תמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות) נוצר כדי למלא את הצרכים התזונתיים של התינוק, בדומה לרכיבים של חלב אם בזמן הנקה שעליו הם מבוססים. תחליפי חלב ברובם מורכבים מחלב פרה מהונדס, ולכן הם דומים זה לזה. חשוב לשלב תמל בתוספת ברזל, אלא אם כן קיבלתם הוראה אחרת מהרופא/ה.

קיימות שתי דרכים להכנת תמל, בהתאם לסוג שאתם קונים:

  • תמל מוכן לאכילה

  • אבקה

קראו היטב את הוראות הערבוב, לפני שאתם מעניקים לתינוק תחליפי חלב.

תמ"ל ובחירת המים בהם נשתמש עבור תחליפי חלב

כשאתם מכינים תמ"ל, חובה להרתיח מים מהברז במשך שתי דקות, כולל מים מסוננים או מים מבוקבקים, אותם יש לרכוש במקום בעל רישיון עסק.  את התמ"ל חשוב לקרר לטמפרטורת החדר ולוודא שלא מגישים לתינוק מים רותחים, דבר שעלול לגרום לכוויות.

מגיל שישה חודשים והלאה, תינוקות זקוקים גם לפלואוריד. מים מבקבוקים ולעיתים גם מים מהברז, עלולים שלא להכיל פלואוריד בכמות מספקת. חשוב שתתייעצו עם הצוות הרפואי בנושא.

תמ"ל - כמה זה מספיק?

הקיבה של תינוקות שרק נולדו, יכולה בדרך כלל להכיל כמות קטנה של מזון, כ-30-60 מ"ל בלבד. כשהתינוק מגיע לגיל חודשיים, הוא יזדקק ל-700-950 מ"ל ביום, וזה אומר כ-6-7 האכלות ביממה בממוצע.

להלן טבלה המתייחסת לכמות של תמל, שאמור לצרוך תינוק בשנת חייו הראשונה, ותדירות ההאכלה המומלצת (הערכה גסה):

גיל:כמות בהאכלה:תדירות האכלה:
רק נולד 60-90 מ"לכל 3-4 שעות
חודש אחד 120 מ"לכל 4 שעות
חודשיים 120 מ"ל 6-7 האכלות/ביממה
ארבעה חודשים 120-170 מ"ל 6 האכלות/ביממה
שישה חודשים 170-230 מ"ל 5 האכלות/ביממה
שנה אחת 230 מ"ל 2-3 האכלות/ביממה בתוספת מזון לתינוקות

התאימו את מועד ההאכלות ללוח הזמנים של התינוק באמצעות תמ"ל

זכרו כי כל תינוק הוא ייחודי ובעל צרכים משתנים, מהאכלה אחת לשנייה ומיום ליום. לעולם אל תתנו לתינוק תוספת של תמל בכוח, וגם אל תשאירו אותו עם דרישה לעוד. איך יודעים שהתינוק רוצה עוד תמל? זה יכול לבוא לידי ביטוי בליקוק השפתיים, הכנסת אצבעות לפה, מציצת אצבע או בכי. תינוק שפולט לעתים קרובות, ייתכן שזקוק להאכלות רבות יותר ובכמות קטנה.

שמירה על היגיינה ועל שימוש נכון בתמ"ל, לפני, במהלך ואחרי ההאכלה שמירה על

  • שטיפת הידיים. תמיד שטפו את הידיים היטב לפני הכנת תמל או תחליפי חלב למיניהם.

  • שטיפת ציוד ההאכלה. אם אתם רוחצים ושוטפים היטב את הבקבוקים ואת הפטמות במים חמים ונקיים, אין צורך להרתיח או לחטא אותם. ודאו שאתם מנקים את כל שאריות תחליפי החלב, שעלולים להתקלקל בקלות ולגרום לתינוק לכאבי בטן.

  • השלכת תמל משומש תמל מוכן יכול להישמר במקרר למשך 48 שעות בלבד, רק אם התינוק לא נגע בפטמה. אם הוא כן נגע בפטמה, השליכו את השאריות מיד אחרי ההאכלה.

  • חימום תמל. אסור לחמם תמל במיקרוגל שאינו מאפשר חימום אחיד, דבר שיכול לגרום לכוויה בפיו של התינוק. אז איך כן מחממים תמל? החזיקו את הבקבוק מתחת למים חמים במשך מספר דקות, עד שתחליף החלב יגיע לטמפרטורת החדר.

  • החלפת תמל. החלפת תמל יכולה לעתים לעזור לבעיות עיכול קלות אצל התינוק. ישנם מקרים בהם תחליפי חלב על בסיס סויה יכולים גם למנוע אלרגיות. חשוב שתתייעצו עם הרופא/ה, לפני בחירת תמ"ל חדש, כדי לוודא שאתם בוחרים תמל המתאים לתינוקכם.

  • עיכול תחליפי החלב. תמל נע באיטיות רבה יותר דרך מערכת העיכול. מסיבה זו, זמן ההמתנה בין האכלה להאכלה עלול להיות קצת יותר ארוך (בין שלוש לארבע שעות) והיציאות גדולות ויבשות יותר מאלו של תינוקות יונקים.

  • שימוש בכפית מדידה מתאימה. על פי המלצות משרד הבריאות, יש להשתמש בכפית המדידה המצורפת על ידי היצרן בלבד. יש לוודא גם שימוש נכון בכםית בכל אחד מהשלבים, לוודא כי הכפית יבשה לחלוטין לפני השימוש ולא להחזיר את הכפית לקופסה בסיום ההאכלה. בנוסף, חשוב לרחוץ את כפית במים חמים וסבון, ולייבש היטב באוויר לפני שעושים שימוש חוזר. כך לנהוג במחלק המנות, בו מאחסנים את התמ"ל.

דברים שחשוב לזכור בעת האכלה באמצעות תחליפי חלב או תמ"ל

  • החזיקו את התינוק בזמן ההאכלה. השענת התינוק כשהבקבוק עליו מהווה סכנת חנק.

  • בדקו את החיתולים. אם נראה שהחיתולים פחות רטובים מהרגיל, צרו קשר עם הרופא/ה. ייתכן וזהו סימן להתייבשות או לתת-תזונה.

  • ודאו שחור הפטמה בגודל המתאים. אם הוא גדול מדי, התינוק עלול להיחנק ולהיבהל בעקבות הזרימה המהירה של החלב. אם הוא מתקשה לאכול, כנראה שהחור קטן מדי או שהפטמה קשה מדי עבורו.

בין אם ילדך ניזון באמצעות חלב אם או תמ"ל, בהמשך הדרך תתחילו להתנסות במאכלים חדשים מכל הסוגים והמינים. איך עושים את זה נכון? בדיוק בשביל כך הכנו לכם מדריך טעימות ראשונות, שיעזור לכם להתכונן לחלק הקולינרי הזה של חייכם.