוקפת את החומר הישן והקשה. במקרה זה, עלולות להופיע על התחתונים של הילד מריחות של צואה חצי-נוזלית, או מה שנראה כמו שלשול. מצב דמוי-שלשול זה, הנקרא 'בריחת צואה', אינו מהווה יציאה של ממש ולא נמצא בשליטתו של הילד. עם זאת, זהו סימן לכך שחייבים לטפל בסיטואציה, במיוחד אם המצב משפיע על ילדכם מבחינה חברתית.

דרכי טיפול בתופעת עצירות אצל תינוקות וילדים

עצירות לתינוק עלולה להיגרם בשל בעיות גופניות ורפואיות, ולכן כדאי להתייעץ עם רופא/ת הילדים. האבחון יכלול בעיקר בדיקת ההיסטוריה האישית והרפואית, מדידת הגובה והמשקל של ילדכם ועריכת בדיקה גופנית כללית. יתכן והצוות הרפואי יבקש גם לבדוק את פי הטבעת. חשוב שתדעו שאם הדבר יעשה בעדינות, זה לא צריך להיות טראומתי או כואב. מה עוזר לעצירות? להלן מספר דרכי טיפול בעצירות אצל תינוקות:

1. חינוך מחדש של המעיים

תינוק עם עצירות, זה לא דבר נעים, במיוחד כשמדובר בעצירות לתינוק בן חודש או פחות. אז מה כולל טיפול בעצירות בתחילת הדרך? הצעד הראשון הינו מניעת כאב. במידה והעצירות גורמת לכאב, אזי נרצה לעזור לקקי של תינוק לצאת. יתכן שהצוות הרפואי יציע נר גליצרין פשוט במקרה של עצירות לתינוק, או שימוש בתכשיר חוקן כאשר מדובר בילדים גדולים יותר. בשלב הבא, נרצה לשמור על צואה רכה, באמצעות חומר לריכוך צואה, למשך מספר שבועות ואף חודשים. המטרה היא לחנך מחדש את המעיים: ליצור לוח זמנים סדיר של יציאות, כך שדפנות המעי המתוחות והעצלות ישובו להיות חזקות ומכווצות.

2. הוספת סיבים

יש לבחון את התזונה של ילדכם. אם הילד שותה כמויות מופרזות של חלב או שנמנע מפירות, מירקות, מדגני בוקר או לחמים מחיטה מלאה, יתכן שהוא פשוט צורך מעט מידי סיבים כחלק משגרת התזונה שלו. יש להוסיף סיבים בכל דרך אפשרית: תפוחים ואגסים במקום בננות, חטיפי גרנולה במקום חטיפי שוקולד, עוגיות שיבולת שועל במקום עוגיות רגילות ולחם מחיטה מלאה במקום לחם לבן. טריק טוב נוסף להכניס קצת ירקות לתזונה שלו, הוא להכין חטיפי ירקות טריים עם מטבל טעים. עבור אכלנים בררניים, יתכן שתקבלו המלצה מרופא/ת הילדים על תוסף סיבים תזונתיים, כדי למנוע עצירות לתינוק /ילד או שימוש בחומר הקרוי לקטולוז - סיבים ממקור צמחי אשר אינם נספגים וגורמים לריכוך הצואה.

3. שתיית מים

בדרך כלל , כשמדובר בעצירות אצל תינוקות, התזונה הינה בעיקר נוזלית, ולכן העצירות אינה נובעת מהתייבשות, למעט במקרים חריגים. כשמדובר בפעוטות וילדים גדולים יותר, חשוב שירבו בצריכת מים ונוזלים.

4. מזונות שיכולים לעזור, בהתאם לגיל הילד

בשונה מתרופות סבתא לעצירות, שאין מאחוריהן ביסוס מדעי, ישנם סוגים שונים של מזונות, שאולי כן יעזרו. לפניכם מידע המתייחס למה שאוכלים כשיש עצירות, בהתאם לכל גיל:

עגבנייה. ניתן לגרד בעדינות עגבנייה על פומפייה ולתת מעט לתינוק כפתרון לעצירות. יחד עם זאת, עדיף לעשות זאת בזמן ובגיל הנכון, במטרה למנוע תגובה אלרגית והשתנקות.

שזיפים מיובשים מושרים במים. יכולים לעזור. השזיפים המיובשים כוללים בדרך כלל כמות גדולה של סיבים תזונתיים, שיכולים לגרום לצואה פחות יבשה ובכך יכולים לגרום להקלה.

ירקות טחונים עם הקליפה ודגנים מקמח מלא. מיועד לעצירות אצל ילדים מעל גיל חצי שנה.

כאשר מדובר בעצירות אצל ילדים בגילאי בית ספר, חשוב להימנע ממשקאות ממותקים אשר גורמים לעצירות, ולהרבות בצריכת פירות וירקות על קליפתם, כולל תפוחי אדמה. (ירקות מקולפים דלים בסיבים).

לעיתים, במצב של עצירות הגורמת לכאב מיידי, אין מקום לתהליכים תזונתיים אלא לטיפול תרופתי או חוקן - באישור הרופא/ה בלבד.

עצירות התנהגותית – מה עושים?

