חלב הוא אחד המזונות החשובים ביותר בחייהם של ילדים. זהו מקור שאין לו תחרות ויחסית זול לחלבון, סידן וויטמינים D ו-A שהם הכרחיים לא רק לגדילה אלא גם לחיזוק העצמות לשנים רבות. אולם, כמו עם כל דבר טוב, גם הפרזה בחלב עלולה להוות בעיה. בנוסף לכך, יש ילדים אלרגיים לחלב או שלא יכולים לעכל אותו היטב.

ענייני חלב

לפנייך כמה קווים מנחים שישאירו את החלב במקומו הנכון בתפריט.

  • אף פעם אין לתת לילדים בני פחות משנה חלב פרה רגיל.

    אם אינך מניקה, תני לילדך פורמולה מסחרית. פורמולות מפרקות את מולקולות החלב הגדולות לפיסות קטנות יותר שקל יותר לעכל. לעומת זאת, חלב בלתי מעובד עלול לגרום לתגובה של רירית מערכת העיכול של הפעוט שעלולה להוביל לאיבוד דם איטי ומתמשך. (לאחר גיל שנה ילדים יכולים לעכל חלב בצורה קלה ובטוחה יותר). כמו כן, קיימות עדויות לכך שהכנסת חלב לתזונה בגיל צעיר עלולה לגרום לתגובות אלרגיות בהמשך החיים.

  • אין להפריז.

    יש פעוטות ששותים כל כך הרבה חלב שאין להם תאבון לארוחות מלאות ולארוחות קלות אחרות ומזינות יותר. יתכן שהם ימשיכו לעלות במשקל ולגדול, אך התזונה שלהם לא מאוזנת. ילדים בגילאי שנה עד שלוש זקוקים לכ-470 עד 590 מיליליטר חלב ביום (או כשתיים עד שלוש כוסות בגודל ממוצע). עם זאת, בחלב יש חסר של ברזל, סיבים, אבץ וחומרים מזינים אחרים הדרושים להתפתחות הילד.

  • לא לכל הילדים יש סבילות לחלב.

    אלרגיה אמיתית לחלב, שבה הגוף יוצר נוגדנים שנלחמים בחלב כאילו היה איום זר, עלולה להיות מסוכנת. כשלילד יש אלרגיה לחלב, אפילו כמות קטנה עלולה לגרום בתוך מספר דקות לתסמינים כגון הקאה, שלשול, גרד בפנים, בפה או בכל הגוף, נפיחות בשפתיים ובעיניים, צפצופים בנשימה וקשיי נשימה. למרבה המזל, תגובות בדרגת חומרה זו אינן נפוצות, אך אם ילדך סבל מהן יש להימנע מלתת לו כל דבר המכיל חלב. קריאת תוויות הופכת לקריירה שנייה עבור הורים לילדים שיש להם תגובה מסוג זה. עבור ילדים רבים, אלרגיה זו עוברת עם הגיל, אך אם היא מתחילה לאחר גיל שלוש סביר יותר להניח שהיא תימשך כל חייהם.

  • אי סבילות ללקטוז נפוצה יותר מאלרגיה.

    לקטוז הוא סוג של סוכר שנמצא בחלב ולאנשים רבים קשה לעכל אותו. חומרת הנפיחות, הגזים וכאבי הבטן שגורמת אי הסבילות ללקטוז תלויה בכמות החלב שנצרכה. ילדים רבים הסובלים מאי סבילות ללקטוז מצליחים לעכל מוצרים כמו יוגורט וגבינה, גם אם הם לא מצליחים להתמודד עם חלב נוזלי. יתכן שיהיה צורך להחליף את החלב לזמן קצר בפורמולה או במשקה על בסיס סויה. אם ילדך חווה אי סבילות מתמשכת ללקטוז, יש להיוועץ ברופא/ת הילדים לקבלת חלופה לחלב.

  • לא כל הילדים אוהבים חלב.

    אם ילדך מסרב לשתות חלב ואין עדות לבעיית עיכול או לאלרגיה, אפשר לנסות להוסיף לחלב שוקולד, תות, וניל או טעם אהוב אחר. אם ילדך לא אוהב חלב או לא יכול לשתות חלב, יש לתת מזונות אחרים העשירים בסידן כגון מיץ תפוזים מועשר בסידן, גבינה, יוגורט, גבינת קוטג' וטופו. יתכן שיהיה צורך לתת תוסף סידן, תלוי עד כמה ילדך מקבל מקורות אחרים של סידן.

  • משקאות העשויים מסויה או מאורז אינם בהכרח מזינים.

    אם ברצונך לא לתת לילדך חלב, יש לוודא שהתחליף הנבחר מועשר בסידן ובויטמינים A ו-D. דווחו מקרים בודדים של רככת, מחלת חוסר סידן שכמעט נעלמה לפני כמה עשורים בזכות תוספת הוויטמינים שבחלב, מכיוון שילדים שתו משקאות לא מספקים במקום חלב. יש להיוועץ ברופא/ת הילדים כדי לוודא שבחרת במוצר הנכון עבור ילדך.

יש חלב? איזה סוג?

עד לאחרונה, רופאי הילדים המליצו שילדים בין גיל שנה לשנתיים ישתו חלב מלא, ולאחר גיל שנתיים יעברו לחלב דל-שומן. המלצה זו הייתה מבוססת על המחשבה שחלב דל-שומן עלול שלא לספק את השומן הדרוש להתפתחות המוח והעצבים בשנה השנייה לחיים.

עם זאת, מחקר חדש מסקנדינביה עקב אחר ילדים שקיבלו חלב רזה החל מגיל הגמילה ועד לגיל חמש שנים והשווה אותם עם ילדים ששתו חלב מלא באותה התקופה. לא היה הבדל בגדילה שלהם או בהתפתחותם הנוירולוגית.

ההחלטה איזה חלב לתת לילד עשויה להיות תלויה גם בגורמים אחרים כגון האם יש במשפחתך היסטוריה של בעיות כולסטרול ושל התקפי לב בגיל צעיר, והאם הילד שלך מתקשה לעלות במשקל. כדי לקבל הכוונה בבחירת החלב, כדאי לשוחח עם רופא/ת הילדים שלך, לקבלת עזרה בהחלטה שלך לגבי הדבר הנכון עבור ילדך.