מה בדיוק גורם לביישנות? איך אנחנו יכולים לעזור לילד להתגבר על הרגשות הללו?

הגורמים לביישנות

חוקרים מצאו שני מסלולים אפשריים לביישנות.

1. מסלול ביולוגי

בערך ילד אחד מתוך חמישה נולד כנראה עם נטייה ביולוגית לביישנות. כבר בתור פעוטות, – ולפעמים עוד קודם לכן, – ילדים אלה מרגישים לא בנוח עם אנשים חדשים ובסביבות חדשות. ילדים ביישנים נוטים להיות אכלנים בררניים שנמנעים מלנסות מאכלים חדשים ושמסרבים לאתגרים חדשים. חצי מהפעוטות שמראים דפוס זה נשארים ביישנים כשהם מגיעים לגיל שש; רבע מהם נשארים ביישנים כמתבגרים וסביר שיישארו ביישנים במידה כלשהי למשך כל חייהם.

2. מסלול נסיבתי

עבור ילדים אלה, ביישנות היא תגובה זמנית למתח. מחלה של הורה, מעבר דירה או שינוי במסגרת הטיפולית יכולים לעורר ביישנות אצל פעוט או אצל ילד בגיל הגן – ואף בילד גדול יותר. הביישנות חולפת לרוב ברגע שמצב הרקע חולף או כשהילד מתרגל.

עזרה לילד הביישן

ילדים ביישנים יכולים להפיק תועלת ממגוון של דברים שעוזרים לשפר את הביטחון העצמי שלהם ואת כישוריהם החברתיים. להלן מספר הצעות:

  • תמיכה יש לזכור שכאשר מתמודדים עם ילד ביישן, הגישה שלכם צריכה להיות עידוד עדין ותומך, ולא לחץ. ילדים ביישנים חווים הצפה רגשית בקלות.

  • היא לא “פשוט ביישנית” נסו לא להגיד דברים כמו "דנה פשוט ביישנית" כשהיא מתנהגת כך – במיוחד לא בנוכחותה, כי היא עלולה להתחיל להאמין שההתנהגות שלה היא תכונה ולא מצב זמני. פעוטות וילדים בגיל הגן עלולים גם לפרש את התווית הזו כתירוץ לגיטימי להתחמקות ממצבים חברתיים לא נוחים. במקום זאת, אפשר לומר משהו כמו "דנה מתקשה בפגישה עם אנשים חדשים, אבל היא עובדת על זה".

  • בלי להקניט אל תקניטו את ילדכם בנוגע לביישנות שלו. זה רק יביך אותו ויחריף את הבעיה.

  • אימון עשו בבית חזרות על פעילויות חברתיות מלחיצות. יש ילדים בגיל הגן שעבורם השילוב של אנשים חדשים, סביבה חדשה ופעילויות חדשות גורם להצפה. לדוגמה, אם הילד שלכם לא מרגיש בנוח לשיר יחד עם ילדים אחרים בגן, עזרו לו להתאמן על זה איתכם בבית. האימון יעזור להפוך את השירה בגן למפחידה פחות ולמהנה יותר.

  • צעדים קטנים נסו לא להציף את ילדכם ביותר מדי חברים או ביותר מדי גירויים. ילדים ביישנים מעדיפים פעמים רבות לשחק עם חבר אחד ולא עם קבוצה של חברים. אל תכריחו אותו להצטרף לפעילויות בקבוצות גדולות.

  • ליטול את המושכות עודדו את הילד הביישן לשחק לפעמים עם ילד צעיר ממנו בשנה או שנתיים. זה שם אותו בעמדת מנהיגות, שהוא חווה רק לעתים רחוקות עם ילדים בגילו. זה עשוי גם לתת לו יותר ביטחון כשהוא ישחק עם ילדים בגילו.

ביישנות היא אמנם לא משהו שצריך להדאיג אתכם, אך עידוד שכזה בשלב מוקדם יעזור לילדכם לבנות את הכישורים החברתיים שלו בהגיעו לגיל בית הספר.