ישנם מצבים בהם הפעוט נגמל מעשיית שתן בחיתול, ובכל מה שקשור לצואה הוא לא מסוגל לשחרר (תרתי משמע). עצירות מסוג זה היא עצירות התנהגותית שיכולה לנבוע מכמה גורמים:

  • פעוטות עלולים לחשוב שהצואה היא חלק בלתי נפרד מגופם, דבר שיכול להקשות על הפרידה כשהיא יוצאת מגופם לכיוון האסלה.

  • גמילה מוקדמת לפני שהילד בשל ומוכן לכך.

  • שינויים שעוברת המשפחה כמו: מעבר דירה, הולדת אח או אחות חדשים, מסגרת חדשה וכדומה.

  • חשש מעשיית צרכים מחוץ לבית, שיכול למנוע עשיית צרכים גם בבית.

עצירות אצל תינוקות או פעוטות הנו מורכב, ולכן חשוב שתדעו מה עוזר לעצירות במצב זה, ומה עושים כשיש עצירות מנטלית נפשית.

מעבר לייעוץ פסיכולוגי וליווי משפחתי, מומלץ לבצע חינוך להרגלי תזונה ויציאות. כמו כן, כדאי להקפיד על שעה קבועה של יציאה בבוקר (אפילו מוקדם מהרגיל בתקופת הגמילה) ולא לדחוק בילד, אלא ליצור בנחת הרגלים קבועים.

חשוב להבין שאם תינוק לא עושה קקי, וכך גם לגבי ילד גדול יותר, זה לא בהכרח מעיד על עצירות. ההגדרה מדברת על תופעה הגוררת כאב ניכר וחוסר נוחות. תינוק שלא עשה קקי מספר ימים, אך אוכל ונינוח, אין מקום לטיפול בו, אלא רק הקפדה על אכילה קבועה ומספקת.

גם בטן קשה, איננה בהכרח ביטוי לעצירות. לעיתים בטן קשה, יכולה להיגרם גם מהפעלת שרירי הבטן או מבעיה בבטן. אסור בתכלית האיסור לתת נרות גליצרין לתינוק כשהבטן קשה, כי אם מדובר בחסימת מעי או תהליך דלקתי בבטן, זה יכול לגרום להחמרה מסכנת.

במידה וישנה עצירות אצל תינוק במהלך החודשים הראשונים, עליו להיבדק על ידי הרופא/ה שלו, כולל מעקב אחר מדדי גדילה ובדיקה גופנית. חשוב להתייחס בכובד ראש לעצירות שהינה מתמשכת.

תשובות לשאלות נפוצות בקצרה

שאלה: מה גורם לעצירות אצל תינוקות וילדים?

תשובה: כאמור, הגורם לעצירות אצל תינוקות וגם ילדים יכול להיות: חסך בצריכת מזונות עשירים בסיבים, עצירות התנהגותית בתקופת הגמילה, שנובעת מהניסיון של הילד לשלוט ביציאות שלו, תגובה לכאב או מחלות מעי נדירות.

שאלה: מה עוזר למצב של עצירות אצל תינוקות וילדים ?

תשובה: קודם כל חשוב להבין שלא כל תינוק שלא עושה קקי סובל מעצירות. במידה וכן, ישנן כמה דרכים המפורטות מעלה שיכולות לעזור כדוגמת: חינוך מחדש של המעיים, שינוי תזונתי למזונות המכילים סיבים (בהתאם לגיל התינוק/הילד) ושתיית מים. בכל מקרה, במיוחד כשמדובר בתינוקות קטנים, חשוב להיבדק אצל הרופא/ה, בעיקר במקרים של עצירות קשה.

שאלה: מה אוכלים כשיש עצירות?

תשובה: חשוב להבין מה לאכול כשיש עצירות, ובהתאם לגיל הילד/הפעוט או התינוק. כאמור, מזונות מסוימים כמו עגבנייה מגורדת או שזיפים מיובשים מושרים במים, יכולים לעזור. לילדים מעל גיל שנה אפשר להציע ירקות טחונים עם הקליפה ודגנים מקמח מלא.

שאלה: מה לגבי תרופות סבתא לעצירות?

תשובה: תרופות סבתא לעצירות או טיפול טבעי בעצירות, לא הוכחו מדעית ואין עדויות כי הן באמת עוזרות, ולכן מומלץ להתמקד בדרכי הטיפול המפורטות במאמר זה.

לסיכום, אם אתם חודשים שהילד סובל מעצירות, חשוב לבדוק את הנושא, במיוחד כשמדובר בתינוקות. יש כמה דרכים להקל ולטפל, החל מחינוך המעיים, בדיקה מקיפה מה אוכלים כשיש עצירות ועד לבדיקה רפואית ומענה מקצועי. חשוב לשים לב לנושא פעילות המעיים ועצירות אצל תינוקות, בתקופות מסוימות, כדוגמת המעבר לאוכל מוצק.

ד"ר עדי קליין  - מנהלת אגף הילדים במרכז הרפואי ׳הלל יפה'. בוגרת לימודי רפואה בפקולטה לרפואה של הטכניון בחיפה, ובעלת תואר שני במנהל מערכות בריאות באוניברסיטת חיפה. מרצה בכירה בפקולטה לרפואה של הטכניון בחיפה. יו״ר חיפ״ק (החברה הישראלית לפדיאטריה קלינית).

האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת הילדים או המשפחה. יש לבדוק ולוודא את ההמלצות לעיל והרלוונטיות שלהן לתינוק חדש, לפעוט ו/או לילד.