מועד הלידה מתקרב, ואיתו גם החששות והפחדים. במיוחד אם זו הלידה הראשונה שלך, טבעי שתחששי מפני הכאבים בזמן הלידה ואחריה. על מנת להקל על הכאבים ולהכין אותך בצורה טובה יותר לקראת הלידה, מומלץ לבצע עיסוי פרינאום תוך שימוש בשמן המתאים. מהו עיסוי פרינאום? מהו שמן שקדים ללידה והאם הוא מומלץ עבורי? איך אדע כיצד להשתמש בו? נשים רבות שמעו על שמן שקדים בהריון וללידה עצמה, וריכזנו כאן עבורך את כל מה שאת צריכה לדעת כדי להגיע מוכנה ללידה אודות שמן שקדים וסוגי שמנים נוספים.

מהו עיסוי פרינאום?

עיסוי של אזור הפרינאום הינו עיסוי באזור חיץ הנקבים, הרקמה המפרידה בין פי הטבעת לבין הנרתיק. העיסוי מקטין את הסיכון ליצירת קרע בנרתיק בעת הלידה, מסייע בהרפיית השרירים במהלך הלידה ומכין את היולדת מנטלית ורגשית לקראת הלידה הצפויה. העיסוי נעשה באמצעות שמן לעיסוי פרינאום המתאים לך, /שבעזרתו את או בן זוגך תוכלו לבצע את העיסוי בצורה הנעימה והמיטבית ביותר.

מומלץ להתחיל לבצע את העיסוי כבר לפני מועד הלידה המשוער (בסביבות השבוע ה-34 להריון) ובהדרגה, כך שרקמות הפרינאום יהיו רכות ומוכנות יותר למעבר של תינוקך.

שמן לעיסוי פרינאום – מה הכי מומלץ עבורי?

יש להבדיל בין שני סוגים עיקריים של שמנים:

  • שמן בסיס / שמן צמחי טהור- מקור: צמחים, אגוזים או זרעים. מטרות שימוש: עיסוי, לכל מטרה שבה השמן בא במגע ישיר עם העור. דוגמאות: שמן שקדים או זרעי ענבים, שומשום ונבט חיטה.

  • שמנים אתריים- מקור: תמצית הריח בצמח שמכילה את ריחו. חומרים פעילים שחודרים למחזור הדם ומשפיעים על חוש הריח שלנו. מטרות שימוש: ניתן להשתמש בשמן אתרי דרך הרחה, הדפה, עיסוי, או במקלחת. ניתן למהול כמה שמנים אתריים בשמן בסיס על מנת לבצע עיסוי מיטבי.

דוגמאות: שמן קינמון, אקליפטוס, מנטה, סנדלווד.

שמן שקדים בהריון הינו השמן הפופולארי לשימוש. שמן שקדים ידוע בסגולותיו הרפואיות, ולכן הוא המומלץ ביותר. מומלץ להגיע עם שמן שקדים ללידה עצמה ובבקבוק סגור (מטעמי סטריליות), כך שלאחר הלידה תוכל המיילדת לשמן את האזור ולהקל על יציאת התינוק.

חשוב להדגיש כי עיסוי מיטבי נעשה על ידי שילוב מספר סוגי שמנים ביחד, וגם שמן פרינאום הנמכר ברשתות הפארם שינו שילוב של מספר סוגי שמנים. רצוי לבחור שמן פרינאום איכותי, שהבסיס שלו הוא בעיקר ממשפחת השמנים הצמחיים הטהורים, כמו שמן שקדים ללידה או שמן זית, שמן שומשום או שמן זרעי ענבים. אלו הם שמנים חסרי ריח ובעלי מרקם נעים. אם זאת, מומלץ לא להשתמש בשמן נבט החיטה, מכיוון שהוא עלול לגרום לצריבה וגרד בנרתיק או להגביר התפתחות פטרייה בנרתיק.

שימושים נוספים לשמן שקדים

מלבד שמן שקדים ללידה ולעיסוי, יש לשמן שקדים שימושים נוספים וחשובים. כדי להבין את ההבדלים ביניהם, חשוב להבחין בין שני סוגים שונים של שמן שקדים:

  1. שמן השקד המר- נשאב משקדים אשר מכילים חומר הנקרא אמיגדלין, והוא הופך חומצתי ומריר בזמן העיבוד. לכן הוא לא מומלץ לבליעה. עם זאת, יש לו איכויות בריאותיות, והוא די בטוח לשימוש חיצוני, אך עדיף להימנע מבליעה שלו מחשש להרעלה.

  2. שמן השקד המתוק- מגיע רק משקדים אשר ניתנים למאכל, אשר גודלו באופן מוקפד ומיוחד. בשמן זה נעשה רוב השימוש במוצרי קוסמטיקה ובתעשיית הבישול והקולינריה. לעיסוי לפני הלידה, ובכלל במהלך ההריון, מומלץ להשתמש בשמן שקדים מתוק, הידוע בסגולותיו הרבות:

  • ריכוך והוצאת לכלוך מהעור ומהשיער

  • הסרת שיזוף מהעור או סימני עייפות מתחת לעיניים

  • שיכוך מחלות עור (אקזמות, פסוריאזיס, פריחות)

  • הפחתת קמטים או סימני הזדקנות

  • הקלה על כאבי שרירים או תחושת עייפות

  • התגברות על התקרחות גברית

האם רק שמן שקדים הינו שמן ללידה מומלץ עבורי?

שמן שקדים ידוע בסגולותיו הרבות, אך קיימים שמנים רבים בהם את יכולה להשתמש במהלך תקופת ההריון:

  1. שמן תפוז- ניתן להריח שמן תפוז או לטפטף כמה טיפות על מגבת קטנה ולהניח ליד הראש. שמן זה ידוע כמרומם מצב רוח, משחרר כעסים וגורם לתחושה טובה.

  2. שמן ברגמוט- שמן טוב אך יקר. הוא למעשה שילוב של אתרוג וחושחש. אופן השימוש בו זהה לזה של שמן תפוז.

  3. מרווה מרושתת- שמן המכיל חומרים חזקים, שעוזר להגעת הוסת ולכן אסור להשתמש בו בזמן ההריון, אך בעת הלידה עצמה, עיסוי הגב או הרגליים עם השמן יעזרו לקדם את הלידה ולחזק את הצירים.

  4. שמן מנטה / נענע- שמן מאד חזק, ולכן השימוש בו צריך להיות מבוקר ומדויק. נועד לעיסוי שמסייע לחימום הגוף וקידום צירים.

  5. שמן לבנדר- נועד לחיטוי, הרפיה והרגעה. ניתן להשתמש בו בעיסוי ישירות על העור.

  6. שמן גרניום- מסייע לריכוך ולהבשלת הרקמה לקראת הלידה

  7. שמן נר הלילה- מכיל חומצת הגמא-לינולאית וחומרים מזינים אחרים שמסייעים לשיפור האלסטיות של העור. השמן מסייע להגמשת העור, ריכוך והזנה שלו.

  8. שמן קלנדולה- מחדש רקמות עור, מרגיע, מרכך ומגמיש את את העור.

  9. שמן מקדמיה- שמן עדין וקליל, העשיר בחומצה פלמיטולאית ושומר על הגמישות והאלסטיות של העור.